Julafton- 23

Vanligtvis så brukar jag duka vårt julbord med en vacker linneduk som Uffes mamma har vävt, men i år blev det annorlunda. Fina grannarna ovanför oss, Z och A. kom med  en stor julgåva till oss kvällen innan. 

Bl.a en stor fin madeiraduk, som passar perfekt till vårt bord när båda inläggskivorna är outdragna. Bordet kan bli dubbelt längre men den här storleken räckte gott och väl åt oss sex runt bordet på julafton. 

Jag blev så rörd, så rörd. I brevet som följde med gåvan stod det att de aldrig någonsin tidigare har fått kramar så givna med hjärtat av någon granne . (A voz do coracão). Tårarna rann, den bästa julgåvan i ord, någon duk hade inte behövts alls, men givetvis är vi väldigt tacksamma och stolta över gesten. 

Vi har så bra grannar i vårt hus, alla hjärtliga, varma och generösa. Vi har det bra! 

Lika glad blev jag när tre av RIM-killarna ställde sig i rad och gjorde någon slags boa-tarde- honnör då jag gick förbi dem i torsdags. De fick kanellängder med russin och mandel som extra energi dagen innan. Gullingar! 💝Vår uppskattning uppskattades tydligen. Hjärtat blir varmt. Jag skulle gärna ge dem kram och puss också men jag tror att där går gränsen, haha. Lite självbevarelsedrift har jag kvar.


När jag dukade bordet så tänkte jag på att här samlas Madeira, Finland, Sverige...och Kina. Kina finns alltid med på något hörn nu för tiden. Kina smyger sig in överallt i världen...😐 För säkerhets skull synade jag Madeiraduken lite extra. Tillverkad i Portugal...ja, vi får lita på det, tro på det. 

På väggen hänger den rya som Birgit, Uffes mamma har sytt/knutit efter ett mönster av Aini Suomi, "Yön sävel", på svenska "Nattens melodi". Jag tycker väldigt mycket om den och den har gjort mig sällskap flera nätter när jag har vaknat, stigit upp och tagit några eurytmiska danssteg för att få balans i mitt inre innan Jon Blund har fått grepp om mig igen. Iittala ljusstakar, Costa Boda, en liten saltströ-mus från Sverige någonstans, Madeiraduken, tandsticks-skon...Ikealjus ( FASP, de rinner inte alls, är jättebra) och så glittret från Kina i form av hjärtan och stjärnor.

I lampan över bordet hänger åländskt konsthantverk . Det har blivit tradition för min del, att varje stjärna/(snöflinga kallad),  jag hänger upp är för någon som jag tycker väldigt mycket om, för någon jag älskar djupt, för alla dem som jag inte har nära mig längre rent fysiskt men som finns inom mig i  mitt allra innersta. För varje år tillkommer det någon ny...hjärterummet blir bara större, där får det vara hur trångt som helst. 

Stjärnorna/snöflingorna är gjorda av mässing, täckta av 24 karats guld. Jag ska återkomma till dessa, berätta mera om dem och konstnärerna som har skapat dem. Vi äter under en åländsk gnistrande himmel den här tiden på året. 

    

Vi var sex runt bordet. Två från Ukraina, två från Sverige och så vi två från Åland/Finland. Vi drack vatten, rött vin och öl. 

                        
                        Rulle övervakade buffé-bänken. Han har fått ett nytt jobb nu när RIM har julledigt..
                        annars är han fullt sysselsatt med att hålla ordning på arbetsfolket på andra sidan gränden
                        Jaha, vad åt vi då? 

                       

"Jaja, Rulle...jag ska berätta! Det var ca 21 grader varmt både ute och inne..Nähä? Maten? Är det den du vill att jag ska berätta mera om? Ok då! "
Smöret är från Azorerna, brödet är från Madeira ( kan ni tänker er att jag inte har bakat eget bröd alls till julen i år? Så kan det gå när det portugisiska språket tar grepp om en f.d. bagare, det var bara RIM-killarna som fick hembakat i år) Jag har dock gravat norsk lax och gjort hovmästarsås till. Jag har gjort löksill, köpt dillsill och senapssill på FASP. Ägg och  oliver syns också på bilden. Jag har inte värpt äggen själv fastän jag kan bete mig som ett höns emellanåt. Oliverna är plockade någonstans i Portugal, dock inte på Madeira. Dillkvistarna som syns har Birgitta💚 från Åland /Madeira plockat åt mig i någons trädgård här i Funchal ( med lov förstås). 

    
Uffe rökte norsk lax och gud så god den var och är. Den killen kan han! Lita på det!  Det blir juldagens middag här hos oss idag, Normalmente brukar jag göra egen majonäs men i år bjöd norrmännen som vi träffade här på gränden på en burk Heinz majonäs och bra gick det också. Tänk så smart egentligen att finnas med på ett julbord lite grann i form av en majonäsburk. De var ju synnerligen trevliga de fem "prickarna" som vi har fortsatt kontakt med. Nu tänkte jag lite extra på dem igår kväll.

Sillsallad hör julen till hos oss, rödbeta, morot, potatis, lök, gurka, sill, salt och peppar. Uffe dör om han inte får sillsallad till skinkan och det går ju bara inte för sig. Jag vill ha en levande karl, allra helst. 
Sillen levererades via Kristina Wigren vars svägerska Lotta är min ungdomsvän och hon frågar mig alltid om jag behöver någonting "hemifrån" när antingen hon eller Kristina är på väg till den här ön som nu är vårt hem. Det finns snälla människor i vår värld. 💕
 
En kålsallad med olika grönsaker i, köttbullar med lingonsylt (den senare inhandlad på FASP)...


Så julskinkan också då förstås. Inhandlad här i Funchal, fastän jag tror att grisen har sprungit någonstans på fastlandet här i Portugal . Portugisiska pratade den säkerligen i alla fall. Senapen har inköpts från FASP (herreguud, det börjar bli tjatigt det här 😉, förlåt)
Potatisen är madeiransk. Skinkan har jag låtit ligga i saltlag och sedan ugnsstekt den. Godast  blir det så enligt vårt förmenande i vår familj . 
Granen ja, den fick vi som midsommarblomma i år. Outgrundliga äro Herrans vägar som det heter. 
Nu står i alla fall midsommarblomman här och lyser på vårt julbord.

Ja, sen hade jag tänkt mig att ha lite portugisisk mat , någon låda till etc också på julbordet, men tack och lov så kom jag på andra tankar. 
Vi orkade inte ens äta efterrätten och ostbrickan som också fanns till förfogande. 
Nyåret får bli portugisiskt istället.

Vi började kvällen med ukrainskt kaffebröd till kaffe och glögg. Åt ukrainskt godis också...

Ja, man kan ju inte äta ihjäl sig bara för att det är julafton eller hur? 


När all mat är uppäten så har vi den vackra julblomman kvar att njuta av. 
Tack säger vi åt våra svenska vänner Elsiebritth och René! 

Som vanligt visar jag inte foton på människorna. Alla ville inte vara med den här gången. 

Idag är det juldagen, vi tar det lugnt, är fortfarande mätta av gårdagen...

Hoppas att ni alla har det fint på alla sätt!

                                                God fortsättning !

                                                Karin Eklund, Funchal, Madeira

Kommentarer

Guldkryckan sa…
Oj va mycket gott ni hade där, och vackert runt om också förstår jag.
Vi lät gårdssällskapet här hemma ta hand om leverans av julmaten, vi är ju bara två här hemma, julafton firade vi hos familjen.

Ha nu en god fortsättning på julen. 🙏
LillaSyster sa…
God fortsättning på julen!
Fina gåvor både som du fått och gett. Klart att Rim killarna uppskattar dina bakverk-så snällt. Ha en bra kväll!
BP sa…
God fortsättning till dig/er med!
Vilket julbord oh vilken bamseskinka. Du är verkligen duktig. Och jag kan tänka mig att skinkan räcker till många mackor långt in på januari.

Madeira-duken är fantastiskt fin, och INTE maskintillverkat i Kina. Inte att det spelar någon större roll. Huvudsaken är ju att den är vacker. Och det är den:-)

Ett fint och juligt välsmakande inlägg den här juldagen;-)
Kikar in och njuter av att se att ni haft en så fin julafton. Önskar er fortsatt sköna dagar. Mat behöver du nog inte laga på länge tänker jag :) Här vart det trädgårdsarbete idag. Kram
femfemman sa…
Låter som om ni haft en jättefin jul, liknande den som vi har här i Norden. God fortsättning!
Lisbet sa…
Heippa på dej! Idag kände jag väldigt starkt att nu är det dags att hälsa på mina bloggvänner, det är en ordentligt lång tid sen senast. Här varit så mycket. Och vilket härligt inlägg jag råkade på, er julafton!
Det finns mycket att läsa, men nu igen så trött, så det får bli en annan dag. Mittiallt får jag till ett eget inlägg också, hehe.
kram
Ditte sa…
Fint att läsa om att ni haft en så bra och god julafton med fina vänner. Och visst är goda vänner, god mat och dryck viktigt. Likaså förstår jag att du blev glad av den fina gåvan från era grannar.
Önskar er en fortsatt fin helg.
Tänkte på er och vinkade igår när vi på hemvägen från vackra Teneriffa passerade Madeira.
Kram
Paula sa…
Man får som man förtjänar, det är en devis som jag lever efter, och den stämmer. När man själv är vänlig och ger både leenden och hälsar glatt på sina medmänniskor, i synnerhet grannar, ja då får man det tillbaka med råge. Jag har ju flyttat otaliga gånger och varje gång upptäcker jag denna sanning. Och att ni två super-rara människor får alla att le och bära och kånka presenter till er är ju inget att förvånas över. Dessutom står du och bakar och donar och bjuder och har dig, ja, som man förtjänar får man, så det så!
Fantastiskt vackert i ert rum, särskilt med vackra prydnader och den fina duken som pricken över i:et. Sillsallad åt man i mitt barndomshem men på den tiden åt jag ingen sill så den har jag aldrig lagat. Varför undrar jag ju nu, då jag gillar sill! Om jag kommer ihåg nästa jul så ska jag laga en, ska bli spännande att smaka.
God fortsättning säger jag nu, har vilat hela dagen efter gårdagens tomtebesök. Och snön den trillar ner, och plogbilarna har jullov så vi plumsar på oplogade gator, helt okej för mig så länge Daniels korta en orkar trumma på! Kram
Guldkryckan,

ja, vi hade mycket gott för att vara sex personer. Vi två behöver inte tänka på mat förrän till nyår nu, ungefär och då får vi besök innan nyår också.
Klokt att låta gårdssällskapet komma med maten. Här fungerar det inte eftersom vi hade vårt speciella julbordstänkande i år enligt tradition. Julmaten här är annorlunda men till nyår ska vi ta igen den biten.
Tack detsamma! 🎄
LillaSyster,

tack detsamma!
Ja, väldigt fina...oväntade dessutom.
RIM-killarna förtjänar uppskattning. Så de har jobbat! De var grå i ansiktet sista dagen innan julledigheten. Jag blev nästan trött av att se deras utarmade trötthet. Må de få en skön ledighet!
Ha det gott du med!
BP,

Tack! och tack detsamma!
Ja, vi har mat så det räcker länge och väl men vi får besök nu och då, så vi får hjälp med att äta upp...tack och lov. Man kan ju inte mera än man kan.
Jag tycker om tanken att det mesta är tillverkat i det land man bor i, känns bättre rent nationalekonomiskt. För mig spelar det roll...
Tack BP! 🧡
Anna i Portugal,

Tack Anna, jag är själv dålig på att titta in just nu men det kommer..Hoppas ni har det skönt på ert sätt, njuter av varandra och pälsklingarna.
Kram!
femfemman,

ja, vi hade en fin julafton och juldag. Lugnt och skönt på alla sätt och vis.
Ha det gott du med! Jag tittar in om någon dag...
Är jultrött nu!
Kram
Lisbet,

om du visste så mycket jag har tänkt på dig men det har bara blivit tänka. Tack för att du hör av dig, tack för att du tittade in.
Julkramar!
Ditte,

ja, vi hade en fin kväll i goda vänners lag.
Jag förstår att ni är hemma i Stockholm igen nu. Hoppas att ni har det bra på alla sätt. Önskar er detsamma!

Julkram
Paula,

Så är det nog, jag brukar själv tala om karmalagen.
Vänlighet föder vänlighet..kärlek föder kärlek
Duken sitter som smäcket eller hur man ska säga. Den passade perfekt in nu till julen men också andra dagar under året.
Sillsallad är ett måste här, Uffe vill ha en sådan tillsammans med skinkan. Tradition sedan hans barndom. Personligen kan jag äta lite vad som helst till julen men visst är det gott med det traditionella julbordet från Norden. Men likaväl kan jag äta vilket julbord som helst...
Ja, ni har snö i det vackra Norden. Här har vi blå himmel och solsken i mängder.
Kram till dig och till Daniel!


Märtha sa…
Spännande namn på ryan, Yön sävel - och den är röd och svart... Jag gillar ryor, har ingen själv, men väggarna är fulla. Njuter av andra i stället, det har ju funnits/finns många ryakonstnärer här i landet. I mitt barndomshem hörde sillsalladen till det som skulle vara på bordet när det var tröskankalas, alltså före skördetröskornas tid. Åts aldrig på julen - nu äter jag lite, endast på jul. Men jul utan sötnad potatislåda går bara inte! Och av bara farten blir det morotslåda och kålrotslåda också. Köpte alla tre i år, en restaurang i stan gör så goda... I morgon har jag flera ärenden till posten... Ha det gott!
Märtha sa…
Restaurangen blandar inte in sill i sillsalladen, påverkar hållbarheten. Saltgurka saknas också, den kanske sprider för mycket smak. Båda är enkla att lägga till.
Paula sa…
Jag verkar ha villat bort mig bland inläggen ser jag, det här har jag ju läst och kommenterat ....hmmm, ja jag visslar lite o låtsas som ingenting, scrollar vidare upp och ser om jag hittar något mer
Märtha,

ja, spännande, snudd på lite magiskt namn har ryan.
Vi har två ryor av Suomi, en i sovrummet, björkar...och så den här. Bra ekodämpare är de också nu när vi bor i betong och sten..utan isolering.
Sillsallad åt även jag som barn under sommaren, något som hörde till just på grund av traditionen att det skulle ätas vid trösktider. Mamma var uppvuxen på landet och det hängde kvar men också till julen åt vi sillsallad. Morfar hade lagat en speciell trälåda med handtag och ett speciellt hackverktyg för att göra rödbetssallad, sillsallad i. Mitt jobb!
Normalt ska det finnas lådor med på vårt julbord men i år lämnade jag bort dem. Det blev ändå så mycket mat och kålrotslådan som vi älskar ...ja, vi får inte tag på kålrot här överhuvudtaget.
Ha detsamma!
Märtha,

i min barndomssallad så hade vi inte saltgurka i men så här ser vårt recept ut a´la Uffe.
Paula,

det är bara roligt om du kommer igen och igen...
visslar jag från mitt håll.

Populära inlägg i den här bloggen

Ett oförglömligt fyrverkeri får avsluta året

Veteranbil nr. nio och tio