Inlägg

Visar inlägg från februari 7, 2024

På begäran

Bild
Åke ville gärna ha recept på båtbrödet och här kommer det:  Varsågoda alla bagare!  Båtbrödet  ( Tid, ca 2 timmar) 1 ltr vatten/ 37 grader, 50 g jäst, 1 msk salt,  2 msk kummin, 2 msk anis, 2 msk fänkål, 1 dl linfrö,  ½ dl linfrö, 2 dl russin, 1 dl solroskärnor,  ca 1 ltr grahammjöl, ca 4 dl vetemjöl. Krossa brödkryddorna i en mortel och skölj russinen Smula jästen i en degskål, tillsätt salt och vatten och blanda väl. Tillsätt krossade brödkryddor, lin-och sesamfrön, solroskärnor och russin. Nu är basen gjord för båtbrödet. Låt stå och svälla ca 10 minuter. Tillsätt grahammjöl och vetemjöl, växelvis. Lägg inte i hela mjölmängden genast utan lite i taget tills degen är fast och lossnar från skålens kanter. Spara lite mjöl till utbakningen. (Beroende på hur mjölet är malet så är det bäst att ta det lite lugnt och mata på med mjöl tills degen lossnar från kanterna, men låt den inte bli för hård, dock.)  Låt jäsa i degbunken under handduk ca 30 minuter. K