På begäran
Åke ville gärna ha recept på båtbrödet och här kommer det:
Varsågoda alla bagare!
Båtbrödet( Tid, ca 2 timmar)
1 ltr vatten/ 37 grader, 50 g jäst, 1 msk salt,
2 msk kummin, 2 msk anis, 2 msk fänkål, 1 dl linfrö,
½ dl linfrö, 2 dl russin, 1 dl solroskärnor,
ca 1 ltr grahammjöl, ca 4 dl vetemjöl.
Krossa brödkryddorna i en mortel och skölj russinen
Smula jästen i en degskål, tillsätt salt och vatten och blanda väl.
Tillsätt krossade brödkryddor, lin-och sesamfrön, solroskärnor och russin.
Nu är basen gjord för båtbrödet.
Låt stå och svälla ca 10 minuter.
Tillsätt grahammjöl och vetemjöl, växelvis. Lägg inte i hela mjölmängden genast utan lite i taget tills degen är fast och lossnar från skålens kanter. Spara lite mjöl till utbakningen. (Beroende på hur mjölet är malet så är det bäst att ta det lite lugnt och mata på med mjöl tills degen lossnar från kanterna, men låt den inte bli för hård, dock.)
Låt jäsa i degbunken under handduk ca 30 minuter. Kontrollera med ett lätt fingertryck på degytan om degen är färdig. Försvinner” avtrycket” genast så är degen färdigjäst.
Arbeta degen på mjölat bakbord, den skall vara fast och fin men inte för stabbig.
Dela den i 3 bitar.
Har du jäskorgar så mjöla dem innan du lägger ämnena dit för jäsning. Annars
går det lika bra att forma runda limpor, som du lyfter över till bakplåtspappersbeklädda plåtar. Täck med handduk och låt jäsa ca 30 minuter.
På bilden ovan har jag gjort brödet i semle-form och strött linfrö på..rundstykker som danskarna säger. Grädda då i ca 20 minuter.
Grädda limporna i 200 grader cirka 40-45 minuter. Knacka på dem innan du tar ut dem.
Ger de gensvar och ekar litet så är de färdiga. Stäng av ugnen
Du kan låta dem vara kvar i ugnen och mogna i eftervärmen innan du tar ut dem.
Tycker du att ytan har blivit för hård så är det lätt åtgärdat: Blöt en ren kökshandduk, vrid ur den och lägg den över det varma brödet en stund så blir ytan mjukare.
Lycka till!
Receptet har jag själv skapat, så om det finns klagomål så klaga på mig😊
Låt brödet svalna innan du skär upp det.
Karin Eklund, Funchal, Madeira
Kommentarer
i många munnar är brödet gott. Det är ju enkelt att ändra på kryddmängden, man gör som man själv vill givetvis. Nyttigt, mättigt och gott. Riktigt smör på och ost på det är rena läckerheten.
De nada! 😊
Kram!
De nada! Personligen gillar jag ett grahammjöl som är lite grövre malet, det blir mera struktur i brödet på det sättet. Fint att ha en facit! Lycka till! 🌭🥯
kärt barn har många namn som du vet! 🙂
det här brödet kan du konvertera till mjöl av annat slag också förstås. Fantasin sätter gränserna. Kram!😊
de nada! 😊
Oj, så kul! Tack för påminnelsen, jag ska genast se om jag har det kvar.
Kram från ett vårligt somrigt Madeira med en annalkande Karlota-storm i faggorna.
Och då vi alla är olika så önskar jag alla lycka till. Kryddblandningen i brödet är inte riktigt min grej.
God sen kväll!
ja, tur och tur...men fint är det onekligen att ha likasinnade matlagare och bagare i sitt bloggsällskap. Tack BP, Lycka till behövs alltid. Även till dig som jag hoppas hittar ditt bröd utan den här kryddblandningen. Jag vet att du förmodligen redan har hittat ditt bröd med stor B. 😊
brödet var omtyckt och är fortfarande omtyckt av många . Jag har varit och inhandlat grahammjöl från Madeira. Det finns en vattenkvarn i närheten av Santana på andra sidan ön...de kan mala i den grovlek som jag vill ha mjölet i till just båtbrödet. Så snart så ska det dofta gott i vårt hem.
God sen kväll även till dig!