Gammalt och glasklart

En gammal lanterna, några medicinflaskor och kristallglas med karaffer stod i ett av våra fönster när
   vi bodde i Geta. Nu är någon annan glad ägare av allt detta gamla, vackra och glasklara                      


I mars samlade jag ihop en hel del glasfoton ur bildarkivet.          
Tanken var förstås att de skulle vara med i lördagstemat Hoppa på tåget/ 6/ Glasmen som vanligt hade jag alltför mycket material till ett enda inlägg just då, så det blev även ett inlägg som jag kallade Glasklara minnen och ytterligare ett som hette Flera glasklara minnen
Idag fortsätter jag med gammalt och glasklart. Har jag sagt det förut? Jag älskar glas!😊😍


   Jag behöver inte vara ägare av glas som så, jag är glad av att se på glas, i all synnerhet gammalt glas
   

     Någonstans har  jag fångat dessa tre glasflaskor på bild, tagit med dem hem via kameralinsen
     

Alla de följande glasen som kommer i bild har jag "samlat" på mig när jag besökte Önningebymuseet.  Dricksglas som de flesta av oss i mogen ålder känner igen på något sätt eller hur?


    Vissa i pressat glas..


    Att ha glas på det här sättet som prydnader i fönster är genialt. 
    Så skimrande vackert allt kan bli beroende på väderleken utanför
   

   Lycka är som glas. Den skiner klarast när den är som skörast.


" In vitrium"- I glas


              Samma fönster men utifrån sett...


         "Dom dricker ett litet glas vid högtidliga tillfällen. Normalt dricker dom tre stora  glas"
         Var jag har lärt mig det här ordliga, minns jag inte längre men det ligger en viss visdom i det
         eller hur? 
         

   I det enkla bor det vackra


    Om jag minns rätt så tror jag  att det mittersta glaset var ett senapsglas. Glaset hade lock
    och när senapen var slut så hade man ett mjölkglas


    Glas är som människor, blir lite kantstötta med tiden. 
    I bakgrunden vajar den åländska vimpeln.
    
    Så denn ja, som dansken sa...Nu har jag inte krossat glas men städat undan glas ur bildarkivet. 
    Jodå, det finns mera, men inte så mycket 😊

                                                          Karin Eklund, Funchal, Madeira
    

Kommentarer

femfemman sa…
Har aldrig tänkt på glas dom prydnad! Men det var ju jättefint. Glas är ju snart det bruksföremål, som ofta går i kras och behöver ersättas. Finns bra i secondhand butiker.
God kväll!
femfemman,

vi hade några glashyllor i ett av våra fönster, tidigare då vi bodde på Åland, med små glaskonstpryttlar på men att använda gamla glas på det här sättet, lyfta fram dem är fint. Ja, secondhandbutiker är bra ställen att inhandla glas i .
Tack detsamma!
Susjos sa…
Undrar om senapsglasen finns kvar att köpa, för visst minns jag dem med lock!
Fint med glas!
Ha det gott!
Kram
BP sa…
Dina städinsatser är inte alls dumma för oss läsare. Det är nåt visst med glas också. Och när jag ser första bilden så hade jag nog aldrig kunna skiljas från den samlingen. Beundrar dig och Uffe, att ni gav bort/sålde så mycket, då ni insåg att mycket inte fick plats i er nya lägenhet. Bra disciplin där!
Susjos,

tanken kom till mig också...måste se om det finns här i affärerna. Vi har köpt svensk senap och fått finsk, Colmans etc så vi har inte haft behov av något annat än dijon. Men mitt i allt så :)
Ha det gott du med!
Kram
BP,
tack, det känns bra att läsa det! Jag tar lite avsked på mitt sätt i och med städandet. Vilket känns skönt.
Vi gjorde oss av med, verkligen och lämnade väldigt mycket kvar åt de nya ägarna. Det finns inte utrymme här helt enkelt och saker har en förmåga att låsa fast en, så väck med allt det gamla, nå, nästan allt det gamla och in med nytt. Tack!
Älskar också glas, både bruks- och konst-. Fina heminredningsdetaljer och kan de dessutom användas blir det ju
ännu bättre.
Klimakteriehäxan,

glas i alla dess former är fint. Exakt, praktiskt är det när man kan använda allt det vackra som man kan inreda med. Winwin helt enkelt.
Glas är ett favoritmaterial här också, men jag äger inte några spännande eller särskilt spännande dricksglas. IKEAs utbud av både dricks & vinglas fick gälla när vi flyttade in. Funkar finfint och funktion är ju viktigast. Gillar dina glasbilder, det är roligt när du rensar i ditt bildarkiv! Morgonkram
Glas är vackert och visst minns jag flera av dem, många från barndomshemmet. Och visst finns senapsglasen med lock kvar. Vi har köpt till varje jul senaste åren och har nu åtta dricksglas. Nu får vi inte plats med fler i skåpet så nu får det bli annan senap :)
Ann sa…
Vi besökte en restaurang under våran sista resa till grekland som serverade allt vin i udda karaffer, alla var olika. Sååå himla fint!
Anna i Portugal,

glas kan ju vara så väldigt vackert, beroende på slipningen och färgerna runt omkring en. Levande . Vi hade spännande dricksglas, nu är de vi har väldigt ordninära, praktiska och det är ju funktionen som är det viktigaste, där är vi överens: )
Tack Anna, kram mitt på dagen!
Anita, de fyra blomsterhaven,
Se där, senapsglasen finns kvar. Toppen! :) Vi köpte glas med ljus i och nu har vi 6 stycken väldigt trevliga dricksglas. Praktiskt och bra.
Lycka till med en annan senap nu, det gäller att hitta rätt där också!
Ann,

det är fiffigt med olika udda karaffer och glas. Var och en känner igen sitt glas osv...dessutom är det levande och vackert.
Ditte sa…
Glas tycker jag också mycket om och i alla former. Har en hel del, både variant gammalt och i nyare varianter och de är ofta i bruk. Tycker om att variera. Glas är mycket till lyst.
Roligt att se dina glas och fint att de du inte kunde ta med dig kan glädja andra i Geta.
Och att ha med en del glas i bilder är ju väldans praktiskt.
Att du nu delar med dig av de fina glasen när du städar tackar jag för.
Kul med udda glas och roligt att använda dem.
Kanske sparar du några glasbilder som fina minnen.
PS I Önningeby och museet där har jag också gjort ett besök. Minnesvärt.
Kram

Märtha sa…
Mitt odlande handlar just nu om sådant som har rötter, hinner varken läsa eller kommentera så mycket (hellre skriver jag!). Men glas, jo! Och vem har sagt att man inte kan/får använda udda glas, karaffer, koppar, fat och tallrikar? Det har jag aldrig begripit, påverkad av min Faster, som aldrig hade en uppsättning likadana knappar i en tröja eller en jacka. "Om man tappar en knapp behöver man inte jaga efter samma sort, det räcker med storlek" sa hon. Och allsköns glas i fönster - - - en önskedröm...
Ditte,

ja, man kan ju inte annat eller hur? :) Glas är så vackert och också levande på sitt sätt med alla nyanseringar.
Exakt, jag håller med, glas är mycket till lyst!
Det är praktiskt och lätt att ta med sig glas i bildform :) Fina minnen blir det samtidigt. Jodå, jag sparar några men också i bloggform förstås. Där finns de också.
Udda glas till servering börjar bli alltmera populärt har jag förstått, var och en känner igen "sitt" glas på det sättet också. Hemma på Åland brukade vi säga att man dukade på ryska...:)
Förstår att du har vvarit till Önningeby och museet där. Det är jättefint!
Kram!
Märtha,

jag har full förståelse för det. Odlandet tar tid och ska ta tid.
Tror inte att någon har sagt att man inte får använda udda glas men jag tror att det var så många tänkte att det skulle vara ett tag och påverkade varandra till att det skulle vara dussinet fullt av varje sort och att de skulle vara likadana. Så onödigt..jag håller med dig om att det är onödigt att tänka så, att leva så. Fria radikaler, fram med mera oliktänkande vad gäller glas på samma kalas.
Du hade en klok Faster. Härligt att läsa, jag tror jag ska bli som din faster nu...har så många fina knappar som bara ligger där de ligger.
Paula sa…
Tack för fina glasklara foton! Jag gillar också glas, jag tror det beror på mamma som gärna åkte till de finska glasbruken och köpte glas, ofta sekunda pga priset. Numera har jag ju bara en minimal glassamling, plats saknas i min lilla lya och det är helt okej. Jag har fastnat för att inte samla på en serie glas eller porslin utan ha olika även vid dukningar. tycker det är charmigt att duka med udda porslin och glas, sitta på udda stolar osv. Lite galen är jag nog...men det är där jag har landat i detta skede av livet. Lite annat än då man fick en likadan silversked varje födelsedag, ett par karotter i samma matservis varje jul, ja du förstår, det var ju så man gjorde, samlade på jätteserviser. Att ställa ut glasen på fönsterbrädet var en genial idé, där kommer de verkligen till sin rätt.
Kram från lillpörtet
Paula,

tack för att du tittar in!
Du och Uffe har gemensamma nämnare, ni båda som har bott i Helsingfors, är födda där. Hans mamma gjorde detsamma som din mamma, hon for inte bara till glasbruken utan också till Arabia. Det fanns mängder, mängder i det dödsboet efter henne , som gick till en auktionsfirma. Man både Uffe och jag hade samlat på oss en hel del själva, som vi också sålde bort och lämnade kvar åt andra. En bråkdel av allt tog vi med oss hit.
Det är ingenting galet i att varken möblera eller duka udda, utan tvärtom, det visar på ett öppet sinne, tycker jag.
Ja, jisses ja, de där silverskedarna, håhå, jaja...Man gjorde så, visst, det har den tidens trend att samla på till den s-k. brudkistan.
Kram från gränden!
Anonym sa…
Glas har en förmåga att gå i krasch… när jag var barn fylldes skåpet på med nytt glas var gång senapen tagit slut.
Hos oss har glas gått i krasch men påfyllning har uteblivit då vi så sällan äter senap 😅 eller för att jag är kräsen och inte köper vilket glas som helst ☺️
Fint med glas i fönstret lär blivit olika skiftningar beroende på solljus och glasfärg.
Jag tror det var vanligt förr med glasfigurer, djur och annat smått och gott.
Ha en fortsatt fin fredag och en härlig helg 👋/åsa
Tove sa…
Glasälskaren tackar🙏 för glasvackert både bruks och interiör👍
åsa,
ja, sånt händer nu och då, det går i kras, ett och annat glas. :)
Senapsglas drack jag mjölk ur när jag var barn. Måste titta efter i butikerna här utifall att det fortfarande finns senap i glas som kan användas till glas.
Jag/vi har fortfarande en del glasdjur, små fina handblåsta saker i vårt skåp, så små så de inte har hittat någon plats här ännu. Vi hade dem mellan fönsterrutorna tidigare då vi bodde på Åland. Här finns inte den möjligheten, glasrutorna är annorlunda helt enkelt.
Ha detsamma du med Åsa, hoppas du får en fin och bra helg! Försökte kommentera på din sida tidigare men det gick inte. Försöker igen och igen...
Tove,

härligt att du också är en glasälskare..jag vet ju det egentligen med tanke på ditt blåa glas som du skrev om för en tid sedan. Tack! :)

Populära inlägg i den här bloggen

Ett oförglömligt fyrverkeri får avsluta året

Veteranbil nr. nio och tio