Hoppa på tåget/ 49/ Julbak


Idag ångar Lokförare Åke på med dofter av nybakat julbröd ombord på tåget. Dagens ord är julbak

Tåget tuffade in här och jag hoppade på, givetvis.

En sak är fullständigt säker och det är att jag har ändrat mina bakvanor ganska så radikalt sedan jag flyttade hit till Madeira. Tidigare om åren var jag noga med att hålla jultraditionerna som jag var uppvuxen med men mera tiden går här så blir jag en portuguesa. Jag tar till mig traditionerna här istället och därefter blir mitt bakande. 

Men en sak hänger med och det är bondkakorna. De hör julen till här hemma hos oss.

Naturligtvis så måste det till surbröd, valnötsbröd etc...men idag skriver jag om det söta i livet. 

Bröderna Royce har förstås varit med och bakat ut kakor, hållit koll på ugnen och temperaturen etc. De har haft åsikter om både det ena och det andra och i ett skede kallade de mig för kakmonster, för att en pepparkaka försvann ur bondkakeburken, som egentligen är pepparkaksburken, utan att de såg det. De tittade anklagande på mig. Men jag är totalt oskyldig. Såg de inte att U. gick förbi`? 

Ibland kunde jag slå knut på de där två charmknuttarna. Lovar jag att jag ska göra det och också pussa upp dem med besked så skrattar de helgalet och ser ut som att kom an bara, vi är beredda! 🤪




Bondkakorna är populära och jag har delat receptet med mig tidigare men jag gör det igen: 

    Jag gör så här:
   
Bondkakor
    200 gram riktigt smör, gärna saltat. Inget margarin här ...då blir inte smaken detsamma. 
    2 dl rårörsocker ( mascovado)
    1 msk sirap ( mel de cana) 
    1 ägg
    75 gr mandel med skal, grovt hackad
    1 msk äkta vaniljpulver eller vaniljsocker
    4,5 -5 dl vetemjöl
    1 tsk bakpulver

    Jag rör ihop alla ingredienser och bearbetar degen en stund på bakbordet,
    gör sedan en ganska tjock rulle av den, lägger in den i smörpapper och låter den stå kallt i kylskåpet
    några timmar eller tills jag tänker bjuda på färska bondkakor. Ska degen stå längre än några timmar
    i kylskåpet så lägg den i plastfilm så den inte torkar ut.
    Det är enkelt att skära ca ½ cm tjocka skivor, som radas ut på plåten med bakplåtspapper
    Grädda i 175 grader varm ugn, ca 8-10 minuter. 



Medan jag skrev ner receptet så försvann R& R. Tack och lov för att RIM finns, de ger mig lite andningspaus. Bröderna är som vilka killar som helst, de hänger med så det står härliga till när byggen och tekniska saker är på gång.

Jag var totalt bortglömd vad gäller bondkakor och försvunna pepparkakor..


Jag hörde det nog, men fattade inte riktigt vad det var som prasslade, men sen såg jag vad de där båda hade i tankarna..


Och de ska tala om kakmonster! -"Chokladmonster är vad ni är Rulle & Rulte!!" Sen ryckte jag bort Merci-asken ungefär som när man rycker undan mattan under fötterna på någon.

-"De askar vi har ska sopbilskillarna få. Ordning och reda killar, ni får äta papaya..."

-Blev hon arg tror du? Tänk att hon såg..äsch då.."  

-"Hör ni, fråga lov först innan ni tar något, självklart blir jag inritterad (innerligt irriterad) ".


Ja, sen blev det papaya...men jag är ju som jag är . Jag sprakar till och så är det liksom över. Så där bara, lite snopet för mig själv t.om.





Jag tog fram en Bolo do Rei...och så kalasade vi tillsammans, helt överens om att vi ska baka vår egen Bolo do Rei lagom till jul och något annat gott som också hör julen till här på Madeira. 

Bolo do Rei är egentligen hemmahörande på fastlandet från början berättade Melissa, min lärare i portugisiska. Den är populär och man säljer den överallt i affärerna nu, även om den egentligen ska ätas mellan juldagen och trettondagen. Kungens kaka...ni hör det ju själva eller hur? Själv tänker jag göra den traditionella bolo do rei-kransen...inte en likadan som man kan köpa i affärerna nu. Det finns en variant med choklad i också men det tänker jag hålla tyst om av en viss orsak.😉

Men livet är som det är, traditionerna förändras och även jag har förändrats. Pepparkakorna köper jag från en dansk affär på Plaza..Flying Tiger. 

Jag kommer att dela med mig av mitt julbakande, naturligtvis, när jag bakar senare närmare julen. Lussekatter har vi lämnat bort helt och hållet. U. vill hellre ha mina vanliga kanelbullar och då blir det så. 
Det här blev mitt bidrag till julbak..

Titta in till Åke, Han har listat alla som brukar vara med ombord på tåget.

Dagens klokord: " Always look on the bright side of life"


*******************

Sen tar jag tag i nästa utmaning som Åke också står för, nämligen en färgsprakande december: 


    Amaryllis hör julen till

                
                Fotot här ovan är jag inte skyldig till; jag har 
                fortfarande inte varit ute på stan under kvällstid, men det kommer...
                Fotografen heter Luís Rocha , Funchal Noticias.


               Sagotanten Astrid Karin M. och Bröderna Royce önskar er alla en fin helg! 


Kommentarer

LillaSyster sa…
Bondkakor som smälter i munnen mmmmmm. Det kan bli som när jag var liten och ätit av alla mormors sorter på kafferepet- men ändå ville ha en kaka till. (Man tar bara en av varje sort hade morfar lärt sina barnbarn) Tur att man kunde krypa upp i mormors knä och viska: Snälla mormor får jag ta en dröm till? För vaniljdrömmar var mina favoriter. Och visst fick jag ta en kaka till. Så snälla Karin får jag ta en bondkaka till? Ha en härlig lördag och vi är rätt lika - vi delar med oss av det vi bakat.
LillaSyster,

bondkakor smälter i munnen och äkta smör ska det vara..
Ja, det är nog bra att det finns famnar där man kan få ta en dröm till ...vaniljdrömmar är också mycket goda drömmar. Nu fick jag lust att baka sådana. Ta så många du vill! 💖
Man ska dela med sig av det goda i livet, då blir det goda mycket större!
Ha en härlig lördag du med!
Znogge sa…
Bondkakor är verkligen goda och självklart ska de bakas på smör. Numera använder vi inget annat när mi bakar för smaken blir så mycket bättre.
Traditioner i all ära men det är också spännande med nya tycker jag.

Kram
Bondkakor vet jag att min mamma bakade. Om det var exakt som dina vet jag förstås inte men goda var de. Bolo do Rei ser också god ut ... Och så bröderna. Försöka lägga beslag på Merci. Riktiga busgrabbar!

Kram
Znogge,

ja, bondkakor är riktiga godingar. Och så är det här också, allt bakas på smör, det är liksom ingen vits att inte bjuda till när man ändå håller på. Det ska smaka gott!
Det är spännande med att lära sig andras traditioner också..jag lär mig något nytt varje dag här av våra grannar.

Kram
Anita, de fyra blomsterhaven

Det finns olika recept på bondkakor. Det jag delar med mig av har jag utvecklat själv, men i stort är det som de flesta bondkakerecept är.
Bolo do Rei ska nog ätas färskt...den Bröderna och jag åt var ganska torr men nu vet vi det och det blir andra bullar när vi sätter igång närmare julafton. Chokladmonster är vad de är de där småbusarna.

Kram
Åke sa…
Trevligt att du är med ombord och man får rentutav ståpäls att läsa igenom dina välskrivna och glada bilder rader :) Så fantastiskt mycket gott och tack för länkarna! Du håller koll på allt! En annan kan bara göra två saker samtidigt och det är när jag åker buss för då kan jag tugga tuggummi samtidigt ;) Bröderna går naturligtvis hem varje dag :) (gulligt) Amaryllis hör verkligen julen till :) Fruktkaka som kallas bolo rei såg verkligen lockande ut. Tack för tips! En forsatt trevlig lördag önskas!
Åke sa…
En stor suverän öppningsbild bjuder du också på / Kram
Gunnel sa…
Oj, så mycket gott jag hittade här inne hos dig! Den där kungskakan var något helt nytt för mig. Det ser ut att vara en massa godsaker i den. Jag känner hur det vattnas i munnen och jag har full förståelse för brödernas upptåg i detta fallet. Ha en mysig helg.
Här var de bak i stora banor. Men då tog Rulle o Rulte chokladen, vilken tur du kom på dem, annars hade de nog fått ont i magen 😊
Vänta här nu, den här kakan(bullen) med rött o grönt på och massa nötter o annat inuti, heter den Bolo do Rei? Jo de gör den nog. Ser läcker ut men den innehåller något jag aldrig vill få in i min mun o aldrig någonsin gillat. Russin – bläää. Eller har jag fel, ser de bara ut som russin kanske.
Kram
Bra tolkning och fina kakor ☺️ Det är sällan jag bakar numera, när energin tryter så försvinner vissa aktiviteter. Mandel och nötter går bort pga allergi… ibland känns det som allt innehåller nötter, mandelmassa när det ska bakas till jul. Men självklart finns det alternativ. Jag gör som renbröderna och väljer choklad 😋
Ha en fortsatt fin lördag 👋 åsa
Åke,
TACK!
Men du, det är inte helt fel att klara av att tugga tuggummi och åka buss samtidigt! 😉🤣
Bröderna är som de är, håller igång mig minst sagt.
Tack detsamma! Ta det lugnt i kurvorna...
Åke,

ja, i en av de där vagnarna ligger vi och äter godis många av oss...knaper, knaper... Kram!
Gunnel,

Mycket gott ska det vara om det överhuvudtaget ska vara gott..Inget knussel..😉😊 I bolo do rei är det mycket mycket gott...återkommer när jag bakar den. Den tar två dagar ungefär att få till.
Merci går alltid hem och de där chokladmonstren...haha..
Ha detsamma du med!
Herr Nilssons Fru,
De måste hållas efter de där chokladmonstren...😉.
Ja, just den heter Bolo do Rei...man kan lämna bort russin om så behövs. Inget problem. Jag är inte säker på om det var russin i den varianten som jag köpte och som vi smakade på...nu har jag påtat in den i frysen. Enligt det recept jag ska baka så är det inget russin med i alla fall.

Kram
Åsa, Nalta Norrland,
tack. Fullt förståeligt att energin tryter.
Det finns så många andra bakverk än Bolo do Rei...men du har rätt, nötter och mandelmassa används väldigt mycket nu till julen.
Choklad går alltid hem..
Ha detsamma du med! 🤍
BP sa…
Bolo do Reis spanska och franska "kusiner" har jag ätit, men nej, inte min grej. Söta bakverk och kakor överlag tycker jag inte om. Så Åkes tema liksom Elisas utmaning igår var aningen knepiga för min del;-)
Amaryllisen och Funchals julutsmyckning är fantastiskt vackra.
BP,
ja, det finns kusiner till Bolo do Rei..söta är det onekligen, men likväl ska det finnas lite sött på bordet när det kommer julgäster och då gärna någonting som är traditionellt och från Portugal.
Jag förstår att temat var knepigt för din del...
Tack BP! Imorgon skyltar vi igen!
Susjos sa…
Bondkakor är gott, tack för tipset!
Viket spännande portugisiskt bröd !
Det enda jag bakar är lussekatter, som jag älskar!!!
ha det gott!
Kram
Susjos,

bondkakor är gott och det är lussekatter också men jag ids inte baka sådana när det bara är jag som äter..Men man vet aldrig vad som faller mig in..
Ha det gott du med!
Kram
Klokorden på slutet, så sanna!
Och fint att du gör en "mischmasch" av bak-tradtionerna, tar det bästa du gillar från Sverige men också går in för att lära dig nytt där du bor, ta till dig traditionerna där.
Geddfish ♥ sa…
Fint inlägg! Jag bakar inte längre men blev sugen på dina bondkakor. Min mamma hon bakade hon. Bullar, mjuka kakor och alla de sorters småkakor. Hon hade jobbat i bageri.
Ett sånt där julbröd fick vi en gång från en chilensk familj. Det var gott om frukter i.
Kram!
Carita Liljendahl

ja, de är det, jag gillar de klokorden.
Jag är inte från Sverige, jag är från Åland men bondkakor finns ju både här och där och så vidare. Jag vill gärna lära mig allt jag kan lära mig av det madeiranska/portugisiska. Jag bor här nu så för min del är det en självklarhet.
Geddfish,

tack! Bondkakorna är lätta att fixa...jag brukar inte baka ut en hel deg alla gånger, utan någon plåt bara och lägger längden som återstår tillbaka i kylen eller i frysen, bra att ta tag i när andan faller på och kaffegäster är på väg. Jag har ju haft två bagerier, allt som allt i 25 år.
Julbrödet, Bolo do Rei finns i många olika tappningar beroende på landet det tillverkas i.
Kram
Karin sa…
JAAA, godaste bondkakorna, tack för miljövänlig repris! Jag hörde på radion idag att koldioxidutsläppen ökat väldigt mycket sedan AI tog fart och en av experternas vädjan var: "Snälla, fråga in någon AI-funktion efter recept, använd åtminstone en vanlig sökmotor." Eller slå upp i en kokbok, skulle jag vilja lägga till. Men där hittar man ju inte dina goda bondkakor.
Karin,

Tack, kul att du minns dem! Ja, slå upp i en vanlig kokbok...vi talade om den saken just idag. Att flera matprogram som visas på tv, flera kokböcker som ges ut mindre mat lagar folk själva. Det är lättare att ringa Glovo, köpa hel och halvfabrikat. Här står jag som en gammal dinosaurie och lagar mat från grunden och är inte trendig alls. Det är en märklig värld vi lever i.
Märtha sa…
Det blev inget bakverk härifrån idag, snarare bakvärk... Har tre artiklar för tidningar som jag jobbar på mellan julkortsvarven. (alltså inte -svarven). Köpte en toscakaka på marknaden, när jag kom hem märkte jag att den är bakad med margarin, inte bra, men vi äter den ändå. Smör skall det vara. Bondkakor bakade min syster. Har tänkt baka pepparkakor själv, det finns inga i butikerna som är bakade med smör. Men det blir närmare jul. Hälsar en dinosaurie som också vill göra maten från grunden, även om hon fuskar ibland.
Märtha,

kan tänka mig att du har bakvärk, som du ligger, sitter i.
Bakverk ska bakas med smör..toscakaka i all synnerhet.
Säger dinosaurien här till dinosaurien där..
Ibland måste man fuska, men det hör till undantagen.
Paula sa…
Jag känner mig totalt vilse ombord på denna veckas tåg. Julbak är verkligen ett okänt begrepp, men din portugisiska kaka såg mumsig ut. En pepparkaka med ädelost på kan faktiskt glida ner, i hopp om att bli lite snällare...Opp Amaryllis! Och adventskram från pörtet
Paula,

hur i hela friden är du vilse? Du hade ju så fina jultårtor och kålrotslådan är ju bara mums. Det är ju sådana som bakas också. Pepparkaka med ädelost är gott, hör julen till. utan vidare. Portugisiska kungakakan finns det många olika varianter på men jag tänker ge mig på en traditionell ...som tar två dagar att få färdig..
Adventskram från gränden!

Populära inlägg i den här bloggen

Ett oförglömligt fyrverkeri får avsluta året

Öronbedövande