Hoppa på tåget/ 49/ Julbak
Idag ångar Lokförare Åke på med dofter av nybakat julbröd ombord på tåget. Dagens ord är julbak
Tåget tuffade in här och jag hoppade på, givetvis. |
Men en sak hänger med och det är bondkakorna. De hör julen till här hemma hos oss.
Naturligtvis så måste det till surbröd, valnötsbröd etc...men idag skriver jag om det söta i livet.
Bröderna Royce har förstås varit med och bakat ut kakor, hållit koll på ugnen och temperaturen etc. De har haft åsikter om både det ena och det andra och i ett skede kallade de mig för kakmonster, för att en pepparkaka försvann ur bondkakeburken, som egentligen är pepparkaksburken, utan att de såg det. De tittade anklagande på mig. Men jag är totalt oskyldig. Såg de inte att U. gick förbi`?
Ibland kunde jag slå knut på de där två charmknuttarna. Lovar jag att jag ska göra det och också pussa upp dem med besked så skrattar de helgalet och ser ut som att kom an bara, vi är beredda! 🤪
Bondkakorna är populära och jag har delat receptet med mig tidigare men jag gör det igen:
Jag
gör så här:
Bondkakor
200 gram riktigt smör, gärna saltat. Inget margarin här ...då blir inte smaken detsamma.
2 dl
rårörsocker ( mascovado)
1 msk sirap ( mel de cana)
1 ägg
75 gr mandel med skal, grovt hackad
1 msk äkta vaniljpulver eller vaniljsocker
4,5 -5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Jag rör ihop alla ingredienser och bearbetar degen en stund på
bakbordet,
gör sedan en ganska tjock rulle av den,
lägger in den i smörpapper och låter den stå kallt i
kylskåpet
några timmar eller tills jag
tänker bjuda på färska bondkakor. Ska degen stå längre än några
timmar
i kylskåpet så lägg den i plastfilm
så den inte torkar ut.
Det är enkelt att
skära ca ½ cm tjocka skivor, som radas ut på plåten med
bakplåtspapper
Grädda i 175 grader varm
ugn, ca 8-10 minuter.
Medan jag skrev ner receptet så försvann R& R. Tack och lov för att RIM finns, de ger mig lite andningspaus. Bröderna är som vilka killar som helst, de hänger med så det står härliga till när byggen och tekniska saker är på gång.
Jag var totalt bortglömd vad gäller bondkakor och försvunna pepparkakor..
Jag hörde det nog, men fattade inte riktigt vad det var som prasslade, men sen såg jag vad de där båda hade i tankarna..
-"De askar vi har ska sopbilskillarna få. Ordning och reda killar, ni får äta papaya..."
-Blev hon arg tror du? Tänk att hon såg..äsch då.."
-"Hör ni, fråga lov först innan ni tar något, självklart blir jag inritterad (innerligt irriterad) ".
Kommentarer
bondkakor smälter i munnen och äkta smör ska det vara..
Ja, det är nog bra att det finns famnar där man kan få ta en dröm till ...vaniljdrömmar är också mycket goda drömmar. Nu fick jag lust att baka sådana. Ta så många du vill! 💖
Man ska dela med sig av det goda i livet, då blir det goda mycket större!
Ha en härlig lördag du med!
Traditioner i all ära men det är också spännande med nya tycker jag.
Kram
Kram
ja, bondkakor är riktiga godingar. Och så är det här också, allt bakas på smör, det är liksom ingen vits att inte bjuda till när man ändå håller på. Det ska smaka gott!
Det är spännande med att lära sig andras traditioner också..jag lär mig något nytt varje dag här av våra grannar.
Kram
Det finns olika recept på bondkakor. Det jag delar med mig av har jag utvecklat själv, men i stort är det som de flesta bondkakerecept är.
Bolo do Rei ska nog ätas färskt...den Bröderna och jag åt var ganska torr men nu vet vi det och det blir andra bullar när vi sätter igång närmare julafton. Chokladmonster är vad de är de där småbusarna.
Kram
Vänta här nu, den här kakan(bullen) med rött o grönt på och massa nötter o annat inuti, heter den Bolo do Rei? Jo de gör den nog. Ser läcker ut men den innehåller något jag aldrig vill få in i min mun o aldrig någonsin gillat. Russin – bläää. Eller har jag fel, ser de bara ut som russin kanske.
Kram
Ha en fortsatt fin lördag 👋 åsa
TACK!
Men du, det är inte helt fel att klara av att tugga tuggummi och åka buss samtidigt! 😉🤣
Bröderna är som de är, håller igång mig minst sagt.
Tack detsamma! Ta det lugnt i kurvorna...
ja, i en av de där vagnarna ligger vi och äter godis många av oss...knaper, knaper... Kram!
Mycket gott ska det vara om det överhuvudtaget ska vara gott..Inget knussel..😉😊 I bolo do rei är det mycket mycket gott...återkommer när jag bakar den. Den tar två dagar ungefär att få till.
Merci går alltid hem och de där chokladmonstren...haha..
Ha detsamma du med!
De måste hållas efter de där chokladmonstren...😉.
Ja, just den heter Bolo do Rei...man kan lämna bort russin om så behövs. Inget problem. Jag är inte säker på om det var russin i den varianten som jag köpte och som vi smakade på...nu har jag påtat in den i frysen. Enligt det recept jag ska baka så är det inget russin med i alla fall.
Kram
tack. Fullt förståeligt att energin tryter.
Det finns så många andra bakverk än Bolo do Rei...men du har rätt, nötter och mandelmassa används väldigt mycket nu till julen.
Choklad går alltid hem..
Ha detsamma du med! 🤍
Amaryllisen och Funchals julutsmyckning är fantastiskt vackra.
ja, det finns kusiner till Bolo do Rei..söta är det onekligen, men likväl ska det finnas lite sött på bordet när det kommer julgäster och då gärna någonting som är traditionellt och från Portugal.
Jag förstår att temat var knepigt för din del...
Tack BP! Imorgon skyltar vi igen!
Viket spännande portugisiskt bröd !
Det enda jag bakar är lussekatter, som jag älskar!!!
ha det gott!
Kram
bondkakor är gott och det är lussekatter också men jag ids inte baka sådana när det bara är jag som äter..Men man vet aldrig vad som faller mig in..
Ha det gott du med!
Kram
Och fint att du gör en "mischmasch" av bak-tradtionerna, tar det bästa du gillar från Sverige men också går in för att lära dig nytt där du bor, ta till dig traditionerna där.
Ett sånt där julbröd fick vi en gång från en chilensk familj. Det var gott om frukter i.
Kram!
ja, de är det, jag gillar de klokorden.
Jag är inte från Sverige, jag är från Åland men bondkakor finns ju både här och där och så vidare. Jag vill gärna lära mig allt jag kan lära mig av det madeiranska/portugisiska. Jag bor här nu så för min del är det en självklarhet.
tack! Bondkakorna är lätta att fixa...jag brukar inte baka ut en hel deg alla gånger, utan någon plåt bara och lägger längden som återstår tillbaka i kylen eller i frysen, bra att ta tag i när andan faller på och kaffegäster är på väg. Jag har ju haft två bagerier, allt som allt i 25 år.
Julbrödet, Bolo do Rei finns i många olika tappningar beroende på landet det tillverkas i.
Kram
Tack, kul att du minns dem! Ja, slå upp i en vanlig kokbok...vi talade om den saken just idag. Att flera matprogram som visas på tv, flera kokböcker som ges ut mindre mat lagar folk själva. Det är lättare att ringa Glovo, köpa hel och halvfabrikat. Här står jag som en gammal dinosaurie och lagar mat från grunden och är inte trendig alls. Det är en märklig värld vi lever i.
kan tänka mig att du har bakvärk, som du ligger, sitter i.
Bakverk ska bakas med smör..toscakaka i all synnerhet.
Säger dinosaurien här till dinosaurien där..
Ibland måste man fuska, men det hör till undantagen.
hur i hela friden är du vilse? Du hade ju så fina jultårtor och kålrotslådan är ju bara mums. Det är ju sådana som bakas också. Pepparkaka med ädelost är gott, hör julen till. utan vidare. Portugisiska kungakakan finns det många olika varianter på men jag tänker ge mig på en traditionell ...som tar två dagar att få färdig..
Adventskram från gränden!