Hoppa på tåget / 43/ Grillminne 24


Lokförare Åke är på farten med sitt tåg idag igen och kom hit via Funchal där jag stod och väntade på att få hoppa på. Undan gick det! Idag ska vi skriva om ett grillminne från i år. 



Mitt grillminne är riktigt färskt men uppätet sedan en vecka tillbaka då jag åt espetada. Jag gillar espetada och passar gärna på att äta den rätten som är känd för Madeira. Vi har ingen utegrill och då blir det ute på restaurang vi äter grillat istället. Förr, på Åland hade vi en bamsestor grill och en klotgrill men det var då det. 


Här grillar folk väldigt mycket och man ser många gånger rök stiga upp från grillar i folks trädgårdar under helgerna. Röken är blandad med doft av kött, vitlök och lagerblad. 
Ursprunget till espetadan var herdarnas och böndernas metod att på enklaste möjliga sätt tillreda sitt kött, oftast lammkött, när de arbetade med sina odlingar en bit hemifrån eller vaktade sin boskap uppe i bergen. 



Olika typer av spett. Jag åt kalvköttsespetada från ett järnspett men har också ätit espetada grillat på lagerträd.
Jag har för mig att det är förbjudet att använda lagerträd till grillspett nu för tiden, (jag kan ha fel) . Bilden till höger här ovan vill jag minnas att är från Santana. Lagerträdsspett lutar mot bilen med kött i.

Lagerträdsspettet ger en aromatisk smak åt köttet. Jag har ätit kycklingspett också, fiskspett någon enstaka gång, ibland bland-spett och allt kallar man espetada. Espetadan är marinerad innan den grillas. Innan man lägger spettet på grillen har jag sett att man gnider in köttet med olivolja och saltar med grovt salt. 
  

   Kommer ni till Madeira, så tveka inte om ni tycker om kött...Espetada är gott, riktigt gott. 
   Den godaste espetadan har jag ätit i restaurang Santo Antonio i Estreito de Câmara de Lobos. 
   Fem stjärnor!



Fem stora goda grillade vitlöksmarinerade köttbitar fick jag på mitt spett. Till det serverades potatis/ris och grönsaker. Jag åt nästan bara grönsaker+ köttet.
Det var mycket kött för en person.


Till förrätt åt jag vitlökssauterade räkor och till efterrätt mangomousse...
Jag var mätt ett helt dygn efteråt. Tur är att vi höll på med maten i flera timmar och att vi hade mycket trevligt sällskap som jag skrev om tidigare här


    Stället kan varmt rekommenderas..Real Canoa, Brunós restaurant. Fyra stjärnor! 

                                                         ***************
    
Vi som brukar vara med ombord, både regelbundet och mindre regelbundet har jag länkat till här 


Fortsättningen ser ut så här: 

1 november: Vilt djur, 9 november: President, 16 november: Tändsticka, 23 november: Marilyn Monroe ,30 november: Ljus, 7 december: Julbak, 14 december: Lucia, 21 december: Julbock. 28 december: Tomte


   En fin lördag önskas!                                                  

Kommentarer

Åke sa…
Åhh vad trevligt ni ser ut att ha det. Kalvköttsespetada på ett järnspett måste ha varit perfekt, espetada grillat på lagerträd måste ha varit oh la la :) Tack för den lektionen! Och räkor till efterrätt mangomousse... du måste ha varit mätt självklart :) Trevligt att du var med ombord och spred från ditt Funchal! Bugar för länken ;) En fortsatt trevlig lördag. - 2 grader nu...
LillaSyster sa…
Du, jag kommer! Hur dags öppnar restaurangen?
Wow vilka spett! Ha en bra lördag =)
Znogge sa…
Grillat är alltid gott tycker jag och så även för er del. Intressant att läsa om spetten.
Här blev det grillat i går men en vanlig flankstek bara. Smakade dock väldigt bra.

Kram och god lördag!
Vilken härlig lektion om grillspetten, hade ingen aning om detta att de tog smak av trädet! Man lär så länge man lever, sägs det! =)

Hur som hellst så förstår jag att detta är super gott och det skall absolut testas om jag besöker Portugal!

Souvlaki är annars min favorit från Grekland! Skulle nog tro att det är likvärdigt med detta som du visar upp =)

Ha nu en härlig lördag och helg!
Kram
Anki sa…
Åhhh ... det ser verkligen fantastiskt ut! Intressant läsning om espetada också ... tack för det!
Trevlig helg!
Åke,
ja, det har vi..
På lagerträd är det extragott.
Jag var mätt som bara den...normalt äter jag aldrig förrätt och efterrätt men på restaurang så händer det.
Tack för att du hämtade upp mig Åke!
Tack detsamma! Brr..lägg en nolla efter den där tvåan så närmar det sig temperaturen här.
LillaSyster, toppen, välkommen!
Ha detsamma! 😁
Znogge,

grillat är mycket gott, jag äter gärna grillat.
Vanlig flankstek är rena festen ...

Kram och god lördag även till dig!
Angelgirl,

tack! De hade inte järnspett från början utan tog vad de hade i naturen och då passade lagerträd bra.
Det här är välkänt för Madeira, men troligen har de säkert liknande på fastlandet i Portugal också. Jag känner inte till men du har rätt, souvlaki är nog en god kusin till espetadan här.
Ha detsamma du med Åsa,
Kram
Anki,

det är fantastiskt gott...riktigt madeirensiskt..
Tack själv Anki och ha en trevlig helg!
Guldkryckan sa…
Grillat är ju trots allt det bästa, me like alot. ;)

Saknar ord för fina bilder här, får gå ut och ställa mig vid spisen.

Ha de gott.
Guldkryckan,
grillat är väldigt gott.
Fint att du känner för att ställa dig vid spisen nu, inspiration?

Ha detsamma du med !
Anonym sa…
Jag har aldrig hört talas om den kötträtten så det var intressant. Grillat är verkligen gott. När Svenska Spel ringer då kommer vi till Madeira och njuter av kötträtterna ;) ;)

Allt ser fantastiskt frestande ut

Ha en härlig och njutningsfull helg
Kram från Malin Öppen Ridå
Malin, Öppen Ridå,

espetada betyder egentligen bara sticka/pinne men härstammar från ordet espada som betyder svärd. Så det är grillpinnen som ger namn åt maträtten. Ungefär så...
Ja, nu får ni sätta fart på Svenska Spel...välkomna hit sen!
Ha en fin helg!
Kram
Anonym sa…
Jag kom visserligen på att jag har bilder av grillmaträtter från Brasilien, från Tasmanien, Madeira - men de är gamla och inte så lätta att hitta. När du skrev om grillat på järnspett producerade min hjärna bild av det där som på kinesiska heter lång tung stång, och släng du ett sådant flera kilo tungt arbetsredskap i grillen... :-) Höstarbetet fortsätter, B är hemma, men fortfarande "tagen" av det han upplevde från torsdag t.o.m. fredag kväll. Sysslat ute hela dagen, fick hjälp med tunga saker som krävde två handpar...
BP sa…
Dregel, dregel, dregel!
Minns espetada som jag ätit både på Madeira och i någon bergby vid Algarvekusten. Älskade rätten, så himla gott. Och köttet smälte i munnen, precis som det sällan gör här hemma tyvärr.
Jag fortsätter väl med att dregla ett tag till då...:-)
BP,
ja, så är det nog, snålvattnet rinner...det är väldigt gott och mycket vällagat för det mesta.
Gör så BP, haha..
Det låter bra allt detta, skönt att din B är hemma igen, Märtha, jag antar att det är du som skriver även om du är anonym.😊

Populära inlägg i den här bloggen

Ett oförglömligt fyrverkeri får avsluta året

Öronbedövande