Harry

Jag är säker på att Vilda Matilda var med mig den gången då jag steg in i fel hiss på ett hotell i Helsingfors. Jag tror att det var på Kämp men jag minns inte helt säkert. Jag har sovit över på flera hotell i den finländska huvudstaden. Det var på den tiden då jag var gruppledare för Bikupan, Tupperware på Åland. Det var ett stort seminarium för Tupperware-ledare i Finland och jag som kom från Åland missade evenemanget de andra var med om redan under ankomstkvällen, nämligen att gå på konsert och lyssna på Harry Belafonte live. I och för sig så har jag alltid gillat honom alltsedan barnsben och Marys Boy Child men såå intresserad har jag aldrig varit av kändisar att jag skulle ta en tidigare resa till Helsingfors för att inte missa honom. Troligen var Praktiska Manda med någonstans i det hela. Snåla Manda stannade hemma och tog semester. Jag hade ju allting betalt av Tupperware.

  

Efter en skön dusch så lade jag mig istället i hotellsängen och såg på Törnfåglarna, serien i tv-n, kanske någon minns den? Om ni tror det eller inte men det bor en romantisk flicka i mig trots att jag kan vara väldigt krass och stå stadigt på  jorden. Jag grät floder. Fördämningarna brast till den där underbara musiken som hör den filmen till. Musik går rakt in i den här kvinnan...


Jag delade hotellrum med "the big boss" U. och när hon kom till hotellet efter konserten svävade hon fram över golvet. Hon var lyrisk...Belafonte hade kysst henne och en annan chef S. på handen när de hade bett om att få gå upp på scenen tillsammans under föreställningen i en paus. De hade gjort ett halsband åt Belafonte  av små, små TW-plastburkar, sådana vi brukade dela ut under demonstrationskvällar till alla som var närvarande. Jag trodde jag skulle dö där i sänghalmen när hon berättade det. Jag fick skrattanfall på skrattanfall när jag för min inre syn såg Belafonte stå där på scenen med ett långt halsband  runt halsen, med Tupperware-plastburkar och sjunga Banana Boat Song. När U. sade att hon inte kunde tvätta handen längre ja, då dog jag rakt av.  Respektlöst, jag vet... Jag är sån också ibland.

Följande morgon fick jag veta att Belafonte bodde på samma hotell som vi alla Tupperware-kvinnor gjorde. På morgonen berättade U. att alla skulle ta sig ner till foajén och vänta ut Belafonte som de visste att skulle bli hämtad från hotellet en viss tid. Hur de nu kunde veta det?"- Kommer du med?" -"Ja, om en stund så. ( jag var måttligt intresserad)  -"Ok, kom ihåg vilken hiss du ska stiga in i,"  föreläste U. för mig, "för att komma raka vägen ner till foajén där vi andra är." -"Självklart så ska jag stiga in i rätt hiss", sade flickan från landet som en stund senare steg in i fel hiss. 

En liten ynka personalhiss. Den var redan på väg uppåt, jag hann inte ens ångra mig och stiga ut igen, någon annan hade tryckt den till högsta våningen och denne någon steg in i den lilla hissen där jag redan stod. Gissa vem det var? Belafonte förstås! 


Han steg in i hissen och såg förvånad fastän vänlig ut och troligen hade han en Matilda han också på sin ena axel för vi fick hur trevligt som helst en stund. Trångt var det med stora bokstäver. Vi tryckte oss neråt och vi åkte åt det hållet för att plötsligt åka upp och så ner igen några gånger. Det var nog inte bara vi som tryckte på knappar, troligen tryckte även hans team och hotellets team på dem. De hade blivit av med Belafonte! Vi for upp och ner som skrattande jojos. Han var en väldigt trevlig prick den där killen som presenterade sig som Harry. Karin , sade jag och så skakade vi hand. Slutligen blev det ordning på åkandet, hissen stannade och vi tittade ut genom det lilla fönstret i hissdörren. Jodå, köket låg där, vi steg ut, golvet bar. Det var därifrån han kunde ta sig "osynligt" ut bakom ryggen på alla sina fans, lura dem, fick jag veta. Ni skulle ha sett kökspersonalens ansikten. Belafonte ja, självklart, det visste de ju, men vem var kvinnan han hade med sig? Ingen hade sagt något om en just då till synes yrvaken kvinna. Jag halvsov fortfarande och det var nog därför jag tog fel hiss..

Belafonte & Nat King Cole


Vi smög småskrattande iväg ut genom köket, via en bakväg till foajén, jag såg mina kollegor trängas vid ytterdörren, där en svart limousine stod utanför och väntade på stjärnan.

U. råkade vända sig om precis just då när Belafonte tog mig i hand och tackade viskandes för en trevlig hiss-tur. Så log han med hela munnen, vinkade glatt , några ur hans team anslöt och så försvann de förbi alla förvånade kvinnor/fans.  "Vart tog du vägen? undrade U, "var har du varit?" -"Jag har åkt hiss med Harry" svarade jag helt sanningsenligt. 

Så kan det gå när Matilda är med mig. 

Det är en av orsakerna till att hon är min favorit-axelvadd.



Jodå, jag har tvättat handen många gånger sedan dess. 

Jag har skrivit om det här tidigare på bloggen, men jag har tydligen plockat bort inlägget och gömt det någonstans i arkivet. Där jag inte hittar det. Kanske det är raderat helt enkelt. Jag vet att några av er som brukar läsa mina inlägg har varit med om det här tidigare. 

Ta det som en déjá vu, för det är precis vad det är.  

**********************************************************************************

La Belle Portuguese

Törnfåglarna ; Colleen McCullough

Det finns en saga om en fågel som sjunger endast en
gång i sitt liv, men då sjunger den vackrare än någon
annan varelse på jordens yta
När den lämnar sitt bo, söker den efter en törnbuske
och ger sig inte förrän den har hittat en sådan.
Sedan sitter den och sjunger bland de taggiga
grenarna, fastnaglad på den vassaste och längsta
taggen.
I sitt dödskamp sjunger den vackrare än både lärkan
och näktergalen. En enda storartad sång till priset
av sitt liv.

Men hela världen stannar för att lyssna, och Gud ler
i sin himmel. Ty det bästa kan endast födas ur stor
smärta...
Så säger åtminstone sagan.


Karin Eklund, Funchal, Madeira

Kommentarer

har aldrig sovit på hotell i Helsinki 🙃
Hanneles bokparadis,
det är inte märkvärdigare än att sova på hotell någon annanstans. Ungefär. Jag har gjort det via olika jobb och uppdrag jag har haft i mitt liv. Några gånger😊...
Ännu ett kul minne som du delar med dig av, tack! Hoppas du får en fin onsdag! Kram
Znogge sa…
Vilket fantastiskt minne av Harry Belafonte. Tänk ändå hur rätt fel kan bli :D Där blev dina kollegor verkligen snuvade på konfekten!

Önskar en fin onsdag!
Kram
Anna i Portugal,
Tack själv för att du vill läsa det!
Önskar dig detsamma! Kram!
Znogge,
ja, det känns fint att jag fick vara med om det här. Han var en varm människa med glimten i ögat, ödmjuk. Den korta stunden jag träffade honom så fick jag känslan på direkten.
Ja, de blev snuvade och du kan lita på att jag fick veta om det också med många skämt och skratt efteråt.
Önskar dig detsamma!
Kram härifrån också!
LillaSyster sa…
Det är en tjock och bra bok du skriver =)
Gissa vad det ska ha snackats och spekulerats.....
Ha en riktigt bra eftermiddag, här ska jag strax packa in Trasslet i transportburen för färd till veterinären och vaccinations spruta nr 2. Nästa gång vi ska dit blir det kastrering. Men än är han lyckligt ovetandes=)
Jag har bara sovit på hotell i Wasa eftersom det är den enda plats i Finland hag varit på - räknar inte Torneå, det är ju nästan Sverige 😅
Men nån Harry B har jag aldrig träffat 😜
Intressant att Du hamnade i personalhissen… och att Harry B oxå klev ombord, jag menar hur stor chans att nånting sånt skulle hända?
Du får skriva Dina memoarer 😃 jag lovar 👍 Du blir succé‼️ Du skriver så himla bra 👏
Ha en bra mitt i veckan dag /åsa
LillaSyster,

haha, tack ! 😊 Jag har varit med om en hel del helt oförhappandes, mycket på grund av att jag går omkring i min egen lilla tankevärld för det mesta.
Ja, det blev en del snack efteråt.😉
Lilla Trasslet, sötisen. Spruta går ju an och än så länge vet han inte vad som väntar. Nödvändigt nog..
Ha det fint du med din sötnos i buren!
Nalta Norrland,
I Vasa har jag också sovit många gånger...kanske vi rent av låg på samma hotell, sånt där vet man ju aldrig. Jag studerade företagsekonomi via Vasa...och så var det ju Tupperware och lite annat också. Torneå är ju tudelad eller hur, både svensk och finsk..har varit där också men då på cykel och genomfärd..måste ju gå till Sverige när jag en gång var så nära och så gick jag tillbaka till Finland igen.
Att jag hamnade i personaldisken var för att jag nog inte var riktigt med. U. kände mig sedan tidigare så hennes förmaning var helt rätt men den hjälpte inte den gången. Jag märkte mitt misstag genast men då var hissen redan på väg uppåt...och Belafonte skulle nog åka den till köksavdelningen, så var nog meningen, men det var inte meningen att en yrvaken åländska skulle stiga på just då..
Tack Åsa! Hoppas att ryggskottet har släppt och att du mår bra igen!
Ha detsamma du med, en riktigt bra dag!
Men ... vilken härlig sann "hiss"-toria. Vilken tur att du tog fel hiss. Och Harry verkar varit en trevlig människa. Och det väcker minnen hos mig. Min mellanstorebror hette Harry och när jag var i yngre tonåren brukade vi sjunga "Island in the sun" tvåstämmigt. För övrigt var väl inte Belafonte direkt min idol men visst hade han en vacker röst.
Anita, de fyra blomsterhaven,
hiss-toria, så fiffigt! Ja, det var lite tur med i det hela..
En varm personlighet var han nog, han gjorde ju en hel del gott för barn om jag minns rätt. Jag växte ju upp på en biograf och var tillsammans med mina föräldrar många kvällar när min bror nekade att vara barnvakt..han var så mycket äldre, eller de var det alla mina syskon. Skrapabullan som de sade var med på jobb och då var Belafonte och Nat King Cole ofta på filmduken.
En väldigt vacker djup mjuk stämma hade han.
Kom på en grej och var tvungen att googla, min mamma har många gånger sagt Kom an Mathilda… och det är ju en metafor av Harry Bs Mathilda. Det hade jag ingen aning om. Jag har väl inte ens funderat på VARFÖR min mor sagt så.
Tänk vilka minnen som väckts av att läsa en blogg 😅 /åsa
Guldkryckan sa…
Törnfåglarna såg jag som liten, minns inte riktigt handlingen men på den tiden kikade man ju på allt.
Lyssnat lite på Belafonte här i skrivande stund, jo, jag vet vem det är...nu iallafall. ;)

Bra axelvadd där, toppen ju. :)

Ha nu en fin afton.
Nalta Norrland,
ja, det var nog metaforen av H. Belafontes Mathilda...helt säkert. Ja, man får många minnen som poppar upp här inne i Blogglandia.
😁
Guldkryckan, ja, man såg på allt som kunde ses, så var det nog.
Belafonte dog i fjol, 96 år gammal eller ung kanske.
Ha detsamma du med!
Wow alltså. Vilken grej! Så modigt! Ingen tvekan om att ge sig in i den hissen. ( Kan inte kommentera från mobil, så det blir inte så ofta) Synd! Kram
Femfemman, Anna-Lena,
varför tveka? Det borde kanske Belafonte har gjort istället😉. Jag kunde ju ha varit ute efter hans skalp. Nå, skämt åsido, tack för att du kommenterar det du kan!
Kram!
BP sa…
WOW!!! Ett minne för livet, helt klart! Och en himla tur att du har en blogg så att du kan skriva om den träffen. Som sagt - WOW.
Törnfåglarna - ja, där grät man (läs jag) ju floder;-) Och Richard Chamberlain var ju (då) världens snygging.
BP,
ja, det är ett minne för livet. Tack BP!
Ja, då grät man floder...himmel, jag säger bara himmel. Egentligen skulle det vara roligt att se filmen igen och se om man behöver ha ett lakan med sig för att torka tårarna med nu många år senare.😉. Jag tyckte att kardinalen var en dumsnut som inte kunde se vad han hade framför ögonen..knäppgök rent av. Nå, det hör till historien som min pappa brukade säg när de aldrig laddade om sina pistoler i vilda västernfilmerna. De bara sköt och sköt..😊
Susjos sa…
Jösses så mycket spännande saker du har varit med om, det här tar nästan priset, wow att få åka i samma hiss som Harry Belafonte, och jag kan tänka mej hur Tupperware damerna stod och gapade när de såg er, haha!!!
Ha det gott!
Kram
Susjos,

Det bara blev så...ja, de kom av sig mina kompanjoner..de glömde t.om. bort att vinka åt Belafonte. Ja, det blev rätt så festligt.
Ha det gott du med!
Kram

Populära inlägg i den här bloggen

Ett oförglömligt fyrverkeri får avsluta året

Öronbedövande