Rakt ur hjärtat/självrannsakan

Jag är en rakt på och direkt-människa och då utan att vilja såra någon annan. Jag har inte onda avsikter när jag säger ifrån utan egentligen precis tvärtom. Är man rak så blir det sällan otydligheter, beroende förstås hur man säger det. Givetvis.

För några dagar sedan irriterade jag mig på att vi här på gränden inte fick veta om att vattnet skulle stängas av.  Som ett förtydligande; jag är jätteglad för att jag bor här bland alla charmfulla, temperamentsfulla, ilskna, glada, sjungande, härliga människor som har lite svårt med kommunikationen nu och då. Jag har svårt med språket i  min tur, men vänta bara...😁Jag är på G och naturligtvis så har jag säkert svårt med kommunikation emellanåt själv. Ibland blir man ju tyst fastän man borde säga till...

Ta mig som jag är, älska mig som den jag är som det heter i den fina sången " 

Jag är precis som vilken annan människa som helst, med fel och med brister. Ett litet skrutt som älskar livet med allt vad det innebär. Men jag vill ha en öppen dialog om det som sker och  handlar om oss som berörs bl.a. här på gränden, men annars också. Det förtjänar vi alla! Stor som liten, rik eller fattig, håll dialogen öppen. Livet blir väldigt mycket enklare så. Raka rör! 


Jag vill poängtera att detta med vattnet och icke-kommunikationen inte alls är för att peka ut någon av mina nya landsmän, absolut inte, utan blott och bart attityden. Den attityden finns överallt, t.om. på det "perfekta Åland". Jag har mina attityder jag också, otroligt nog, ofattbart, haha..🤣jodå, jag känner nog till vilka de är också, min familj håller mig nogsamt med kärleksfull råhet underrättad om det. 

Jag tycker inte om att generalisera, att dra ett helt folk över samma kam, det var verkligen inte min mening om någon tog det så, vilket jag tyckte att jag kunde läsa mellan raderna i en av kommentarerna till mig. Det var attityden jag vände mig emot. För att vara än mera tydlig, jag hoppas på att få bli portugisisk medborgare, nu mera än någonsin och ser framemot att få ha dubbelt medborgarskap. Det är här jag bor och lever och här har jag också för avsikt att dö fastän jag hoppas på att inte behöva göra det på länge än, jag vill ju så mycket ännu, men det blir som det blir med den saken. 

Den som lever får se😊 

Punkt slut på detta! 


Bara att gå och handla är rena äventyret. Jag är i det stadiet just nu när jag utmanar och spänner ögonen i mig själv och säger att "nu Karin, nu SKA du prata portugisiska!"  Att ge sig den på att endast prata portugisiska är en stor utmaning i sig men desto roligare är det när jag lyckas få till det! När jag är på det humöret är det bara att försöka hänga på 😉 och att  INTE FEGA ur.  Det är så lätt att fega ur..men det kan ju bara gå åt skogen, värre än så blir det inte. 

Ok, det blir många skratt men de andra kunderna och personalen som är härifrån hjälper mig på traven om jag stapplar. Vilket jag gör. Naturligtvis. Jag faller platt emellanåt. Jag blir stöttad, jag får hjälp, de lyfter mig! För det mesta.  De märker att jag anstränger mig, att jag vill och att jag försöker. Det räcker långt. Givetvis så finns det personal som tar till engelskan när jag ser ut som ett frågetecken, men jag ber dem tala portugisiska med mig och om inte det hjälper får jag hjälp av de andra kunderna som säger att hon vill ju prata portugisiska!  Hör du inte? Suveränt! Så här är det när det är som allra bäst.

Självklart är de stressade och vill att det ska gå undan och så står jag där som en propp i hålet och tar lite extra mycket tid. 😏Men det bjuder jag på😉

I torsdags blev jag euforisk. Jag var ute för att köpa lax. På Pingos hemsida stod det att laxen skulle kosta 7,99 € per kilo, så snabbt som ögat, drog vi iväg för att handla. Uffe plockade ihop annat i kundvagnen medan jag väntade vid fiskdisken. Väl på plats vid den så stod det att laxen kostade drygt 22 €/kg. Tala om utmaning både ekonomiskt och språkligt. Jodå, jag fixade det språkligt, även ekonomiskt men jag ville ha den som var till specialpris. Men den billiga, hela laxen var slut fick jag veta. Det fanns bara färdiga filéer och portionsbitar kvar. Sen tror jag vad jag vill om den saken, troligen låg det hela fiskar i bakbutiken, men de vill förstås göra storvinst, filéer och portionsbitar ger mera pengar, men där tog mina språkkunskaper slut, så jag bestämde mig för en corvina istället. Vi måste vända på slantarna vi också precis så som de flesta andra måste göra.

Åter fick killen i fiskdisken problem när jag ville ta hem hela fisken för att göra jobbet själv. Det roliga var att en kvinna som stod där tillsammans med mig ropade "boa, boa!" när jag berättade att jag själv ville göra jobbet. Ja, vi blev lite bästis och bundis en stund och hon hjälpte mig villigt med språket. Bara att försöka sig på att prata portugisiska är nyckeln till en liten framgång och en mycket god fisk😉Jag kände hur jag växte...(fisken hade pratat portugisiska medan den levde i en fiskodling på fastlandet) 

I ett bergskar på en ön vid Norrhavet. Ängsull i mängder.

Efter det gick vi, Uffe och jag, glada i hågen till en liten fruktaffär i Anadia-huset för att köpa frukt och grönsaker. Uffe stannade utanför och vaktade fisken, (så att den inte skulle rymma, den kanske bara låtsades vara död 😃).I fruktaffären vet de redan att jag vill prata portugisiska och i kön så berättade en av expediterna för de andra i butiken, de flesta madeirenses, att "hon är från Finland" när någon frågade av henne om jag var från Ukraina. De trodde förstås att jag inte förstod 😉 Så där stod jag och var finländskan som har flyttat till Madeira. Att jag kommer från svenskspråkiga Åland gav jag mig inte in på för ingen känner till den lilla autonoma ön mellan Finland och Sverige. Det får jag ta längre fram när jag känner mig säkrare på språket och då ska jag se till att alltid ha en karta med mig och hålla lektion.😊Helt gratis! Sen kom frågorna om Finland, om krigsfaran och vad finländarna tänker om Putin, om jag tänker bo här, om jag vill göra det eller om jag tänker fara tillbaka. Och tycker du om Madeira? Det blev rena frågestunden...

Så himla kul vi fick, vi som var i affären, så fina diskussioner det blev och när jag berättade att jag inte tänker flytta härifrån och redan har bott här permanent i nästan i tre år, så fick jag applåder. Kan man annat än att älska människorna här? Jag kan i alla fall inte låta bli även om jag blir lite sur emellanåt, men det blir väl alla? Jag blev sur när jag bodde på mitt älskade Åland också. Uffe som är en skämtsamt småsarkastisk typ påstod att där applåderade man säkert för att jag flyttade. Jag kontrade med att det var nog för att jag tog honom med mig ! Ni märker..tja, sådana är vi. Vi ord-fäktas för jämnan. För det mesta blir det remi och glimten finns alltid i ögonvrån. Vi har en viss galghumor båda två...

Jag är på rätt ställe i världen, jag fick applåder för att jag vill bo här! Tack gode Gud säger jag för att man håller språkkurser här och att folk hjälper mig när jag behöver det för att bli förstådd. 

I de små affärerna där de flesta kunderna pratar portugisiska, får jag träna ordentligt. De var så hjälpsamma i fruktaffären och plötsligt så stod jag där och pratade krig som jag egentligen inte kan prata om, varken på svenska, engelska, finska eller portugisiska eller av andra tekniska politiska skäl. Trodde jag. Märkligt nog så gjorde jag det på portugisiska!? Av alla språk!! 😉 Jag blev själv förvånad. Någon kulsprutesnabbhet gick det dock inte på. 

De sade att de förstod. Kanske att de bara var snälla men jag upplevde det inte så. Vi höll ju en konversation. I alla fall så fick jag veta att Portugal är fredligt, vilket jag förstås har lagt märke till redan, trots heta temperamentsfulla människor, men vem har nu inte temperament? Nej, det är inget som har smittat mig när jag flyttade hit. Jag är född sån, har man låtit mig förstå. Min mormor brukade säga åt mina äldre syskon och kusiner när de var upproriska någon gång att "nu är ni ju värre än vad Karin är" och det tog skruv, de blev snälla som små lamm...Indirekt respekt på mycket märkliga grunder ? 🙄


Glad för att jag vågade mig på att prata portugisiska lite mera än tidigare så vippade jag iväg hemåt som om jag var en sädesärla (forsärla här) och väl hemma lade jag genast en deg på jäsning. Brödet delade jag med mig av åt grannarna som hade givit oss massor av goda bönor och abobora-(pumpor) dagen innan. Nu har vi två familjer i vårt gemensamma hus som har tillgång till odlingar utanför stan. Jag bakar bröd och de plockar grönsaker, sen delar vi ljuvt och lätt..

Delad glädje är dubbel glädje..grannsämja när den är som bäst.


Och vi här hemma hos oss, börjar snart se ut som kaniner...🐰 så mycket grönsaker äter vi nu för tiden. Hej hopp! Skutt, skutt..


Samtliga foton tog jag år 2013, då vi var ute vid havsbandet mot Norrhavet (Ålandshav) till. Uffe gick runt ön med kastspöet för att ta någon gädda med sig hem medan jag låg på rygg på en klippa och tog foton av den magiska kvällens fisktärnor och den lilla sädesärlan som försökte förvirra mig så jag inte skulle se var hon hade sina ägg. 

Ha en fin måndag alla! Imorgon får ni gärna hålla tummarna hårt, hårt för mig! Då har jag mitt femte test. Klarar jag det så är jag vidare igen med siktet inställt på det sjätte testet och det eftertraktade certifikatet. Om jag slutar där? Det vet jag inte men en paus blir det absolut. Men först femte testet...håll tummarna hårt. Jag behöver det! 

                                                   

                                                     Karin Eklund, Funchal, Madeira

  

Kommentarer

LillaSyster sa…
Jag håller tummarna! Men jag är säker på att du klara det - annars kan du säkert snacka till dig ett godkännande =)
Du är modig som ger dig in i diskussioner i affären och laxen den var som sagt bara lockvara. Ha en bra måndag!
Stefan sa…
Fin fågeldans :)

Visst är det irriterande när man inte får info i god tid.
Lite som för en dryg månad sedan när det plötsligt står en skylt vid vår parkering om att ett vägarbete ska påbörjas under dagen och att våra bilar måste flyttas. Framförhållning kallas visst detta :)
Hade detta skett en vecka tidigare hade vår bil stått i vägen, för då befann vi oss i Nederländerna.
Suck!
femfemman sa…
Spännande inlägg... även om det blev lite motsägelsefullt i min tolkning.
Men kontentan av det hela: Precis som på alla andra ställen så finns det folk som är förmer än andra och kör sitt eget ego-race, medan de flesta är trevliga, vänliga och vill hjälpa till..?
Har du varit tillbaka till Åland på de tre åren? Längtar du inte till "barndomens stenar".
Funderar på om vi inte är olika människor emellan, En del...jag... har ett behov av att återvända till ursprunget....Eller så kanske det "behovet" skulle försvinna, om jag gjorde en radikal förändring av mitt liv, och inte hade samma möjligheter att besöka barndomsbygden några gånger per år... eller att få möta barn och barnbarn regelbundet...
Vet att jag tagit upp detta tidigare, och fått ett fint svar.
Men du ska veta att jag "beundrar" er som vågar ta steg för att uppleva en ny tillvaro.Ni är modiga!
Lycka till på tentan!
LillaSyster,

jag tror på sommaren och att jag får godkänt i alla fall. Tack för dina tummar!
Här kan man INTE snacka sig till godkänt! Finns inte på kartan, här måste man prestera med kulspetspenna under en viss utsatt tid! Man får se resultatet, skriva ner det man har felat och rätta det men inte på själva provet utan bara på annat papper så att man lär sig av sina fel. Direkt på det så tar de tillbaka provet som man inte får fotografera annat än namnet och siffran, så sänds det till Lissabon. Här är man under lupp! På certifikatet man får i slutänden så står det tydligt hur bra man är eller inte...tuffa puckar här i Portugal.
Jag är nog nödd och tvungen att tuffa till mig annars lär jag mig inte att prata. Jag har långt kvar innan jag känner mig bekväm i vardagsspråket, långt.
Laxen var ett lockbete, helt säkert.
Ha en bra måndag du med!
Stefan,

tack! Det var ett ljuvligt ljus den kvällen så själv tycker jag att fotona nästan ser ut som små akvareller. En fin upplevelse var det.

Info kostar inte mycket att dela med sig av så det irriterar när man inte får veta, absolut!
Framförhållning, just det!
Jag håller med om sucken! 😊
femfemman,

är det inte så att livet är lite motsägelsefullt i det stora hela? Inget är svart och vitt, inte i min värld. Men vi kan säkert diskutera det om någon dag då jag har lite mera tid att diskutera😊om vi känner för det.
Jag har vänt blad och alla de andra bladen som hör till mitt liv och som hör till stället där jag har levat tills nu, finns kvar i min bok. Jag bär boken med mig, jag har inte lämnat den kvar på Åland. Jag bär Åland med mig med, inom mig, kan aldrig mista det kapitlet i boken, med andra ord. Nej, jag har inte varit på Åland sedan den 12 september-21. Jag kände att det troligen var den sista gången jag var där. Troligen säger jag, för man vet aldrig vad livet vill. Jag återvänder med jämna mellanrum i mitt skrivande, i mina minnen, i min grund. Åland är ju jag, jag är ju Åland, så enkel är min filosofi. Rötterna är långa och finns med mig var än jag är i världen. Nu har jag rotat mig här..men de gamla rötterna finns kvar, de har inte gått av. De nya rötterna är starka de också, jag känner ju att jag har kommit HEM, sent omsider. Se där, nu kom det där motsägelsefulla upp till ytan igen.😊
Men som sagt, det ena förtar inte det andra i min värld. Hjärtat kan älska många och mycket samtidigt.
Jag gjorde mitt val och jag har inte ångrat det en enda minut, sekund. Jag bor här nu med allt vad det innebär.
Jag vet femfemman och jag säger som då tidigare att jag uppskattar att du är rakt på du också. Då uppstår ju trevliga diskussioner🤗
Att bara hålla med för att hålla med gillar jag inte.
Jag har regelbunden kontakt med mina barn och barnbarn, mera nu än tidigare då vi bodde närmare varandra. Snart kommer barnbarnspojkarna hit, sen kommer sonen med stora familjen och så vidare, så vidare. Vi HAR varandra hur mycket som helst inom familjen. De tyckte att det var klokt av oss att lätta och flyga vidare till det här äventyret, samtidigt blir det deras äventyr. Och flygen går av och an dagligen..men de lever sina liv där med allt vad det innebär så enklast är att de kommer hit när de kan, vill och har möjlighet.
Ha det gott med kram från mig!
BP sa…
Håller alla tummar och tår att det går bra för dig imorgon. Då är första steget att bli en "riktig" portuguesa avklarat:-) Lycka till!
BP,

tack snälla du..inte riktigt ännu men senare i höst. Trettio timmar återstår efter sommaruppehållet och sen väntar sluttentan för den är nivån. 😊
Ditte sa…
Intressant och tänkvärd läsning. Kan känna igen mig i en del av det du skriver. Vi bodde ju nästan fyra år i Kina och visst var det knepigt ibland med språket. Mycket knepigt och jag var tacksam över all hjälp jag fick. Men visst är det så att språket är nyckeln till så mycket. Är av den åsikten att bor en i ett land så behöver en ju också vara eller bli familjär med språket. Även små framsteg är viktiga.
Ska passa på att hälsa från Åland. Vi var på Eckerö, i Storby, under midsommarhelgen. Väldigt trevligt.
Givetvis håller jag tummarna för dig på testetMen visst går det bra. Känner det på mig.
Kram
Var glad att dina nära och kära talar om för dig när du går över gränsen och kärleksfullt meddelar dig det, alla har det inte så. Jag älskar raka människor, där inget finns lagrat år efter år. Kram!
Susjos sa…
Vilken fantastisk historia, underbart att du tar dig fram på portugisiska! Å så härligt med hjälpsamma människor!
Såklart håller jag tummar och tår för dig på provet du har framför dig, vet att du kommer att klara det galant!
Kram!
Ditte,

tack!
Jag förstår att du känner igen dig och att läsa kinesiska måste vara både intressant och väldigt svårt. Med alla dessa tecken. Då är antagligen den svåra portugisiskan en barnlek i jämförelse.
Nyckeln är det utan minsta tvivel, jag vill verkligen lära mig att prata och ta mig fram på så behjälpligt jag kan, men jag har många steg att vandra ännu, många, många..Tack för orden även små framsteg är viktiga, så sant så.
Tack för hälsningarna från Åland! 💗💗
Tack Ditte!
Kram
Anna i Portugal,
jadå, jag är oerhört glad för att jag får "veta hut" på ett kärleksfullt sätt. För min del är det en ynnest med raka rör. Jag förstår det språket bättre än något annat språk.
Tack Anna! Kram!

Susjos,

tack!
Ja, jag blir själv snudd på euforisk varje gång jag klarar mig på portugisiska. Det är inte alla dagar som jag har medvind men desto roligare är det när det är så..
Tack för hållna tummar, det känns jättebra!
Kram!
Znogge sa…
Vi är bara människor och säg den som är felfri. Ganska så befriande tycker jag.
Du kämpar på bra med språket och jag tänker att det finns ett gemensamt intresse i att kunna samtala med varandra. Vad gör väl det om allting inte blir helt rätt.

Kram och god tisdag!
Znogge,

visst är vi det, bara människor med allt vad det innebär.
Det är väl så det är, av felen ska vi lära oss. Precis, det måste inte vara helt rätt, det räcker bra att lära sig förstå och att bli förstådd.

Tack Znogge, kram kommer även härifrån med önskan om en fin tisdag!
Märtha sa…
Här sitter jag och håller tummarna och har varit förbannad... Deadline klockan 13, skulle få foton från Klockriketeatern (där fd elev Dan är chef, vi träffas ofta här och där...) vid tolvtiden, tio före ett hade inget kommit. Sände en kort mail då. Dan vet vad det betyder när jag är kort i tonen... Två minuter över ett kom bilderna. Deadline var klockan ett. Sände fort som synden vidare, chefredaktören (kända Carita, fd elev...) lovade höra av sig om något krånglar. Nu har det gått 20 minuter sen det mailet. Hoppas hon inte hör av sig... Svårt att skriva med tummarna uppåt! Nu blir det en lättnadens suck och te med Bernts goda paj... Fortsätter med att sända "du kan"-tankar!
Karin sa…
Kommunikation och kommunikationsmissar är bland det mest spännande jag vet! Särskilt missarna! Var bröts kedjan? Hur gick det fel? Går det att skapa ett fungerande kommunikationsflöde, som står emot både den mänskliga faktorns brister och tänkbart teknikstrul? Svaret på den sista frågan är förstås "Nej, det går inte", men det är kul att försöka.

En bra påminnelse om svårigheterna är beskrivningen av mannen som skulle gå och handla och frågade vad han skulle köpa. Svaret blev: "Köp en liter mjölk. Om de har avokado, köp fem." Mannen kom hem med fem liter mjölk och förklarade att jovisst, de hade avokado ...
Annika sa…
Du är grym, Karin. Du kör på med språket som inte är lätt. Du ger inte upp.
Bra där!
IDAG provet! HOPPAS det gick bra!
Kramar!
Märtha,

tack för hållna tummarna, det blev ingen tenta idag..den blir på fredag.
Jag borde nog ha haft dig här Märtha med korta tonen 😉. Det har nog varit en sån dag idag tydligen över hela jordklotet. Ja, över halva Atlanten då..
Jag förmodar att du är glad och mätt nu, tack för dina tankar Märtha, jag tar dem med mig!
Karin,
jag tycker likadant, det kan bli hur kul som helst med kommunikationsmissar.
Du har nog så rätt, det går inte att skapa ett fungerande kommunikationsflöde, vi är nog lite för mänskliga till det allihopa. Jisses så Uffe och jag kan få till det ibland..haha. Tur att man kan ta till humorn.
Fem litet avokado hade passat bättre för min del, som inte dricker mjölk. Man lyssnar som man lyssnar och läser som man läser, bara att konstatera.
Annika,

Jag ger inte upp, helt rätt. Men provet blir på fredag, tiden ändradesi sista momangen. Har skrivit om det i nästa inlägg..
Tack Annika!
Kramar!
Christian Lehmann Gisler sa…
!Raka rör".....ja du...tur du inte bor å verkar här.....hysch hysch hysch är det som gäller i "janteland"....
Beundransvärt att du kämpar på med språket, det är precis så det ska gå till, att tvinga sig använda det även om det blir besvärligt, inte minst för att andra ser din goda vilja å ambition!
Lycka nu till med testet, jag är övertygad att du kommer lyckas, du är den typen av människa tror jag!
Christian Lehmann Gisler,

haha...jag vet! 😉
Jag hoppas att du tror rätt! Tack snälla du!

Populära inlägg i den här bloggen

Ett oförglömligt fyrverkeri får avsluta året

Öronbedövande