Corvina
Istället för de två robalo-fiskarna som Uffe ville att jag skulle köpa så kom jag hem med en stor corvina. Vi hade bjudit in G. som fyllde 65 år och hennes syster U. på födelsedagslunch senaste lördag och innan dess hade vi spikat menyn. Det var tänkt som så att två stycken robalo skulle läggas in i röktunnan. Robalo är en mycket god fisk som både rökt och gravad. Helt säkert jättegod som grillad, stekt och kokt men nu skulle det blir rökt fisk.
Men så går det som det går. Robalo fanns inte i fiskdisken, den skulle komma först följande dag. Nå, då blev det en stor Corvina istället, en totalt "ny" fisk för vår del men vi har ju bestämt oss för att äta oss igenom alla olika fisksorter som vi hittar här och som allra helst är fiskade i havet runt Madeira och i Portugal, så då var det bara att hugga in så att säga.
Vi är så envisa att vi inte köper fisk som kommer från andra länder förutom lax och sill som får stå för undantagen. Sill vill vi gärna ha till jul, påsk och midsommar. Den flygs in med släkt, vänner och bekanta men helst ska fisken prata portugisiska..ja, sillen gör det inte då förstås och laxen pratar norska
Uffe som är den som "röker på " som vår vän U. skämtsamt brukar säga fick en ny utmaning att ta till sig, något han klarade med många beröm godkänt. Han borde få en Michelingubbe allra minst. Jisses så god fisken var. Nu är vi nyfrälsta. Halleluja och knäckebröd!
Jag bidrog med ett par olika potatissallader, en stor grönsallad och nybakat bröd. U. hade bakat hårdbröd från Jämtland.
Vi åt så vi blev fyrkantiga och det är ju snudd på irriterande (inritterande) att bli mätt alltför lätt. Men vi njöt så länge vi klarade av det utan att spricka. Jag var den som gav upp först..inte andan dock😉
Till efterrätt lite senare blev det pitangakräm med en liten glasskula till och tro det eller ej, vi fyra delade på två massaladas med mel de cana till kaffet också. Fyllde G år så gjorde hon det! Är det fest så är det fest.
Pitanga Malassadas com mel de cana (malassadas med sockerrörssirap)Corvina |
Här i Portugal så låter det mera som att den snarkar högt när den parar sig, så våra delfiner klarar sig utan ont i öronen. Lite ordning och reda på portugisfiskarna således.
Tja, det var det det och här blir det absolut Corvina på matbordet igen, då stendöd och utan det minsta lilla ljud. På latin heter den goda fisken Argyrosomus regius. Regius betyder kunglig och kunglig är den i smaken. Havsgös benämns den som och den är släkt med abborren..
Som vanligt så hann vi äta upp allting innan jag tänkte på att ta foton men Internet är bra att ta till i sådana fall. Jag har inte tagit en enda liten bild i dagens inlägg.
Karin Eklund, Funchal; Madeira
Kommentarer
Ha det gott!
Kram!
jag är nog lite likadan, men rödögd ska den nog inte vara men du har rätt...
Här i Atlanten händer samma sak nu och då men dem ratar jag
Det är gott med fisk!
ja, det blev en spännande fin middag. Det är alltid roligt att pröva på något nytt, undersöka sig fram.
Rökt fisk gillar vi verkligen och Uffe är en hejare på att "röka på" .
Ha det gott du med!
Kram!
Önskar en god kväll!
ja, det blev väldigt gott. Och det blir nog flera gånger som Uffe får röka på. Visst är det det mest naturliga..
Jag lägger in sillen själv, köper den i fileer via vännerna.
Önskar dig detsamma och en god natt!
Personligen skulle jag dock äta den antingen stekt eller ungsbakat nästa gång.
PS. Sista bilden med alla färgglada fiskar är en absolut höjdare:-) DS.
exakt, den kallas havsgös på svenska, skrev det i slutet på inlägget också, fastän den faktiskt hör till abborrsläktet. God är den onekligen. Vi gillar rökt men det blir säkert både stekt och ugnsbakat här också, fisksoppa osv...
Vi gillar fisk i alla dess former och nu ska vi testa..
Ja, den är fin den sista bilden.
det var samma sak för oss och den var en riktig höjdare.
Kram!
Fisk är gott på de flesta vis tycker jag men rökt är ändå bäst.
Ha nu en fin eftermiddag.
Det är nog första gången jag hör om den. KUL att Uffe är en sådan FENA på att laga till fisk så gott. MUMS!!
Gillar rökt fisk mkt.
Vilken god måltid ni fick till. Blir hungrig.
kramar!!
Du bidrog med godsaker också sånt som jag verkligen gillar. Ja du när det är så gott så vill man inte sluta äta
Vilken annorlunda efterrätt, det vattnades i munnen på mig, så gott lät det
Så bra berättat om fisken och man får verkligen lära sig mycket på ett kul vis
Tack för att du har så intressanta och lärorika inlägg.
Ha en skön kväll
Kram från Malin
se där, du har också varit en som har rökt på😉
Mycket gott är det med rökt fisk.
Ha en fin kväll!
ja, helst vill vi äta fisk som är fiskad här men det är inte helt enkelt att få tag på Madeira eller portugisisk fisk längre. Utfiskat är ordet och mycket flygs in från andra länder, flygfisk!
Vi blev väldigt förtjusta i corvinan. Idag fanns den i fiskdisken igen men den talade turkiska så den fick bli kvar där åt någon annan mindre kinkig.
Uffe är en FENA😉 på att röka fisk!😊 Kramar!
Uffe har varit en mästerlig kock, men nu för tiden p.g.a handikappet blir det allra mest att röka fisk för hans del. De här fiskarna simmar inte i de nordiska sjöarna/haven.
Jag vet Malin, jag var med om samma sak för ett tag sedan. Jag fick in fisk med ögon men mina väninnor höll på att dö för att mina fiskar låg där och stirrade på dem. Mig gör det ingenting men jag vet att många andra har problem med mat som stirrar på en.
Exakt, man vill äta men det går ju inte när magskinnet nästan spricker.
Tack Malin!
Ha en skön kväll du med!
Kram