En färgsprakande fredag/ 44

LillaSysters färgsprakeri-fredag nummer 44 är inne och jag ska göra mitt bästa för att fylla på färg från mitt hörn i världen. 

Faktum är att vi ser nästan enbart på portugisisk tv. Senaste lördag när ni i Sverige tittade på Mello så såg vi på den portugisiska varianten, som här i Portugal heter Festival da Canção (sångfestival)

 

Nena

    Det är inte ofta det händer att jag tar foton av program på tv men det fanns så mycket färger
    med så helt osökt gick tankarna till den här fredagen och då åkte kameran fram. 
    Uffe är van med mina påhitt vid det här laget men likväl tittade han lite extra förvånat på mig
    när jag satt här och knäppte bilder. Jag låtsades inte se hans menande blickar😉🙄
 
Nena är författare och sångerska från Lissabon. Hon skrev sin första låt när hon bara var 12 år gammal, men det var först 2019 som hon ägnade sig åt musik professionellt. När hon skriver sina sånger föds oftast text och musik samtidigt, och kärlek är det mest återkommande mottot i hennes kompositioner.
Hon deltog med "Teorias da Conspiração" ( konspirationsteorier)  och fick placeringen tia.
    
     

Pedro Fidalgo, känd som NOBLE, är en sångare och författare från Amarante. Med välbekanta influenser i musiken provade han saxofon vid 12 års ålder, men övergick snart till gitarr. 

Noble sjöng sin egen låt Memory ( minne) på engelska. Kan ni tänka er att jag blev smått irriterad över det, men så kom jag förstås på att så gör man i de flesta länder. Engelskan är ett gemensamt språk i musiksammanhang. Killen sjunger bra, är lite grann av en smörsångare i mitt tycke, men även smörsångare sjunger bra. I tävlingen blev han sjua.


Den här tjejen blev min favorittjej i tävlingen
Cristina Clara, sångerska och författare, föddes i Minho. När hon flyttade till Lissabon började hon studera teater, sång samtidigt som hon praktiserade kardiologi på Santa Maria-sjukhuset. 
Cristina är även fadosångerska. 
Hennes sång i tävlingen hette Primavera. Vår. 

   
Hon är verkligen färgstark och sprudlande, en sångerska som gör mig glad, men hon kom sist i tävlingen, ( 12 ) kan ni tänka er? Portugiserna och jag har mycket att lära oss av varandra. 🙄 

    
    Den här killen var min favoritkille. Buba Espinho sjöng O Farol. (Fyren)

Buba Espinho, 24 år, är från Beja. Det är rätt så roligt för min egen del att jag som inte alls kände till dessa sångare, Buba och Cristina, och som blev mina personliga favoriter, båda gillar fado men också traditionell portugisisk musik. Buba har sen tidig ålder levt och känt rotmusiken intensivt genom sin far, som också var musiker, och som gav Buba det viktiga uppdraget att bevara den. Trots sin unga ålder korsar Buba musikaliska genrer som ingen annan, från Cante till Fado med samma mästerskap som han behärskar nationell popmusik och mer urbana och aktuella ljud.
Buba kammade hem en sjätte plats.






Rita Rocha, spelade harpa och sjöng låten Pontos Finais ( Slutsatser)  Rita är född i augusti -2006 så hon blir 18 år i år. Hon är född i Porto. Hon lät bra, riktigt bra. Jag har för mig att harpa är rätt vanligt förekommande i portugisiska musikfestivalsammanhang? Kanske jag har fel. Men tjejen har framtiden för sig, det är en sak som känns säker. Rita blev femma i tävlingen.


Den här killen blev populär, väntat förstås, för hans framtoning var väldigt mild, hans musik och sång 
var mjuk och brasiliansk i framförandet och undra på det...
Leo Middea är född år 1995 i Rio de Janeiro och är en framstående artist inom den nya generationen brasiliansk populärmusik.

Han är erkänd inom brasiliansk musik i Portugal. För närvarande bor han i Lissabon och låten han framförde heter Doce mistério, Ett sött mysterium. Han kom trea i tävlingen. 


João Borsch /
....Pelas Costuvas ( i sömmarna) Ja, säg det...så blir det rakt av när jag översätter men naturligtvis så borde jag ha hela texten till förfogande för att förstå sammanhanget.
Men rött och lila är ju vackert i alla fall😉 João blev tvåa. 

João Borsch föddes i Funchal år 2000 och har alltid haft musiken i främsta rummet. Som barn var han trummis i ett lokalt trash metal-band och var också den sista regionala mästaren i spelet Guitar Hero! Han flyttade senare till Lissabon för att ta examen i jazz och modern musik vid Lusíada-universitetet. Under denna period släppte han sitt debutalbum "Uma Noite Romantica com João Borsch", en romantisk kväll/natt med João Borsch,  vilket bevisade hans kameleontiska förmåga att uttrycka sig i vilken musikstil som helst som han är intresserad av. 
Under 2023 såg han dagens ljus med sin andra fulländare, musikalbumet "É Só Harakiri, Baby", "Det är bara Harakiri, älskling"  som tog honom till några av de största scenerna i landet.

Vem som vann får ni veta i Skyltsöndag. Vinnaren var inte lika färggrant klädd, så därför blir det så och lite till av de andra deltagarna kommer på det. 
Ja så här jobbar jag, när jag lär mig språk. Jag går all in så att säga. Samtidigt som jag översätter text om artisterna, lär jag mig några ord mera än tidigare, jag lär mig mera om kulturen i mitt nya hemland, jag lär mig orterna på fastlandet. Jag lär mig helt enkelt. Långt ifrån allt fastnar förstås men "Um pouco mais para cada dia que passa"...Lite lite mera för varje dag som går. 

Om ni inte orkar med texten så se på fotona, på färgerna !
Jag önskar er alla en fin och färggrann fredag! 
Kanske vi ses på tåget imorgon? Kanske per automatik? 🤩

                                                       Karin Eklund, Funchal, Madeira


Kommentarer

Åke sa…
Färg från ditt hörn i världen kan vi allt stämma in med :) Jag glömmer aldrig Lill Lindfors ord: Musik det ska byggas utav glädje. Du lägger till en rejäl färgklick :) Uffe van? Inga kommentarer? Trevlig att du går: All in :) Du gör det bra så som sätter dig in i kulturen och lär dig språket. Klart vi både syns i Hoppa på Tåget och Skyltsöndag :) Jag har varit golvad denna vecka av en ny antibiotika i stort sett håller jag med min överläkare på ortopeden som kallar det rävgift (hon smög försiktigt in i besöksrummet på onsdagen och frågade hur jag mådde) Trevlig fredag önskar jag dig :)
LillaSyster sa…
Mellosprak från Madeira färgglatt och trevligt!
Kul när man hittar nya artister och genast utser dem till favoriter. Snyggt Karin! Ha nu en fin fredag, så tar vi en tur med tåget imorgon innan du avslöjar veckans skyltsöndag.
Så kul med en färgsprakande recension från portugisiska melodifestivalen. Är verkligen imponerad av hur mycket du tagit reda på om alla artister. Och bilderna var verkligen färgsprakande. Att du går all in för att lära dig portugisiska är helt klart.
Åke,

härligt! 😊
Musik ska byggas utav glädje är en underbar låt. Månne det var Brasse som skrev den?
Haha, ja, Uffe är en väldigt tålmodig man, jag lovar.
För min del är det alltid så, jag går all in och nu är det Portugal och Madeira som ska gås in.
Åh, stackars dig Åke, tålmodig är du också, som får gå igenom kur efter kur av rävgift. Fy bubblan men bra ändå att det finns medicin av detta slag. Syns i morgon..per automatik. Trevlig fredag!
LillaSyster,

tack!
Ja, det är riktigt spännande med allt det nya jag får vara med om. Det gäller att hänga med så gott jag kan.
Tack och ha detsamma, vi syns imorgon och på söndag!
Anita, de fyra blomsterhaven,

tack! Det ligger i min natur, jag är nyfiken och vill veta så mycket som möjligt om sånt jag kommer i kontakt med. Jag vill lära mig.
Jag gör mitt bästa, sen vet jag ändå att jag får kämpa på tills jag slutar andas...språket är ingen lätt match men det är kul att få vara med på den här resan.
Tack Anita! 😊
Älskar din nyfikenhet! Kul att få läsa lite mer om artisterna, Beja är ju vår närmaste storstad så det var kul att "vi" har fått bidra också :) Önskar er en finfin färgsprakande fredag! Kram
Anna i Portugal

tack!🧡
Jag såg det att Beja var granne med er, jättekul.
Önskar dig detsamma, återkommer mot kvällen till, sitter mitt i språket just nu.
Kram!
BP sa…
Mello och ESC förbrödrar eller försystrar som jag brukar säga. Skoj att du lägger upp ett färgsprakande inlägg om den portugisiska melodifestivalen.
Fado "snubblade" min man och jag över just i Funchal på en liten pub där vi hörde vacker musik när vi gick förbi. Vi var helt sålda. Vi köpte till och med en CD av duon som sjöng.
Det ska bli skoj att se vem som vann på söndag då:-)
Härligt färgsprakande hos dig med alla artister!
Jag tror nog jag lyssnat på Nena sedan tidigare, OM det nu är samma person vill säga? Ska kolla upp detta :)

Ha en fin helg! :)
BP,

ja, det gör ju det, förbrödrar och försystrar.
Det skulle vara roligt att veta vem det var på CD-n..om du har den kvar så berätta gärna för mig. Grannen under oss har nämligen livnärt sig som fadista på en av de bästa ställena här i Gamla stan. Tänk om det är hon som är den ena av dem du lyssnade på. Världen brukar ju vara väldigt liten när det kommer till kritan.
Ja, på söndag berättar jag i ord och bild, med texter, skyltar.😊
Angelgirl - Åsa Danielsson,

tack! Antagligen är det just portugisiska Nena du har lyssnat på. uttalat Nina.
Jag är nästan säker på det.

Ha en fin helg du med Åsa!
Paula sa…
Kul att du valde tv-bilder till färgstark fredag. Jag ser inte alls på Mellon, ett spektakel utav stora mått, onödigt påkostat med programledare som får mig att rodna av skam...Finlands bidrag får mig än mer att rodna, jag hoppas han tappar rösten innan han ska uppträda så de får utgå ur tävlingen!
Nu ska jag kika på ditt automat-inlägg som jag kom hit för, har just åkt 2x2 mil på skidor, virtuellt i tv-soffan
Paula,

det bara blev så, jag tänkte det inte alls från början.
Vi ser inte heller på Mello sedan flera år tillbaka men i år blev det den portugisiska varianten och den håller fortfarande måttet i jämförelse med de nordiska mello-tävlingarna som har bangat ur rejält.
Jag känner inte till något om Mello i Sverige eller Finland, annat än att jag såg ett svep om en finne som satt i ett äggskal eller något.
Det är de som ska rodna, inte vi..tycker jag.
Du har säkert röda kinder nu när du har åkt så långt på skidor🥰

Populära inlägg i den här bloggen

Ett oförglömligt fyrverkeri får avsluta året

Veteranbil nr. nio och tio