Skyltsöndag/ 409

 Bloggvännen BP håller i förvaltandet och tömmarna för skyltsöndagstemat ! Som vanligt får man ta ut sina  svängar så gott man vill och kan. Jag är inte sen att hänga på ! 

Idag blir det muralmålningar för min del. De är otroligt skickliga på den här ön att få till konstverk lite överallt och ingenstans. Då förstås i rent reklamsyfte med olika skyltar. 



Den översta skylten till vänster, av kvinnan, finns i Gamla stan längs rua Santa Maria. 
Vad hon gör reklam för listade jag inte ut. 
Men å andra sidan så är hon så fin att bara hon i sig är en snygg skylt eller hur? 
De två andra är skyltar till The Prince Albert, en pub och ett matställe längre västerut i stan. 
Det fanns en muralmålning till men den smög jag in i bloggen den 8 mars på Kvinnodagen. 


Ibland går vi till grannstaden Camara de Lobos och där har de blivit väldigt duktiga på att fixa till stan. Den var lite ruggig tidigare men har fått ett rejält ansiktslyft på senare tid. 
Det tycker nog Charlie Chaplin också kan jag tänka mig. 


    Där hittade jag den här skylten också...Methaphora. 


I ett helt annat område i Funchal, lite på höjderna, i Canto da Mura har någon gjort ett par målningar
på två helt olika ställen. Tror dock att det handlar om samma konstnär.



Så lämnar jag Madeira för en stund. Jag städar ju bildarkivet som ni säkert har blivit varse om vid det här laget. Plötsligt så befinner oss på Teneriffa, året är 2017 i augusti. Vi var i huvudstaden Santa Cruz de Tenerife, där jag såg den här målningen. Det kan tänkas att jag har visat den tidigare men om så vore fallet så kan jag trösta er med att det här är den absolut sista gången...


   Ovanstående målning är också från Santa Cruz de Tenerife. 


    Till och med den här muralmålningen är därifrån. En dag då vi vandrade i bergen fick vi se den.
    Den berättar troligen om 1400-talet då Teneriffas urbefolkning, guancherna, 
    fortfarande regerade på ön. På den tiden fanns det nio små kungadömen på Teneriffa. 
    Sen erövrade spanjorerna ön så småningom efter en tid och ett stort nederlag. 
    Guancherna var inte att leka med. 
    Men andra gången gillt och så ropade spanjorerna Olé, Teneriffa är vårt! 
    Så tror jag i alla fall .😉😉

    Sen kom britterna dit i slutet av 1700 talet och tänkte ta över ön men se det gick inte...
    Lord Nelson tappade en arm och britterna retirerade.
    Ett litet tag senare så gjordes ett nytt försök, men det gick inte heller för då kastade befolkningen
    så mycket stenar på britterna att de gav upp igen. 
    Efter det har inget försök gjorts att erövra Teneriffa.
    ( Jo, jag vet, det ska handla om skyltar idag. Förlåt, förlåt...jag återgår till ordningen) 


    
    Eller oordningen? Så skulle nog folk också säga med tanke på muralmålningen 
    längs stranden mellan Sao Goncalo och Funchal.
    Ett självporträtt...Ricky? 
    Ja, det vete gudarna men det låter väl rätt så bra eller hur?  

    De andra som också brukar delta i temat har jag länkat till här : 


  Copyright; Karin Eklund, Funchal, Madeira

Kommentarer

femfemman sa…
Muralmålningar är trevliga. Offentlig konst. Lättillgängligt för alla. Kan varieras i storlek. Mest imponerad är jag över de stora målningarna. Har sett sådana under utförande.. I Borås... och förstår inte hur man kan få till så detaljerade målningar på så stora underlag.
Verkligen kul variant på skyltar. God söndag! Kram
Jag tycker muralmålningar lyser upp och ofta är väldigt trevliga. Men den där från Teneriffa som du lovar att inte visa igen tycker jag inte om alls. Kram till er båda!
femfemman,

jag gillar murarmålningar jag också. Exakt så är det, lättillgänglig konst för alla. De är skickliga de som skapar dem, många gånger också tredimensionellt.
God söndag till dig med! Kram
Anna i Portugal,

oftast är det så med muralmålningar. Haha, du kan vara lugn, nu och aldrig mera. Den är redan raderad och papperskorgen tömd. Den är intressant men inte särskilt uppmuntrande precis.
Kram till er båda också!
Åke sa…
Intressant om historien bakom, gäller att hålla ihop. Jag håller med om Charlie Chaplin. Så mycket vackra skyltar du letat upp. En fortsatt trevlig söndag.
znogge sa…
Så många fina muralmålningar du bjuder på i dag. Jag tycker att de är trevliga inslag i stadsbilden och oftast är de väldigt fina och välgjorda. I Malmö som inte ligger så långt bort finns det numera många och de är väldigt uppskattade.

Önskar en god söndag!
Hanneles bokparadis,

muralmålningar gillas här! :)
Åke,

tack! Historier bakom det mesta gör allting lite mera intressant, det är som att gå på upptäcktsfärd, man hittar alltid någonting nytt som sedan för en vidare igen och igen.

Tack detsamma!
Znogge,

de är fina för det mesta alla muralmålningar. I Sverige har ni ju också elskåpsmålningar har jag förstått, jättefina är de som jag har sett här i blogglandia.

Önskar dig detsamma!
LillaSyster sa…
Vilken härlig skyltning! Min favorit idag blir Chaplin.
Ha en fin söndag!
Guldkryckan sa…
Helt rätt att gå igenom bildarkivet ibland, någon gång ska jag väl ta och kika igenom här vad som finns.
Härlig skyltning du ger oss idag, stort tack för detta.

Ha en fin eftermiddag.
LillaSyster,

tack! Chaplin är fin, jag gillar honom också.
Ha detsamma!
Guldkryckan,

ja, ibland känns det väldigt bra att sopa rent i gömmorna.
Tack!
Ha detsamma !
åsa sa…
Jag tycker vanligtvis att muralmålning är fint ull skillnad av graffiti som oftast är mest kludd.
Jag tror att muralmålningarna är mer vanligt söderöver dör det ner sällan är vinter med snö och minusgrader, men vad vet jag 🤷‍♀️ det finns en muralmålning här på min lilla ort mitt i glesbygdens Norrland.
Bra skyltat och intressant läsning 👍
åsa,

Du har en bra poäng där! Väderleken och kylan bidrar säkert till att muralmålningarna är vanligare här. Graffiti finns det också men då får någon oftast tvätta bort det, hur de nu bär sig åt, för graffitifärger brukar sitta.
Tack! :)
Ditte sa…
Visst är det roligt när muralmålningar (som inte är klotter) täcker väggar som annars är trista. Det skulle skulle vara intressant att veta vad texten på den första muralmålningen från Teneriffa säjer. Den har många detaljer i sig och kan tänka mig att den handlar om det som kan vara avvikande sexuellt. Den andra målningen från Tenerfiffa har ju en helt annan innebörd och likaså den tredje. Spännande variationer både från Teneriffa och Madeira.
Tack för dagens skyltpromenad . Jättetrevligt.
Önskar dig en fin kväll.
Kram
Christian Lehmann Gisler sa…
Ljuvliga bilder . . . visst är damen vacker å även killarna bredvid å sällskapet inunder är riktigt stiliga, men Chaplin är nog häftigast i alla fall.
"Svarta damen" å framförallt lilla flickan är ju helt underbara, tänk att det finns så mycket fantasi och konstnärlighet bland folk!
Bilderna därefter har säkert sin tjusning, men jag har lite svårt när det blir för mycket saker, säkert skulle man som barn fått nån slags diagnos.... :)
Muralmålningen i slutet är ett fynd, alltid kul med historia . . . å då tackar jag även för lektionen om hur man jagade bort britterna, like it, kom inte här å kom, det är vårt hemland!!

Önskar dig en fin vecka därnere i värmen!
Ditte,

vi är helt överens på den punkten. Hellre vacker konst än klotter som inte är det minsta konstfullt utan bara klotter, fastän det finns riktigt bra klotter också, inte att förglömma.
Jag försökte läsa vad som står uppe i kanten om tavlan som egentligen är en målad port. Måste försöka förstora och översätta men jag får det till att det handlar om livet, dans etc. Men utan att vara säker på varken det ena eller andra. Forskning fortsätter. Då när vi var där väntade vi på bussen en liten bit ifrån och så kom den...och jag hann inte med.

Tack för det Ditte, önskar dig detsamma!
Kram
Christian,

tack!
Chaplinbilden är så härligt avspänd, jag gillar den jag också.
"Svarta damen" fanns i en liten märklig nisch i ingenting, precis som om någon bara kände för att stå där ett tag och råkade ha någonting att måla med. Så oväntat att få se henne där. Den lilla flickan fanns en liten bit ifrån nära en busshållplats.
De uppmuntrar konstnärsskapet här från tidig ålder.
Det är svårt med myckenhet, man ser inte särskilt mycket...allt försvinner på ett märkligt sätt. För mycket skämmer allt som det heter eller också att man ser inte trädet för skogen.
Muralmålningen fanns på en gammal ruin i ingenmansland, mitt bland kaktusar i öken, ungefär. Guancherna, skulle troligen ha klarat av spanjorerna också men de hade inte samma bra vapen och teknik som spanjorerna hade och så de blev sjuka också mitt i allt. Då fick de ge sig...shit också...

Tack detsamma! Hoppas på lite värme för er del också men jag läste att ett nytt snöoväder är på gång igen. Det har gått lite troll i allt däruppe nu!
Musikanta sa…
Jag skulle gärna hängt med på temat men här ute i Mogata finns det inga skyltar alls förutom vägdito. Och de är ju inte så spännande. Kul i alla fall att ta del av dina bilder.
Kram från Ingrid
Musikanta,

jag förstår det men jag förstår också att du avstår när du inte har skyltar i din närhet.
Tack och kram till dig med!
Susjos sa…
Vilka fina målningar du skyltar med denna söndag, och tack för spännande historia om Teneriffa! Gillar mittenbilden från Teneriffa med barnen, härliga färgtoner i den!
Ha det gott!
Kram
Susjos,

tack! Den är fin mittenbilden, harmonisk.
Ha det gott du med!
Kram
BP sa…
Hahaha! Ja, inte bara fick jag njuta av alla dessa helt fantastiska muraler, jag fick mig lite väl behövlig historia på köpet också. Tusen tack för det:-) Du är verkligen otroligt allmänbildad, eller så är du nyfiken, googlar och anlitar bästa vännen Wikipedia. Du är en mästare på det:-)
Mina favon - den ovanliga och "moderna" muralmålningen från Santa Cruz och målningarna från Prince Albert. De är så otroligt fina.
Än en gång - tusen tack för sin Skyltsöndag och länkarna:-)
BP sa…
Me again: Glömde ju helt och hållet att kommentera "serieteckningen" från Teneriffa. Den är helt suverän. Älskar den:-) Den får du upprepa hur många gånger du vill:-)
BP,

sanningen ligger närmare Google och att jag är nyfiken, vill veta mera hela tiden och då förstås om sånt som allmänbildar mig. I den mån det fastnar..Men detta med guancherna fick jag mig till livs på ort och ställe år 2016, av det par som vi vandrade tillsammans med. Martin och Lena heter de och bor halva året på Teneriffa och halva året i Sverige. Martin är en hejare på den Teneriffanska historien. Han är allmänbildad!! :)
Santa Cruz målningen ska jag försöka ta reda på mera om. Då var jag bara hänförd över mångfalden, färgerna, figurerna men tog inte reda på mera eftersom bussen kom när vi var där och vi skulle till hotellet. Så jag har tydligen lovat för mycket när jag sade att jag inte skulle visa den igen. :)
Det är verkligen SÅ sympatiskt att man låter muralmålare fylla brandväggar med sina ofta väldigt fina bilder, såna du plåtat!
BP,

jag anade det att du skulle gilla "serieteckningen". Jag tänkte faktiskt på dig när jag lade in den i inlägget...
Kul att du älskar den!
Klimakteriehäxan,

ja, det är verkligen det och jag blir alltid lika glad när jag ser att så sker. Det kommer mera...
byblixtra sa…
Håller med om att det är fina muralmålningar.
Målningarna med kvinnan och flickan med ballongerna liknar Banksy men är osäker på att det är hen/de. Få vet vem Banksy är och det kan vara en grupp konstnärer.
byblixtra,

du har troligen en bra poäng i din teori om Banksy; jag tyckte att jag kände igen motiven på något sätt. Troligen någon som har kopierat honom.
Paula sa…
Vilket otroligt spännande tema du erbjuder bland muralmålningar i skylttemat. Varför kan inte dagens reklammakare och annonsörer ta efter lite av det vackra man skapade förr? Trenderna är så viktiga idag att inget annat duger, men vem sätter trenden?
Tack för tjusiga skyltar
Paula,

tack för det!
Här har de tagit efter, för nya muralmålningar kommer hela tiden i det här samhället. Man utnyttjar ytorna, väggarna och ger också konstnärerna möjlighet att överleva samtidigt som befolkning och turister gläds.
Trendsättning finns givetvis här också men inte lika mycket som i norden. Vem sätter trenderna? Någon skicklig marknadsförare i ett framgångsrikt företag, ofta multinationellt, som får influencers och andra att hoppa på trendtåget, skulle jag tro. Varför går vi på trenderna vill jag fråga i min tur, varför vågar vi inte gå vår egen väg och anamma det vi vill ha själva? Många intressanta frågor uppstår.
Tack själv Paula!

Populära inlägg i den här bloggen

Ett oförglömligt fyrverkeri får avsluta året

Veteranbil nr. nio och tio