På vift till Porto Moniz

Senaste söndag undrade ett par goda vänner om vi ville följa med dem till Porto Moniz och se oss omkring. Planer på att göra det tillsammans har funnits rätt så länge men nu blev det av. Vi packade in oss i deras bil och så susade vi iväg över Madeira till öns nordvästra spets. 


Vi bor i Funchal, huvudstaden och for till Porto Moniz, som jag har skrivit in på kartan. Vår väg dit gick genom många tunnlar som har byggts under de senaste tjugo åren med ekonomisk hjälp av EU. På sätt och vis så känns det lite grann som att vara en liten, liten mus som tar sig fram genom en schweizerost. Ibland ser man himmel och vacker natur för att plötsligt befinna sig inne i ostens pipighet igen. Känslan av att man har byggt bort allt det vackra är inte helt bra men om man vill komma snabbt fram så är det tunnlarna och motorvägarna som gäller. Annars tar man den långa vägen förbi tunnlarna.  Röster har höjts för att reparera de gamla lederna och göra dem säkra och framkomliga igen. Hurraaa! Jag är den första att applådera. Många vill ha dem tillbaka för att man ska kunna uppleva den vilda härliga naturen på det sätt den verkligen förtjänar. Jadå, man kan redan nu ta sig till andra sidan ön på annat sätt än via tunnlarna men den här gången gav vi oss inte tid till det. 


Så denn ja, som dansken sá, nu har vi nått vårt mål efter att ha kommit ut ur den sista tunneln till vänster nere i bild. 

    Utsikten rakt framför oss när vi steg ut ur bilen. Inte fy skam precis eller hur ? 


Vi har alla fyra varit till Porto Moniz flera gånger tidigare men ingen av oss har besökt Madeiras akvarium. Nu var det dags att åtgärda den luckan i vår allmänbildning. 


Akvariet är inrymt i den gamla fästningen Joâo Batista som byggdes år 1730 för att skydda mot anfall av sjörövare. Den har restaurerats och används på ett helt annat sätt nu än då när faror ute på havet lurade.  I Porto Moniz finns också en hamn, som hade speciell betydelse fram till 1980-talet när man fortfarande ägnade sig åt valfångst. Tack och lov så får man inte ägna sig åt den typen av "slakt" längre. 

Det går inte att ta miste på var akvariet finns 😊. Det är bra utmärkt


Man går inte upp till tornet utan tar vägen ner mot en ingång i källarplanet där man kan läsa på en skylt att Aquário da Madeira invigdes 4 september 2005. 


 Akvariet inrymmer ca 70 olika fiskar och havsdjur som finns i havet utanför Madeira. Tyvärr så var vattnet grumligt och glaset mellan fiskar och människor inte rengjort i den utsträckning som krävs för njutbarhetens skull. Eller så är jag bortskämd från annat håll, andra akvarier. Jag gav upp tanken på att ta foton i den utsträckning som jag brukar ta. Sånt här intresserar mig på många sätt men ...


Flera av fiskarna hade också fått svampangrepp vilket visar att åtgärder måste tas. Kanske det görs med jämna mellanrum men att vi råkade komma mitt i en s.k. parentes? Jag vet inte. Jag hoppas att de gör någonting åt detta, för fiskarnas skull och för åskådarnas skull. Upplevelsen blev inte den förväntade för vår del, men jag kan bara "prata " för vad vi tycker, Uffe och jag.


    I ett eget litet akvarie, i det stora akvariet tittade en murena ut från ett hål i en kruka.


Man kan dyka i akvariet och det verkar vara populärt. 
Det är inte stort det här men det är sevärt, hur som helst. Jag hoppas bara på att man gör någonting åt renligheten och ljuset för att alla ska få en bra upplevelse av detta. Och först och främst för att fiskarna ska hållas friska. Ingen mår bra av svampangrepp.

Jadå, jag går gärna dit igen, även om jag var missnöjd den här gången med underhållet. 


 I den absoluta närheten finns en restaurang som heter Cachalote (Kaskelot). De hade också ett café nära havsstranden. Vi tänkte gå dit men det var fullt av turister där så vi vandrade vidare till nästa café en liten bit därifrån. Där var det också fullt av bussturister men vi väntade tills vi hade fått det vi inte hade beställt, haha. Stress är inte bra för serveringspersonal. Det är populärt att ta sig till den nordligaste staden på Madeira, det kan konstateras. 


Man har byggt bekväma gångstigar runt de naturliga bassängerna i vilka folk mera än gärna tar sig en simtur. De raggiga lavaklipporna som skjuter upp ur havet bildar dessa naturliga havspooler, där friskt vatten ständigt porlar och spolas in och ut, som gjorda för att bada i. Nästa gång tänker jag ha baddräkten med mig. 


Tydligen får man köpa fiskekort och fiska där också. Kanske något för mig rentav. Jag gillar ju att fiska.


Så vackert detta är. Så vackert att man kan tappa andan. Det senaste vulkanutbrottet på Madeira hände för mera än 12000 år sedan då de taggiga klipporna bildades.När det blåser hårt blir vågorna många gånger minst 12 meter höga och då ska man absolut inte står för nära vattnet. Det händer att folk sugs ut och aldrig kan räddas. Bara under den senaste tiden har minst tre personer sugits ut i havet varav en har räddats. Respekt för havets krafter krävs.

Vi kommer säkert att fara till Porto Moniz igen nu och då, så jag gissar att det kan bli flera inlägg därifrån. Nu har jag bara visat en del av staden. Vi hade gjort vårt besök för denna gång och tog sedan ett varv via några andra små städer och orter innan vi "tunnlade" oss hemåt igen där jag lagade mat som vi åt med god aptit.  En skön söndag fick vi i gott sällskap med varandra.

Copyright: Karin Eklund, Funchal, Madeira

Kommentarer

Porto Moniz står kvar på önskelistan, vi hann inte med det när vi var på Madeira. Men snart hoppas jag som sagt vi åker dit igen och då ska vi prioritera ett besök där. Tack för titten!
Anna i Portugal,

det är en fin plats att besöka, något turistisk kanske i mitt tycke men kan man bortse från den delen och upptäcka allt det andra så är det en härlig upplevelse. Jag visar bara en liten del av staden i mitt inlägg. Den sträcker sig långt upp i bergen och man kan åka både upp och ner på slingriga härliga vägar med en oerhört magnifik utsikt som belöning. Vi har mycket kvar att upptäcka där vi också.
Susjos sa…
Så kul med en liten utflykt med goda vänner, trist att akvariet inte verkar välskött, hoppas det var en tillfällighet. Ja, havet ska man ha respekt för, det är så vackert och imponerande!
Ha en fin torsdag!
Kram
Susjos,

det är alltid roligt med en utflykt med vänner. Jag hoppas och tror att vi råkade komma i fel ögonblick. Nästa gång vi far till Porto Moniz går jag dit igen och tittar efter hur fiskarna mår :).
Ha detsamma du med!
Kram
wiper sa…
Vad mycket ni är ute och upplever, det gör ni rätt i. Jag skulle själv vilja vara där och njuta av sånt man aldrig sett förut. Vilka vackra vyer och utsikt. Tråkigt att dom inte putsat glaset för man vi ju se fiskarna ordentligt när man är på ett sånt ställe. Viktigt även för fiskarna som du så bra påpekar. Får vem som helst dyka ner bland fiskarna?. Eller är det dom som är vana vid att dyka och simma omkring bland djuren

Det såg verkligen mäktigt och magiskt ut detta med dom naturliga bassängerna. Bara att gå omkring där måste vara en upplevelse. Kul att du gillar att fiska och så bra att man kan göra det där

Tack för all information och historik som ger så mycket till bilderna. Det ser verkligen magiskt ut på sista bilden.

Ha nu en fortsatt skön dag
kram

Wiper-Malin,

varje dag är en upplevelser tycker jag. Inte bara här, även när vi bodde på Åland. Det händer någonting hela tiden men visst får vi uppleva mycket om vi bara vill ta chansen och det vill vi förstås.
Vattnet var smutsigt och p.g.a det blev förstås glaset likadant. Man måste nog ha dykarcertifikat för att få dyka. Det är etablerade dykare som kan gå ner i akvariet, proffs helt enkelt. Risken är alltför stor för att olyckor skulle ske annars.
Tack detsamma Malin!
kram
Ama de casa sa…
Såg jättefint ut där!
Bekväma och snabba vägar är sällan dom roligaste att ta sig fram på, men ack så bekvämt ibland när man vill komma fram lite snabbare.

Ha det gott!
Ama de casa,

det är fint där, spännande på så många olika sätt. Behöver nog ta in på hotell där någon gång bara för att lära mig känna stället bättre. Visst är det bekvämt med snabba vägar.
Hoppas det inte gungar alltför mycket på er väg nu!
Ha det gott du med!
Märtha sa…
Vi har varit där!! Akvarierna var rena och fina då... Besökte Maretariet i Kotka förra sommaren, en speciell dykare är heltidsanställd för rengöringen - han råkar dessutom vara en skicklig fotograf, hans bilder var utställda, verkligt intressant. Vi körde upp via tunnlar och dalar i mitten, körde hem längs västkusten. Härliga vyer! Som en mus i en schweizerost... Härlig jämförelse! Idag sommardäck på bilen, så blev det kall nederbörd, nu 3,3 grader - vi stängde av värmen i huset får några dagar sen, har visserligen luftvärmepump så vi klarar oss. Snart brassas det på med värmefläktar i växthusen. Skicka hit värme, illa kvickt!
BP sa…
Japp, i Porto Moniz har vi varit på 1980-talet, innan tunnlarna alltså. Å att det fanns ett Aquarium då minns jag inte. Vill minnas att bassängerna var väldigt exotiska.
Ja, motorvägar är ju sällan attraktiva, men om man vill ta sig fort från A till B är de ett måste. I Spanien kostar dom ju pengar, vet inte hur det är på Maseira.
Inte roligt att Aquariet var misskött. det borde man faktiskt påpeka till de ansvariga. Jag menar fiskarna mår dåligt och besökarna luras.
Märtha,

precis som det ska vara då. Jag ska se om jag kan påverka renligheten i akvariet med ett mejl till dem i Porto Moniz.
Via västkusten är det fina vyer. Då körde ni säkert upp ur Porto Moniz via de slingriga vägarna. Vi har också varit där med bil tidigare, så himla fint och spännande utsikt.
Se där, nu är det snart sommar hos er när sommartossorna är på. Förstår att växthusen behöver extra värme. Jag går genast ut och blåser iväg lite värme norrut. Tar i för president och fosterland. Om något dygn är den där.
BP,
Madeira Aquarium grundades 2005 så därför fanns det inte när ni var där. Ni har sett ön när den var som vackrast kan jag tänka mig, innan tunnlarna.
Tunnlarna är nödvändiga på många sätt och underlättar för många som ska på jobb antingen hit eller dit. Här betalar man inte någonting för att åka genom dem.
Jag tänker ta kontakt via mejl med de ansvariga. Fiskarna mådde inte alls bra.
Ditte sa…
Vilken fin utflykt! Och naturen är ju så den tar andan ur en. Mäktig! Och detta karga. Jätteroligt att följa med er hit Porto Moniz
Madeira har jag besökt ett par gånger men inte då kommit så långt utanför Funchal.
Trist att akvariet inte tas om hand. Och man kan ju tycka att om de ska ha det ska fiskarna ha det bra. Ett grundkrav.
Kommer jag till Madeira igen ska jag vidga vyerna för en vacker ö är det.
Spännande med havspoolerna och ett dopp nästa gång blir det säkert. Och varför inte lite fiske.
Och jag ser redan fram emot mer från er utflykt.
Kram!
Ditte,

ja, det var en fin dag! Naturen är nästan overklig, så dramatisk, så vacker och så "farlig" många gånger. Respekt för allt det sköna, gröna som rymmer så mycket annat än det man ser för ögat.
Hoppeligen så kommer du/ni till Madeira, då kan vi vidga vyerna tillsammans också någon gång nu och då.
tack Ditte!
Kram
Musikanta sa…
Jag har ju aldrig varit på Madeira så jag visste bara namnet på staden Funchal. Måste vara skönt för er att bo därnere nu när det är så oroligt i Europa. Vi väntar ju med spänning på vad Finland beslutar om Nato. Det påverkar ju oss i hög grad.
Kram från Ingrid som önskar er en skön helg. Ingen valborgsbrasa förstås :-).
Lena i Wales sa…
Intressant inlägg.
Det jag fastnade lite på var att ön är så kuperad, jag har ju aldrig varit där. Hade inte föreställt mig alla dessa tunnlar.
Vore trevligt om de kunde uppdatera de gamla vägarna också, för turister.
Vilket fantastiskt ställe ni kom till.
Gillar bilden med den lilla bron.
Tack för att du delar med dig av din värld!
Trevlig helg!
Musikanta,

Funchal är ju allra störst, sedan finns ett antal andra mindre städer. Säkert blir det flera utflykter längre fram till olika ställen som jag förevigar här på bloggen med text och med bild. Det är skönt att bo här även om tankarna finns på annat håll. Barnen bor ju i Sverige med sina familjer.
Ingen brasa här, helt rätt! Önskar er detsamma Ingrid!
Kram
Lena i Wales,
tack!
Ön är väldigt mycket kuperad, från ingenting till nästan 2000 meter. Tunnlarna kom i och med EU. Det är på gång att få de gamla vägarna uppdaterade igen. Vi får uppleva massor av fantastiska saker här.
Du som reseledare skulle gilla det här stället.
Tack detsamma Lena !
Lisbet sa…
Tack för att jag fick åka med!
kram
Lisbet,

tack för att du ville åka med! <3
Kram!
Paula Merio sa…
Sitter och tittar och läser och nickar och du ska veta att jag håller fullständigt med dig. Vansinnigt vackert, väldigt tråkigt med dålig hygien, utomordentligt viktigt för fiskarnas välmående och för att slippa skämmas för turister som får betala för att få en upplevelse! Undrar lite hur långt det är i mil räknat från funchal o upp till orten ni besökte? I Tyskland har man autobahn överallt, men, har man tid och är turist så finns massor av vackra småvägar att välja. Vi körde längs en rutt som passligt nog hette Romantische strasse, med tanke på att vi var på bröllopsresa...
Turister har ju all tid i världen, höll jag på att säga, för stressputtar finns ju alltid, som prickar in duttar på kartan och ska ta sig snabbaste vägen överallt...
Så glad att jag fick följa med på turen
Kram
Paula,

Tack för det, du som samstämmer med mig i det mesta :)
Vete gudarna hur långt det är till Porto Moniz härifrån. Längs motorvägen tog det ca 1 timme i tid, men då körde vi också en liten kringelikrok. Tar man vägen runt ön så tar det flera timmar. Turister är stressade ska du veta. De har en viss tid de stannar här och då ska de hinna med precis allt innan de far sin kos. Ungefär.
Romantische Strasse känner jag till. På håll. Perfekt för er som var på bröllopsresa.
Jag är glad att du följde med Paula!
Kram
Bloggblad sa…
Är du sponsrad av turistbyrån på ön? Det borde du vara! Jag blir såååå sugen på att se den.

Populära inlägg i den här bloggen

Ett oförglömligt fyrverkeri får avsluta året

Veteranbil nr. nio och tio