Ekologiskt
Veckans rubrik står Olgakatt för.
Egentligen säger Jane Goodalls ord allting om varför vi på Pettas lever
så ekologiskt som det bara är möjligt.
För vilket är alternativet om vi tänker på vår miljö och på vår värld
som vi ska lämna vidare till dem som kommer efter oss?
För min egen del tog det ekologiska medveten fart när jag blev gravid första gången
Jag berörde det här.
Vi är certifierade, vilket betyder att vi är kontrollerade och godkända och att vi får kalla oss ekologiska.
Jag vet att det finns människor som skakar på huvudet och säger att det där betyder väl ingenting...
vem som helst kan fuska. Jag har fått höra det ett antal gånger under åren som gått...
En konstig tanke för mig. Varför skulle man fuska? Varför utgår man ifrån att det ska fuskas?
Då är man i så fall inte seriös enligt mitt förmenande...
Då tänker man enbart i vinstsyfte då man vet att det
många gånger är dyrare med ekologiska än med konventionella produkter.
Det är en sanning med modifikation det också som bara det i sig skulle behöva ett eget inlägg
Det finns affärer som utan att blinka höjer priserna på ekologiska varor till höjder som inte
är relevanta alls till vad säljaren/odlaren får.
Det har vi varit med om men vi sätter oss på tvären och ifrågasätter.
Tanken är ju att alla ska ha råd att köpa ekologiskt, inte enbart de
som har tjockare plånböcker än andra.
Sedan får man inte glömma bort att ekologiskt odlande medför ett helt annat hantverk än vad
ett konventionellt odlande gör, det tar mera tid
Jag kan trösta den tvivlande, att det är väldigt svårt att slinka igenom kontrollen
utan att få en prick i protokollet.
Kontrollerna är väldigt noggranna. Varje litet bokföringsverifikat synas
noggrant, varje inköp granskas, varje försäljning, allt gentemot varulager och recept.
Vår inspektör går verkligen på djupet.
Hen ger sig mycket god tid och antecknar allting så hen kan
följa upp allt inför nästa kontroll som kan bli när som helst utan att man vet om det.
Plötsligt så står inspektören i dörren och säger att " jaha, nu är det dags igen."
Så ska det vara också.
Sedan synas allt i lagret, i caféet, bokföring, allt, allt
och i vårt fall också utsäde, gödselmetoder, ja hela trädgården.
Vår lilla odling och våra växthus är nämligen också certifierade och godkända.
Vi använder en del av det odlade i caféet.
De som levererar varor åt oss är också noggrant granskade och certifierade.
Fördelen med att leva i ett litet samhälle är att vi håller koll på varandra också
Att vara ekologiskt certifierad betyder inte att man inte kan använda varor som inte är ekologiska.
Vi får sälja annat som inte är ekologiskt i vårt café.
Men vi får inte säga att varorna är ekologiska om de inte är det.
Man måste alltid berätta vad som inte är ekologiskt eller märka ut det på innehållsförteckningarna.
Vi serverar t.ex åländsk glass som inte är ekologiskt certifierad, till pannkaka och chokladtårta.
För vår del känns det bättre att servera våra besökare äkta vaniljgräddglass från Åland istället för att
köpa ekoglass från annat land med tanke på transporten hit.
Dessutom är den, den absolut godaste glass man kan tänka sig.
Vi känner oss stolta som kan säga att vi har ett eget mejeri på Åland som tillverkar bra produkter
om än vi hoppas på att det så småningom också ska tillverkas ekologiska mjölkprodukter här på ön
så att vi slipper ta dem bortifrån (fastlandet och Sverige)
Man får göra undantag så att säga men man får inte ge sken av att undantaget är ekologiskt.
Kunden har rätt till att få veta ursprung och äkthet.
När jag startade med ett ekologiskt bageri för många år sedan ( snart hundra ) så fanns det inte så mycket
ekologiskt närodlat överhuvudtaget annat än från Odlarringen. Det jag inte fick tag på hemma på
ön, beställde jag från Saltå Kvarn i Sverige och från fastlandet ( Itu Oy).
Nu är tillgången en helt annan och det finns egentligen
ingenting som inte går att få tag på bara man ligger i lite grann.
Det blir en balansgång och vi anpassar oss mera och mera till det som går att få tag på i närmiljön.
Jag väljer medvetet bort sådant som växer långa vägar härifrån, en viss skepsis har även jag.
Pengar kan göra folk småtossiga. Det ser vi ju inte bara i idrottsliga sammanhang
Man ska ifrågasätta och inte vara aningslös men man ska också våga lita på att de flesta är
väldigt seriösa och tänker med själ, hjärta och ett intresse för att leva så rent som det bara är möjligt.
Det motstånd som man kunde känna av i början
( ekologi upplevdes lite flummigt, ni ser det inte men nu skakar jag på huvudet och ler ) har minskat
Men fortfarande finns en stor okunskap om ekologiskt och också många fördomar.
Allt har sin tid för varje människa, allt är en utveckling
Det man inte ska glömma bort är att innan konstgödsel och alla bekämpningsmedel började
användas, så odlade de flesta naturenligt. De var ekologiska utan att veta om det
Människan har gått från ekologiskt till konventionellt för att återupptäcka
ekologiskt igen och det under en inte alltför lång tid. Jag minns bra när min mor stod med
några korn konstgödsel i handen och förundrat tittade på dem och sade
"att tänk ändå, nu behöver vi inte koskit längre".
Att marken de odlade blev utarmad med tiden och inte gav
samma kvalitet på potatisen som förr var förstås en missräkning.
"Det finns inte ens maskar i den"
sade hon förundrat och" potatisen ´är vattnig".
Ändå var hon lite skeptisk till mitt eko-odlande till en början.
Så är det med allt som är "nytt" och "okänt"
Ett argument som man får höra är att man inte kan göra någonting åt nedfallet
och vad som kommer via luften och vattnet. Nej, det kan man inte göra på direkten,
men alternativet blir inte bättre om man odlar med
konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel.
Ekologiskt är det bästa alternativet ändå.
Man behöver ju inte medvetet "smutsa" ner bara för att det redan finns "smuts"
Och flera av oss som tänker så och lever därefter påskyndar miljöförbättringen och allt levande.
Rom byggdes inte heller på en dag, ett steg i taget...må så vara att det kommer att ta många liv...
För Uffe och mig är detta med ekologi en livsstil.
Men för den skull betyder det inte att vi är fanatiska,
eller talibaner som Uffe skämtsamt brukar säga.
Det händer ibland att vi också äter mat som inte är ekologiskt certifierad. Givetvis
Fisken i havet simmar inte i ett rent hav, men god är den i alla fall.
Ibland bara måste vi ha en korv från Dahlmans eller en Fazers blå.
Vi går ut och äter, vi går på café och vi blir bjudna till vänner på mat
De tar oss som vi är och vi tar dem som de är och gott smakar det alltid.
Fast flera av dem väljer gärna ett ekologiskt vin som gåva åt oss
istället för en blomma nu för tiden :)
Det här inlägget kan bli hur långt som helst men någon måtta får det vara eller hur?
De övriga som deltar i Veckans rubrik är:
Anna, Karin i Stockholm, Livsrummet, Matfreaket, Olgakatt, Tove, Ulla
Nästa veckas rubrik tar jag tag i senare för här ska det bli ett längre uppehåll
vad gäller internet. Vi ska vara tillsammans med nära och kära.
Beslut är taget om att varken blogg, facebook eller liknande
ska användas alls. Bara e:post kollas någon gång.
Nu ska vi umgås och bara vara sociala och inte alls internetiala.
Bara så ni vet varför jag inte kommer att synas särskilt ofta här
den närmaste tiden.
Mina rubrikförslag för oktober är:
Ju fler kockar...
Katten på bordet
Idyll
Löften
I väntans tider
(ps. har någon redan givit förslag kan mina vänta till en annan månad)
Copyright: Karin Eklund, Pettas ekologiska
Kommentarer
Ingrid
Det finns mycket mera att berätta om ekologiskt, det mest naturliga. Det blir Internetsemester om någon dag då vi träffar våra nära och kära.
Allt gott till dig med!
Karin
Det finns oerhört mycket att skriva om ekologi och ekolgiskt, jag har bara nuddat lite grann men försökt få med det som många inte känner till om kontroll och granskning. Det är flera som hakar på hela tiden och ungdomen som kommer efter oss är mera medvetna än vad vi har varit. Jag tror på framtiden, på upplysning och kunskap :)
Tack detsamma! Ha det gott!
Ni pettasarna lever som ni lär och lär som ni lever!
Ha en skön paus från nätvärlden det ger så mycket att vara utan ibland, men jag kommer att sakna dig Karin! Du är som en slags bloggsyster ...
Ekologiska kramar till er!
Jag beundrar er livsstil och att ni verkligen gör något gott för naturen och andra människor! Sköt om er!
Ha det gott!
Spännande rubriker till nästa månad - får se om jag lyckas få ihop något :)
Kram
Många bäckar små och allt det där... men vi måste börja och hålla i och visa vägen. Så är det.
Tack för fint inlägg!
Hoppas ni får fantastiska dagar och att solen skiner på er också!
kram kram
Å, jag måste spontant säga att jag blir som alltid lycklig av dina bilder och dina texter. Alltid så klok, med hjärtat på rätta stället. Fina du!
Jag är usel på att blogga numera. Vi får se hur länge jag håller liv i den men det är ju så roligt när jag väl kommer igång. Blir alltid glad när du tittar in, får mig att inse hur mycket det betyder att vi "har varandra" så här.
Varm kram!!
Lotta
Var är du? Allt ok?
Stor kram
Ha det så gott i bloggpausen så hoppas jag du återkommer så småningom
Kram Anette
Vi gör vårt bästa efter förmåga, så enkelt är det.
Vi har haft en skön nätvärldspaus....riktigt skön men det är också fint att vara "tillbaka" igen.
Bloggsysterkram!
Det är dumt och egocentriskt.
Vi har skött om oss på bästa sätt.
Sköt om dig du med!
Jag ser framemot att läsa alla era andras inlägg, bara vara framför datorn och ta till mig.
Allt har sin tid, det har vi märkt nu när vi har varit där vi har varit...ekologin står inte i centrum på Rhodos men optimist som jag är så tror jag att det kommer att ändra på alla platser i världen.
Du får säkert till någonting. :)
Man ska följa sitt hjärta och göra det som känns bäst. Det är fint att du skriver de inlägg som du gör även om det inte är så ofta. Men du finns där, det är huvudsaken.
Jag har också minskat på bloggandet. Det ska ju kännas rätt och det kanske blir mera kvalitet än kvantitet samtidigt.
<3<3
För mig finns ingen annan väg än att vara så ekologisk som möjligt även om det inte går så alla gånger. Under vår nätfria period har det inte fungerat särskilt bra, bara till en viss del men för den skull har vi haft det riktigt bra. Berättar mera i de kommande inläggen.
Allt är ok, vi har varit med nära och kära på Rhodos i två veckor.
<3
Ja, så kan även jag känna det ibland. Det känns märkligt att man behöver förklara vad ekologiskt står för i våra länder, men dessvärre finns det en stor okunskap, mycket fördomar och ointresse att ta reda på, typ som du beskriver det i kommentaren. Jag har reagerat starkt på Roundupreklamen som man gav i tv-n för ett tag sedan, ungefär som om medlet är ofarligt för naturen. Skrämmande vad pengar kan driva folk till. Man ska inte köpa närproducerat bara för att det är närproducerat, där finns också en stor fälla. Det kan vara hur ohälsosamt som helst beroende på hur det är odlat. Här gick en av landsbygdsutvecklarna i bräschen ut med att lägga likhetstecken mellan ekologiskt och närproducerat för ett tag sedan. Brrr...man kan bli rädd för mindre.
Ja, tack vi har haft det bra i bloggpausen. Jag ska berätta mera i de kommande inläggen. <3