söndag 4 september 2016

Mjukstart för lördagstemat

Olgakatt har givit förslag till rubriker för att starta upp lördagstemat igen inför hösten:

3/9  Därför odlar jag - eller inte.
10/9 I betraktarens öga
17/9 Ekologiskt
24/9 Mitt förhållande till plast och syntet

Kålrabbi

Vilka alla, som deltar är inte klappat och klart ännu, så det är bestämt att
vi som vill vara med redan nu börjar med en mjukstart.
Förhoppningsvis"ramlar"  flera in i temaskrivningen vartefter veckorna går.
Tanken bakom är förstås rubriken som ges. Var och en som deltar
gör någonting självständigt utgående från den på sitt absolut egna sätt
med antingen ord eller bild eller både ock. 
Det brukar vara intressant att se hur olika man kan skriva om samma rubrik.

Den första rubriken är "Därför odlar jag-eller inte".
Temarubriken "Ekologiskt" smyger sig in som en självklarhet i mitt fall
eftersom vi odlar ekologiskt och är certifierade (kontrollerade och godkända)

Fyllda zucchini hör till vardagen den här årstiden

Jag har alltid varit en odlare på något sätt.
Man kan odla sina intressen och mina är många
men jag tänker hålla mig till grönsaksodlandet i det här inlägget

Som alltid tittar man sig bakåt i tiden en aning.
Hur började det egentligen?
När började jag odla och varför?
Frågor som har många svar som jag ska försöka sammanställa på något sätt.
Jag är inte uppvuxen med att odla.
I min barndomsfamilj på Köpmansgatan i Mariehamn, fanns inte möjligheten
att odla annat än i en balkonglåda och där kunde det som bäst finnas persilja
någon sommar men inte så mycket annat.
För det mesta var lådan fylld av indiankrasse

Gurkor på väg att bli mjölksyrade

På den tiden var det konserver som gällde.
Ärtburken som öppnades till söndagssteken, kokta morötter till hönan och inlagd gurka samt rödbeta
som ständigt tilltugg.
Det var först långt senare som kinakålen och purjolöken tog sig in på matbordet
Då var jag redan tonåring och på väg ut i världen

Jag har alltid haft ett behov av att jorda mig. Intresset att odla har kommit med åren
och blivit allt större för att numera ha blivit en livsstil.
Jag tror inte jag kan leva annorlunda...
Mentalt mår jag bra av att vara mullvad.
Det är också avstressande om något, alla bekymmer blir som bortblåsta
(nej, jag gräver inte ner dem, jag vill ha ren jord :))

Rena rama godiset

Det hela tog en medveten fart när jag blev gravid för första gången, för många år sedan.....
Plötsligt insåg jag mitt ansvar för en ny människa, senare också en till.
Det var väldigt viktigt för mig att mina barn skulle äta bra mat.
Du är vad du äter, tänkte jag mera än någonsin just då.
Björn Gillberg tvättade sin vita skjorta i tv-n och visade hur vit den blev av Prädd (grädde)
Minns ni?
Då var inte ekologiska produkter av stor prioritet i affärer och i samhället,
så för att säkra tillgången började jag också odla egna grönsaker
när jag fick möjlighet till egen liten täppa

Varje sensommar/höst har vi ett ymnighetsbord vid kökstrappan med varierande grönsaker att ta till...

På det sättet visste jag hur grönsakerna var odlade och att de inte innehöll
konstgödsel, växtskyddsmedel eller tillsatser av oönskat slag. De var så rena de kunde bli...
Det jag inte odlade själv köpte vi av Odlarringen 
(Jag var en av dem som var med och bildade Odlarringen för över trettio år sedan)
Nu finns flera ekologiska aktörer på marknaden, utbudet är mycket större än någonsin.
Nu har ekologi blivit en naturlig aspekt i vardagen för många och blir det alltmera
när man inser hur viktig miljön är för oss alla, både människor, djur och växter


En annan aspekt än den ekologiska och den njutbara, var också den ekonomiska.
Det har inte alltid funnits så många slantar i min plånbok och då var det en rikedom
att kunna ta upp egen potatis, egna grönsaker, rotfrukter och kryddor.
Jag kände mig oerhört rik på det mesta eller som jag brukade säga
"jag är rik på allt utom pengar".
Har man rödbetor, morötter och lök kommer man långt i vardagen.
Resten sköter man med ett kreativt sinne.
Plötsligt är det ingen som helst konst att trolla med knäna

Nu har jag råd att gå till affären och köpa vad jag behöver,
men likväl vill jag helst odla det vi själva äter.
Jag fortsätter att trolla med knäna
Barnen är utflugna sedan länge, så dem behöver jag inte tänka på längre i den meningen,
fastän jag ändå gör det med att koka sylt, marmelad och saft åt dem av egenplockat och odlat.

Rabarbermarmelad på huvudet

Så länge jag känner glädje i att så och sätta, att gräva, odla, sylta, safta osv,
så kommer jag att göra det
Både Uffe och jag tycker mycket om grönsaker, rotsaker samt örter.
Fröjden av att bara gå ut till täppan och plocka det man vill ha till en måltid är guld värt.
Det smakar bättre också.

Smörslungade egenodlade primörer

Också när jag bodde i stan och bara hade balkong var den fylld med en hel del
som gick att äta upp tillika som en kolonilott fanns en bit längre bort.
Köper jag en kruka med eko-sallat, så kastar jag den inte när bladen är uppätna.
Då planterar jag rötterna igen och äter många gånger av sallaten som kommer igen och igen.

Jag odlar helt enkelt därför att jag inte kan annat, det är min livsstil, min glädje och min hobby

Copyright: Karin Eklund, Pettas ekologiska




18 kommentarer:

  1. Det ser gott ut - men jag kan inte komma ifrån att smörslungade låter så våldsamt! Som om man fick skrubba köket från golv till tak efteråt.
    Margaretha

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, ungefär som en snöslunga, där snön yr. Så låter det ju.
      Men gott är det i alla fall och köket har inte behövt skrubbning från golv till tak ännu, av den orsaken. Slungningen är egentligen en vänlig och varlig omrörning av primörer, när det kommer till kritan. Intressant ord när det kommer till en annan krita.
      Karin

      Radera
  2. Du är så odlande du i ordets rätta bemärkelse! Bena på jorden och huvudet i himlen tycker jag passar så bra till ditt inlägg - ser att det ekologiska får plats senare i lördagstema; då slår du till med hjärtat närvarande tänker jag. Sugen blir jag av alla bilder ... och lite temaskrivsug dök också upp!
    Kram :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det har blivit en stor del av mitt liv och jag har svårt att tänka mig att leva annorlunda, även om jag vet att odlandet minskar en del nu när vi inte har catering på agendan längre. Nu blir allt anpassat till caféet och oss själva på ett annat sätt i fortsättningen. Skönt är det också men ekorren i mig har inte vant sig riktigt ännu. Det vill bli lite väl mycket samlat i ladorna men man lär sig väl med tiden, kan jag tänka. Jag skulle inte heller delta i temat längre var tanken men se, nu är jag här igen :) Så kan det gå! Hoppa på tåget du med Tove!
      <3

      Radera
  3. Det märks verkligen att du brinner för detta. Grönsaker är ett måste, men jag är inte själv så duktig på att odla. Då är det en fördel och ha en affär nära som satsar mycket på ekologiska varor. Jag håller inte med om att det är för dyrt, när det är det nyttigaste för kroppen. Det är inte billigt att bli sjuk och köpa medicin heller. Ha det gott.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så är det nog, ja! Jag håller också med dig om kostnaderna, som man gärna skyller för höga när det gäller ekologiska produkter. För det första behöver det inte vara så alla gånger, det har jag märkt när jag har jämfört kilopriser i affären och just det som du också skriver om, kroppen mår bra och förhoppningsvis blir det mindre sjukdomskostnader istället. En bra satsning skulle jag säga att det är för allt levande. Allt gott Gunnel!

      Radera
  4. Åh vad gott! Och vackert! Vilken lyx att kunna äta från egna odlingar – och sån glädje dessutom att se det växa. I år har det mer varit balkongodling för mig. Satsar på oliver...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte illa precis att odla oliver på balkong, Karin!
      Hoppas på god skörd!
      Det är en lyx att kunna äta från egna odlingar. En stor lyx till och med!

      Radera
  5. Väljer man efter säsong så blir inte ekologiskt dyrare. En ekomorot är ju billigare än en vattnig spansk tomat i december. Och godare. Mycket godare. Men många har inte upptäckt hur gott det är med rotfrukter som kan lagras hela vintern.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis så är det. Vi säsong-äter, som vi brukar säga. Under vinterhalvåret blir det inte tomater alls om vi inte råkar ha egna. Då är de ekologiska alltför dyra och inte lika solmogna längre p.g.a. lång transport från annat land. Här blir det mycket vitkål, lök och rotfrukter under vinterhalvåret istället.

      Radera
  6. Lyckliga dina barn Karin! Jag vet vilken lycka det är att få tio burkar lingonsylt! Hemlagat! Ljuvliga bilder från trädgården! Det är så himla vackert med grönsaker! Olika former och färger. Tror mycket på det man säger att man ska äta med olika FÄRG. Kom att tänka på det när jag ser alla olika färger på dina bilder!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror de tycker detsamma Anna! I alla fall så vill de ha min lingonsylt allra helst om de får välja.
      Grönsaker är vackert, kanske lite synd att äta upp dem? ;)
      Ja, jag har också läst att man ska äta med olika färg, fast ibland blir det bara rött, ibland bara grönt osv...

      Radera
  7. Oj ... är lördagstemat igång igen! Det har jag totalt missat ... får se om jag kan komma igång med det igen, men kanske inte just nu - har så mycket annat omkring mig.
    Härliga bilder på dina odlingar Karin! Förr, när barnen var små, då odlade vi i stort sätt allt vi behövde, men numer saknas det riktiga intresset - sen är det svårt att kombinera ihop med husbilslivet under sommaren.

    Såg att ni har gott om svamp hos dig ... behöver väl inte påpeka att jag är avundsjuk... :)
    Tack för dina snälla kommentarer hos mig.
    Ha det gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, Olgakatt fick igång temat så där bara...:) Du hoppar på tåget om du hinner, kan och vill. Så är det bara. Det ska vara lustfullt att blogga.
      Tack Anki, att odla är någonting som är viktigt för min del på så många sätt. Vi håller på att minska ner en del, för här finns också andra intressen som vi gärna odlar. Allt förändras med jämna mellanrum.
      Jadå, varje dag när vi går ut på vår motionsrunda så kommer vi hem med en korg fylld av svampar. Jag har nyss suttit och rensat Karljohan och sandsopp. Vi åt kantarellerna till middag idag. Nu går det inte att gå ut utan korgen med i handen. Härligt i kubik!
      Hoppas att svamparna börjar poppa upp hos dig också!
      Ha det fint du med!

      Radera
  8. Härligt och viktigt med fräscha och sunda råvaror. Jag odlar inte så mycket ätbart själv. Har insett att hela Öland är fullt av fina gårdsbutiker med rimliga priser. Men några frön stoppar jag allt ner varje vår. Varför? Jo, kanske för att det är så härligt att hela vintern drömma om den fina trädgården som denna gång ska bli bättre än någonsin. Det blir den aldrig, men vad gör det. Det kommer en ny vinter och nya drömmar!
    Kram /Kerstin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi har också förändrat livet en del på samma sätt. Köper rotfrukter mera än tidigare, då vi odlade allting själva. Gårdsbutiker i den omfattning som ni har har inte vi men det går att köpa både åländska och ekologiska produkter i flera affärer, en längre tid, ända tills lagret är tömt. Jag tror också att det är viktigt med drömmarna om att det ska bli bättre än förr osv...de är ju bara de i sig en nödvändighet i att se framåt och hoppfullt. Ha det bra på ön längre söderut! :)

      Radera
  9. Jag beundrar dig för din energi och ditt stora odlingsintresse som du berättar att du mer eller mindre fick när dina barn var små. Det är mycket arbete du lägger ner i trädgården men så får du också lön för mödan som du visar med dina vackra bilder.
    Varför ställer du rabarberburkarna upp- och ner?
    Ingrid

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Ingrid!
      Det är mycket att förena nytta med nöje för min del. Man måste nog tycka om att "mullvada", tror jag. Det ska ju vara trivsamt och inte ett måste, vilket det i och för sig kan kännas som ibland när vissa saker bara måste åtgärdas för att inte gå om intet så att säga.
      När jag har fyllt burkarna med sylt och marmelad, så ställer jag dem alltid upp och ner när de svalnar för att jag någon gång någonstans har läst att det minskar risken för mögelangrepp. Det blir lufttätt på ett annat sätt. Om det stämmer vet jag inte med säkerhet, men i alla fall så har sylterna och marmeladerna klarat sig utan oönskade angrepp tillsvidare.
      Hoppas du förstod mina kringelikrokiga förklaringar. :)

      Radera