Svaret kommer här!
Tur att jag inte anordnade någon tävling av något slag med tanke på frågan jag ställde i går om vad ovanstående bollar är för något. Jag skulle inte ha vetat det själv, utan gissat precis som ni andra på mozzarellabollar, på papier mache osv...
Jag är säker på att de flesta madeirenses skulle ha kunnat säga vad det är, åtminstone de som kokar soppa på espada-huvuden.
Jag fick huvud och skrov av en man som filear fisk på en restaurang här i stan. Tre skrov föll på vår lott av fiskarna som hade fileats och givetvis så måste det ju bli en rejäl fisksoppa här hemma hos oss. Faktum är att det blev två goda middagar för vår del.
![]() |
| Espada, dolkfisken...espada betyder svärd. Så ser den ut... |
Fisken är inte vacker men mycket omtyckt av de flesta personer som äter fisk. Den rör sig på djupgående vatten här utanför Madeira och längs Portugals kust. 2000 meter. Vad sägs om en sådan djupdykning? Det sägs att fisken dör på vägen upp mot ytan när den har fångats på rev . Givetvis, trycket är enormt.
Ja, vad har kulorna med fisken att göra? Det är fiskögonen som ser ut så när de har kokats...och den lilla slemmiga "kondomen" på sidan om, är hornhinnan som skyddar fiskens ögon långt där nere under vattenytan. Naturen är spännande eller hur?
Faktum är att ögonkulorna, när de är kokta, känns som om de var gjorda av papier maché så där var Tove nära i sina funderingar. Tack alla för era bidrag till vad det kunde ha varit!
Frågan var väldigt svår, jag skulle inte ha kunnat den själv om det inte råkade vara jag som kokade soppa på några espadafiskhuvuden.
Här är regnperioden tydligen inne, vi har haft en regnig måndag men så ska det vara när vi snart skriver november i kalendern.
Ett klokord på vägen: "Det krävs både mod och styrka att gå sin egen väg, men den som följer massan tappar lätt bort både sig själv och sina drömmar."
Allt gott till er alla!
Karin Eklund, Funchal; Madeira




Kommentarer
Därtill kan jag ju säga att det där med att gå min egen väg känner jag mig hemma i - och det gör du med som jag tänker det.
❤️
Kram
Espada-fisken däremot är ju nästan Madeiras nationalrätt. Vet inte hur många gånger vi åt den fisken i olika former när vi var på Madeira. Den fisken är verkligen god. Synd bara att den är så ful, men det ser man ju inte när den är filead och klar att äta;-)
fulsnygg är ordet. Jag smålog för mig själv när jag läste ditt svar i förra inlägget..de känns verkligen som papier maché. Jag vet Tove, detsamma är det med mig också, har alltid varit det, både på gott och på ont men mest på gott.
🤗💕
just det, ingen malkula här. Malkulor minns vi nog alla som var med på den tiden...lukten gillar jag inte nu heller. Nej, vi åt inte ögonen, de kändes som papper...och nej, jag brukar inte äta fiskögon..inte ögon alls när det kommer till kritan. Jag måste fundera ett tag men så är det. Testiklar har jag inte ätit ...men smakar gärna om jag får tillfälle till det. Gillade du att äta dem?
Exakt, så är det. En mycket omtyckt fisk här på Madeira och nationalrätt kan man absolut kalla den. Det fula finns inte med på tallrikarna..en del kommer hem till mig av den delen av fisken. God buljong blir det och så en del kött på det. 😊
jag vet faktiskt inte om man äter dom. Vi gjorde det inte..konsistensen var som pappersbollar..Din efterrätt googlade jag på för en minut sen och den kunde jag nog ha huggit tänderna i, den verkar väldigt god. lotusvatten till, vojnejvojnej...suck så gott det låter.
God kväll!
Kram
Något helt annat, föredrar mozzarella jag också.
Kram
Sånt händer, det var ingen lätt gåta detra.
Godkväll😴
Så vackert och sant sagt! Det krävs verkligen mod att våga stå stadigt i sig själv när världen drar åt alla håll. Tack för påminnelsen!
KRAM till DIG Karin!! Anna
espadan är minst sagt fulsnygg. Man kokar, steker osv. Den äts som filé och är en mycket omtyckt fisk här på ön och bland turister. Huvud och resten av skrovet vet jag inte vad man gör med, troligen som jag gör, soppa. Buljongen är fin, fisken i sig rätt så smaklös i min mun, men med örter, lök och etc så blir måltiden riktigt god. Ögongloberna som så har jag aldrig sett varken recept på eller att man ens äter. Tror inte att man gör det. Vi gjorde det inte men speciella är de. Det är rovfisk på djupaste vatten, som de fångar med långa revar.
Kram till dig med Gunnel!
God morgon Anna!
inte jag heller, om det inte vore för att jag själv upptäckte dem då jag kokade buljong på fisken. Jag tror inte det, att man äter upp ögonen, men vet inte säkert. Vi gjorde det inte i alla fall.
Det krävs mod att våga stå stadigt i sig själv, absolut, så sant så.
KRAM till DIG med Anna! Ha en bra tisdag!
Karin
Kram
så där lagom stor, den är lång men inte alltför stor likväl. De ligger i fiskdiskarna här varje dag. Ska ta bild någon gång när jag råkar stå vid en sådan. Det är förstås globerna som ser ut som mozzarellabollar, och märkväl de är kokta på bilden. Det var så jag uppmärksammade dem särskilt. Okokta ser de helt säkert annorlunda ut. Ja, de där tänderna vill jag inte känna på när de är i bruk.
Soppan blev god och räckte mycket väl till två middagar för vår del. Vi gillar soppa av alla de slag.
Ja, lite otäckt känns det...där låg sex vita bollar bland allt annat som fanns kvar när jag hade skilt buljongen från skrov och huvuden. Alla fiskar som man kokar med huvudena på får vita ögon...men de är oftast så små. Espadafisken lever på djupet och behöver större ögon i sig för att se bättre, därför är de så stora på just den arten.
Kram
Vilket bra citat, helt i min smak, ty mitt motto är: "Du kommer aldrig först om du går i andras fotspår"!
Ha en fortsatt fin vecka!
se där! Men din gissning hade krävt ett väldigt litet får...de är ju inte stora de här globerna men likväl stora för att vara på en fisk. Oj, professorn, du skulle bara veta allt vad mina händer har pillat med. Är man ett mat-freak som vill göra allting från grunden så får man vara med om mycket.😉Dessutom en nyfiken person som vill veta mera om det mesta som naturen bjuder till med.
Ditt motto gillar jag. Jag tror att Nalle Puh också brukar säga så. Gillar Nalle Puh också.
Ha det bäst Christian!