Som ett smycke/ 12.12-24

Igår tog de bort byggställningarna. Jag fick nästan svårt att andas ordentligt, när jag insåg att det här blir en av våra närmaste vyer vi kan titta på från vår terrass. Vilken grann-lig gåva på sitt sätt. En fröjd för ögat, en fröjd för sinnet. Ett smycke! Bravissimo bästa murare och stenläggare! Applåder hur många som helst.! 

Har ni tänkt på dagens datum? 12.12.24...12+12 = 24   Ett speciellt datum!                                                                                                  



                           De där två chokladmonstren har legat skavfötters hela dagen och sovit
                           De ser ut ungefär som om de är dagen efter. Lite bakis. 
                           På fotot har de just vaknat. 
                           Det var jag som lade en filt över dem där de låg helt utslagna i choklad-koma.
                           Nu har vi inte många bitar choklad kvar i huset..Idag ska U. och jag gå ut och handla. 
                           Sen gömmer vi chokladen..

                          -" Men killar, ni har inte ens koll på vad RIM har för sig idag.."

                           Öh!? Har du lite choklad åt oss? 🥱
            
                           "Glöm det" Ni åt upp nästan allt igår kväll! 
                           Nu får ni vara utan choklad och ta en frukt var från fatet istället" 

                           De somnade tydligen om för det blev tyst och stilla...


    Jag gick till köket och stekte kalkon/kycklingköttbullar medan de där två snarkade på soffan
    i uterummet. I år blir vi fyra runt julbordet den 24 december och en av oss vill inte äta rött kött..så 
    då blir det så här. Också. Det blir i stort sett ett svenskt/finskt/åländskt julbord på julafton här hemma
    hos oss och jag har börjat lite grann med förberedelserna bara för att det inte ska bli för mycket att
    fixa på en gång. Från grunden ska allting vara. Inget halvfabrikat här på vårt julbord. Det är inget fel 
    alls att ha det så men jag vill göra all mat själv från grunden. 
     
    

26 stycken stora fågel-bullar lade jag i frysen, 4 stycken gick åt till smakprovningen 😊 De blev godkända så jag kan känna mig lugn när jag serverar dem på julafton. (jag köper aldrig nya plastburkar, jag återanvänder allt jag kan återanvända  utifall att någon undrar över glassburken). 

  

Jag köpte en hel Madeira-kyckling i vårt lilla hål i väggen under gårdagsmorgonen och naturligtvis så blev det kokning av skrovet när jag hade styckat kycklingen i olika delar. Kryddor, örter och salt till och vi fick en jättegod middag..


Min mor skulle ha sagt att det var en Skafferistädnings-soppa. Lite så blev det nog. Kycklingbuljong, kycklingkött, skruvade makaroner, en burk vita bönor, en burk majs och så några körsbärstomater på det till.  Gott blev det verkligen och soppan räcker till en middag till. 

I år kommer vi att fira enligt portugisisk sed på juldagen den 25 dec. Vi får utländska gäster och då tänker jag laga julmat á la Madeira/Portugal. Vad annars när gästerna har kommit hit till ön för att uppleva Madeira och det portugisiska? Självklart att det ska bli enligt de traditioner som finns här.
Men mera om det längre fram.


    Jag hörde att R & R hade vaknat igen men de hade bara bytt ställning. De diskuterade livligt vilken 
    chokladstång som var godast i Merci-asken...(askarna)
    Rulle gillade marsipanstängerna bäst, Rulte var mera förtjust i dem med mandel i..
   
    Jag kunde inte låta bli att kommentera ..."ni gillade tydligen allihopa mina söta Bröder Royce."
    "Ni åt upp 48 stänger tillsammans igår kväll."
     Förstår ni att det inte blir choklad nu på länge, länge för er del, chokladmonster! "

    "Hur långt är länge, länge? Till i morgon?" 
 
        *************

    
    Jag gick därifrån. Jag visar istället några julkrubbor som barn och ungdomar har 
    gjort här i Funchal. Återvinning är melodin 


       Jag gillar den här...Slangkopplingar med vattenspridare, några skruvar, lite kutterspån och en bok.
       Krångligare än så behöver det inte vara. Det är tanken bakom som räknas

      

    En cykelkedja är användbar till mycket...👍

 

    Den sista för idag går lite i samma stil...😊

    Mitt bidrag till Åkes färgsprakande december är från helgens julmarknad i Mercado dos Lavradores

    
    Jag har inte tagit fotot själv, det har en fotograf gjort i Funchal Noticias. 

   
   Kloka ord

   Nasse: Hur stavar man till kärlek? 
   Nalle Puh: Du stavar det inte, du känner det.💗
   

                                            Karin Eklund, Funchal, Madeira

                

Kommentarer

LillaSyster sa…
48 stänger - bra jobbat R&R. Och bra jobbat av dig med köttbullar och god soppa.
Skönt att ha mycket förberett. Klubborna är så fina. Idag -7 det är tvära kady igår nollor. Ha en bra torsdag!
LillaSyster,

ja, det gnor på de där två..😉 I sagolika tider är allt möjligt.
Tack, det är skönt att ha saker klara, bara att ta till när det behövs
Krubborna är fina, fiffiga och konstnärliga
Oj, verkligen tvära kast hos dig..vintertid!
Ha detsamma du med!
kycklingköttbullar är gott och enkelt att fixa.
Hanneles bokparadis,
det är gott och de är lätta att fixa, absolut!
Znogge sa…
Vilket gediget arbete de har lagt ner på den fina muren. Tänk så mycket vackrare än bara betong.
Det är inte helt ovanligt att folk inte äter rött kött men väl kyckling. Själv är jag lite kluven till det eftersom just kycklingar är de djur som hanteras sämst inom matindustrin. Men visst, det blir kyckling även här då och då. Dock vägrar jag Kronfågel som ofta är i blåsväder.
Så fina krubbor och den du visar först är verkligen fenomenalt bra gjord.
Kram
Znogge,
ja, verkligen ! Det har varit så fint att få se på arbetet de har utfört och utför från första parkett. Jag är mycket imponerad. De är så skickliga och noggranna.
Jag är som du, kluven vad gäller kyckling. Våra gäster erbjöd sig att ta frusna, inköpta kalkon-och kycklingbullar med sig men jag nekade. Jag vill veta mera om bakgrunden till det som ska vara föda på matbordet och där ligger omtanken om kycklingarna högt i prioritet. Vi köpte alltid kyckling, ekologisk från Sverige när vi bodde på Åland. Nu är jag angelägen om att det är Madeira-kyckling. Men för den skull känner jag inte till hur de har det fullt ut innan de slaktas.
Tack , ha en fin dag!
Kram
Gunnel sa…
Vilka gottegrisar de är! Soppa är perfekt mat nu när det är lite kallare, och ingredienserna behöver inte vara så märkvärdiga. I regel har man det mesta hemma, vilket jag tycker är en fördel. Muren är riktigt tjusig.....många nyanser i grått. Betydligt vackrare än en helt slät grå mur. Ha det gott.
Så himla bra de där två små söta monstren bor hos er, så chokladen inte längre behöver fresta er :) Perfekt med skafferimat! Och jag tycker som du, halvfabrikat vill jag inte ha egentligen men laxen gravar jag inte själv. Inte i år i alla fall, kanske jag ska prova det nåt år. Visst är den vackra muren ett smycke - så fint att ni har det utanför fönstret! Kram
Gunnel,

ja, de är ju chokladvegetarianer...
Vi tycker om soppa av olika slag och det är bra att ta till när buljongen finns. Då kan man plocka lite vad som helst i soppan. Man har det mesta hemma och om inte så kan man improvisera.
Muren är väldigt vacker...
Ha det gott du med!
Anna i Portugal,

ja, de trivs rätt bra, tror jag. Det verkar så i alla fall och de tar plats..
Det är väldigt enkelt att grava lax och jag gör det nästa vecka igen. Vi vill ju inte ha så söt gravad lax, så jag gör den helst själv och enligt vårt eget recept.
Jag är så glad över muren, jätteglad. Den är mycket vacker.
Kram
Inte visste jag att renar var chokladianer måste väl bli då för de är ju varken vegetarianer eller veganer 🤔❓
Inte undra på att renkött är så dyrt när de utfodras med choklad 😜
Här har vi bara lavätande renar ☺️

Jo yes jag förstod att gårdagens shopping var fantasier 😄
Precis som de chokladätande renbröderna 🤪 men skoj är det‼️

Min Elin har recenserat en bok av den samiska författaren Elin Anna Labba och smsade mig sedan att hon nog blivit aningen politisk på slutet… ☺️ lätt hänt när det rör sånna ämne. På tal om sanning..

Vi äter kalkon på julafton och jag funderar på om jag kan tillaga den nån dag i förväg och värma på eller om den ska vara stekt och tillagad exakt innan vi äter… vad tror Du?

Ha en fortsatt fin torsdag 👋 åsa
BP sa…
Måste ju faktiskt stilla min nyfikenhet vad gäller muren. Är den bara halvfärdig? Till höger i bild finns det en mörkgrå och ljusgrå del om ska fyllas med stenar, eller?
Resten av muren verkar bestå av tre "sektioner" som byggt vid olika tillfällen. Delen längt ned till höger verka vara äldst, eller?
Väldigt uppmärksamt av dig - 12x12=24. Det tänkte jag inte på.
Vad gäller krubborna så är den med boken och vattenspridarna riktigt cool. Den med cykelkedjan är oerhört kreativ.
Undrar om det är barnen själva eller deras lärare kommer på idéerna.
Åsa, Nalta Norrland,
R&R är chokladvegetarianer, så säger de själva. De har ju börjat äta en frukt var varje dag...och egentligen med tanke på chokladen så är det många gånger mjölkchoklad de tuggar i sig. Så det där med vegetarianer...jodå, det finns förstås laktosvegetarianer... Jag får nog ha ett litet snack med dem..Jag har berättat för R&R att renar brukar äta lav..men det finns ju inte här, så...
Det råder tack och lov åsiktsfrihet och det gör ju inget om det blir lite politik i det hela...vi drar nog iväg allihopa antingen hit eller dit. Vi har våra egna sanningar, relativa förstås men våra egna..
I de länder där de äter mycket kalkon brukar man tillreda den innan den ska ätas, då således varm men det beror mycket på vad kalkonen är fylld med. Du kan säkert göra kalkonen innan och värma på .Jag har alltid serverat den varm men den är ju god som kall också, precis så där som julskinkan brukar vara. På restauranger brukar de servera den kall, på julborden då. Jag tror att du kan göra som du tänker, tillaga den någon dag i förväg och värma på men inte med för hög värme, den blir lätt torr..ska tänka till lite till och prata med U. Han har större erfarenhet av kalkon än vad jag har. Återkommer...
Ha en fin fortsättning du med på torsdagen!
BP,
De håller på att fylla på med stenar "bakom " muren högst upp..Den gröna delen längst till höger är äldst och den delar de med grannen ovanför..och i den fanns det en öppen yta där man kunde se muren bakom rappningen, lite konstnärligt som en tavla. Under den sektionen fanns muren under..med avsats på . Den nya delen är inte torr ännu och är inte färdig ännu...men man ser hur det är tänkt och ska bli.. Halvfärdigt skulle jag nog inte tro att det är utan lite mera än så. Vet inte hur det tänker fixa till det ovanför muren...det gröna i bild hör till grannen deras. Det blir spännande att få se slutresultatet. Så kul BP att du är observant.
De här krubborna, de två första har nog ungdomarna hittat på själva. De är lite äldre än de som har skapat krubba nummer tre. Jag gissar att lärare och förskollärare är med och att de brainstormar innan de sätter igång. De är med och tävlar om olika pris..
Annika sa…
Har inte alls tänkt på magin bakom dagens datum. Men nu så, tack vare dig.
Låt RR få vräka i sig choklad, hahaha. Mindre frestelse för dig, frukt gillar de inte iaf, haha. Merci, de är ju goda, goda, goda :-)
Muren blir fin, det blir vackert för er att kunna vila blicken där när allt är helt klart.
Krubborna, men så fina och påhittiga. Alltså verkligen. Jag skulle aldrig kunna komma på ngt sådant. Kramar!!!
Annika,

jag lägger märke till siffror...har jag märkt😊
De vräker i sig de där båda..Merci är inte min favorit alls, den är i sötaste laget så vad gäller den saken så kan de äta.
Muren blir jättefin och för min del är det så fint att ha fått se hur den har vuxit bit för bit och vilket arbete som ligger bakom.
De är påhittiga här, varje år har de en liknande utställning i stadshuset och för min del är det ett måste att gå dit och titta på vad som har hittats på.

Kramar!
Susjos sa…
Du gillar att stå i köket, fantastiskt! Jag gör mindre och mindre i köket nu när barnen är stora...till jul får Sturehofs julkasse hjälpa oss!
Kram till dig....jag rusar vidare mot jobbet....
Susjos,

jag gör det, absolut, trivs som fisken i vattnet när jag är i köket och får laga mat. Sturehofs julkasse vet jag att är bra..sånt höll vi på med U. och jag också på den tiden vi höll på med catering.
Kram till dig i rusningen till jobbet, en lagom jobbig natt önskas!
Stefan sa…
Jag vet inte om beskrivningen av muren var ironisk eller ärlig, men personligen hade jag nog valt vackra planteringar som granne.
Jag förstår att det finska julbordet skiljer sig lite från det svenska, precis som flera av våra länders traditioner. Är bordet sedan kryddat med lite godsaker från Madeira så blir det säkert bra.
Ovanliga, men fint gjorda krubbor.
Stefan,

om jag är ironisk, så skriver jag att jag är det. Jag är fullständigt ärlig och tycker verkligen, tillika med U. om den vackra muren som vi har sett hur de har byggt för hand från grunden. Ett mästerligt verk. Vi tycker att muren är ett smycke...sen vet vi inte hur det slutligen blir, det är fortfarande en byggarbetsplats vi har framför våra ögon, men det bådar gott. Jag har gärna en mur av den digniteten framför våra ögon varje dag. Sen är det här Madeira och Madeira betyder blommor och växtlighet..vilket betyder att muren kanske blir en oas av hängväxter eller liknande. Det återstår att se.
Det är skillnad på det finska, det åländska gentemot det finska och även mot det svenska. Tre olika bord med många gemensamma nämnare.
Madeirabordet blir på juldagen här..
Julkrubborna i Stadshuset är en tradition sedan flera år tillbaka. Ungdomar och barn får göra sina krubbor av återvunnet material och det är alltid lika spännande att se vad de har åstadkommit. De tävlar och får pris för sina skapelser samtidigt. Ett jättefint initiativ för att befrämja miljötänket. Ta vara på gäller, skapa av det!

Populära inlägg i den här bloggen

Ett oförglömligt fyrverkeri får avsluta året

Öronbedövande