Som ett smycke/ 12.12-24
Igår tog de bort byggställningarna. Jag fick nästan svårt att andas ordentligt, när jag insåg att det här blir en av våra närmaste vyer vi kan titta på från vår terrass. Vilken grann-lig gåva på sitt sätt. En fröjd för ögat, en fröjd för sinnet. Ett smycke! Bravissimo bästa murare och stenläggare! Applåder hur många som helst.!
Har ni tänkt på dagens datum? 12.12.24...12+12 = 24 Ett speciellt datum!
De där två chokladmonstren har legat skavfötters hela dagen och sovit
De ser ut ungefär som om de är dagen efter. Lite bakis.
På fotot har de just vaknat.
Det var jag som lade en filt över dem där de låg helt utslagna i choklad-koma.
Nu har vi inte många bitar choklad kvar i huset..Idag ska U. och jag gå ut och handla.
Sen gömmer vi chokladen..
-" Men killar, ni har inte ens koll på vad RIM har för sig idag.."
Öh!? Har du lite choklad åt oss? 🥱
"Glöm det" Ni åt upp nästan allt igår kväll!
Nu får ni vara utan choklad och ta en frukt var från fatet istället"
De somnade tydligen om för det blev tyst och stilla...
Jag gick till köket och stekte kalkon/kycklingköttbullar medan de där två snarkade på soffan
i uterummet. I år blir vi fyra runt julbordet den 24 december och en av oss vill inte äta rött kött..så
då blir det så här. Också. Det blir i stort sett ett svenskt/finskt/åländskt julbord på julafton här hemma
hos oss och jag har börjat lite grann med förberedelserna bara för att det inte ska bli för mycket att
fixa på en gång. Från grunden ska allting vara. Inget halvfabrikat här på vårt julbord. Det är inget fel
alls att ha det så men jag vill göra all mat själv från grunden.
26 stycken stora fågel-bullar lade jag i frysen, 4 stycken gick åt till smakprovningen 😊 De blev godkända så jag kan känna mig lugn när jag serverar dem på julafton. (jag köper aldrig nya plastburkar, jag återanvänder allt jag kan återanvända utifall att någon undrar över glassburken).
Jag köpte en hel Madeira-kyckling i vårt lilla hål i väggen under gårdagsmorgonen och naturligtvis så blev det kokning av skrovet när jag hade styckat kycklingen i olika delar. Kryddor, örter och salt till och vi fick en jättegod middag..
Min mor skulle ha sagt att det var en Skafferistädnings-soppa. Lite så blev det nog. Kycklingbuljong, kycklingkött, skruvade makaroner, en burk vita bönor, en burk majs och så några körsbärstomater på det till. Gott blev det verkligen och soppan räcker till en middag till.
I år kommer vi att fira enligt portugisisk sed på juldagen den 25 dec. Vi får utländska gäster och då tänker jag laga julmat á la Madeira/Portugal. Vad annars när gästerna har kommit hit till ön för att uppleva Madeira och det portugisiska? Självklart att det ska bli enligt de traditioner som finns här.
Men mera om det längre fram.
Jag hörde att R & R hade vaknat igen men de hade bara bytt ställning. De diskuterade livligt vilken
chokladstång som var godast i Merci-asken...(askarna)
Rulle gillade marsipanstängerna bäst, Rulte var mera förtjust i dem med mandel i..
Jag kunde inte låta bli att kommentera ..."ni gillade tydligen allihopa mina söta Bröder Royce."
"Ni åt upp 48 stänger tillsammans igår kväll."
Förstår ni att det inte blir choklad nu på länge, länge för er del, chokladmonster! "
"Hur långt är länge, länge? Till i morgon?"
*************
Jag gick därifrån. Jag visar istället några julkrubbor som barn och ungdomar har
gjort här i Funchal. Återvinning är melodin
Krångligare än så behöver det inte vara. Det är tanken bakom som räknas
En cykelkedja är användbar till mycket...👍
Den sista för idag går lite i samma stil...😊
Mitt bidrag till Åkes färgsprakande december är från helgens julmarknad i Mercado dos Lavradores
Jag har inte tagit fotot själv, det har en fotograf gjort i Funchal Noticias.
Kloka ord
Nasse: Hur stavar man till kärlek?
Nalle Puh: Du stavar det inte, du känner det.💗
Karin Eklund, Funchal, Madeira
Kommentarer