Sällskap i köket.../04.12-24

"Är det där vår farfar? "                                     " Mmmmmm så gott det doftar..."

Ingen dag är den andra sig lik här sedan Bröderna Royce slog upp sina ögon i november. Jag har fått sällskap så gott som dagligen i köksregionerna..Här om dagen tillagade jag en Osso buco och naturligtvis så var de med i alla skeenden. 

Jag bad dem vara lite tystare, för egentligen får de inte vara uppe på bänken bland alla livsmedel. De är ju husdjur. U. har en bakgrund som hälsoinspektör och han skulle inte gilla det alls. De gamla tagen sitter i lite ännu och vem vill ha pälshår av ren  i en Osso buco för den delen? 

"Det där köttet, är det vår farfar?"

" Men killar, nu har ni fått farfar på hjärnan..En Osso buco är tillredd av kalvlägg. Kossans kalv. 

Chamboa stod det på kvittot  när jag köpte det och tillsammans med Melissa redde vi ut det språkliga. 

Det var första gången för henne, som hon hörde talas om chamboa, men hon kom fram till det jag redan visste, att det är kalv..och inte en renkalv då. Vi lär oss av varandra Melissa och jag..Hon är modern och jag är lite mindre modern. 

Jag går ju helst till de där små butikerna där man får betjäning bakom disk, där saker heter annorlunda ibland än i de stora butikskedjorna där allt läggs på blöja i en liten ask som är plastad. Jag får se djuret hänga i kylrummet i bakbutiken och så fixar charkuteristen till de bitar jag vill ha.

Men tag det lugnt, det är inte er farfar!

(Tyst tänkte jag, att om det var det, så skulle jag laga renskav. Renskav är jättegott) Tur att de inte kan höra mina tankar ibland😉



-"Hmmm, det doftar jättegott, fastän vi inte äter kött, vi är ju vegetarianer...chokladvegetarianer." 




   


-"Men oj, tänker du använda vin i grytan? Får man inte lite ludd i örat då och blir lite luddig? "

-"Nej, ingen fara, alkoholen avdunstar när grytan puttrar på men smaken finns kvar. Det heter att man blir på örat eller också att man blir lite luddig, kanske suddig om man dricker alkohol.

Vinet hör till i en Osso buco. Men jag använder inte hela flaskan, bara tre deciliter. Resten ska jag använda till annat en annan dag. "


Det blev gott, jättegott om jag får säga det själv och det får jag ju. 

Bröderna åt choklad och påstod att de tänkte på sin farfar. 





Receptet? Det finns hur många som helst på Internet, bara att välja och vraka men så här gjorde jag: 


Osso Buco a´la sagotanten Astrid Karin M. ( jag skjuter så gott som  alltid lite från höften när jag lagar mat, går på känsla

ca 1kg kalvlägg, skivad med ben (låt charkuteristen sköta den saken...enklast så) 

Ingredienser:

100 gram smör, ½ dl olivolja el. solrosolja, 1 stor gul lök, 2 stora morötter, ca 100 gr. rotselleri, 6-7 klyftor vitlök hackade, 1 msk torkad mejram, 1 burk hela konserverade tomater, 3 dl vitt vin, 2 tärningar oxbuljong (Knorr) 1 citron, ett stort knippe persilja, salt, vitpeppar el svartpeppar, jag malde ner av båda sorterna, 2 lagerblad, 0,5 dl vetemjöl

Skala och hacka löken fint. Skala morot och rotselleri. Tärna dem smått. Skala och hacka vitlöken Mängden vitlök är förstås en smaksak, jag använder mycket vitlök, är beroende rent av...vänd läggen i vetemjöl, bryn den därefter i smör, ca 50 gram.

Smält smör ca 50 gr + olja tillsammans i en stor tjockbottnad gryta. Fräs lök, morot, rotselleri och de hackade vitlöksklyftorna. Häll på vinet, helst ett seco (torrt)  och låt det koka in. Tillsätt buljongen, saften av en ½-1  citron, mejram och tomater. 

Krydda med salt och peppar. Lägg i köttskivorna. Låt sjuda i ca 1½ timme till 2 timmar, tills köttet släpper ifrån sig benen. Lägg i hackad persilja, riv över lite rivet citronskal ..Blanda. Smaka av...

Vi åt osso bucon med basmatiris, samt gröna färska bönor och tomater. U. blev lyrisk, den här gången hade han kunnat hoppa upp i takkronan och slagit volter. Helt säkert. 😁 Han lät bli, tack och lov! 


Av den här satsen hade vi middag för tre dagar.  Kostnad för allt, ca 15 €..då med elen inräknad.

Här lever vi kungligt på våra 37-or och 43-or. 

************************

Dagens kloka ord: 

När det gäller choklad är motstånd värdelöst ( Tror du inte på det så fråga Rulle och Rulte!)

                  

Funchal lyser upp under kvällstid just nu.

Den sista bilden får vara mitt bidrag till Åkes decembersprak. 
Nu ska det sprakas bara värre..
  
                          "Sagotanten "Astrid Karin M och bröderna Royce önskar er alla en fin onsdag!

Kommentarer

Oh vilket gott sällskap du har i köket. De är så söta, men lite olydiga förstår jag eftersom de är på bänken, de ska kanske akta sig så de inte åker ner i grytan 😊
Osso Buco lät gott, oh de lär de varit om U var på väg upp i takkronan.
Choklad har jag avstå men lite annat godis har jag svårt att hålla mig borta från. Ska snart inför godisförbud i huset – enda sättet att låta bli de.
Kramiz
LillaSyster sa…
Åååå så gott, osobuco var längesedan jag gjorde- ska ta och testa ditt recept. Sen kan det ju bli choklad till dessert. -10 idag inget kul alls
Åke sa…
WOW jag säger bara WOW!!! Härligt färgsprakande inlägg och receptet är utskrivet ;) Trevligt att du bidrar till det färgglada december och tack så mycket för länken :)
Znogge sa…
Bra att ni redde ut det obefintliga släktskapet där ;-) Vilken god rätt du tillagade och jag kan tänka mig att ni njöt av den. Sedan är choklad aldrig fel ;-)

Kram
Herr Nilssons Fru,

gott i dubbel bemärkelse. De är så små så de hänger med överallt där de kan, uppflugna lite var som helst.
Det var riktigt gott och U. har kommit ner från takkronan igen.
Choklad gillar jag men jag äter inte lika mycket nu som förr...blir fortfare mättad.
Godisförbud måste till ibland, absolut.
Kram
LillaSyster,

Det låter utmärkt, Osso buco och choklad . Vilken måltid. Håll dig inne så du inte fryser nästippen av dig. Brrr..
Åke,

Tack säger jag, Tack! Självklart så hoppar jag på den här typen av färgsprakande tåg också. Fattas bara annat! 😊
Znogge,

ja, obefintligt är ordet...vissa saker måste redas ut genast.
Osso buco bara måste till någon gång, choklad ofta.

Kram
Gunnel sa…
Det var de klokaste ord jag nånsin läst. Hahaha! Du kan hälsa dina hjälpredor att jag är med chokladvegetarian. Tror du det duger som ursäkt när jag blir bortbjuden? Kram
Guldkryckan sa…
Alltid fint med sällskap i köket, blir ju så mycket enklare då. ;)
Lite inspiration att tillaga i köket ger du oss också här, jag tackar.

Ha det gott nu.
Gunnel,

Haha, jag gillar också de kloka orden. Du förstår ju vem som har myntat dem? Hjälpredorna förstås. Jag ska hälsa dem att det finns en till som är chokladvegetarian.
Absolut, så duger det. Försöka duger! Kram
Guldkryckan,
ja, alltid är det roligt att vara minst två i köket...nu är vi tre helt plötsligt. Här går det undan..
Tack själv och ha det gott du med!
Avundsjuk på Din köttaffär… hit kommer allt kött i färdigförpackad låda och det finns inte direkt några möjligheter att välja speciella bitar utan det är att ta det som finns 😅
Saknar de små renbröderna din flock… renar brukar ju inte vara bara två 😜 Du får utöka reninnehavet ☺️
Minus 19 just nu men det sägs det ska bli mildare och komma mer snö.
Idag är jag trött 😴 💤 gårdagen tog energi, men det gav även mycket så jag lr nöjd.
Ha en fin fortsättning på denna onsdag 👋 åsa
Annika sa…
Så sugen jag blir på den grytan. Låter verkligen gott, mums. Älskar grytor.
HA, det var ju bra att du kunde stilla dina decembervänners oro nu då, hahaha! INTE farfar. Kramar till dig!!
Nalta Norrland, Åsa,

här finns det fortfarande möjligheter att köpa icke färdig förpackad. Jag handlar nog nu och då i de stora centrumbutikerna men väljer aktivt att inte handla kött och charkuterier i dem. Jag går till vårt hål i väggen och till de små genuina butikerna. Jag vill att de ska överleva dessutom. De är viktiga. Där får jag vårt köttinköp precis som jag vill ha det även om det har varit lite knepigt med språket ett tag, men jag lär mig och de lär mig.
De där renbröderna ja, jag har tänkt i samma banor som du..få se vad som händer...
Huj, vi hade plus 19 i morse när vi steg upp.
Jag ska komma in och läsa Åsa...
Ha en fin dag , även om du är trött, lägg ditt huvud att vila.
Kram
Annika,

det är gott med osso buco. Vi äter det nu och då...Grytor är vår melodi också, soppor detsamma..
Ja, det hade säkert blivit revolution om vi hade tillrett deras farfar.
Kramar till dig!

Populära inlägg i den här bloggen

Ett oförglömligt fyrverkeri får avsluta året

Öronbedövande