Onsdag/quarta-feira


Jag inbillar mig att min kropp blir glad av alla färger jag äter till frukost. Kanske också av näringsinnehållet som så också?😉 ½ mandarin, 3 äppelklyftor, en avocado, fyra små skivor papaya och en gravad laxsmörgås.. Lite bröd, mycket lax ( jag gravar laxen själv) ...sen stod jag mig bra ända tills jag kom hem vid 17-tiden, innan jag lagade middag igår. Jag var fullständigt utslagen efter tentan. 

Den var den svåraste av alla tentor jag har tagit under året sedan jag började läsa portugisiska. Sex grupper med ungefär tio till tjugo frågor per grupp, beroende på vad gruppen handlade om och den sjunde gruppen var att skriva en uppsats på minst 150 ord. I den skulle man, givetvis på portugisiska berätta för folk som vill komma hit till julen och fira den här vad man kan rekommendera dem att titta på, att besöka etc..Vi får inte använda blyerts och gummi, bara kulspets, så det gäller att tänka till innan man skriver ner något. 

Passionen blommar...

Imorgon torsdag får jag veta om jag överhuvudtaget har fått godkänt. Jag tror att jag klarar ribban näppe, nöppe..men jag är långtifrån säker. Två timmar hade vi på oss. Vi var två som tentade. Ukraina och Finland. Ryssland har redan gjort det för att en resa väntar...

Nå, det går som det går, jag har gjort vad jag klarade av (jag var fullständigt nollställd ibland) Går det inte nu så går det en annan gång men helst vill jag förstås ha det här undan. Jag vill börja leva lite "normalt" igen ett tag men jag tänker inte släppa språkkursen helt ännu om jag klarar den här tentan. Klarar jag den inte då tar jag om och gör rätt, som det heter. 

Jag har redan anmält mitt intresse att prata portugisiska. PRATA..men då bara en gång i veckan , ja, ibland kan det bli två påstod Melissa. Individuellt. Bara Melissa och jag. Vi får se, det här är mina planer just nu men jag känner att all den kunskap jag har lärt mig under året som har gått inte får försvinna. Jag är personligen inte färdig ännu att lämna Academian. Jag behöver träna, träna, träna och då vill jag göra det med ett proffs, och med någon som har följt mig under tiden, som vet vad jag kan och klarar av, alltför att språket ska sitta där jag vill att det ska sitta. Sen går jag ut i världen...läs ut på stan..😉.


   Så här såg det ut igår morse när jag steg upp. Nu har kryssningsfartygen börjat hitta hit igen

   

    Den femmastade Royal Clipper kom hit igår morse

   

och gick ut igår kväll medan jag kopplade av med att baka två plåtar med äppelkaka. Jag varvar ner med att laga mat och att baka. ( och skriva😉)

    

Just innan Royal Clipper gick ut stävade ett märkligt fartyg förbi...Gas?  I förgrunden kommer en cementbåt in tillsamman med en lotsbåt. Lotsbåten ser ut som en baby...


På söndagskväll när jag gick ner för trappan så mötte jag ett citronträd vid vår grind. Där stod trädet på utsidan av grinden och jag stod på insidan..Aha, var kommer du ifrån då ? Sen öppnade jag försiktigt grinden så att inte trädet skulle falla omkull. Jag trodde att någon hade lämnat det vid fel ingång. 
Men nej, det var till Karine..så heter jag också ibland. Givaren låter jag vara hemlig. Uffe skrattar och undrar hur det här ska sluta. Snart har vi inte rum med bord och stolar på terrassen påstår han, men det har vi visst det. 


    Maracujorna (passionerna) tar sig friheter...yvar till sig och drar iväg..

   

                                       Det här är bara en liten liten geckos...men de trivs bland 
                                       all växtlighet och håller ohyran borta. 


                                      Ha det onsdagsbra! 

                                    
                                      Karin Eklund, Funchal, Madeira


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ett oförglömligt fyrverkeri får avsluta året

Öronbedövande