Lekande lätt

Jag leker på mitt sätt, jag kopplar av så här nu när jag egentligen är allt annat än avkopplad.

Jag stänger av det intensiva språkinlärandet emellanåt för att gå ner i varv. Så åter igen gjorde jag ett lappkast eller vad man vill kalla det. Jag tog första bästa bild ur arkivet och det råkade vara en madeiraödla

    Ja, egentligen är de ju två på bilden...

Madeiraödlans vetenskapliga namn är Podarcis dugesii alternativt Lacerta dugesii. Det handlar om systematik detta med de olika namnen och den tänker jag inte blanda mig i. Ödlan har länge varit endemisk för Madeira, men lär numera också finnas på Azorerna. De äter insekter, men också till en viss del frukt och olika växtdelar. De äter också upp varandra..de små ungarna lever farligt men även de ganska så stora ödlorna får släppa livet till ibland. Jag har sett det med egna ögon flera gånger. 

De är blompollinerande. De äter nektar från blommor och blir därför en god hjälp att sprida pollen där de tar sig fram.

    
    Man får vara glad för att de inte blir större än vad de är...


    Tittut, vem där? 


                       Solälskande...


    De finns överallt, överallt...


    Jag blir ofta iakttagen när jag rensar ogräs i lilla täppan, Ceus kallad. Täppan alltså..


    Den här ödlan träffade jag i närheten av Teide på Teneriffa. 
    Det blev bananpaus och genast fick jag sällskap


    De har god smak...och god aptit


        Är allt det här mitt?  


Jag tycker om ödlorna, stannar till och pratar med dem, försöker ta i dem osv...allra mest förtjust är jag i de geckoödlor som bor på vårt tak, men de är mera svårfångade på bild, de är ute på kvällstid, nattetid och då brukar jag sova min skönhetssömn. 


 Falkarna tycker om att äta ödlor. Dagligen ser vi hur falkarna flyger över oss med ödlor i klorna. Bilden ovan tog Uffe år 2016 då vi var på Teneriffa. Det är Stevan som sover morgon ännu...Steve hade redan flugit ut för att äta frukost. De höll till i en fönstersmyg nära vår balkong. 


Den här bilden har jag tagit och jag minns att jag blev smått förskräckt för att Stevan verkade vara blind, men hon sov. En hinna, ungefär som en rullgardin dras ner över ögat...

Ha en fin torsdag! 



                                                  Karin Eklund, Funchal, Madeira


Kommentarer

femfemman sa…
Så fina och intressanta djurbilder. Inte illa att få dem på bild. Djur är ju så svåra att fånga på bild. Våra små skogsödlor kilar snabbt förbi, in i skyddande terräng. Och rovfåglar, dem ser man nästan bara högt uppe i skyn. Tack för ett tintvoch intressant inlägg. Kram
LillaSyster sa…
Bra hjälp du har på terrassen med pollinering och renhållning. Fina ödlor. Jag brukar kolla in ödlorna strandpromenaden till Amadores. Ha en bra torsdag, nu är det dags att åka till jobbet.....mörkt ut men det är ju plusgrader och uppehåll.
Anki sa…
Så trevliga och vackra ... jag delar din förtjusning i ödlorna! Minns de solälskande skogsödlorna som gärna höll koll på Lasse och mig när vi jobbade med veden på somrarna. Fina bilder på dem!
Falkarna minns jag att du berättat om ... såå fina och vilken glädje att få ha dem på så nära håll som då på Teneriffa :)
Som du ju vet älskar jag också ödlor! Så fint att få se så många hos dig idag. Jag ser oftare geckoödlor än sandödlan och jag har inte sett den större varianten (minns inte namnet) på ett år. Gissar katterna jagat bort den. Fin närbild på falken. Hoppas solen skiner över er igen, nu har vi inget regn i prognosen i alla fall. Kram till er båda!
Znogge sa…
Vilka fina bilder på ödlorna och intressant läsning. Det är lite annorlunda att de äter varandra men kanske är det ett smart drag som gör att beståndet hålls på lagom nivå. Många gånger är det väldigt smart ordnat i naturen.

Kram
femfemman,

Tack! Här är det inte svårt att fånga ödlorna på bild, de är så många och de sitter stilla i solskenet. Annat var det med ödlorna hemma på Åland..de är snabba som vinden.
Tack själv och kram på det!
LillaSyster,

ja, det hjälper till på ett bra sätt, håller efter insekter och sköter om pollineringen.
Jag kan tänka mig det att du kan kolla in dem när du är på din ö här i närheten, nå ganska nära då😉
Tack detsamma, här har vi detsamma, mörkt och varmt ute.
Anki,

ja, de är trevliga och vackra, fina att ha i sin närhet. Jag gillar ödlor jag också..
Fint minne du har av veden, ödlorna och ni två tillsammans 🥰
Ja, vi bodde högt över marken på Teneriffa, femtonde våningen om jag inte minns helt fel..och de bodde där de också, de bevingade.
Fint minne !
Anna i Portugal,
jag har många ödlebilder...det blir säkert ett inlägg med flera någon gång. Jag minns dina ödlor och dina fina foton av dem. Här ser vi geckoödlorna när mörkret faller, ibland väcker jag någon lite mindre av dem om de håller till under någon kruka eller så.
Solen sken igår, solen skiner idag men det blåser kraftiga vindar. Det hör till..
Ha det gott ni båda med kram från oss!
Znogge,

tack! Det är naturens gång, absolut. De blir ju väldigt många, ibland när gecko-ödlorna har fått sina små, så kan de små vara hur många som helst samtidigt..det har hänt att jag har haft terrassgolvet ödlefullt...Det är nog smart ordnat i naturen.

Kram
Annika sa…
Ödlor är verkligen coola. Såg ett par som snabbt stack iväg under vår resa västerut. Gillar de där små ödlorna man ser i norden också. Gekko, så häftigt att du har sådana i din närhet. OCH hökar, gillar!! Så fina foton likaså. Ha det jättebra och stora kramar från ett soligt Restonland.
Annika,
ja, ödlor är lite speciella, fina att se på , gör nytta också.
De små ödlorna i norden är jättefina, vi hade rätt många på Skoltomten men våra katter gillade ödlestek.
Vi har geckos under vårt utetak...
Det är falkar vi har i mängder runt omkring oss, sällan hökar men det händer längre upp i periferin att någon från fastlandet tar sig hitåt. Vråk finns det däremot mera stationärt.
Karinkramar från ett soligt Funchal raka vägen till Restonland!
Guldkryckan sa…
Fantastiska varelser, både ödlor och falkar, fast de går ju dåligt ihop förstår jag.
Stort tack för fina bilder, uppskattas verkligen.

Ha det bäst.
Karin sa…
SÅ fina! Jättetrevliga små krabater och jag håller helt med dig om att geckosarna är trevligast. Vi hade en vitmålad murvägg i vardagsrummet när jag bodde i Tanzania och ibland kunde gecko-ödlorna bilda vackra mönster på väggen, så att det såg ut som en exklusiv designertapet. Sen hade vi varanödlor också, mest i trädgården, men också en närgången typ som fick för sig att den skulle sova under min säng. Jag talade vänligt men bestämt om för den att jag ville att den skulle sova med sin familj i trädgården och det förstod den så småningom. Möjligen hjälpte det också att vi började stänga terrassdörren om nätterna.
BP sa…
Härliga bilder på ödlan och falken. Jag älskar ödlor. Undrar egentligen varför, då de liknar ormar, och dessa djur avskyr jag. Tycker ödlor är charmiga ungefär som sköldpaddor;-)
Anonym sa…
När jag var barn fanns det ödlor, kopparödla, men numera är det sällan någon kommer så jag råkar se den, ungefär som med igelkott och hermelin de är oxå ner sällsynt.
Ödlor är som små ormar med ben 🦎
Ha en fortsatt fin torsdag 👋 åsa
Guldkryckan,

ja, de är ju det, fantastiska. Fråga falken först, jag tror nog att den tycker att de går bra ihop, haha...
Tack själv, snälla du!
Ha detsamma!
Karin,

ja, de är fina. Våra "husdjur" nu för tiden.
Geckosarna får man kontakt med på något sätt, åtminstone de små barnsliga...dem puttar jag framför mig försiktigt försiktig med ett finger om de är i vägen...lite i ena sidan, sen i andra sidan och plötsligt så har jag dem där dem i säkerhet. De är så kul, tittar lite bakom sig på mitt finger och ser ut som att vad är det hon håller på med...vaffor gör hon på detta viset, ungefär.
Tänk ändå att ha en geckomönstrad vägg..härligt.
Varanödlor är ju rätt stora eller hur? Sådana tror jag att det var jag träffade på Cypern. Inte lika gulliga som geckosarna.
Tänk att sova med en ödla under sängen...haha..
Här hittar jag geckosar i fruktfatet emellanåt...men de får äta sig mätta..sen tar de sig ut när jag öppnar fönstret, mätta och belåtna.

BP,

Tack! Ja, man gör ju det, älskar ödlor...huvudena liknar men deras ögon är annorlunda..De är charmiga helt enkelt, har du sett en charmig orm? Kaa, då kanske i Djungelboken..
Sköldpaddor är också fina djur.
Åsa,

kopparödla har jag träffat på i den åländska skärgården och i den åboländska...men bara där. Fina vackra ödlor...som liknar orm väldigt mycket men har så fin koppparfärg.
Ha detsamma!

Populära inlägg i den här bloggen

Ett oförglömligt fyrverkeri får avsluta året

Öronbedövande