Kaffemaskiner är som fruntimmer

Vår lilla kaffemaskin berättade att den ville bli avkalkad och Uffe tog sig an jobbet. Vi läste manualen tillsammans för visst måste ju jag också lära mig att sköta om den där manicken ordentligt. Uffe brukar annars sköta jobbet helt och hållet själv, han har läst manualen tidigare men nu ville jag ha lärdom "live" av "maskinmästaren" samtidigt som jag läste manualen. 

Kaffe är svaret! Frågan är inte så viktig...

  

 

















 Vanligtvis så knäpper jag bara igång maskinen o. tar mig mitt kaffe. Ja, jag fyller på bönor o vatten också förstås. Rengöringen sköter jag ofta om, men avkalkningen har varit mansgörat i vårt hushåll.

 Så var det senaste fredag också. Uffe stod där och lirkade med maskinen när jag gick ut till Ceus   (täppan) och jobbade en stund efter att jag hade lärt mig hur en avkalkning går till. 

 Nu kan jag också! 😊


-"Men den blir ju aldrig nöjd!" fick jag veta en stund senare, när jag stod där nere i Ceus, med Uffe hängandes över terrassräcket. Fastän Uffe hade avkalkat maskinen två gånger och sköljt den med vatten två gånger så sade den att den ville bli avkalkad igen! Lampan lyste rött, avkalka mig ! Enligt manualen ska den vara nöjd med en gång av vardera, avkalkning och sköljning men inte den här maskinen, den vill ha mera. Första gången konstrade den inte alls men den här gången var det annorlunda.

-" Den gillar att bli avkalkad" svarade jag och hackade bort några ogräs. "Låt den hållas!"  

Det var just då som Uffe kom på att kaffemaskiner är kvinnor! 

-"Vadå, kvinnor? "

-"Man vet ju aldrig var man har dem!" 

-" Kvinnorna eller kaffemaskinerna? "

-"Både ock! ( 😏 Jag var ju i täppan och kaffemaskinen i köket, ska det vara så svårt det  där?)"  


Vi har haft några kaffemaskiner under årens lopp, via den tidigare caférörelsen. Ganska många faktiskt, olika modeller men vi använde enbart Saeco på slutet av vår cafékarriär. En av de större maskinerna lämnade vi kvar, en fick sonen och en tog vi med oss men den kändes lite för stor för vårt lilla kök så vi gav bort den. Sonens maskin fick också (kvinnliga) nycker och ville ha någon reservdel mitt i allt och står där den står i väntan på en sådan, den andra vi gav bort ville bli avluftad och fick för sig märkligheter/mänskligheter, hon också. 

Underförstått; naturligtvis så har inte karlar händer med kaffe-kvinnor, det är bara att konstatera.😁 

Det sista jag hörde efter att jag hade druckit en mugg kaffe på terrassen när jag tog en liten paus i Ceus-jobbet och var på väg nerför trappan var "jäkla fruntimmer!" ??😮

Jag tror det var kaffe-kvinnan som avsågs; hon gav sig nämligen inte. Avkalka mig tack! Lampan lyste röd! Jag tog det i alla fall inte personligt. Jag drack ju bara kaffet som kaffe-kvinnan tryckte ut åt mig. Om hon vill lysa lite rött så lys lite rött då.

Även hos våra grannar har de problem med sin kaffe-kvinna. Där har den också blivit avkalkad av mannen i huset men kaffet smakar apa efter det, påstod kvinnan i den familjen. Det gör i alla fall inte vårt kaffe, det smakar gott som bara den! Ingen apa i sikte här. 🙈🙉🙊🐵


Apropå maskiner, det var enklare för inte så länge sen. Krånglade tv-n så puffade man till den, likadant gjorde man med radion. En puff eller två och så fungerade allt som det skulle igen. Vem har tagit bort den där puff-mekanismen, den fungerade ju alltid? 

Jag ska testa med vår Kaffekvinna. Det kanske bara är en puff hon vill ha😉

En exakt likadan kaffepanna fanns hos mina föräldrar

Annat var det förr då man lade kaffepannan på vedspisen och kokade riktigt gott kok-kaffe. Så var det hemma hos oss på Köpmansgatan i min barndom. Det godaste kaffet jag någonsin har druckit var just ett sådant. Jag hade vägarna förbi någonstans på landsbygden på Åland. Det spelar ingen roll var. En äldre ungkarl S. bodde i ett litet hus vid skogsvägen där jag gick fram, på väg hemåt från båthamnen.

Plötsligt så spred sig den mest gudomliga doft man kan tänka sig av kaffe. Jag stannade till och vädrade  och tittade mig omkring (tedrickare som jag var på den tiden). Den äldre mannen, ett riktigt original, stod på trappan när han fick se mig och frågade om jag ville dricka kaffe med honom. Jag var inte sen att tacka ja..mera eller mindre förförd av den goda kaffedoften.

Jag steg in och där stod S. vid vedspisen och på hällen hoppade en kaffepanna utan lock. Jag lovar att allt detta är så sant det kan vara. Har ni någonsin sett en hoppande kaffepanna utan lock? Det skvätte kaffe runt den och jag förstår nu senare att det var kaffet som föll på den heta hällen som spred den där goda aromen vida omkring. Fönster och dörrar var öppna, det var varm sensommar. 


Det var nog då jag blev frälst, inte enbart förförd...inte av mannen så tag det lugnt, utan av kaffet. På stående fot drack jag mitt kaffe från en gul Arabia kaffekopp utan fat. Fatet tog han själv hand om, han drack sitt kaffe från fat, lade en sockerbit i munnen och så avnjöt vi kaffet i hans soliga kök, pratandes lite om dittan och dattan, innan jag tackade för mig och fortsatte hemåt. 

Det blev ett oförglömligt doftminne. En doft av ihjälkokade handmalda kaffebönor, rostade hemma i en kafferost i ugnen. Det var det godaste kaffe jag någonsin har druckit. Doften gjorde förstås sitt till.

Doftminnet lär vara det sista som lämnar oss när vi dör. Hoppas att jag får uppleva den där kaffedoften min sista stund på jorden, som jag fick vara med om den gången, innan jag tar steget över den där magiska gränsen mellan liv och död. Kanske lite cigarrdoft till på det också? Den blandningen skulle nog sitta bra. 


Zuleikatårta i f.d. Pettas Café

Jag tror faktiskt att kaffepannan  hos S. var en kvinna den också, där den dansade fram över spishällen. Den såg inte ut som en Rudolf Nurejev utan mera som en vilt dansande Margot Fonteyn. 

Som jag ser det hela ur min egen synvinkel. Visst har Uffe rätt, kaffemaskiner och kaffepannor är kvinnliga. Självklart! Dessutom så vet man aldrig var man har dem...😉Vilket jag tycker att är bra. Allt behöver man inte veta...


Har någon av er en manlig kaffemaskin, bryggare...Har ni ? 


                                                    Karin Eklund, Funchal, Madeira

Kommentarer

Stefan sa…
Är själv ingen stor kaffedrickare och intar helst drycken tillsammans med en onyttig bakelse och en konjak till. Dock inte till frukost ska tilläggas.
Är inte frugan ute på galej, så är det hon som står för bryggandet. När det kommer till te så är det jag. Vet ej om det är manligt att brygga te, men det är min uppgift i hemmet :)
LillaSyster sa…
Dra ur sladden en kvart, hon kanske behöver koppla av en stund på riktigt. Sist jag kalkade av så lade pumpen av i maskinen.....suck var bara att beställa en ny maskin, för utan det svarta guldet vill man inte vara. Nu cykla till jobbet. Får nog ta vantar idag bara +8 ,
Glad måndag!
Stefan,
kaffe med onyttig bakelse, som jag tror att är nyttig eftersom det finns en uppenbar njutning med i sammanhanget och en god konjak till det är ju lite grann som en bit av himlen. Man ska ju tillåta sig njuta medan man lever.
I Danmark är det inget problem att ta en liten fingerborg-Gammeldansk och en bakelse till kaffet till frukost. En märklig kombination men vänner som börjar dagen så påstår att det är hälsan själv. En cigarett på det och så är dagen inledd. Allt är relativt.
Eftersom det är du som fixar te-et så är det ju manligt eller hur? Ett gott te är en fröjd att dricka.😊
LillaSyster,
Vi får nog göra det, koppla bort henne en stund. Har man väl blivit en kaffedrickare så är man en kaffedrickare.
Ta vantarna på och cykla lugnt. Ha en bra dag, Glad måndag!
Znogge sa…
Plötsligt kändes det befriande och enkelt att vara tedrickare ;-) En kaffeemaskin har vi dock men den sköter Husse så jag har noll koll vilket passar mig utmärkt :D

Önskar en fin måndag!
Anki sa…
Kaffemaskiner är verkligen nyckfulla! Min förra slutade fungera efter avkalkningen ... jag fick en ny på garantin och nu fasar jag för hur den ska reagera på kommande avkalkning ...
Znogge,
jag kan förstå det. Märkligt nog mera "utstuderade" apparaterna blir desto skörare är de. Ungefär som med symaskinerna..mera finesser och flera problem. Annat är det med de där gamla "arbetshästarna"...de kan bli hur gamla som helst , få lite maskinolja emellanåt och så går de som tåget igen.
Jag önskar dig detsamma! 😊
Anki,
visst är kaffemaskiner, kaffe-kvinnor, nyckfulla. Vår gick hur bra som helst vid första avkalkningen, nu trilskas hon. Så länge hon ger oss kaffe är jag nöjd med den där röda lilla ...nå, vi ska väl se vilken kvinna i det här hushållet som avgår med segern😉
Lycka till med kommande avkalkning.
Glad Måndag!
femfemman sa…
Blir extremt irriterad på Blogger som gör att det inte /sällan går att kommentera via mobilen.
Skulle iaf skriva att i personalrummet så har vi också en fruntimmersbryggare som behöver en puff då och då.
Tur att inte all kalk blev kvar i maskinen, och förkalkade er via kaffet....
Kokkaffe? Är det gott? Eller var det gott. Drack ju alltid sådant som barn. Kram
Femfemman,
jag förstår irritationen. Det är mycket med Blogger just nu som irriterar. Ungefär som en kaffemaskin som lyser rött..
Fruntimmersbryggare, haha..
Nej, inget kalk kvar i vår maskin, kaffet smakar utmärkt. Men Uffe ger sig förstås inte, han ska lirka lite till med Kaffekvinnan så snart lägger hon nog av med röda lampan om jag känner min man rätt.
Ja, kokkaffe är gott. Jag drack aldrig kaffe som barn men vi fick något som kallades bullmoddo. En kanelbulle mosades ner i en kopp med lite kokkaffe med mycket mjölk och socker i. Det var mums på den tiden.
Kram
Kaffe som kräver avkalkad maskin dricker jag på lokal, gärna nånstans man kan sitta ute.
Hanneles bokparadis,
så gör jag också men jag gör det hemma också!
Susjos sa…
Ännu en härlig historia, denna gång om kaffe. Å visst doftar det fantastiskt gott med nybryggt kaffe! Vi har en liten kaffemaskin, en moccamaster, och den skulle nog behövas avkalkas. Jag har köpt hem ättisksprit, så det är bra att sätta igång, fast jag glömmer det hela tiden! Minns också kokkaffet i min barndom, på vedspisen, men jag tycker nog att bryggkaffe är godare ;-)
Tack för din fina historia från din ungdom!
Kram
Susjos,
Tack!
Kaffe kan ju få en att gå i spinn...En moccamaster har vi också haft, bra apparat. Vi använder hela bönor som maskinen malar..det blir väldigt gott, färskt.
Tack själv Susjos!
Kram
BP sa…
Hahaha! Har faktiskt aldrig haft "en riktig" kaffemaskin, då min man var en stor älskare av bryggkaffe. Och filterhållare behöver ingen avkalkning. De lyser inte rött heller. Efter filterkaffet blev det en Nespressomaskin som höll cirka 10 år och avkalkades en enda gång. Å där hjälptes vi åt faktiskt.
Nu är jag inne på min andra Nespressomaskin sedan cirka ett år tillbaka. Den har inte krävt en avkalkning än, men jag tror att det svenska vattnet är inte lika kalkhaltigt som vatten i Sydeuropa. Men jag kan ha fel.

Märklig, vi/ni namnger allt, men konstigt nog inte Nespresso-maskinerna. Båda var svarta så - nej, jag ska inte har fördomar;-)
BP,
jag har aldrig haft en nepressomaskin. Vi använder hela bönor och maskinen malar bönorna direkt, så smaken är väldigt färsk. Jag vill helst inte dricka något annat..men dricker förstås när jag blir bjuden hos andra vad som bjuds. Många använder pulverkaffe här. Vad jag vet så finns det inte särskilt mycket kalk alls i Madeiravattnet...här är vi mera vulkaniska av oss. Madeiravattnet är Europas bästa vatten...jag tror att det är tredje året på rad som det har "vunnit". På Åland var vi däremot väldigt kalkrika i jämförelse. Vår lilla kaffekvinna är svart hon också om det är en tröst? 😉 Alla våra kaffemaskiner, Saecos har också varit färgade ...svarta, gråa. Nu har vi en italiensk ...och idag har Uffe fått ordning på italienskan. Hon lyser inte längre.
Filterhållare behöver väl avkalkning? Vill minnas att vi behövde göra sådana genomkörningar då vi hade vanliga bryggare men jag kanske minns fel. Det har funnits många olika i vårt hushåll...men Nepresso nej. Inte ännu. Troligtvis aldrig.
Vi köpte ju en kaffemaskin förra året och här är det som hos er, Roger sköter den. Faktum är att han även gör kaffet åt mig, dricker bara en espresso på morgonen. Jag bryr mig inte om att lära mig tekniken och skötseln, däremot kan jag göra kaffe så klart, men han vill gärna så då får han så klart! Skulle han av någon anledning inte vara här och fixa med maskinen får jag väl ta fram den hederliga kaffebryggaren som står i en garderob :) Allt ordnar sig som det ska tänker jag. Kram
Anna i Portugal,
Vi dricker rätt mycket kaffe, både Uffe och jag, så det blir fyra muggar för min del varje dag ungefär. Någon mera för Uffes del. Men märkligt nog så har jag inte problem att vara utan heller om så behövs. Jag dricker för att jag tycker att det är gott. Får jag inte gott kaffe så dricker jag vatten istället.
Jag vill gärna kunna, det ligger i min natur tror jag . Var och en på sitt sätt och bra är att ha en kaffebryggare i garderoben. Vi gav bort vår...
Exakt, allt ordnar sig . Kram

Populära inlägg i den här bloggen

Ett oförglömligt fyrverkeri får avsluta året

Öronbedövande