Gränd-nytt

Livet går sin gilla gång men lite har jag att berätta om vad som händer här på gränden. Egentligen händer det ju massor hela tiden. Så är det för min del och så har det alltid varit...RIM -bygget tar jag en annan gång. De är verkligen flitiga myror där även om det är semestertider. Jobbet stannar inte av..

 
En liten fotboll föll ner igen! En till av de förlorade bollarna hittades, troligen, av RIM-killarna. Lill-Ronaldo var nästan andäktig, sprickfärdig, ja euforisk och när han fick se mig på lördagsmorgonen så sparkade han alla bollar mot mig i tur och ordning med ett stort leende, tenho três bolas, jag har tre bollar! Den vita flög över muren. Men en kille med pigga fotbollsben var snabb som vinden och hämtade hem den igen. Han behöver en fotbollsplan den killen! 

Det är så kul, för vi försöker verkligen prata portugisiska med varandra nu. Vi har ju en deal. Barn i språket som vi är, både han och jag, så lär vi oss av varandra. Boa boa! Jag kan lite mera på ett mera "lärt" sätt, han kan mera på det sättet som jag gärna vill kunna, det spontana. 
Ok, det blir nog lite nepalesiska och åländska inblandat i det hela, lite engelska.. Jag vill inte rätta honom med det jag kan. Tenho três bolas de futebol, så ska det egentligen vara men ... Det är inte viktigt alls. Vi förstår varandra med hjälp av alla våra språk och så kroppsspråket som är det mest förnämliga av alla språk. Vi kastade mjukdjur mellan terrasserna en dag...en märklig figur kom flygandes helt plötsligt och naturligtvis så vaknade barnet till inom mig. Till och med Uffe kom igång och använde sin brukbara vänster. Jisses så bolldjuret flög. 


Sen fick han tomtar på loftet... 😀och en rörd Karin såg att pusslet fick plats i bolliga vrån🥰 Gullunge! 


Här spelar inte bara tomtarna fotboll, utan även änglarna. Jag tog foton av lilla D när hon med änglavingar kickade fotboll tillsammans med Lill-Ronaldo. Jag gav fotona till hennes föräldrar och har dem inte längre men bedårande var hon, med rosa klänning, rosa tossor och rosa änglavingar till ett svart lockigt hår och ett härligt temperament där fotbollen for som en liten raket tillsammans med tossorna som tog samma väg Temperamentos! Till och med änglar kan kicka fotboll i det här landet.  


Vår gränd-Grua (lyftkranen) har fått sällskap men längre ner mot hamnen till. Det är bara att konstatera att vi bor i en bygg-boom-stad. Byggjobb tycks det finnas gott om, vilket jag är väldigt glad för. Den här vyn får vi se ett tag framöver gissar jag. Undrar vad som komma skall? Inget förvånar mig längre, ett Funchal i stor förändring är på kommande. Det gamla försvinner. Jag är inte helt med på noterna men vem bryr som om vad jag tycker? Ingen gör det men Karin tycker att man ska lyssna lite på henne också. 

Låt inte allt det gamla, vackra försvinna, det som turisterna kommer hit för. Snart är vi, kanske redan är, som Teneriffa, Mallorca, Malta, Kap Verde och alla de ställen där lokalbefolkningarna känner sig undanträngda, de som är grunden till det goda, äkta. De som försvinner i jakten på grund av den profithunger de har, de som redan har ...Tänk till lite nu innan det är för sent. Givetvis så måste hus renoveras, förnyas men ta inte bort charmen, det äkta madeiranska. Det är ju ingen vits att fara utomlands och inte veta i vilket land man är för att det är likadant överallt. 

Uj, nu flög jag upp på barrikaden igen. Jag är nog född revoltinna...fast det är nog första gången jag skriver det ordet, men någon gång ska vara den första, kanske det rentav är på tiden. På Åland kunde man gå upp till Självstyrelseborgen och söka reda på ministrar och övriga överhuvuden, sätta sig på respektives skrivbord och inte rubba rumpan innan man hade fått dem att lyssna. Var har  Miguel Albuquerque sitt skrivbord? 


Uffe har fått bukt med Kaffekvinnan som absolut är en kvinna för det står ju t.om. på henne att hon är det. Dinamica...hon har temperament som en italienska hörde jag någon i min omedelbara närhet mumla. En gång till blev hon avkalkad och det gillade hon. Finlir handlar det om. Hon ska skötas med varlig hand och någon puff i sidan ville hon inte kännas vid fastän jag nog försökte ett par gånger..hon bara fnös åt mig, jag hörde det tydligt som ett ångande ljud😉

Hon är tydligen en mans kvinna, hon också😊...fastän jag hade mina fördomar om att karlar inte kan hantera kaffe-kvinnor. Förlåt då....😐

                   
Tack Anna, tack i himmelen som man säger i Jomala på Åland. Nu ska vi njuta och tänka på er i Ourique  i Alentejo. 

Många varma kramar till er båda!

***********************
Jag har de facto inte kommit mig för att ta foton av den mat vi har ätit på ett tag. Jag brukar ju ha ett matligt inlägg nu och då, ta foton.
 
Så bara för ordningens skull: 
Vi har ätit thailändskt med vänner.  Jag åt en Thai Pad med räkor och nudlar. Mycket gott!
Vi har ätit nepalesiskt tillsammans med andra vänner. Jag åt en kycklingrätt, men minns inte namnet
Mycket gott var det med, även om jag lämnade ganska mycket ris kvar på tallriken. 
Jag gillar både thailändskt och nepalesiskt..
Båda dessa gånger har vi varit på restaurang


Hemma har det blivit mera åt det portugisiska hållet däremot

1.Rökt grisläggs-gryta med massor av lök, kål, örter, morötter och bönor. Uffe gav 10+ åt kocken!
Långkok är långkok..maten blir goood! Jag lagar flera måltider samtidigt. Bra att ta fram-mat.

2.Kycklinglever med lite bacon och massor av lök, blomkål och tomater. Uffe gav 10 åt kocken! 
Hon sög i sig..

3.Majskolvar..rakt av med en liten klick smör till. Där blir det alltid 12 + från oss båda



4.Rökt lax, jag gav 10 + åt kocken som är en mästerlig rökare..nypotatis o en sallad på chilipeppar, tomater och groddade mungbönor. (BP, det är INTE spermier)😉 

5.Matrester. Uffe gav 9 + åt kocken😉. 

Till allt detta förstås grönsaker, vi är ju freak

Vi är allätare och jag testar mig gärna fram i det portugisiska köket eftersom det är här vi bor och det är här vi hittar de rätta råvarorna. Mycket påminner om den mat vi åt tidigare då vi bodde på Åland. 

Det blir roliga och intensiva diskussioner med flera av våra vänner som inte äter lika allsidigt som vi gör. Jag brukar skämta och säga, att helst så ska maten inte ha ögon, ben, fötter, tungor, skal, inälvor eller svansar...helst ska maten vara en filé på osynliga ben. Vi som är både fiskare och jägare (jadå även jag) i grunden ser på maten på ett helt annorlunda sätt än många vi känner. Så kul vi brukar ha och högt i tak är det som alltid. Skrattsalvorna rungar. Naturligtvis så anpassar jag maten efter gästerna när vi bjuder...det finns alltid alternativ att ta till. Ingen ska gå hungrig från vårt matbord, vilket inte har hänt vad jag vet. Jag serverar varken fötter, svansar eller ögon...  



Mitt i allt så stod den bara där och lutade sig mot insidan av grinden. Abóboran. Vem hade lagt dit den? Jag frågade men den teg som muren..Nu vet jag, jag blev lite Sherlock Holmes..tacknämligt är det när maten bara kommer till oss och säger att varsågod, ät upp mig!  
Ja, jag äter upp den, lita på det.🤍 Många gånger måste dock till. Uffe får äta matrester😊 Han vill helst inte ha pumpa 




Det kom ett kort från goda vänner på Åland. Gunilla och jag har känt varandra sen vi var en tvärhand höga och har hållit kontakten genom alla år, vi kommer ihåg varandra till födelsedagar och till helger. Men postgången mellan Åland och Madeira är lite speciell. Julkortet vi sände till dem senaste jul ( redan i oktober) kom tillbaka i mars/april, födelsedagskortet som sändes samtidigt inför den 10 februari, kom aldrig tillbaka och aldrig fram. Vi hade förstås kontakt via nätet..I slutet av maj sände jag det returnerade julkortet för -23 och ett nytt julkort för i år, (jag är ute i god tid alltså) och ett födelsedagskort på nytt i efterskott. Den 18 juli fick de samtliga kort i ett och samma brev. Lite snabbare kom det här kortet fram till oss..den 30 augusti. Det är lite spännande det här med postgången. 
Ibland var det bättre förr. 

Ha en fin fredag alla!

                                              Revoltinnan Karin Eklund, Funchal, Madeira

Kommentarer

Znogge sa…
Så fint att ni pratar portugisiska med varandra. Det var klokt att inte rätta honom. Det spelar ingen större roll om allt inte är rätt utan det viktigaste är att man vågar använda språket. Då tillägnar man sig det också och barn har en fenomenal förmåga att lära. Jag tänker på min skoltid när arbetskraftinvandringen kom till Sverige. Vi fick några nya kompisar från Jugoslavien, Ungern och Tjeckoslovakien. De fick ingen extra undervisning men efter ett år i skolan pratade de flytande svenska. Även föräldrarna lärde sig snabbt. Därför är det beklämmande när man inser att det finns många kvinnor som varit i Sverige i tio år och inte kan ett ord svenska. Man sitter med tolk på utvecklingssamtal och liknande. Språket är så viktigt och vägen in i samhället.

Nytt behöver så klart byggas men det är också viktigt att man bevarar det gamla och det genuina. Ibland kostar det lite mer men det är värt det tycker jag.

Önskar en fin fredag!

Kram
Vilket härligt godisfat ni har där med de torkade små tomaterna! Hoppas ni uppskattar dem, vi har massor som vi nu ska njuta på sallader i vinter. Det är lite kul det där att vi äter sallad mest på vintern, för det är ju då som salladen trivs i odlingslådorna, på sommaren blir det mindre av det bladgröna, men andra godsaker så klart. Blir så glad för hur du och fotbollskillen har hittat varandra, hur ni pratar portugisiska tillsammans. Varm kram till er båda också! Och en finfin fredag hoppas jag ni får.
Znogge,
Lill-Ronaldo vill lära sig och han lär sig utgående ifrån det han får till sig. Vi är likadana där, han och jag, trots den stora åldersskillnaden. Du har så rätt, så rätt, att rätta är fel många gånger när det gäller att våga prata språk. Barn lär sig oerhört snabbt. Jag vet jag också från min barndom när de finsktalande familjerna om till Åland. Barnen blev svenskspråkiga på nolltid och föräldrarna lärde sig snabbare de också tack vare sina barn. Så ser jag nu också i den lilla grupp som vi består av i språkgruppen. Kvinnan med förskolebarn har lärt sig mera än vad vi andra har gjort. Hon måste för att på förskolan talar de enbart portugisiska och dottern är tvåspråkig nu.
Att leva i ett land och aldrig lära sig språket som gäller behjälpligt är att vara utanför...här kan många engelska så det fungerar rätt bra ändå men ändå.
Ha en fin fredag!
Kram!
Anonym sa…
Vilken härlig läsning så här på fredags lunchen =) Sötaste R som har pusslet bland fotbollarna. Ha det bäst och hon att fröken kaffemaskin levererar lite kaffe på maten =) kram
Anna i Portugal,
det är ett vackert godisfat, ursprungligen något man använde på ett apotek i Helsingfors för över hundra år sedan. Jag är mycket rädd om just de faten..
Ja, jag är jätteglad jag också över Lill-Ronaldos och min lilla grannliga vänskap.
Han är som en virvelvind den gullingen. Nyfiken på livet precis som en annan lite äldre flicka är på terrassen mitt emot. 😉
Tack detsamma !
Anonym
Tack! 😊
Ja pusslet måste vara med....
Ha det bäst du med...och nu tar jag lite kaffe rakt av .
Kram
Annika sa…
Nämen sååå gulligt med Lill-Ronaldo, bor han granne med dig alltså? Vilken fin liten kompis. ATT han storgillar ju DIG!! DET förstår jag. SÅ himla fint att han blev så euforisk då ni sågs. Där har du en fin liten vän. Och som du säger, ni kan öva språk ihop. Bara en sån sak. Å vilken gulligt och fint inlägg. Ha en fin helg och jag skickar stora kramar över havet!!
Annika,

Ja, Lill-Ronaldo är en ny liten granne. Euforin stod nog inte jag för utan fotbollarna men han berättar så gärna för mig allt som händer i hans liv.
Tack! Ha detsamma du med med stora kramar också härifrån!
LillaSyster sa…
oops, varför blev jag anonym..... hade väl fullt upp med att skyffla in lunchen också=)
LillaSyster,
Jag anade att det var du..hoppas lunchen var god! 😊
BP sa…
Går Lill-Ronaldo inte i skola/förskola? Hur gammal är han 8-10 år gissar jag, han verkar vara ganska lång.
Har hört/läst att det är lättast att lära sig ett nytt språk genom att umgås med barn, vars ordförråd är "begränsad", så en vuxen har lättare att ta till sig alla uttryck. Det kanske stämmer...
BP,
Nej, han går inte varken i det ena eller andra ännu. Jag vet inte hur gammal han är, får nog fråga.
Ja, jag känner till det där med att umgås med barn och lära sig ett nytt språk samtidigt. Jag tror att det stämmer bra, riktigt bra.

Populära inlägg i den här bloggen

Ett oförglömligt fyrverkeri får avsluta året

Öronbedövande