Boll- och bull-liv

Jag har ju fått för mig att tillika som jag tömmer det gamla bildarkivet så ska det nya som läggs in i detsamma gå ut ungefär i samma takt. Vilket betyder att jag visar er Lill-Ronaldos senaste fotboll. 
Den levde inte länge förrän det sa PANG! 
Nu har jag de facto tappat räkningen på hans bollar som har gått hädan. Det börjar närma sig tio stycken vid det här laget. En av dem ligger i ribeiran bland sjögräs, ogräs och grodor. 

Jag var faktiskt på väg för att ta mig ner där och hämta upp den åt honom, tänkte till ordentligt hur jag skulle bära mig åt och insåg att jag skulle klara det bra, ni vet tanter har varit med before och tanter kan, men så insåg jag i nästa stund att jag är en av de äldre förmågorna på gränden. Jag måste ju tänka på min värdighet!😊😉 (om jag nu någonsin har haft en sådan?)  Hur skulle det se ut om en mormor/snart farmor stökade runt där nere bland grodorna? Förmodligen riktigt kul!


Men det där kan de yngre förmågorna göra istället, beslöt jag mig för.
Vilket de inte gör.....( tafatta ungdomar!😉)
Så fotbollen ligger där den ligger och mår som en groda förmodar jag. Tänk så enkelt det skulle vara att lägga ett rep runt midjan på den lilla fotbollsspelaren och sänka ner honom i ribeiran och låta honom ta upp bollen själv. Sen vips upp med ungen igen! Vilket äventyr bara det i sig skulle bli för en liten söt fotbollskille. För gullig och charmig är han som bara den. Vi brukar prata med varandra över våra terrassräcken, grimaserar, vinkar och bär oss åt. Små hjärtan formas också med händernas hjälp ibland...
När det kommer till kritan så är jag kanske mera i Lill-Ronaldos ålder än en av de där äldre förmågornas här på gränden? Jag brukar trösta mig själv med att det är den som har barnasinnet i behåll som är riktigt vuxen. För precis så är det! 
 

Jag frågade Uffe härom dagen om önskemål inför en middag vi skulle ha med goda vänner. För det mesta anpassar jag mig till gästernas smak men den här gången så tänkte jag annorlunda. "Nu får du som är värd själv bestämma vad du vill äta och slå an takten! Jag lagar precis det du vill ha! " (med en liten inre tyst bön om att hoppas han inte säger grisfötter)

Jag föll nästan på ändan när han på direkten, utan minsta tvekan ville ha curryköttbullar med brunsås till! Det är bara att konstatera att även om man har varit gift med en kille i många år så känner man honom ändå inte. Jag hade aldrig trott att jag skulle få det svaret när temperaturen utomhus är runt trettio grader plus varje dag. 
  

Men sagt och gjort, det blev curryköttbullar, ca 150 stycken. Står jag här i hettan och steker köttbullar så kan jag göra det ordentligt eller hur?  Grannarna ovanför oss fick ett gäng de också. Jag vet inte vad de tyckte om dem ännu. Det är inte helt vanligt med curryköttbullar på Madeira tror jag. Mitt i allt så har jag kanske skapat en trend? Jag vet inte ens vad köttbulle heter på portugisiska, jag hittar ingen översättning på det ens. Bulle är pãozinho, kött är carne, boll är bola ..köttboll? Carnebola? Não sei, jag vet inte...


En viss liten tvekan fanns det till curryköttbullarna med tanke på en av våra gäster. Jag vet ju att den personen inte är intresserad av kött, så för säkerhets skull så blev det en gratäng på broccoli, tomater, vitlök, lök och örter blandat med ost och lite grädde. Chilipeppar också förstås. 

  

Nu blev det ingen bild på den färdiga gratängen och när jag kom ihåg att jag skulle ta foto på den så var den redan uppäten, men jag tror att allas våra magar blev jätteglada över all färgrikedom de fick äta. 

Kan ni tänka er att den som inte brukar äta kött åt hur många curryköttbullar som helst. Så kan det gå, glädjande nog. Gästerna  rullade hem, vilket inte alls är en överdrift, de kom med bil och åkte hem med bil. 


Ibland blir det riktigt kul. Vi blev själva bortbjudna och fick frågan om det var något vi inte äter..Uffe var snabb med svaret : "jag äter allt utom bacalhau" . Väl hos vännerna som bjöd på middag, de är härifrån, alltså madeirenses...så blev vi bjudna på bacalhau a Gomes de Sá . Jag fick hålla i mig för president och fosterland så att jag inte skulle storskratta. Så är det med språkliga krumelurer ibland. Missförstånd uppstår och så blir det precis tvärtom. Jodå, jag tyckte att det var riktigt gott. Uffe åt och såg nöjd ut och jag smålog i mjugg. Så kan det gå! Nu har jag receptet på Bacalhau a Gomes de Sá. Jag fick det med mig hem. Tillsvidare är det oanvänt. Men mitt i allt så händer det! 


Som en tröst för Uffes del. Nu har vi finskt surbröd för några veckor framöver igen. Ett måste för en finländare. Uffe spinner som en hankatt i målbrottet.

Igår åt vi den sista peixe-porco/grisfisken av de tio fiskarna vi fick ....nu är det tomt på fisk i frysen. 

Den här bollen måste förstås med..supermånen. 



Så blev det som det blev det här.  Det blev veckans matiga inlägg. Det började med en pangad fotboll och slutade med en supermåne, lite beslöjad av brandrök.


                                                    Karin Eklund, Funchal, Madeira



Kommentarer

Znogge sa…
Härligt att dina curryköttbullar blev så uppskattade av den som inte normalt äter kött. Bra betyg skulle jag vilja säga. Lite snopet att ni blev bjudna på just den rätten men ibland blir det små språkliga förbistringar. Finskt surbröd ser så gott ut och hembakat är aldrig fel :D
Kram och god onsdag!
Znogge,
Ja jag tog det som ett bra betyg.
Det handlade om ett språkligt missförstånd helt enkelt; själv tyckte jag att det blev rätt så kul, för det finns många olika recept på bacalhau-rätter. Maten var god utan minsta tvekan. Uffe är uppvuxen med finskt surbröd och jag tycker mycket om det jag också..så det blir surbrödsdeg nu och då här i huset.
Kram till dig med och ha en bra onsdag!
Jag hoppas vår granne (som inte bor här) snart bjuder på den bacalhao hon sagt hon ska göra en dag. Men hon har problem med knäna och är inte här så mycket just nu. Jag har ju ätit det tre gånger tidigare och alltid tyckt det smakat illa. Hon har lovat att omvända mig :) Curry köttbullar låter jättegott! Men jag äter ju inte kött ändå, fast kanske det skulle gå att göra på Anamma färs också, fast det har jag ju inte tillgång till här i PT ändå. Suck, jaja, jag får använda curryn i grytor istället. Kram vännen!
Anna i Portugal,
vi vurmar inte särskilt mycket för att äta bacalhau. Vi fick äta det i Lissabon under pandemitiden då vi fastnade där i några dagar innan vi kunde ta oss hem till Åland. Jag brukar inte kinka men då gjorde jag det. Jag klarade helt enkelt inte av att äta den "stolthet" som restaurangen bjöd oss på. Artigt åt jag en liten dos men sen måste jag tacka nej...
Sen dess har jag ätit bacalhau här ett antal gånger på Madeira, men det är ingen favoritmat för min del. Jag äter när jag blir bjuden men helst vill jag ha färsk fisk..men det vi blev bjudna på senast var helt ok, även om fisken "försvann" i potatis, ägg och oliver. Det tar tid att ta till sig landets traditioner vad gäller mat, det är bara att konstatera men jag vill lära mig det portugisiska köket och är på god väg.
Du kan använda curry i så mycket annat än i köttbullar...fisk går lika bra. Curry är ju väldigt användbart i vegetariska rätter. Kör på...
Kram till dig med Anna!
Åh, jag minns mina ungdomsdagar när man hade en sån där riktigt gammal sydd läderkula som blev mer å mer sliten tills den mer eller mindre sprack. Minns att jag sparade den lilla blåsan inuti för att spela nån slags blandning mellan fotboll/tennis/handboll med min halvbror hemma i hallen.
Mycket gottigottgott du bjuder på, pajen ser fantastiskt god ut å curryköttbullar är inte helt fel. Själv har jag gjort curryfrikadeller för några år sen.
Å sen surdegsbrödet, där är tyskar å finnar på samma linje, man svälter ju utan....
Ha det gött!
Tänk att även du lyckades fånga en måne....
ProfessorDeutsch,
en sån skulle Lill-Ronaldo behöva, en rejäl stark fotboll...nu sparkar han på en tennisboll för tillfället😊
Tack, curry är gott på många sätt och vis. Madrascurry ska det helst vara.
Ja, där har vi en gemensam nämnare. Surdegsbröd, mörkt och gärna lite grovt.
Månen hängde här utanför knuten, jag plockade ner den...
Ha det gött du med!
Curryköttbullar har jag inte ätit, det lät gott. Men så det kan gå när det blir lite språkförbistring. Förstår att du hade svårt att hålla dig. Men jag måste säga att det finska surbrödet ser gott ut som tröst. Och så lyckades du få en bild på supermånen också. Här var jag ute men tydligen för tidigt för den behagade inte visa sig.

Anita,
det är väldigt gott med curryköttbullar om man tycker om curry. Ja, ibland blir det lite galet men bra gick det i alla fall.
Supermånen var ju här...haha...då kunde den inte visa sig hos dig😉🙄. Nå, det kommer två supermånar till innan julen är här. Bättre lycka då istället!
BP sa…
Grattis till den fina supermånen:-) Den är lika vit som min, fast din är mycket skarpare. Den var knallorange och riktigt stor kvällen innan här.
När jag ser den fotbollen blöder mitt fotbollshjärta. Det verkar ju inte vara en billig plastboll heller. De är ju värdelösa. Undrar vad Lill-Ronaldo gör för att ta kål på alla dessa fotbollar...
150 köttbullar - OMG!!! I den värmen. Gillar du självplågeri? Du och min spanska granne skulle älska varandra. Hon är som du. Hon bara älskar matlagning i alla dess former.
Köttbullar heter almôndegas på portugisiska och här kommer ett recept - hahaha:-)
https://www.tudogostoso.com.br/receita/64879-almondegas.html
BP,
tack för almôndegas. Var tusan hittade du det? Tack, tack, om du visste så jag har letat. Uffe har köpt ett bamsestort lexikon åt mig nu och där står det faktiskt det du redan bekräftar. Nu vet jag vad köttbulle heter på portugisiska! Tack för receptet också.
Vår måne har inte alls varit knallgul däremot, den har varit rätt blek...fastän det är samma måne, men kanske att det är brandröken som "dimmar" till den?
Jag vet inte vad Lill-Ronaldo gör men han är intensiv den lille fotbollspelaren. Intensiv! Underbara unge...
Jag är ju van med värme BP, i bageriet var det alltid varmt och i köket detsamma. Jadå, jag skulle säkert älska din spanska granne..vi skulle nog få till en restaurang i ditt hus, kan jag tro. 😉
LillaSyster sa…
Hmm....undrar vart min kommer tog vägen som jag skrev i eftermiddags? Bra jobbat med köttbulleriet- har aldrig smaksatt med curry, men jag får väl testa vid tillfälle. Stackars pojk, en blivande stjärna måste ju ha bättre bollar som håller.
LillaSyster,

sånt där händer titt som tätt nu för tiden. Jag har varit ut för det själv hos andra men även här händer det med jämna mellanrum. Vem som äter upp kommentarerna är en gåta. Jag kan tänka mig att även du skulle ställa dig och steka köttbullar hur många som helst. Det är lite extra pikant med curry..jag använder ganska mycket curry..
Ja, jag tycker också att de skulle satsa på en ordentlig fotboll åt Lill-Ronaldo. Till priset av snart tio så skulle de få till en rejäl boll...
Märtha sa…
Supermånen ställde sig här bakom granarna och lyste som en tok, men inte direkt på min säng. Bilderna blev si och så med min nya mobiltelefon. Borde man skriva ett matigt inlägg? Det finns några alternativ, säger hon som kokat ungefär fyra liter djävulssylt idag (i två kok i fyralitersgrytan) och lika mycket äppelmos. Sen orkade hon inte mer, och i natt skall det börja regna. Få se. Sover inne.
Märtha,
tokmåne!
Ja, det tycker jag väl, skriv ett matigt inlägg om djävulssylten, den är ju djävulskt god. Jag vet ju!
Må det regna, regn är bra, sov gott inne, vilket du säkert gör redan nu.
Anonym sa…
Den bollen var verkligen illa tilltygad. Kvinnor kan säger jag då ;)

Supermånen du satt in var verkligen lik min mans bild. Curryköttbullar har jag aldrig ätit, det lät gott och. Gratängen såg också god ut. Jag gillar broccoli

Verkligen dråpligt med språkförbistringar ;). Det var ett härligt matigt inlägg

Ha en skön torsdag
Kram från Malin
Öppen Ridå

Malin, Öppen ridå
Curry är gott till väldigt mycket inom matlagning. Testa..du blir glatt överraskad att lägga curry i köttbullar
Tack Malin!
Ha en skön torsdag du med!
Kram
Paula sa…
Du får skriva en varningstext när dina inlägg handlar om god mat, o bara god mat! Jag har inte fått middagsmat ännu, o nu är jag vrålhungrig. Jag har aldrig smakat curryköttbullar! Använder curry rätt sällan i min matlagning,. Minns när jag gjorde mig till och tillverkade egna julköttbullar när barnbarnen var små. De kryddades med kryddpeppar och ungarna tittade storögt o sa att det här var då inga goda bullar, mamma Scans ska det vara! Jag h ar slutat göra mig till...tsssss Så trevligt ni har det, ni skulle vara med i programmet Halv åtta hos mig, som går här i Sverige sedan eldkvarn brann, 4 personer bjuder varandra på middag , blir bedömda och en vinner kosing.
Cecilia i Houston sa…
Jag är tillskillnad från er väldigt förtjust i bacalhau. Inte alla rätter men äter mer än gärna när jag befinner mig i Portugal och även här i Houston. Min man är portugis. Hans pappa var väldigt duktig på att laga mat och jag minns en måltid med bacalhau sjuden i olivolja - det var fina tjocka stycken av fisk. Så gott. Annars gillar jag bacalhau con nata, diverse gratänger och annat. Hemma lagar vi en variant på en kall rätt som jag föredrar varm... Det är en blandning av kikärter, stekt lök och vitlök, fint fördelad bacalhau, rejält med färsk hackad koriander och persilja, paprikapulver och ordentligt med olivolja - 15-20 min i ugn så att det bubblar ordentigt och får lite färg. Äts med fördel med en grönsallad. Proportionerna är ungefär 8:1 mellan kikärter och bacalhau så det går inte åt jättemycket fisk.
Kikärtscurry är annars en av mina favoriträtter :-).
Paula,
sätt dig ner och ät nu för sjuttsingen! Inte kan du vara utan mat när du flyttar. 😊
Mamma Scans köttbullar är ju inte riktigt köttbullar. Vet du att de är studsbollar? Då vi skötte om förplägnaden i ett idrottsligt vandrarhem ett par år så lagade vi allting från scratch men tro inte att det dög i de svenska simmarna. De ville ha Mamma Scan..vi gjorde som du, vi lät bli att göra oss till och köpte halvfabrikatbullarna så alla skulle vara nöjda. Vi tappade några i golvet när vi öppnade förpackningen och där studsade de bort...
Nej, jag är inte sugen på att tävla i matlagning..andra får vinna den eventuella kosingen. Men tack för tipset Paula!
Cecilia i Houston,
Nu har vi inte ätit så många olika sorter av bacalhau. Vi äter den, jag hellre än vad Uffe gör ,men det är ingen favorit som så. Vi är kinkiga vad gäller fisk, vi är ju fiskare båda två och har alltid ätit färsk fisk, inte torkad fisk. Därför reagerar vi lite extra på torkad fisk som bacalhau är. Den i sig smakar inte särskilt mycket fisk, den göms ju oftast i mängder av annat som tar bort annan smak. Gott blir det absolut men fisk smakar det inte..Det är där vårt lilla "problem" sitter. Men vi lär oss kanske med tiden. Vi vill bara att fisk ska smaka fisk helt enkelt. Tack för recept-tipset..jag ska testa det absolut. Det låter väldigt gott. Jag vill ju lära mig att tycka om och tillreda den portugisiska maten, vilket jag gör till stor del även om bacalhau fortfarande inte är populär här hos oss. Så kul att du tittade in här, vet du vad cocorico är för någonting när det gäller gris? Jag var till vår slaktare idag och han talar enbart portugisiska med mig. Jag köpte en porco lombo och då frågade han om jag skulle göra en cocorico eller kanske det var en cocoroco. Jag fick en känsla av att det var den feta delen med svål det handlade om men tillsvidare är jag inte så bra på att prata portugisiska att jag är säker på vad det egentligen handlade om. Jag har googlat men kommer bara fram till att restauranger heter så eller så är det drinkar. Känner du eller din man till vad det kan vara?
Tack för dina mattips, jätteroligt att få så god respons.
Cecilia i Houston sa…
Jag har kollat med maken och han vet inte heller (och fick samma svar på sitt googlande :-)). Coco i sig är ju kokos och rico skulle kunna mäktigt/rikt men vad det har med fläskkött att göra? Han undrar om det är något lokalt kanske? Han har bara besökt Maderia en gång och det var när han var barn eller tonåring så det är länge sedan och han känner inte till de lokala maträtterna.
Bacalhau kan ju definitivt inte jämföras med färsk fisk (som jag också är väldigt förtjust i), inte heller med den lutfisk som jag ätit i Sverige som jag inte gillar. Den svenska som fanns på vårat julbord så länge min morfar var rask och kry och ville ha det (80-talet eller så) var så urvattnad att den var alldeles dallrig. Hua. Jag uppskattar faktiskt tuggmotståndet i bacalhau.
När vi är i Portugal (släkten bor runt Lissabon) så är en av mina favoritsaker att göra att äta på ställen som verkligen är skickliga på att grilla hel eller filead fisk. En potatis eller två, eventuellt lite sallad och ett glas vinho verde och jag är så nöjd.
Cecilia i Houston,
tack så snällt av dig. Det måste vara någonting lokalt detta. Jag har en god vän här som bor i Câmara de Lobos och som är född här på Madeira. När hon kommer hem från Porto Santo så ska jag fråga henne när vi träffas.
Jag säger inte nej tack till Bacalhau och jag äter absolut men jag har en liten väg att vandra ännu och så finns det ju massor av olika recept att testa. Mitt i allt så blir jag helfrälst😊
Tuggmotstånd gillar jag också i fisk men jag vill att den ska smaka fisk...men som sagt jag har bara testat ca fem olika recept och det sista jag åt tyckte jag bäst om...så hoppet finns. Tack än en gång för att du tog reda på. Toppen!

Populära inlägg i den här bloggen

Ett oförglömligt fyrverkeri får avsluta året

Öronbedövande