Dia da Madeira

Idag firar Madeira sin autonomi med fest och glam. Madeira blir 48 år som självstyrt idag. 

                  Dagen till minne av den autonoma regionen Madeira och de madeiranska samhällena.
                  Santa Catarinaparken i Funchal, kl. 21.30 den 30 juni konsert med Funchals jazzorkester
                  med deltagande av Sofia Almeida

                  Den 1 juli Jubileumskonsert av Madeiras klassiska orkester med Vânia Fernandes,
                  Micaela Abreu, Mariana Pimenta o Alberto Sousa
                  Konstnärlig ledning av Norberto Gomes
                  Gästdirigent: Luis Andrade
                  Fri entre, portarna öppnas kl. 20.00 
     
                  Samtliga artister är födda här på Madeira

                  

Hur firar jag själv en dag som denna? Ifjol var vi till Familjemuséet Teixeira i Faial och även om tanken finns och har funnits att vi skulle vara där idag också, så blir det inte så av olika orsaker men det kommer en dag, helt säkert. Jag behöver fara dit för min egen skull, låta det komma till mig på nytt. Men inte idag alltså. Vad vi hittar på idag vet jag först senare ikväll....


I lördags gick vi till en av "våra" småbutiker som vi brukar köpa frukt och grönsaker ifrån. Jag var ute efter att få köpa jordgubbar. Det var rätt många kunder i butiken och som nästan alltid enbart folk härifrån. Jag börjar räkna mig till den skaran själv även om några fortfarande reagerar på mitt kännspaka "turistutseende". 


Men innehavaren och hans familj känner igen mig sen några år tillbaka. Vi gick dit och handlade redan år 2019 och sen dess brukar vi handla där när vi har vägarna förbi. År 2021, när de i butiken fick veta att vi tänkte flytta hit för gott så började språkundervisningen som en självklar åtgärd från både kunders och butikspersonalens håll. Sen dess har de tränat mig...😊Självklart, ska du bli en av oss så ska du prata som en av oss. Allt sagt med glimten i ögat men ändå med en viss allvarligt menad underton. 

Att jag skriver jag, har sin förklaring. Butiken är liten och Uffe får knappt rum när det finns andra kunder där.  Så är det med de flesta fruktaffärer här. De är små och långsmala samt fulla av varor. Uffe står utanför och väntar på att få "last" innan vi drar iväg hemåt igen.

Adam och Eva med vitsippor i bakgrunden...

I lördags blev det inget som helst undantag vad gäller "träningen".  I kön i kassan framför mig stod två personer och just innan det blev min tur kom en färgsprakande kvinna härifrån ön in med två persikor i handen. Persikor som hon hade tagit ur korgen på utsidan av butiken. Hon frågade på portugisiska om hon kunde gå före mig i kön och jag svarade att det var ok.  Sen ändrade hon plötsligt till engelska för att tillmötesgå mitt gensvar vilket resulterade i att jag svarade henne att hon skulle prata portugisiska med mig, jag håller på att lära mig, jag vill lära mig. Tja, då blir det nästan alltid ungefär som om lava börjar spruta ur den här oerhört gamla vulkanön...atmosfären blir varm och gosig.

Kungsängslilja

Sen sade hon att persikorna är såå goda och jag frågade om de var från Madeira. Då kom det där "åländska" fram som jag också känner igen mig i vad gäller folket härifrån. 

- "Njaaa, nej men de är från Portugal", sade hon ungefär som en slags ursäkt.."men de kan nog där också." (märk väl vi hör till Portugal trots att vi är madeirenses, precis på samma sätt som ålänningarna hör till Finland) Hade vi varit på Åland så skulle jag troligen sagt som hon sade, njaa, nej men de är från fastlandet men de kan nog de också ....

Det här kan nog ingen annan fatta helt ut annat än vi som är ö-bor av födsel och ohejdad vana. Vi är ju våra egna som "står ut"😉 med det stora moderlandet, ungefär. Lite kaxiga. Vi älskar det stora moderliga landet men öbor är öbor. Lite holm-tokiga på sitt sätt.  Vi är självständiga i tankar och känslor på ett särskilt sätt. Vi är stolta,  egensinniga och med mycket jäklar-anamma i. Jag upplever det här nu och då på den här ön också. 

Jag känner igen mig..och trivs.

Krollilja

Hon drog iväg med mig ut på trottoaren till korgen med persikor och visade mig vilka persikor som var i rätt tillstånd för att ätas allra först. Hon vände och vred på dem (nästan alla) och berättade vad jag skulle titta på. Så nu vet jag det också gott folk, visa mig en persika så ska jag berätta om den ska ätas idag eller någon dag längre fram. Det är de små detaljerna som gör det. Verkligen de små detaljerna. Innan hon drog vidare så tittade hon mig glatt och varmt rakt in i ögonen och sade att du tycker väl att Madeira är den bästa platsen i världen? Älskar du Madeira? 



Persikor från fastlandet



Det var hur naturligt som helst att svara ja på hennes frågor. Undrar vad hon skulle ha gjort om jag hade sagt nej? Nu fanns inte det alternativet för min del förstås, fastän jag tycker att Åland också är bäst i världen. Men det får jag ta en annan dag om vi träffas vi båda i fruktaffären igen. Jag hoppas på det...

Förstår ni att man inte kan låta bli att älska det här folket? Jag gör det och det blir min hyllning en dag som denna. Att bli indragen i famnen på ett folk som vill en väl känns underbart. Okej, jag drar in dem jag också, tvingar dem nästan att prata portugisiska med mig när de vill ta till engelskan. Våra svenskspråkiga vänner här säger att där går dock gränsen för dem, de tänker inte prata portugisiska med mig bara så att jag vet.

😉😊 Jag har lovat att inte göra det..

Jag har plockat blommor från "vår" tomt i Geta på Åland och ger dem till Madeira idag.



Innan jag gick därifrån med alla varor jag köpte, allt utom jordgubbar 😉så önskade jag kassakillen trevlig helg och en fin Dia da Madeira. Han såg förvånad ut...Dia da Madeira? Jojo fick han veta av de andra kunderna, det är Madeiradagen på måndag, hon har rätt.  Du är ledig på måndag ! Då sken han upp som en sol. Tala om att vara hemmablind. Men här firar man någonting alla dagar så det inte lätt att hålla ordning på festerna som avlöser varandra stup i kvarten. Alla dagar här är som en Dia da Madeira.

Belle Portugaise, fotad i Lissabon, Alfama, år 2019

Persikorna var verkligen goda, de smakade som en bit av himlen...trots att de var från det portugisiska fastlandet😉😁 och inte från den här ön.

Tro nu för all del inte att jag kan prata som en infödd portugis, förlåt mig madeirense...det kan jag inte alls. Jag är bara ett litet nybörjarbarn ännu men jag är på god väg och alla de runt omkring mig som är härifrån hjälper mig verkligen så det heter duga.💗 Vi hade middag här hos oss i lördags tillsammans med två av familjerna här i vårt gemensamma hus, ett par av dem kan bara portugisiska, de andra tre engelska/portugisiska men vi bad dem uttryckligen om att de skulle prata så mycket portugisiska som möjligt. Det enda som hjälper är träning, träning och åter träning. Jag kände mig totalt utpumpad igår, ungefär som om jag var dagen efter...och det var jag ju också på sätt och vis. 

Den allra yngsta som är två år tog resolut ner en passionsfrukt/maracuja från fruktfatet och började bolla med den mot väggen när hon fick tråkigt. Jodå, passionsbollen höll och var bra som leksak. 
Hon nekar att prata portugisiska med sina föräldrar, men hon har lärt sig att räkna till tio så vi fick höra um, dois, três, quatro, cinco, seixta, sete, oito, nove e dez många gånger om när passionsbollen slog i väggen. 

Alla sätt är bra. Kanske jag också ska börja träna portugisiska på det sättet? 
ps. Imorgon tisdag får jag veta resultatet på tentan. Spännande är bara förnamnet. 


Parabéns e Boa Sorte,  eu amo-te Madeira! 💗💗


                                            Karin Eklund, Funchal, Madeira

Kommentarer

Stefan sa…
Nu verkar det som att resan till Madeira blir av nästa augusti. Min syster fyller 60 och hon vill dit.
Kanske återkommer med råd om tips :)
femfemman sa…
Grattis Madeira! Har aldrig varit i Portugal, men har varit på Madeira. Så jag tänker nog rätt! Åland OCH Finland är oxå vita fläckar gör mej. Ska se in jsg kan komma iväg på någon bussresa. Absolut!
Persikor får saliven att rinna till. Ser så saftiga ut.Ha en fin måndag! Krsm
Stefan,

augusti är en fin månad att besöka Madeira. Bra att ni planerar och är ute i god tid.
Jodå, fråga på bara, tips kommer det. Och en kanon står här och väntar..😊
femfemman,

tack för Madeiras del!😊

Åland ligger rätt nära till men är lite annorlunda än Finland, är lite mera Sverige men ändå inte. Väldigt mycket sig själv, men svenskspråkigt.
Finland är jättespännande, på så olika sätt, de tusen sjöarnas land.
Vi åt persikor på Kreta, tror det var 2018, och jag har aldrig glömt hur goda de var. De här portugisiska pratar samma språk vad gäller godhet, saftighet..
Ha en fin måndag du med!
Kram
Znogge sa…
Intressanta möten i vardagen men möten som också betyder mycket. Att lära sig språket är A och O för det ger en helt annan delaktighet i samhället. Sedan kan du ändå tycka att Åland är finast i världen men vi kan ju älska mer än en plats på jorden. I Sverige är det ett vanligt fenomen att invandrarkvinnor som inte arbetar inte lär sig svenska och på så vis hamnar utanför samhället på något vis. Nu kan det ju inte alls jämföras med din situation men jag förstår verkligen att du vill kunna tala ditt nya lands språk. Jag hade känt precis på samma vis.
Hoppas att det gick bra för dig på tentan!

Kram och ha en fin måndag!
LillaSyster sa…
Underbart möte i fruktaffären=)
Imorgon är verkligen en spännande dag, men jag är säker på att du klarat dig.
Znogge,

ja, jag är väldigt glad för alla dessa spontanmöten i vardagen. De är berikande i allra högsta grad.
Naturligtvis så försvinner Åland aldrig ur mig, jag är ju ålänning i själ och hjärta även om Madeira betyder hur mycket som helst, mera eller mindre detsamma, jag kände att jag kom hem när jag kom hit första gången. Det är här jag bor och lever nu. Allt har sin tid.
Invandrare som inte lär sig landets språk hamnar utanför, det gör var och en av oss som inte tar till sig landet man flyttar till. Här finns ju både engelska, holländska, svenska, m.fl. "kolonier" som umgås mest med varandra och många av dem lär sig aldrig portugisiska, för de har inget behov av det, de klarar sig bra ändå.
Vi har haft andra ambitioner redan från första stund. Vi är olika och var och en på sitt sätt som det heter. Jag är glad för varje liten framgång jag gör i portugisiskan och för all hjälp jag får att bli inlemmad i den här kulturen.
Tack Znogge, jag tror att jag går vidare, det känns så. Men imorgon vet jag med säkerhet.

Kram och ha en fin måndag du med!
Då är det bara att säga grattis till Madeira idag då. Det är så härligt att läsa om dina olika besök i affärer och annat. Du kommer nog att prata flytande portugisiska så småningom ... med all uppmuntran och hjälp du får. Det verkar vara så trevliga människor, välkomnande. Känns verkligen som ni hamnat rätt. Från en ö till en annan.
Håller nu tummarna för att resultatet på tentan blir bra!

Ha nu en fin dag!
LillaSyster,

ja, det var ett finfint underbart möte. Hon var så varm hela hon, så inbjudande och mänsklig och hon blev så spontanglad för mina ord på portugisiska. Jag tror nog att jag går vidare till nästa nivå, det känns så men imorgon vet jag säkert. Tack!
Anita,

jag tackar för Madeiras del!
Tack, jag njuter av de där vardagliga mötena, de spontana och oväntade. De är bäst.
Jag hoppas att jag ska klara pratet mera flytande en dag längre fram. Jag får uppmuntran, t.ex av grannarna som vet att jag knappt kunde ett ord när vi flyttade hit och nu låter det annorlunda får jag veta..fastän jag själv upplever att jag är tom och innehållslös som en papperspåse emellanåt.😉 Jag har haft tur som har fått så god respons, så mycket hjälp...
Bjuder man till lite själv så får man betalt, god respons. De är sådana här, kan verka lite frånvända men ack när de öppnar sig, då öppnar sig himlen ungefär.
Vi känner själva att vi är på rätt plats i världen.
Tack Anita!
Ha en fin dag du med!
Guldkryckan sa…
Är ju viktigt att lära sig språket om man ska bo i ett land och det tycks du ju vara flitig med.
Fint när folk hjälper till där tycker jag, toppen.
Såklart man är nybörjare i början, det hör ju till...det blir säkert fint i slutändan.

Ha nu en fin Måndag. :)
Guldkryckan,

ja, för min del känns det helt naturligt att lära mig portugisiska.
Folket här är väldigt tillmötesgående när de märker att man verkligen vill.

Ha detsamma du med!
Anonym sa…
Grattis på dagen Madeira 🥂
Tänkte medan jag läste att det där med ditåt är verkligen olika hur folk tänker, vissa av våra bekanta från olika europeiska länder pratat svenska nedan andra hankar sig fram med tyska (det är vanligtvis de tysktalande som envisas med att de pratar världens språk) och en dålig engelska.
Vi har en schweizisk vän som pratar hur bra svenska som helst 👍 och ett tyskt par i bekantskapskretsen som pratar tyska och dålig engelska.
Nu kräver jag inte att alla ska kunna svenska men efter närmare sex år borde väl man ändå lärt sig?
Gillar hur Du blev bemött i fruktaffären 👍
Ha en fortsatt bra måndag 👋 åsa
Susjos sa…
Vilket härligt inlägg, med fina foton...vad sugen jag blev på persikorna! En underbar liten historia om mötet i fruktaffären <3

Grattis till Madiera, och att de fått dej och Uffe som nya medborgare!
Är säker på att tentan gick bra!
Varm Kram!
BP sa…
När jag ser de madeiriska korset tänker jag osökt på malteserkorset och även den georgiska femkorsflaggan. Väldigt lika.
Helt underbara bilder och som alltid en rolig texten, idag på Madeiras autonomidag (heter det så?)
Åsa,

tack för Madeiras del! 🥂
Exakt, så är det ju, vi är olika, vi tänker olika...
Sen krävs det rätt mycket motivation och energi för att lära sig ett språk, men det vet du förstås.
En gång i tiden, inte alltför längesen, kanske hundra år sen, så var tyskan världsspråket framom engelskan men det är historia nu. Portugisiskan är ett jättestort språk i jämförelse med t.ex svenskan. Språk och språkkultur är intressant.
Jag håller med dig, att sex år är en rätt lång tid. Viljan kanske saknas? Min frissa var bekymrad, hon berättade att hon under tio års tid har haft engelsmän som kunder och de har inte lärt sig säga mera än obrigado( tack) fastän de har bott här närmare 15 år. Varför har de flyttat hit? frågade hon mig..jag förstår frågan. Men många anser att de inte behöver kunna prata portugisiska, för att de ändå klarar sig så bra på portugisiska och de rör sig i sina egna kretsar, sina egna små kolonier. Och visst och sant men om man vill nå ursprunget, så är det portugisiskan som gäller. Jag vill lära mig portugisiska..en självklarhet. Men som sagt vi är olika.
Det gör jag också Åsa, gillar bemötandet i fruktaffären.
Ha detsamma du med! 💗
Åsa,

det blev ett fel i min text, ....många anser att de klarar sig så bra på engelska ska det vara...

Karin
Susjos,

tack!
persikor ska det inköpas imorgon igen. Så goda de VAR!
Tack för Madeiras skull, tillsvidare har vi uppehållstillstånd, residencia som det heter, efter fem år kan vi söka medborgarskap och till det måste jag ha certifikatet jag försöker nå. I höst borde jag ha nått det målet.
Det känns som att jag har klarat mig med godkänt, vilket jag behöver för att kunna gå vidare..
Varm kram!
BP,

du har rätt vad gäller likheten.
Korset här är Kristi ordens kors och anspelar på historiska fakta. Henrik Sjöfararen var stormästare i Kristi militära orden och han hade två riddare/upptäckare som hette João Gonçalves Zarco och Tristão Vaz Teixeira. Sedan upptäckten tillhör ögruppen Kristi orden och är också en symbol för samhörigheten med Portugal.
Jag vet att du inte gillar historia men jag kan bara inte låta bli att berätta det här i alla fall.😊
Tack BP, ja absolut kan du säga Madeiras autonomidag eller självstyrelsedag som ålänningarna kallar sin motsvarande dag. Autonomier är båda mina öar i världen.
Så fantastiskt att du känner dig så hemma på Madeira. Att du får prata portugisiska är jättebra så klart, hur ska en annars kunna lära sig. Parabéns, eu amo-te Portugal :)
Beijinhos!
Anonym sa…
Go morgon 😊 har läst Dina svar på kommentarer (inte vara svaret till mig) och fortsätter fundera över detta med språk och att bosätta sig någonstans och ändå i princip inte vilja delta aktivt i det land man valt flytta till. Jag förstår elker missförstod jag❓att för att få medborgarskap måste Du kunna portugisiska… annars har Du vara uppehållstillstånd, är det då?
Hur länge kan man då bo på Madeira och ha uppehållstillstånd… kan man ha dubbla medborgarskap ?
Jag kan störa mig på att våra inflyttade från olika europeiska länder får ta del av det mesta utan att det ställs krav och att invandrare (märkligt att det är skillnad från var man kommer) har fler krav och skyldigheter.
En tjej i Elins klass gick tre år på skolan här och vägrade prata svenska (pratade tyska) och fick trots allt godkänt betyg i svenska och började gymnasiet, nu efter två år på gymnasiet där skolan tvingade tjejen att lära sig svenska så kan hon som den enda i familjen göra sig förstådd på svenska.
Barn, liksom vuxna som kommer hit från t ex Libanon, Syrien etc får gå på svenskundervisning första tiden. Barnen har inget val, det ingår i skolundervisningen men inte om man kommer från Europa.
Märkligt tycker jag…
Ha en fin tisdag 👋 åsa
Anna i Portugal,

ja, det är fantastiskt. Jag kände ju redan år 2007 innan planet hade landat att jag kom HEM. Mera hemma blir jag för varje dag. Obrigada, também eu adoro Portugal
A Madeira faz parte do continente
Beijinhos!😊
wiper sa…
Jag utropar ett Grattis också till Madeira. Gratis entré också, det gillas. Vad bra att känna sig hemma och att flyta in, sen fick jag mig ett litet skratt när du skrev Turistutseende ;). Jag behövde få upp mungiporna så tack! ;)

Vad härligt och rörande du skrev om butiken. Tänk vad butiker är olika men så bra med en butik som bara har frukt och antar jag grönsaker.

Vilken härlig konversation med kvinnan som köpte persikor, sång är härligt. Vad kul när det blev ett sånt fint samtal och att hon visade dom bästa perikorna. Du berättar allt så bra så man får bilder i huvudet. Du kan verkligen formulera dig. Sen är du en toppenbra bloggvän som jag uppskattar. Hoppas Svenska Spel ringer så man kan åka på semester till madeira ;).

Förstår verkligen att du älskar folket. Fina bilder som vanligt till inlägget också

Ha en härlig tisdag i paradiset

Kramar från Malin

Åsa,

Bom dia, god morgon!

Det krävs språkkunskaper till en viss nivå som visar att man kan prata portugisiska rätt obehindrat för att man ska ha möjlighet att bli portugisisk medborgare och det är det målet jag har framför mina ögon just nu. Klarar jag testet nu går jag vidare för att ta det sista steget, tenta igen, bli godkänd, innan jag får det certifikat som krävs vad gäller språket. Klarar jag det inte så fortsätter jag tills jag klarar det. Jag ger mig inte...

Är man gift med en portugis så ska man vara det i tre år innan man kan få medborgarskap, har jag förstått. Jag vet inte om man behöver bevisa att man kan tala portugisiska då men jag antar att språket kommer per automatik i det sammanhanget när man går "sängvägen" som man brukar säga.

Medborgarskap kan jag söka efter fem år i landet. Nu har jag snart varit här i tre år och jag har något som vi kallar residencia, ett viktigt stjärnbestrött papper som visar att jag är godkänd för att bo här, ett uppehållstillstånd som gäller i fem år.
Innan de fem åren måste jag ansöka om förlängning av uppehållstillståndet men jag tänker också ansöka om att få bli portugisisk medborgare. Får jag bli det så behöver jag inte ansöka om uppehållstillstånd igen.

Egentligen så ska man ha uppehållstillstånd när tre månaders tid har gått.( vad jag har förstått gäller det i alla länder) Många är här utan att ha ansökt om den saken, många är här ett halvår och ännu längre utan att ha uppehållstillstånd och reser tillbaka till sitt ursprungliga land och stannar där ett tag och kommer tillbaka igen till den bostad som de oftast är ägare till här. De plockar karamellerna från båda sina länder så att säga, vad gäller sjukvård etc.. ...det finns kryphål på olika sätt men Portugal har för avsikt att skärpa kontrollen från och med i år, läste jag i en portugisisk tidning, både vad gäller skatter och annat. Bra så!

Jodå, man kan ha dubbla medborgarskap, jag behöver inte lämna ifrån mig mitt finländska och det tänker jag inte göra heller. Vi deklarerar i både Finland och här i Portugal...det är viktigt så man inte betalar dubbla skatter men likväl så kan man få betala skatt av olika orsaker också här. Vi betalar skatt, samt lägenhetsskatt, även till Portugal och det känns helt rätt för min del. Bor vi här så...Så snart man har uppehållstillstånd så ska man deklarera även här och inte bara i sitt hemland. Jag känner några som har låtit bli att göra det men plötsligt så har skattemyndigheterna hittat dem och då får de höga skatter, ev. böter att betala..sen kan de söka upprättelse om det har blivit fel men enklast är att göra rätt från första början och att inte försöka slippa undan och tro att man inte blir upptäckt.
Att leva vitt istället för svart i sådana här sammanhang är viktigt för oss. Det skiter sig i slutänden om man inte sköter sig. Och ett land går inte runt om alla är skattesmitare.

Ja, hur kan man godkänna och ge betyg i svenska om man inte har lärt sig språket? Det är en slapp attityd från skolväsendets sida. Inte bra alls. Jag har haft en del med iranska invandrare att göra på Åland och de fick per omgående gå kurser för att lära sig svenska, vilket de gjorde ochdet är jättebra på att prata svenska nu. Det handlar om viljan hos var och en också.
Märkligt att det bara är barn från Libanon, Syrien som ska gå på svenskundervisningen. Borde inte alla från utlandet göra det när de får gå i svensk skola. Skolplikten?
Jag håller med dig om att det inte borde få vara skillnad. Det är märkligt.
Ha en fin tisdag du också Åsa!
Wiper,

tack för Madeiras del! 😊
Ja, jag vet ju att jag ser ut som en typisk turist när jag har solhatt, solglasögon och ryggsäck på mig..plus att jag är ljuslätt i jämförelse med de mera mörkhåriga, brun-svartögda här..portugiserna är för övrigt ett vackert folk.
Vi har ca fem olika små fruktaffärer vi brukar gå till beroende på var vi har våra vägar...alla är lika trevligt inställda, tillmötesgående, sen har vi vårt hål i väggen , där vi kan köpa allt utom fisk. Vi har våra pärlor vi besöker...

Tack Malin, jag skriver bara rakt upp och ner men det är roligt om jag kan förmedla min känsla så att också andra kan uppleva den. Jag håller tummarna för att ni snart får samtal från Svenska Spel. Lycka till!

Tack för vänliga ord, Malin, jag gillar dig också!

Ha en härlig tisdag du med och hoppas att du får ordning på sjukvården vad gäller din ögonoperation!

Kramar!💗
christian sa…
Så häftigt att känna "ö-gemenskap" med ett helt annat folk, men som du förklarar så finns det ju vissa likheter.
Jag hoppas att du får ett helt igenom positivt resultat på tentan, med den ansträngning å iver du lägger ner i vardagen i alla dina möten med "infödingarna" är jag helt övertygad att du kommer lyckas...du gör allting helt rätt! Ha ett underbart firande av självständigheten nu.....!

Märtha sa…
Oj, det var många kommentarer och funderingar... Vi har varit på en två dagars road-trip till Österbotten med många möten och trevligheter, så jag har avstått från annan kommunikation i görligaste mån. Vi finländare får ju minsann ta åt oss i språkfrågan - hur många finskspråkiga lever i Sverige utan att kunna svenska? Den debatten vågar jag nästan inte ge mig in i, den är ett getingbo... Lätt för mig att säga, förstås, jag som beskylls för att "bryta på finska" i stora delar av vårt västra grannland. Språkfrågan är ingalunda enbart invandrarnas fel, anser jag. På vår resa nu blev det ett språksammelsurium, men vi lappar ihop både dialekt, normalsvenska, finska och engelska... Avstår från övrigt tills hjärnan har klarnat efter två dagars bilresor...
Ha det gott, blivande portugisiska kvinna!
christian,

ja, vi har vissa likheter vi holm-tokiga människor.
Tack! Ja, här firas både det ena och det andra. Jag lovar! 😊
Märtha,

ja, det blev så...och roligt är det.
Se där, road-trip till Ostrabotnia!
Det finns getingbon både här och där...jag tänker inte ens nämna Åland nu 😉
Nå, inga det inga bryter du på finska, du pratar ju finländska som en hel fastländska..Uffe gör detsamma och det låter så braa. Jag håller med dig, inget är ensidigt vad gäller språk, det lappas hit, det lappas dit och huvudsaken är att man förstår varandra.
Tack så mycket säger den blivande portugisiska kvinnan!

Populära inlägg i den här bloggen

Ett oförglömligt fyrverkeri får avsluta året

Veteranbil nr. nio och tio