Signos

Till provet i portugisiska inkommande tisdag, så har vi olika grupper i de språkliga labyrinterna vi ska klara av. En av de mest lättsamma är av det vokabulära slaget som i sin tur är uppdelat i olika grupperingar, bl.a. en som heter signos (stjärntecken). Nu är jag ingen person som sitter och läser horoskop överhuvudtaget men lite kul är det förstås att veta vad alla stjärntecken heter även här. 

Kan du säga vad du är för ett stjärntecken på portugisiska? frågade jag Uffe när han gick förbi min "studieplats" vid matbordet. Han var helt inne i något annat, det såg jag och när han tittade upp så såg  han ut som ett stort frågetecken..nej, det kunde han tydligen inte så jag berättade att han är född i stjärntecknet Sagitãrio ( Skytten)..

Flera exemplar av Echium Simplex

Svaret lät inte vänta på sig." -Har ni inte något mera vettigt som ni lär er på den där kursen än stjärntecken? Skulle det inte vara bättre att lära sig hur skattesystemet fungerar här i Portugal istället?" 😉Ja, så här är det hos oss. Det var skatter han funderade på! Man måste nog vara en Touro, allra minst, när en Sagitãrio "muskedundrar" på med huvudet fullt av skattefunderingar.  

Det har sina sidor allt det byråkratiska innan det sitter där det ska sitta när man är "nykomling" i ett land. Tur att vi har en bra revisor i Marcia, som hjälper oss i skatte-djungeln så att vi sköter oss som vi ska med att betala de skatter som åligger oss. Det börjar sitta där det ska sitta, lite klokare blir vi för varje år som vi har deklarerat här. Vi deklarerar i Finland och vi deklarerar här..ordning och reda, löning på fredag eller skatt att betala..🤸‍♀️🤸‍♂️

Nej, det blir inte skattesystemet som kommer upp i nästa kurs som börjar i höst. Möjligen kommer det att handla om moms men där stoppar det..jag har tittat efter vad som väntar


Utifall att någon vill veta   :Stenbocken    =   Capricórnia 

                                             Vattumannen  =   Aquãrio

                                              Fiskarna         =    Peixes

                                              Vädur             =    Carneiro

                                              Oxe                =    Touro

                                              Tvillingar       =   Gémeos

                                              Kräftan           =   Caranquejo  

                                              Lejonet           =   Leão

                                              Jungfrun         =   Virgem

                                              Vågen             =   Balança 

                                              Skorpionen      =   Escorpião

                                              Skytten            =   Sagitãrio


                 


Tvilling-fiskar? Robalo är namnet och Uffe ska "röka på"😉Ja, ikväll blir det så när jag har kommit hem från Academia de Linguas da Madeira 

Hoppas att ni alla får en fin midsommarafton !

                                    
                             En monarck besöker den vita skönheten, Echium Simplex


                                       Glad Midsommar ! 💗


     

                                                      Karin Eklund, Funchal, Madeira

Kommentarer

Sou um carneiro! Jag får nog hålla med Uffe, det är väl inte jätteanvändbart med stjärntecknen. Men ni kanske har kommit så långt i språket att det krävs glosor som inte används jätteofta :) Sommarkram!
wiper sa…
Jättefina lyriska bilder. Häftigt att du kan stjärntecknen på Portogisiska. Kom ihåg när jag träffade min man så såg jag att jag inte passade ihop med en Jungfru för jag är vattuman och nu har vi varit gifta i 33 år ;) ;) ibland stämmer ingenting.

Det var fina fiskar ni skall äta på midsommar

Glad Midsommar önskar jag dig och din ma

Kramar från Malin
Christian Lehmann Gisler sa…
Hahaha...stjärntecken....ja du...om du bara visste vad Skolverket här i landet vill att man ska lära ut till SFI-elever......skulle kunna skriva meterlånga inlägg.....
Nåväl, önskar er en underbar midsommar (vädret behöver ni väl inte bekymra er om därnere)!
Hälsningar från en Touro i Örebro"
Olá Anna, carneiro!
Exakt, men man får lära sig det som inte så särskilt användbart också i kursandet, även verbformer man inte använder alls dagligdags men vi måste kunna dem och få rätt i tentan. Känns lite onödigt men det är bara att rätta sig i ledet om man vill framåt. Vi skulle absolut har mera nytta av termerna i skattesystemet. Haha..
Sommarkramar till er båda från oss båda!
Wiper,

tack!
OM det nu är så viktigt att kunna dem är en annan femma, men nu kan jag dem hur som helst.
Man ska nog inte bry sig så mycket om vem man passar med när det gäller stjärntecken. Vi lär oss att passa in under tidens gång, tror jag. Äktenskapet är att ge och att ta, kompromissa. Egentligen är det modigt att gifta sig, två vitt skilda människor bestämmer sig för att leva ihop. Vilket äventyr egentligen!

Tack detsamma önskar vi dig och din man också Malin!

Kramar!

LillaSyster sa…
Glad midsommar till er! Fisken kommer att smälta i munnen=)
Christian Lehmann Gisler,

ja, visst får man skratta och le😁

Jag önskar er detsamma, vädret är på topp här, sänder över lite om vinden är den rätta!
Hälsningar från en Touro i Funchal till en Touro i Örebro! Klappa slottet om du går förbi. Hälsa från mig!

LillaSyster,

tack och tack detsamma! Förmodligen försvinner den lekande lätt. Uffe kan röka fisk, jag lovar!
Annika sa…
NU kan du dem iallafall, haha.
LIITE kan jag hålla med din Uffe. Fast vaddå, roligt ändå att kunna. Din lärare kanske är mkt intresserad av astrologi :-)
ÅÅÅ Uffe ska röka på, hahaha. Blir nog SÅÅÅÅÅ GOTT!!
Glad midsommar och hälsningar från en piexes
KRAMAR!!!
Jaha ja, då kan jag konstatera att jag är född i Gémeos stjärntecken. Gémeosfiskarna ser fina ut och kommer säkert att smaka delikat. Kanske äter du den rökta fisken just i detta ögonblick eller också har du inte hunnit hem ännu. Hur som helst så önskar jag en fin midsommarhelg!
BP sa…
Önskar dig och Uffe också en riktigt Glad Midsommar:-)

Och Uffe har rätt - stjärntecken tillhör kategorin "onödigt vetande", ungefär som min info om olika fotbollsspelare - hahaha:-)
Annika,

ja, nu kan jag dem!
Jag håller med Uffe jag också men ingen av oss här på ön bestämmer vilket kursprogram vi ska ha, inte ens vår eminenta lärare. Det är Universitetet i Lissabon som gör det, som spelar den första fiolen. Sen är det bara att följa. Nej, vår lärare är inte särskilt intresserad av horoskop alls, hon bara ler..
Ja, det blev gott som alltid med rökt fisk och sill..vi är proppmätta nu.
Midsommarkramar!
Anita, de fyra blomsterhaven,
Se där jag bästa tvilling.
Gémeosfiskarna smakade ypperligt, nu är vi mätta och belåtna. Jag kom hem mellan fyra och fem, då kursen var slut..
Jag önskar dig detsamma Anita!
BP,

tack snälla!
ja, visst är det så, livet rullar på hur bra som helst ändå. Men ibland så får man bita i saker trots allt och se glad ut! Nu kan jag dem alla på portugisiska😀 Mitt i allt så visar det sig vara väldigt viktigt för mig, man vet ju aldrig.
Allt gott från oss båda också BP!

Och Uffe har rätt - stjärntecken tillhör kategorin "onödigt vetande", ungefär som min info om olika fotbollsspelare - hahaha:-)
Märtha sa…
Tja... jämför nu stjärntecken med info om olika fotbollsspelare... Det kommer ju en hel del sidokunskap med, man kan jämföra olika språk, och de flesta är ju lätta att känna igen - åtminstone mitt och B:s, Lejonet och Jungfrun. Kräftan låter spännande. Man kan ju få nycklar till en massa andra ord! Associationer, bilder och ljud til lexempel, är viktiga i lärandet. Jag kan inte skriva ordet igelkott på franska, men i en kurs i in- och utlärning berättade kursledaren att han hade en bekant som hette Henriksson som hade stubbhår, och då satt ordet där! Uttalas lite som "anrissåå". Jag har kommit långt med associationer, kan jag lugnt säga... Solskenet och torkan fortsätter här... Ha det gott, håller tummarna på tisdag (då jag skall skriva en teaterrecension...)
Guldkryckan sa…
Skatter är jag dålig på även här hemma men det går ju per automatik här som tur är.
Stjärntecken är ju en bra inledning innan man går över till lagar angående skatter. ;)
Förstår ju att det blir liten knepigt när man skattar i två länder, då är det bra med experthjälp.

Ha nu en fin midsommardag. :)
Märtha, du kloka
Så är det ju och allt ska vara med i ett språk man lär sig...senare, långt senare litar jag på att även skattesystemet dyker upp..
Jag var gift med en kräfta tidigare..jodå, det var spännande, jag lovar! 😊
Associationer är bra att ta till, faktum är att Melissa, läraren brukar påpeka det för att vi lättare ska komma ihåg ord. Det där med Henriksson och stubbhår, haha... Du är för härlig. Jag håller mentala tummar för dig och teaterrecensionen! Lycka till och tack för dina tummar. De behövs!
Guldkryckan,

i Finland går deklarationen per automatik för oss, vi ska bara kontrollera den utifall att något behöver ändras men här har vi hjälp för att få det på rätt med en gång..

Ha det fint du med!

Populära inlägg i den här bloggen

Ett oförglömligt fyrverkeri får avsluta året

Öronbedövande