Hänt i veckan /26 mars t.om. 31 mars-24

Jag tar tag i mitt eget lilla "tema" Hänt i veckan igen. Jag hade ett liknande eget tema tidigare och nu känns det bra att återkomma till det. Det är fotona från veckan som gick som ligger i kameran som får berätta en liten del om det som hände senaste vecka.

På det här sättet lagrar jag inte upp flera fotografier i arkivet som redan är alltför fullt trots ständig städning. Jag känner mig mera nuvarande än frånvarande samtidigt. Som ni vet så skriver jag en hel del med nostalgiska förtecken, vilket jag kommer att fortsätta med ett tag till här på bloggen men jag vill varva lite mera med nuet samtidigt. 

En dag i veckan blir det hänt i veckan här framöver . Häng med om ni känner för det.


25 mars kl. 11.53 tog jag bild av den fina lilla eldrivna postbilen som kommer körandes ljudlöst uppför backen på gränden. Sen stiger postkillen ut och går till alla postlådor upp och ner längs gränden och fyller på där det ska fyllas på innan han kör vidare igen. Vi fick en vattenräkning. 

**************************************

26 mars kl. 19 tog jag foto av flaskborstträdet som jag stod under för en vecka sedan då jag gick rundan runt RIM. Jag hoppas innerligen att vi inte förlorar den här utsikten när allt är klart på bygget. Jag tror inte det men man vet aldrig. I bakgrunden syns en del av stadsdelen São Martinho om jag inte är helt felorienterad. Kvällssolen blänker till i en av Telefêrico-vagnarna som är på väg uppåt mot Monte.

******************************************


27 mars kl. 10.20. Det rör sig vita män bakom väggarna på RIM-bygget. Slott brukar ha spöklika vita damer som svävar runt i rummen, men här har man vita verkliga män i byggnationer under uppförande. I och för sig så är spöken verkliga de också förstås....

******************************************

28 mars kl. 15.15 Mera RIM. Nu förbereder man tydligen för fortsättningen på murbyggnationen. Lilla Doosan fick respass och byttes ut mot en större Doosan som gräver upp stora bamsingar till stenar..

**************************************

28 mars kl. 17.25 hade vi den rökta laxen klar för Skärtorsdagsmiddagen. 

Dillen som fanns i blomlådan ute på terrassen, den återstående hade ruttnat, rakt av. Så det blev ingen dill till dekoration. Jag tog inte frusen dill, den använder jag istället på annat sätt. Det finns dill här på ön, men dill ser man sällan så jag sådde de ukrainska dillfröna jag fick tidigare och hade en riktigt fin liten dillodling, som jag skördade men lite färskt sparade jag för påsken. Men tji fick jag...  

Nå, givetvis, vi var bara vi två vid bordet. Vi delade med oss till grannen ovanpå och så blev det en fortsättning även under följande dag. Man kan ju inte äta mera än man kan...och fisk ska ätas så färsk som möjligt. 


   Det blev en nordisk middag. En potatissallad med gräslök och creme fraiche måste till. Gudagott! 

*********************************************


Långfredag 29 mars - kl. 12.27 . Vad skådade mitt vänstra öga? Jo, Quiquo, jag tror att man skriver så, man säger kicko, en av grannens hundar gjorde det jag vill göra. Han smög sig in på RIM-området när alla män var lediga. Är man liten kan man krypa under lite här och där.


Sen gjorde han en rejäl inspektionsrunda, medan han slog dövörat till för husse som stod där utanför och lockade/pockade men plötsligt så var den selektiva hörseln påsatt. Quiquo hörde ingenting. Det skulle inte jag heller ha gjort. Ja, så gjorde han allt det där som han tydligen ville göra, för svansen viftade och hunden såg överlycklig ut. Han gick/sprang husesyn i båda byggnaderna. Synd att jag inte hade en kamera på honom. 

Nå, till slut lyckades Husse L. få ut sin sötnos från byggplatsen. Men det tog tid. Självklart så ska man passa på när man kan ta ut svängarna. RIM-bygget har blivit rejält revir-stänkt, jag lovar. 😄Nu äger Quiquo, stället. Den lilla husockupanten har tagit över 

**************************************


   30 mars kl. 10.20. En långvarig och stor regnbåge visade sig ...



Skatten gömmer sig som nästan alltid vid Fortet i hamnen eller om det är ombord på Porto Santo-färjan  Lobo Marinho? Påskvädret har inte varit särskilt tillmötesgående för turisterna i år. Kanske inte ens för lokalbefolkningen, men jag tror att de flesta som brukar träffas inom familjerna/släkterna ändå hittar på ställen de kan umgås på utan att påverkas av väderlekens alla nycker. De kan sin ö, de är vana, liksom vi också är som kommer från en annan ö i världen. Att vara ett med havet har sina nycker. 

På fotbollsplanen rakt nedanför oss...

    Men fotbollen den är igång i alla väderlekar. Uffe brukar skämta och säga att alla fotbollsplaner 
    är kyrkorna de går till här. 
    Fotboll är en religion här på Madeira. 
    Ronaldo är en gud skulle jag våga säga utan att känna att jag hädar. 


Så här har Atlanten sett ut i flera dagar. Mellan 4-12 meters höga vågor har rullat på mot stränderna längs kusten runt ön. Kryssningsfartygen har ändrat sina rutter till andra öar, flygen har ställts in och så vidare. Väderleken är vad väderleken är. Det är bara att ta det som det är. Allt kan vi inte ändra på vi människor men att vi har del i klimatförändringen det kan konstateras, det slipper vi nog inte undan. Vi har varit med och förändrat klimatet, därmed också världen. 


30 mars- kl. 18.45 blev lammet klart...Vi äter som sagt gärna lamm, helst då från Portugal eller Madeira men i år fick vi inte tag på inhemskt lamm alls, så det blev ett irländskt lamm istället. Vitlöksspäckat, med örter

                       Råstekt potatis, en kålsallad, gurka och örter med fetaost
                       och så en god vinsås på det. Ja, t.om jag drack ett glas rött till påskaftonsmiddagen. 
                       Den var god om jag får säga det själv.
                       Middagen räcker till flera måltider ännu..

*********************************************


31 mars kl. 11.43.  Sommartiden är här, klockorna en timme förändrade igen. Jag vaknade nästan kl nio, fastän det egentligen var nästan kl. åtta. Så onödigt det känns, detta flaxande hit och dit med sommar och vintertid.
Jag sneglade på högen med jobb men tittade hastigt bort. Det är påskdagen kom jag på. Jag ska vara ledig. Det mesta är portugisiska kurspapper, förutom lite privat längst ner och så en receptbok som jag skriver på portugisiska, högst upp, ja, alltså enbart med portugisiska recept också...
men jag tittade som sagt åt andra sidan. Det kommer en vardag. Ryggkliaren använde jag ...


   31 mars kl. 11.48
    Vi fick mera ägg igen...De liksom ramlar ner på oss från ovan, kan man kanske säga.😊 
   Tydligen är det "äggliga" tider nu, inte bara för att det är påsk utan för att hönsen är på hugget, 
   de värper som bara den fick jag veta.

   

    En oerhört läcker Bolo de cenoura de mel com frutas e noz, en morotskaka med frukt och nötter 
    fick vi också samtidigt med äggen..
    Att den är läcker vet jag förstås för att vi tog varsin skiva av den till eftermiddagskaffet. Himmel
    och pannkaka, de kan de här madeirensiska kvinnorna! Jag som har bakat i många år (minst 25 år)
    känner att jag borde gå i lära hos dem. Mon dieu! 
    Jag har gått i lära hos duktiga mästare men de ligger i lä, jag lovar. 
 
    Om jag skulle öppna bageri och café igen så skulle jag per omgående anställa, 
    tvångsanställa om det inte gick på frivillig väg, grannen ovanför mig. 😉😊
    Hon kan hon! Jisses så vi skulle hålla på..mjölet skulle yra runt öronen på oss.
    Tur att jag har gått i pension. Lyckligtvis så är det inte så långt kvar för 
    Z. heller att gå i pension, något hon ser framemot. 
    Men man vet ju aldrig vad vi eventuellt kan hitta på här på gränden.  

    Fast jag tror att vi tar det lugnt. 
    Jag måste istället ta tag i den där högen med portugisiska verb och annat kul.

    Nå, hänt i veckan återkommer om en vecka igen..

                                                      Karin Eklund, Funchal, Madeira

Kommentarer

femfemman sa…
Tycker ju om att läsa om det vardagliga, om nuet, om observationer.
God mat visar du. Har inte ätit lamm på många år. Är inte vegetarian, även om jag gärna äter vegetariskt. Men att äta små lamm, det är på något sätt "för mycket". Fånigt jag vet. . Men de är ju så söta.... Överhuvudtaget gillar jag inte att äta djurbarn... Rena hyckleriet.... förstås.

Oj, ett sådant väder. Men nog måste det vara blåsigt och regnigt hos er under perioder, och det är helt normalt?

Ägg från himlen! Också ovanligt! 😁
Finns det hönsgården nära.er och nära stan? Minns ju från vårt Maderiabesök, att man kom ut direkt på landet, där stan tog slut...
Önskar dej en fin och lugn annandag påsk.Kram
Vad roligt att du tar upp det här temat igen, det är en fin inblick i din vardag som jag gillar! Här ligger äggen spridda lite här och där, det värps mycket hos grannarna här också, så de får leta efter dem. Det är väl så det ska vara i påsktider :) Kram
LillaSyster sa…
Ni kan ju ha pop upp café när ni känner för att baka. Cool hund, förvånar mig att du inte också kröp in och kollade läget - du hade ju haft en bra ursäkt OM någon kommit på dig. Kram
Femfemman,

vardagen brukar jag lyfta fram men nu tänker jag vecko-dagboksform ett tag framöver igen. Jag gillar själv att göra den här typen av anteckningar.

Jag är allätare, äter mycket, mycket grönsaker och frukt men också allt möjligt animaliskt, kött, fågel och fisk av olika slag. För mig är det huvudsaken att djuren jag äter har det bra tills de tas av daga, snabbt och på ett skonsamt sätt. Massproducerande mera eller mindre fabriksskötta djur är jag inte intresserad av att äta däremot, men gärna sådana som har sprungit fritt i naturen och fått kärlek av sina ägare innan de blir föda.

Vi har våra väder vi också, nu och då, det hör till och är normalt även om jag upplever att vädret har förändrats, blivit mera oberäkneligt. Vattnet behövs, det lagras upp till de torra sommarmånaderna är här.

Ägg ovanifrån är inte illa alls.😊 Grannarna ovanför oss har tillgång till ägg på ett par olika ställen här på ön, barndomsställen. Det finns även hönsgårdar, fria höns i stan på sina ställen, beroende på var man bor. Många har stora trädgårdar här. Funchal är stort och är många gånger rena landsbygden, men de här äggen kommer från Calheta, längre västerut på ön.

Tack detsamma Anna-Lena!
Kram
Anna i Portugal,

Tack, ja, jag försöker få lite struktur på mitt bloggande och jag gillar ju detta med Hänt i veckan själv.
Härligt med höns som kan värpa ute i det fria. Så ska det vara. Glada hönor, blir det goda ägg av.
Kram
LillaSyster,

javisst, vilken bra idé! Kanske grannen under som är en pensionerad fadosångerska kan bidra med skönsång när pop-up-känslor uppstår. Oj, jag måste nog få igång mina goda grannar nu, haha...de skulle bara veta vad jag planerar för dem, för mig , oss alla grannkvinnor. Vi har en italienska på gång också som lär vara bra på att laga mat..du ser, den där entreprenören är fortfarande vid liv även som pensionerad.

Som du förstår tänkte jag mig det du skriver, att krypa under för att "hämta hem" Quiquo..men hussen stod ju där som en bromskloss i hålet. Kram!
Anki sa…
Såå trevligt och roligt att läsa dina vardagsreflexioner! Hade gärna gjort som grannens lilla hund ... byggarbetsplatser är spännande :)
Vilken fantastisk regnbåge ... och havet ser verkligen upprört ut ... mäktigt!
Lax och lammstek - två av mina favoriter!
Ha en fin annandag!
Anki,

tack! Då är vi två då som skulle ha följt Quiquo i tasshälarna. Den var överlycklig, svansen viftade och hörseln försvann för husses lockande. Jag förstod den till fullo.
Lax och lammstek är mina favoriter också bland alla favoriter.
Ha detsamma du med!
Guldkryckan sa…
Fin liten postbil det där, nästan vackert ju i jämförelse med "Post Nords" fula här i fosterlandet.;)
Klimatet är ju under förändring till det sämre tycks det, känns ju inget vidare egentligen men inget jag kan göra något åt...antar jag.

Blev lamm här både påskafton, påskdagen och annandagen, måste nog vara rekord för oss, men gott var det ju.

Instämmer med det du skriver om tidsförskjutningen två ggr om året, den hade jag lätt kunnat vara utan.

Ha nu en fin fortsättning på dagen.
Guldkryckan,

ja, de har köpt in ett helt gäng med elbilar här som kör ut posten. På sommaren när väderleken är stabilar så kommer de på motorcyklar men nu den här årstiden är det de små elbilarna som gäller. Posten ska vara torr när den kommer fram.
Ja, helt säkert är klimatet under förändring, tyvärr.
Lamm är gott, vi har också ätit lamm i dagarna två, byter om med fisk idag..sen blir det sista lammet uppätet imorgon. Variation😊

Ha detsamma du med!
Susjos sa…
Fint att se dina bilder..regnbågen...havet..
..och inte minst maten, wow!
Nu blev jag hungrig, tur det är dags för lite middag snart innan nattjobbet kallar!
Ha det gott!
Kram!
Susjos,

Tack! Ja, här växlar väderleken för tillfället.
Vi har våren här...
Ha en fin nattjobb! Lugn helst!
Ha det gott du med!
Kram
BP sa…
Här var det en riktigt kulinarisk påskfest. Kan säga att jag började dregla innan jag kom till maten, för visst är den lilla eldrivna Cittran söt!?
Rökt lax - mums! Har ni et eget "rökskåp". Potatissalladen är precis så som jag vill ha den - med crème fraiche, inte med salladsdressing/majonnäs.
Regnbågen var så läcker den också:-)
Lammsteken helt i min smak. Vi brukade satsa på antingen lamm från Nyz Zealand som sägs vara det bästa lammköttet i världen. Alternativt lamm från Irland. Märkligt nog gillade vi aldrig lamm från Gotland. Maken påstod att det var får, inte lamm. Ja på Gotland är lammen äldre än på Nya Zealand när de slaktas, vilket ju förklarar saken. Åsså äggen, tomaterna och vitlöken på det - DREGEL, DREGEL:-)
Märtha sa…
Vilket väder ni haft eller har. bland mina bekant finns såna som undrar hur vi har vågat resa till Madeira. De har varit med om ganska så vingliga landningar. Jag fattar inte att vara rädd, litar på flygledning och piloter. Jag skulle gärna ta emot lite ägg också, men det är bara att bege sig till matbutiken. Och lamm har vi ätit, vet inte varifrån, men en stor platt bit som kryddades med diverse örter och rullades ihop. Kryddan som gjorde susen var rivet citronskal! Verkligen pricken över i-et! Idag blev det lite skogsarbete i värmen igen, nu lär vädergubbarna dra på kalluften, med regn i morgon som på natten förvandlas til lsnöfall. Bäsch.
BP,

ja, vi gillar lamm, vi gillar lax, fisk...
Den är jättegullig lilla postbilen, jag håller med. Därför fastnade den också på minneskortet.
Vi har en egen liten röktunna, liten men precis lagom för en rejäl fisk. Vi köpte den från Sverige via nätet, men den är tillverkad i Finland. Vi köpte samtidigt en säck med alspån, svenska...Nu kan vi röka och grannarna som aldrig har ätit rökt fisk tidigare är heltända. Kul!
Lammsteken var väldigt mör och fin. Jag tycker att lammköttet från Nya Zealand är överreklamerat, jag undviker det överlag nu för tiden. Jag tycker bättre om det vi hade i år från Irland men också det portugisiska som har ätit tidigare år. Jag kan hålla med din make om att det är skillnad på lamm och lamm. Det beror förstås på när de slaktas. Jag har ju själv varit fåraherde/ägare och vissa av årslammen hade en slaktvikt på 28 kg vilket är väldigt stort för att vara ett lamm. Hela djuret då förstås och inte bara ett lår. Men ändå. Gott var det här mindra lammet. Mycket. Imorgon äter vi den sista påskmaten.
Märtha,

så gör jag också, litar på flygledning och piloter.
Rivet citronskal är toppen till lamm, jag håller med. Till kött överlag.
Tänk att de där vädergubbarna, inte kan bestämma sig. Riktiga velvantar är de.
Det är bäsch, bäsch! Klä på dig ordentligt!
Paula sa…
Jag ler åt dina saligen blandade bilder, det är mat, blomster och byggfoton om vartannat, ingen risk att man skulle nicka till, haha! Jag scrollar snabbt förbi byggeländet, gillar varken att titta eller lyssna till byggbrus. Men jag vet att ni har lärt er bli rätt fascinerade. Och det kan jag iofs förstå för ni hinner ju se minsta förändring och förbättring. Men, en liten försynt fråga, hur länge ska detta bygge pågå innan man kan ana en färdig byggnad?
Grannen, matmästarinnan, vet du vad hon jobbar med? Är hon i matbranschen så att säga? Eller sitter hon rentav på kontor och får utlopp för sin matkreativa sida när hon är ledig? Många funderingar...
Paula,

Fint att du ler, jag tycker om det.😊
Vi ser olika på det här med byggnad, helt säkert. Jag upplever att byggnaden snart är färdig i min tur, de har redan börjat fixa tätning av taket på andra huset, de är på gång överallt, både inomhus och utomhus. Hittills har det tagit drygt ett år sedan de satte igång med byggnationen, innan dess förberedde de platsen, hackade och hade sig...
Allt är hantverk, allt, allt...här finns inget färdigt element alls.
Min granne Z är i matbranschen, jobbar i en skola..exakt vad hon gör har jag inte kommit underfund med ännu men mat handlar det om. Hon är mycket duktig på detta med mat och bröd. Suverän.

Populära inlägg i den här bloggen

Ett oförglömligt fyrverkeri får avsluta året

Veteranbil nr. nio och tio