Hundliv

De här porslinshundarna finns i Pellas skeppargård i Lemland på Åland.

För några månader sedan så åt jag lunch tillsammans med en kvinna som berättade  för mig att hon ville fara till Åland för att det lär finnas porslinshundar i alla fönster där.

Jag, född ålänning, såg kanske ut som ett frågetecken just då men förstod sen vad hon syftade på. Hon tänkte på den gamla skrönan.

Någon hade berättat för henne att så är det på Åland, att när sjömannen i huset kommer hem, så ställer frun hundarna med nosarna inåt. Detta som en signal till den ev. "hemliga älskaren" att mannen är hemma. När mannen far ut på sjön igen så vänds nosarna utåt, vilket visar att nu är hon ensam hemma igen och kan ta emot besök. 

Det där hörde jag också nu och då men påståendet ska man verkligen ta med en nypa salt. 
Det är en skröna, så sägs det även i historiska sammanhang, bl.a på Sjöhistoriska Museét i Stockholm.  Om någon har använt hundarna på det sättet som det beskrivs så får det gå som det gyllene undantaget som endast bekräftar regeln.



Staffordshire-hundarna förekommer alltid i par och är souvenirer hemtagna från Englands hamnstäder.
De var populära under 1700 talet fram till början av 1900-talet. De blev en trend. Sjömännen köpte dem och tog hem dem till sina respektive länder. Inte enbart till Åland märk väl.😉 De finns i Danmark, i Sverige, i Norge, i Finland, på Island, säkert också i andra länder där sjöfarten hade sina vägar via England.

Kvinnan som jag pratade med var säker på att det enbart var en åländsk tradition att göra så här. Uppriktigt sagt kunde jag ha blivit irriterad på henne, jag borde ju veta bättre som själv kommer från Åland men det är egentligen bara skrattretande att få höra sånt här. 
Det är en skröna, sade jag, men njaaa, det trodde hon inte på för en åländska hade berättat detta för henne.😂 Plötsligt så stod en åländska mot en annan åländska, haha..

Jag önskade henne lycka till med fönstertittandet och berättade att hon skulle få leta länge efter hundar som står i ett fönster på Åland. 
Själv kan jag inte ens påminna mig om att jag har sett Staffordshire-hundar i något åländskt fönster över huvudtaget men däremot på Korpo i Åbolands skärgård i ett litet torp. Kanske kopior?  De äkta hundarna finns givetvis, då ofta i sjömanshem med anor från segelfartygstiden, men då står de på en byrå någonstans i hemmet som de prydnadshundar de är.  


En annan sida av skrönan är att det var männen som tog hundarna med sig hem när de hade varit till glädjeflickor i hamnkvarteren och samtidigt som de betalade för "glädjen" så fick de hundar med sig hem till sina fruar. På något sätt så måste kostnaden för "glädjen " förklaras när de väl var hemma igen.
Porslinshundarna har fått stå för syndens förtäckta ansikte, kanske någon gång också i verkligheten, ingenting är omöjligt, men en liten, liten, pytteliten fjäder har blivit till en bamsestor höna och en mustig skröna. 

Det blev kanske en aning ekivokt detta inlägg men något som de flesta nog känner till som har med sjömän och hamnstäder att göra. Jag är säker på att det är rätt många som har hört denna skröna och säkert på olika sätt. Så är det ju med skrönor. De förändras när de vandrar från mun till mun.  
Säger man en osanning tillräckligt många gånger blir den en sanning med tiden...så heter det också. 


Om man bortser från skrönan och tar sig över till England, där hundarna tillverkades och fortfarande tillverkas så får man veta att de har en lång era bakom sig som prydnadshundar för den välbeställde. De kostade mycket och det gick status i ägandet av Staffordshire-hundarna med tiden.  De riktigt gamla hundparen som fortfarande finns kostar massor, (betänk att de har funnits länge) 
Med tiden förfalskades prydnaderna av profithungriga tillverkare och då går det ofta som det går...
Populariteten minskar...ingen vill bli lurad. 
Nu har jag förstått att de åter börjar bli trendiga, men de riktigt gamla finns det inte så många av längre.

Ett foto hittat i arkivet kan bli ett helt inlägg mitt i allt. 😊



   
                                                   Karin Eklund, Funchal, Madeira

Kommentarer

Veiken sa…
Skrönor ska som sagt tas med en nypa salt. Roliga att läsa och sätter igång fantasin, ibland rejält!
Kul lösning, tack!
Veiken,

exaktamente, en nypa salt behövs vad gäller skrönor. Bara ordet skröna säger det i sig självt. Tack ! 😊
Ska erkänna att den skrönan har jag inte hört. Har däremot sett "parhundar" någon gång, men var har jag ingen aning om var och om det var just Sraffordshire vet jag inte heller. Kanske på någon resa i England. Själv har jag katter i bokhyllan som sitter på samma sätt, mot varandra.
Anita,

Uffe, min man, har också sett katter, men inte hundar. Jag gissar att skrönan finns där det finns sjömän och sjöfart i första hand. På Åland finns den men som sagt även på andra ställen.
Ha en fin dag!
Vi har inga hundar i fönstren och inga flamingos i trädgården (vilket påstås användas för att swingers ska veta vart de är välkomna). Skrönor kan vara kul :) Här blåser det rejält idag, kanske vi också fått en släng av Irene? Kram
Znogge sa…
Skrönor är spännande och lite kul tycker jag men samtidigt så får man ta det för vad det är nämligen just skrönor. Själv hade jag aldrig hört talas om det men så är inte Husse sjöman heller ;-)

Däremot så har det under historiens gång inte varit helt ovanligt med enklare signalsystem.

Ha en fin onsdag!
Anna i Portugal,

samma här, vi är helt utan hundar och flamingos.
Ja, skrönor ska man ta på det roliga kontot.
Antagligen känner ni lite grann av Irene, som är ute och flänger på .
Kram
Znogge,

exakt, skrönor heter skrönor för att de är skrönor.
Visst är det så, signalsystem har det alltid funnits.

Ha en fin dag du med!
LillaSyster sa…
Tack för att jag fick veta vad växten heter och jag kommer att kalla den vi det lätta namnet Gul Oleander =)
Inga hundar i fönstren, däremot sitter Busan där ibland och spanar ut.
Med vintervädret som råder är hon mest innekatt för tillfället.
Skrönor.....ja man få allt ta det med en nypa salt=)
Ha en bra eftermiddag!
LillaSyster,

Lätta namnet är ju bäst.
Busan, oj, din fina Busan. Kanske hon kvittrar på sitt sätt när hon ser fåglar?
Jag förstår henne fullständigt, ni fick verkligen en rejäl vinter i år.
Skrönor ska man ta med en nypa salt, absolut.
Ha detsamma du med!
femfemman sa…
Kul skröna/skrönor. Har ju inte fattat det där med otrohet... men det kanske finns något positivt med den. Känns lite sent att kolla. Har en porslinshund, modell större, som jag fick av min mor. en kommer ändå inte upp i fönstret. Kram
Lena i Wales sa…
Den skrönan har jag inte hört, men kul var den. Med två olika förklaringar. Jag tycker inte de är ekivoka, bara roliga.
Vilket samtal det blev.
Det var längesedan jag såg dessa prydnader. Gillar dem.
Ha det fint!
femfemman,

ja, den är ju lite piffig av sig skrönan.
Svårt att säga vad som är positivt och negativt i det här sammanhanget. Var och en på sitt sätt brukar jag själv säga, man vet inte vad som ligger bakom, bara var man själv står. Ungefär.
Bra att du inte lägger din hund i fönstret, man vet ju aldrig vad som kan hända annars. Mitt i allt så är det en kö utanför dörren🤣 Kram
Lena i Wales,

javisst är den rolig.
Kvinnan jag pratade med var lite extra "stöddig" för att kvinnor minsann kan och då måste jag ju berätta skrönan om hur hundarna inhandlades. Alla kan.
Ja, vilket samtal det blev, allt kan hända under en lunch också.
De är fina porslinshundarna, skulle gärna ha sådana själv. Ha det fint du med Lena!
Annika sa…
Det där var nytt för mig. DEN skrönan alltså.

Jag hade nog blivit störd om ngn skrivit mig det på näsan. Vem vet bäst liksom? En som kommer från landet i fråga, eller en som bara hört.
SUCK.
Har nog fått höra liknande också genom åren. Jag vet, ibland orkar man bara inte rätta ---

Just det rosa flamingos, swingers.
Skor som är kastade över en ledning, droger finns att köpa.
OCH så mkt mer
HAHAHA!!

Kramar från ett iskallt Reston!!
Annika,

Skrönan är förstås rätt gammal vid det här laget men hänger tydligen med än i denna dag verkar det som. Ja, visst är det suck men jag tog det med ett skratt, jag vet ju att det inte är så
Ja, rosa flamingos...här finns flamingos varstans men jag är säker på att de som har dem i sina trädgårdar knappast känner till detta med swingers.
Skor som är kastade över en ledning har jag sett med egna ögon här nere i Gamla stan. Tror jag har foto av dem också.
Ja, visst är det HAHAHA...

Kramar från ett varmt och regnigt Madeira.
åsa sa…
Typ sånna hundar fanns hos mina morföräldrar och vad jag vet så var ingen av dem sjöman 😅
Min far var till sjöss i sin ungdom men om han var till England vet jag inte… jag vet att han besökte Amerika vid olika tillfällen och Holland 😜
Kul skröna hur som helst och en god historia är inget att förakta ☺️
👋/åsa
Åsa,

Hundarna var populära så jag kan tänka mig att de fanns lite varstans med tiden.
Tack! 🤩

BP sa…
Den skrönan köper jag rakt av, för den är ganska rolig. Att man sedan valde sådana fula hundar (åtminstone porslinvarianterna på dina bilder) med tanke på vad de fick "titta på" är en annan sak;-)

Hade aldrig hört talas om denna skröna, men som sagt, jag tycker den är rolig:-)
BP,

skrönan är rolig, jag håller med om det och på auktioner i min barndom så berättade alltid auktionsmäklaren skrönan när det kom hundar till försäljning som genast gick upp i pris.
Det är så där de ser ut Staffordshirehundarna...

Tack BP!
Susjos sa…
Ja jösses vilka skrönor det finns! Svägerskan lät de två flamingos som står på landet få en mer skymd plats när hon fick veta vad de betydde om man har dem på tomten, haha!
Ha det gott!
Kram
Susjos,

ja, säg inte annat.
Jag kände inte heller till detta med flamingos tidigare.
Ha det gott du med!
Kram
Paula sa…
Jag kände till den skrönan, men kanske inte just specifikt från Åland men från skärgården. Kanske har jag läst det i någon bok eller sett i någon film, ingen aning, men tycker det var ganska fyndigt sätt att meddela sig. haha
Hundarna däremot, skulle inte betala många kronor för de tilltalar inte mig estetiskt alls. Men tack för underhållande skröna!
Paula,

Se där, du är den första bland kommentatorerna som känner till den .
Den är inte typisk för Åland alls...
Tack själv för att du tar dig tid att titta in!

Populära inlägg i den här bloggen

Ett oförglömligt fyrverkeri får avsluta året

Veteranbil nr. nio och tio