Självklart

så är livet ingen dans på rosor här hos oss alla dagar heller. 


Jag får frågan ibland om varför jag alltid är så glad och ibland med en viss skepsis inblandad förstås. Det är lite misstänkt detta att jag för det mesta är en glad person. Ibland får jag nästan dåligt samvete för att jag är positiv och ser komiken i det mesta och ljuset i de flesta (människor)

Jag är nog bara en sådan person av födsel och ohejdad vana, men naturligtvis så är jag också precis som andra personer både ledsen, trött och hängig ibland. Jag har lätt för att tutta eld, en eld som oftast inte hinner ta fart innan den har falnat helt och en förvånad Karin står där själv och undrar att hej vad hände det nu då? Det liksom bara sprakar till och så är det förbi.

Men någon enstaka gång blir jag som det där glödande järnspettet som går rakt ner i jordkärnan och då ska man nog inte reta upp den här kvinnan, utan bara gå åt sidan. Helst skulle jag gå åt sidan för mig själv också sådana stunder om jag ska vara ärlig och det vill jag förstås vara. Ärlig. Jag trivs inte alls med mig själv när jag märker att jag har lagrat upp en frustration och att den kommer ut rakt av så där bara, utan förvarning för andra och även  för mig själv. Tack och lov så händer det väldigt sällan. 

Under alla kurstimmar, snart nittio, i det portugisiska språket, har jag hört hur tråkigt en av mina kurskamrater har det. Det har blivit som ett slags mantra under lektionerna för personen i fråga att alltid påpeka detta högt och ljudligt och att sedan avsluta dagen med att säga  hur tröttsamt och tråkigt det är. Suck och stön på det också med jämna mellanrum. Irritationen hos mig har vuxit men jag har hållit igen, varit tyst, tänkt att det ändrar, det blir bättre...


Men för ett par veckor sedan så ställde sig en viss Karin rakt upp så där bara, utan förvarning och sade åt personen ifråga; " Du har för litet att göra!" Alla i rummet tystnade. Den uttråkade personen gick förstås i försvar och påstod att den hade inte för litet att göra och började förklara allt som den gjorde dagligen, vilket jag naturligtvis inte hade det minsta med att göra. Än mindre var intresserad av.

Visst såg jag att det tuttade eld i den "anklagade", undra på det, men tydligen var jag ingen gullig och glad syn just då för genast lades en viss sordin på samtalet. Alla i klassrummet höll andan och vi var just då i beråd att gå hem, så den ena efter den andra droppade av..t.om. läraren försvann i ett huj. 

Nå, på något sätt så avslutade vi vårt samtal rätt hyfsat, jag och den jag bara tappade humöret på. Men jag fick den personen att förstå att vi alla var där av fri vilja och att vi betalade rätt mycket pengar per kurs, att jag var trött på att bli störd av personens tråkighet som den måste berätta om för sin omgivning flera gånger om varje kursdag."Gör någonting åt det, ta tag i det du tycker är tråkigt! Men förstör inte min språklektion!"


Märk väl att jag tycker mycket om personen men , ja, det tog hus i helsike som det heter. Hela vägen hem kände jag mig som en ångvält,  jag gick hemåt i en adrenalinstinn fart som skulle ha fått en maratongångare att blekna. När jag märkte att de där få kvinnorna härifrån som gör sig stora och breda, brer ut sin väskor när de ser någon som ser ut som en turist och inte ger vika en tum på trottoarerna, utan är som tanks som skulle få Putins armé att blekna, ja när de steg åt sidan då jag kom, så började jag skratta åt mig själv. Högt sade jag;  "jäklar Karin du har blivit som kvinnorna här som inte ger vika en endaste liten tum". Jag bara fortsatte att gå hemåt i samma ilskna fart. Förmodligen pyste det ånga ur  öronen på mig. Det är väldigt sällan jag är arg på det sättet som jag var då. Ändå behärskat på ett märkligt sätt. 

Männen som sitter vid borden i Campo da Barca-parken och spelar kort, stannade upp och bara tittade på mig med stora ögon när jag ångade förbi dem...😲

Närmare hemåt jag kom så märkte jag att min aura inte var ljus, jag upplevde den själv som gråbrun och kornig. Och jag bara ångade på och tänkte på att om jag nu möter någon jag känner hemma från gränden så bara måste jag kasta mig ner i någon buske, över en mur eller ner i ribeiran 

De var ju oskyldiga. De vänliga människorna kunde inte möta mig som var på ett sånt hiskeligt humör. Tänkte jag.  Tack och lov så klarade de sig undan mig och jag klarade mig undan jag också. Väl hemma innanför dörren så frågade Uffe genast om jag ville ha en mugg kaffe. Han såg 😊. Sen fick jag berätta och jag förväntade mig om inte precis ett pekfinger men kanske ett halvt eller så. "-Så bra, fick jag veta. Det skulle behövts sägas till långt tidigare. Bra att du satte ner foten.! Det har ju varit så där sedan i augusti." 

Uppriktigt sagt så kände jag det inte så just då, jag kände mig lite olycklig. men det kändes ändå bra att få förståelse. Jag brukar mycket, mycket sällan vara så där heligt arg. Då blir jag kall, fastän jag är het som glöd. Faktum är att jag var arg hela helgen, inte på andra men på personen som hade det så tråkigt. Bara jag tänkte på den gick jag  igång. Tack och lov så glömde jag bort det hela när tisdagen var inne och nästa lektion väntade. Elden hade falnat, ångan hade pyst ut.


Vet ni, nu har det gått flera lektionsdagar utan att den personen har tråkigt längre. Den tycker till och med att det är intressanta lektioner, att det är roligt att upptäcka Madeira och allt som ön kan bjuda på. Det ni! Ibland lönar det sig att bara bli så där glödande. Det känns nästan ofattbart och jag måste anstränga mig för att inte titta lite extra på personen ifråga. 

Lektionerna är jättetrevliga nu, vi har många intressanta diskussioner och ingenting är tråkigt och tröttsamt längre. Och vad lärde jag mig av detta då? Jo, håll inte inne med frustrationer alltför länge. Säg till med en gång! 

Brukar ni säga till ? Brukar folk säga till åt er? 

Frågor som inte förväntar sig svar egentligen men man kan ju alltid tänka till lite grann om sig själv och hur man fungerar. För ibland är man själv den där gnällspiken. Ibland är man själv den där som tar musten ur andra. 

Alltid lär man sig något om sig själv som kan vara bra att veta, bara  man vågar se sig själv i spegeln. 


                                                Karin Eklund, Funchal, Madeira.


Kommentarer

LillaSyster sa…
Så bra gjort Karin!
Jag är den som tål mycket, men när jag blir arg- då vaknar draken i mig.
Det är många årsedan nu, men jag kan säga att åskan (draken)slog ner i ett väntrum hos veterinären när jag suttit där alldeles för länge med en instängd katt i bur. Ha en bra kväll och en trevlig skoldag imorgon. Kanske får du jullov snart?
LillaSyster,

Tack! Man vill ju egentligen inte bli så där heligt arg men ibland så händer det. Och det visade sig vara bra.
Jag tror man ska gå i krok för oss när draken är väckt, haha...
Tack och tack detsamma, jullovet börjar i morgon kl. 16. Sen ledig fram till den 5 januari. Ska bli skönt!
Jättebra ju! Jag säger nog ifrån direkt. Kanske lite för snabbt istället... Lagom ska ju vara bäst och lagom är jag inte. Kram!
Gunnel sa…
Så bra att du sa ifrån. Det tror jag de andra var tacksamma för. Jag försöker väl ha överseende i det längsta, men man måste inte finna sig i allt. Det har aldrig hänt att jag blivit ovän med den jag sagt till, så innerst inne har personen nog själv vetat om att det var fel. Ha en fortsatt bra dag.
Anna i Portugal,

Tack, det inser jag förstås själv att den här gången borde det ha blivit sagt genast redan i augusti. Men så blev det inte av någon av oss som var med. Jag gissar att de flesta tänkte att det tar slut men det gjorde ju inte det. Främmande människor för varandra till en första början...
Lagom är inte jag heller men med åren har jag kanske fått lite slipade kanter, trots allt. Vilket jag tycker att är rätt bra..
Kram!
Gunnel,

det var nog bara den sista droppen som inte fick plats och som satte igång mig. Visst försöker man ha överseende, men så går det bara inte. Ovänner blev vi definitivt inte utan tvärtom . Så har det nog varit i de flesta fall där jag har sagt till eller också blivit tillsagd.
För det har varit åt mitt håll också någon gång, inte bara från mitt.

Tack detsamma!
Anonym sa…
Jag är dålig på att säga ifrån utan jag finner mig i det mesta trots det är obekvämt tills den dag då måttet är rågat och jag går igång som en ångvält och kanske inte alltid den som förtjänar det mest som drabbas värst 😓
Jag blir först ledsen och undvikande och säger dessutom förlåt 😥 även om det icke är mitt fel.
Tack för ett givande blogginlägg 🫶
/åsa
Paula sa…
Du är världsbäst på att beskriva situationer, o visst kan jag se dig framför mig när du är på hemväg, kanske lite generad över ditt utbrott men samtidigt nöjd för att du satte ner foten! Jag har ett ganska hett humör, eller har haft, numera blir ilskan mer till sorg och ledsamhet och istället för att bli förbannad börjar jag gråta...Men jag tar ingen skit, det har jag aldrig gjort och ingen kan säga att jag är ett mähä. Dock undviker jag numera situationer där det kan uppstå dålig stämning eller där jag vet att jag ska möta människor jag egentligen inte kommer överens med eller gillar. Jag gör som strutsen...
Vilket uppfriskande inlägg du skrivit, tänk om Uffe hade filmat dig när du frustande marscherade hemåt...men man kan ju inte få allt!
Åsa,

Jag säger nog till och ifrån men inte på det här sättet som jag beskriver i inlägget. Tack och lov. Men måttet var rågat.
Vi har våra sidor, bara att konstatera 🙂

Tack! 🤍
Paula,

tack! Generad var jag dessvärre inte just då men jag blev lite olycklig senare över mitt "tilltag", men gjort var gjort och det visade sig ju vara något av det bästa jag hade gjort den dagen och just då.
Man ska inte ta någon skit, helt rätt.
Jadå, visst undviker även jag situationer där jag inte vill bli inblandad i. Bäst så många gånger.
Ja, tänk om någon gjorde det? Vilken syn, jag kanske finns på You Tube? Vete gudarna, haha..tror det inte men man vet ju aldrig.
BP sa…
Om det varit en fotbollsmatch skulle jag ha skrivit Karin-personen 1-0. Gissar att personen var en kvinna.
Nu vann du och hon också.
Du vet - sådana konflikter kan också uppstå i Blogglandia. Men konstigt nog bryr jag mig mindre där. IRL hade jag nog reagerat precis som du.

PS. Finns det nåt värre än personer med offerkofta???? Nej, tror inte det. Och varför är det (tyvärr) alltid kvinnor...? DS.
BP,

Tack för det! Ett noll till Karin, jag suger i mig. Du har förstås rätt, det är kvinnor som oftast tar offerkoftor på sig, bara att konstatera. Jag håller med dig.
Vi vann båda två, absolut, och inte bara vi två utan hela klassen.

Ja, visst händer det i Blogglandia också men jag är som du, jag bryr mig inte ...vandrar vidare. Ibland säger man förstås till..
Tove sa…
Givetvis är en inte utan känslor som irritation, bli ledsen, trött och hängig och att bli arg även om en är så glad och positiv så andra reagerar på just det och berömmer en för det också.
Mänskligt det 👍
Känner igen mig i det där att glad positiva och har blivit utskällt och ifrågasatt några gånger.
Jo, då jag har sagt till och blivit tillsagd!
Bra att rensa luften. Kanske obehagligt efteråt det där vi har av samvete.
De allra flesta gånger kan en ju komma tillbaka och prata om det.
Tutta eld - jo jo.
Talande bilder till din text👏


Tove,

hela känsloregistret äger vi nog alla var till mans, till kvinns. När jag jobbade inom Steinerpedagogiken fick jag kontakt med en föreläsare som var på besök och vi diskuterade detta med att vara en positiv människa. Det är inte helt lätt att bli tagen på allvar när man är det, kunde konstateras plus en massa annat till.
Det är bra att rensa luften, absolut. Ingen tvekan om annat.
Gör man det så brukar man få ordning i oordningen så att säga.

Tack !
femfemman sa…
Så bra att du sa till! Kanske hade jag vågat. När man bara inte orkar med gnället längre. Finns ju elever som håller på så där också...allt är tråkigt. Att höra det om och om igen, då blir det tråkigt för många.
Och så det där temat hos en del bloggare"tråktorsdag". Så DUMT!
Påpekade det en gång ...men fick "ovett" tillbaka.
Positivare, det är ett vinnande koncept. Kram
femfemman,

ja, det var ju det, även om jag kanske inte hade tänkt göra det.
Jag orkade inte höra gnället, det störde min upplevelse av lektionen, också andras, det syntes. Eleverna i min klass är ju alla vuxna individer, man kan förvänta sig lite mera takt och ton. Nå nu är alles in ordnung som det heter.
Haha, du är en tuffing som vågar sticka ut hakan, jag gillar dig mycket för den skull. Tråkig blir du aldrig, bara så du vet.
Vi kör för mera positivt så länge det är äkta vara, även sånt kan bli tråkigt om det inte är äkta.
Kram!
Guldkryckan sa…
Ibland måste man ju säga ifrån, både för sin egen skull och den det handlar om.
Det tror jag alla mår bäst av i slutändan.
Gnäll har ju en tendens att sprida sig om man inte aktar sig.

Ha nu en fin Tisdag. 🌹
Guldkryckan,

ja, så är det och precis som du säger, så smittar gnäll. Gnäll ska stävjas.

Ha detsamma du med! 🤶
Annika sa…
Nog är du gumman du, som min älskade mormor skulle ha sagt.
DET var bra gjort Karin!!!
Energitjuvar är ett elände. De tar så mkt från alla andra och de äter sig in i ens själ. Jag är inte lika modig som du, önskar att jag kunde tända till sådär som du gjorde.
Det var ju det bästa du kunde ha GJORT!!!
OCH personen fick sig en tankeställare! OCH hen tog den till sig. Fasiken, bra JOBBAT av dig!!
Jag hade förmodligen övertänkt så ini bänken efteråt. Men jag tycker att du gjort det enda rätta, hela klassen fick en uppgradering, tack vare dig.

FÖ, vi snackar ju inte om allt i en blogg. Tycker inte om när någon bara tror att man är på ett visst sätt utifrån det man skriver om i sociala medier. Detär lite mer komplext än så.

KRAMAR från mig!!
Karin sa…
Bra rutet, tycker jag. Lustigt nog hade vi ett samtal häromdagen några stycken om precis samma sak. När kan man, ska man, bör man säga ifrån och när ska man inte. Vi hittade väl ingen generell regel, mer än att man nog kan säga ifrån oftare än man tror. Eller i alla fall fråga om det är något som verkar konstigt.

Som när jag betalade med mitt kort häromdagen, där det ofta bara går att "blippa" utan kod. Nu ville betalapparaten ha kod och jag kommenterade att det är ju tur att man måste knappa in koden ibland, så att man inte glömmer den. "Ja", sa expediten "den risken finns ju, om man bara köper billiga saker." Det lät eventuellt en smula snorkigt, så jag frågade hur hon tänkte där. "Jo det blir ju lätt så om man har ett kort som man bara använder till att småhandla och aldrig använder koden. Då glömmer man den ju och måste beställa nytt kort. Jättekrångligt!" Ett helt sakligt konstaterande, utan några som helt oförskämda undertoner. Tur att jag frågade!
Annika,

så gulligt uttryck av din mormor. Jag gissar att du fick höra det någon gång.
Tack, det gick inte att hålla tillbaka..
Efter en lång tid, faktiskt, man vill ju gärna att personen i sig själv ska fatta...
Det är både plus och minus med snabbtändning och med långsam med för den delen, haha..
Personen tog till sig, ja. Idag har vi haft riktigt bra samtal tillsammans i solen på stan.

Visst är det så som du skriver, vi berättar långt ifrån allt och ska nog inte göra det heller. Livet är inte enbart svart och vitt. Många färger finns på skalan.

Kramar även härifrån, kommer guppandes på vågorna som har vitt skum på topparna idag.


Karin,

tack!
Jag tror inte att det finns en generell regel i det här.
Jag tror också att det är bra att fråga, att säga till så snart som möjligt. Då behöver man inte spricka som jag gjorde...även om jag gjorde det väldigt behärskat på utsidan så att säga. Att jag sen var en ångvält inom mig...ja, ibland blir det så här.

Exakt, ibland är det bra att fråga, innan man själv beter sig oförskämt. Lätt gjort ibland.
Anki sa…
Jag kan se dig ånga fram där på väg hem ... bra rutet Karin!
Förr kunde jag explodera i vredesutbrott om jag blev riktigt arg, men med åren har jag alltmer lärt mig att lägga band på mig och lägga på locket. Jag skäms för att erkänna det, men jag har blivit mer konflikträdd och tar hellre ett seg tillbaka. Fegt javisst, men så har jag blivit .. en fegis alltså.
Anki,

ja, nog tusan ångade det om mig, haha..jag måste ha varit en syn för gudar. Tack Anki!
Jag exploderade inte den här gången, jag bara var heligt förbannad...hur man nu kan vara det , både helig och förbannad samtidigt.
Jag trodde också att jag har lyckats lägga band på mitt humör men ack vad jag bedrog mig själv. Mitt i allt så kokar det över...men går för det mesta väldigt snabbt om.
Inte är du feg för att du har valt din väg att gå. Man måste ju inte ta tjuren vid hornen.Jag har läst kloka ord om det någon gång. "Försök inte att stilla stormen, stilla dig själv. Stormen kommer att dra vidare". Jag borde skriva det någonstans där jag ser det varje dag :)

Populära inlägg i den här bloggen

Ett oförglömligt fyrverkeri får avsluta året

Veteranbil nr. nio och tio