"Med lite socker i botten så går medicinen ner”

Var det inte Mary Poppins som sjöng det? 

Hur som helst så är det nog lite socker i botten som behövs...

Jag har tagit till mig den traditionen som finns här på Madeira, att tillverka likörer till julen och som vi ger bort i gåva åt grannarna. Det fick jag lära mig den första julen här i huset av sötaste grannfrun Z. Då kom hon med tre flaskor likör åt oss. Jag trodde knappt mina ögon. Så mycket! Sen fick jag veta att det är tradition här på ön att man lagar likör och delar med sig. Plus en massa annat gott och hembakat.

Sagt och gjort , det gjorde  jag redan året därpå (apelsinlikör) och naturligtvis så har jag gjort likör i år också. 

Jag har "likörat" till livet med plommon, med blåbär och banan i år. 

Allt för att ge bort. Faktum är att jag/vi inte blir ensamma givare. Vi har fått både plommon, blåbär och banan av goda vänner/ goda grannar. Så indirekt är vi flera som ger bort och som också får ta del av den delen av likören som de har givit bort. Det blir ett bumerangkast, ungefär. Så kan det också gå. Ge och ta är den välsignade  melodin.

Plommonlikören är jag riktigt stolt över. Blåbärslikören är jag nästan lika stolt över men bananlikören, haha...Jag bad Uffe att smaka på den.- Vad bjuder du på? Hostmedicin? 

Exakt, den smakar hostmedicin.. Kanske jag ska börja med en  egen liten apoteksrörelse ? 

Nej, det blir ingen bananlikör utdelad åt varken den ena eller andra, men inte  tänker jag kasta de ädla dropparna, nejdå, det får bli hostmedicin helt enkelt eller så får den eventuella mottagaren smaka först och godkänna den starka drycken som jag ev. delar med mig av. Beroende på.  Mitt i allt så blir det en storfavorit. Hostmedicinen blir kanske riktigt bra med tiden, bara den får stå sig ett tag. 

Vete gudarna vad det kan bli av det här? 

En äkta madeirabananlikör som håller hostan borta?  Istället för codesan så får man köpa bananasan eller madeirasan.

Marknadsföraren i mig vaknar till liv. ( Jag har läst marknadsföring i nästan tre år i Åland Handelsläroverk någon gång.  Kanske 200 år sen eller så ) 

Det är ju så här som fina saker uppstår, säger den kvinnliga likörfabrikanten Karin. Finns det en likörfabrikör eller en apotekare på ön som vill ha receptet och bli rik på kuppen? Jag bjuder på det! 


   En glad Lucia önskar jag alla som tittar in här idag! 


                                                     Karin Eklund, Funchal, Madeira

Kommentarer

Vilken härlig tradition. Roligt att byta hemvist och upptäcka nya traditioner. Men märkligt att bananlikören smakade hostmedicin. Det tänker jag inte på när jag tänker på bananer. Men den kanske blir riktigt fin om den får lagras. Eller också får du helt enkelt bli hostmedicintillverkare (vilket långt ord).

Glad Lucia till dig också!
Anita, de fyra blomsterhaven,

ja, det är en fin tradition, verkligen.
Det tar lite tid att lära sig allt det nya, som också är olika från trakt till trakt här .
Bananlikören trodde jag att skulle bli söt som bara den men ack vad jag bedrog mig...det måste nog lite socker till men den får vara. Mitt i allt blir den en höjdare. Annars blir jag apotekare härefter 🤗🤗

En fin Luciakväll önskas!
femfemman sa…
En så fin tradition! Verkligen något att ta efter.. Likör skulle vi ju också kunna få till. Fast inte banan då. Ha en fin Lucia Kram
Znogge sa…
Vilken fin tradition att göra likör och dela med sig av den. Just bananlikör är dock inte min grej så där går gränsen men på andra frukter och bär blir det säkert väldigt bra.

Önskar en fin luciakväll!
Anonym sa…
Åååå så fin och rolig tradition 🤩 synd Du inte kan skicka lite hostmedicin/bananlikör till mig så jag får provsmaka 😋
Kul att Du hänger på Dina grannar och gör som de gör 👍
/åsa
BP sa…
Ja, det har du rätt i. Många finrätter uppstod efter misstag. Tycker det är duktigt att göra egen likör. Men okej, gör man eget öl eller vin kan man väl göra egen likör också. Ingen smak är dock nåt för mig. Likörer är alldeles för söta för min smak. Och bara tanken på banan-/hostmedicin - nej tack;-)
LillaSyster sa…
Jag tror att dina likörer är goda.
Bananlikör var väldigt populärt på ett bröllop vi var på. Jag körde bil så jag smakade inte, men alla killar var som tokiga i denna dryck. Ha en fortsatt bra Luciavecka!
Karin sa…
Vad fint med givandet och fåendet! Det är ju den bästa sortens presenter och så kul att göra och ge eller att få del av andras kreativitet.

Gissa vad alla mina barnbarn (utom ettåringen) önskar sig i julklapp? Min chokladkola! Jag blir ju helt tårögd av sådana önskningar.
femfemman,

ja, det är en riktigt trevlig tradition. Bananlikör, det blir nog inte sådan här igen om det inte visar sig att den blir bra efter lagring. Kanske den duger till nästa jul. Få se hur det går.
Tack !
Kram!


Znogge,

ja, det är en fin tradition.
Få se hur det går med min "hostmedicin"? Spännande det här.

Önskar dig detsamma. !
Åsa,

ja, det är ju det.
Det skulle ju vara roligt att kunna sända dig lite hostmedicin...
Jag vill gärna lära mig att leva på portugisers vis. Jag är ju i Portugal nu.
Tack!
🤩

BP,

ja, mitt i allt så blir det en riktigt bra likör/hostmedicin av bananerna. Det är ingen större konst att göra likör..
Söta kan de bli, beroende på hur mycket socker man ger dem. Man jag är inte heller någon likördrickare som så...
LillaSyster,

plommon och blåbärslikörerna är goda. Bananen får jag vänta och se..det smakar inte banan alls, utan mera åt russinhållet, starkt som attan.
Ha detsamma du med!
Karin,

det är en fin tradition. Här bär vi likörer och bakverk mellan varandra..
Oj, så rart, undra på att du blir tårögd. Nu sätter du förstås igång chokladkola-tillverkningen så det står härliga till!
Maken har gjort fin röd likör av slånbär till jul.
Din apelsinlikör njuter vi fortfarande av! Inte så mkt kvar nu.. Så igår köpte jag den obligatoriska mandellikören som jag vill ha till jul. Kanske det är något att prova att göra själv när jag kan börja skörda mina egna mandlar! Bananlikören kanske du kan använda till att göra hot shots av? Blåbärslikör.. mums!
Hanneles bokparadis,

slånbärslikör har jag smakat och det är riktigt gott.
Anna i Portugal,

Vi hade apelsinlikör kvar länge vi också så gjorde jag Rombergstårtor, där den behövdes. Nu visar det sig att de är lika goda med blåbärslikör om inte ännu godare. Utveckling pågår hela tiden. Jag har faktiskt tänkt på shots..få se vad det blir med tiden. Mandellikör, självklart Anna, ska du testa att göra egen likör.
Gunnel sa…
Vilken fin tradition att dela med sig av det man gjort. Tänk så många trevliga människor man träffar på kuppen. Jag har fortfarande inte stött på någon av mina grannar, men jag kunde kanske börja med din idé. Tror nog det hade blivit uppskattat. Jag har också testat att göra likör för många år sedan. Då gick vi in i skogen och plockad vildhallon bl.a. Har glömt hur det smakade, men du satte igång min fantasi och lust att testa saker igen. Tack för det! Ha det gott.
Gunnel,

ja, det är en väldigt sympatisk tradition. Var och en utifrån sin förmåga förstås men alltid någonting i alla fall. Smått och stort. Vi önskar varandra god jul på det sättet.
Du får göra så, börja med idén, det måste ju inte vara likör, det kan vara någonting annat.
Härligt att du fick lite lust att testa. Tack själv och ha det bra du med!
Anki sa…
Vilken trevlig tradition! Jag har också gjort likörer en gång i tiden (läs forntiden). Minns att jag tyckte den var god då ... numer tycker jag likörer är onödigt söta, men som hostmedicin funkar den säkert bra :)
Önskar dig en fin torsdag!
Anki,

ja, det är en riktigt trevlig tradition. Här säljer folk likörer på marknader så att de som inte vill göra själv kan köpa för att ge bort.
Likörer är söta, helt rätt. Märkligt nog är bananhostmedicinen inte söt alls.
Tack detsamma!
Jossu sa…
Vilken fin tradition. Bananlikör lät gott, men med tanke på kritiken hade jag nog velat provsmaka blåbärslikören istället.
Jossu,

Ja, en riktigt fin tradition, som jag så gärna har tagit till mig. Julen börjar lite tidigare rent planeringsmässigt. Så mycket av överflödet som finns vissa tider på året vad gäller frukter och bär så är det fint att påbörja likörtillverkningen i god tid. Då är allt klappat och klart när det är dags att dela med sig.
Blåbärslikören är god men jag tror att den bli ännu godare om den får stå ett tag. Plommonlikören är min absoluta favorit.
Annika sa…
Apelsinlikör, gud så gott. UNDERBART-
Ser vad Anna skriver ovan, att hon fortfarande njuter av den hon fått av er. KAN bara tänka mig hur ljuvlig den måste vara. Lite Grand Marnier a la Karin. Bästa!!
Blåbärslikör? JA TACK!! Sjunde himlen!! JU! Nordiskt och asgott.
Banan? NOPE, gillar inte sådan alls. Inget med banansmak övh. Förutom bananer bananer, haha.
Tycker att allt annat smakar medicin. SÅ jag fattar exakt vad Uffe menar.
MEN den kanske blir effektiv som hostmedicin. Du får prova när ni får hosta näsa ggn.
Så trevligt att du ger bort dina likörer som present också. Ni har fått så fina, nya traditoner på Madeira.
Kramar över det blåsiga havet!!!
Annika,

ja, apelsinlikören blev bra. Det ska nog bli sådan igen..

Blåbären är plockade i Jämtland, men även här finns det blåbär.

Bananen är fortfarande spännande..smakar allt annat än banan, dock. Envis som jag är ger jag mig förstås inte. Man kan ju inte lyckas med en gång, alla gånger 😉
Det är evigheter sedan jag var förkyld så jag kanske får dricka den som förebyggande, haha..
Ja, jag anammar gärna de nya traditionerna här, vilket det finns hur många som helst av. Jag har bara nuddat lite på ytan ännu.
Kramar också härifrån! Kramarna kommer snabbare över till dig än dina till mig. Dina får kämpa på i motvind idag.
Lena i Wales sa…
Vilken fin tradition att ge varandra gåvor som grannar.
Kul blandning av likörer. Ibland blir det gott, ibland mindre gott. Det är det som är spännande.
Ha det bra!
Lena i Wales,

ja, det är en fin tradition.
Exakt, ibland lyckas, det ibland inte.
Ha det bra du med Lena!
Tove sa…
Liköra Karin; Tar sedan dit hon kommer och lever bytalikörlivet; granngod tillvaro!
Likör från franskans liqueur, latinets liquor som betyder vätska.
Tänkte även på vätskan vi har i ryggmärgskanalen - livets vätska, behöver en likör :-)
Tove,

likörkramar till poetissan! 😊🥰
Märtha sa…
HUR gör du likören? Vi har packat mirabellplommon och gulkrikon och körsbärsplommon och lite chokladkörsbär i skilda burkar, fyllt på med socker och vodka, och det är tusan så gott! I små doser. Det blir troligen lite gåvor av det hela, inte skall vi smutta upp allt! Jag är inte precis den som gillar alkoholhaltiga drycker i större mängd. Å andra sidan, när man får stor skörd så.. .och sylt och saft blir jag ändå trött på. Även om de produkterna också har sina köpare. Men det där med hostmedicin får du allt utveckla...
Märtha,

ungefär som ni gör men jag använder aguardente, rom, istället för vodka.
Ja, bananhostmedicinen är på utveckling.

Populära inlägg i den här bloggen

Ett oförglömligt fyrverkeri får avsluta året

Veteranbil nr. nio och tio