Hoppa på tåget/ 27/ Brodera

Lördag betyder att Tove och jag kör tåget och som vem som helst kan hoppa på om lusten finns. I förra inlägget skrev jag om ändringarna vi har gjort vad gäller länkar. Titta gärna in där 

Välkomna med att leka med orden och att Hoppa på tåget med oss! 

Idag är det Tove som har givit ordet Brodera.

Jag har den stora lyckan att jag bor på en ö som är känd för sina broderier. 



Det finns två viktiga produkter, vid sidan av vinet, som har spridits ut i världen och blivit symboler för Madeira. Det ena är korgarbeten av vide, det andra är broderade dukar. Korgfabriken i Camacha ligger nere för tillfället, är under renovering har jag förstått,  men broderiet är i gång, om än i mindre skala än tidigare. Båda dessa produkter har skapats av män och kvinnor i enkel hemmiljö ute i byarna innan föremålen vandrade ut i världen för att ofta hamna i de mest förnäma hemmen på andra ställen i världen

Broderierna, som jag tänker hålla mig till i detta brodera-inlägg, utförs med handens och fingrarnas sofistikerade teknik och med ett personligt avtryck i varje föremål. De kan inte ersättas av någon maskin eller robot. 


Den  här bilden har några år på nacken redan och visar kvinnan som alltid satt utanför broderiaffären i backen mitt emot Catarinaparken. Den affären är stängd numera. Men SE vilka broderier hon har framför sig...
Hisnande vackra, makalöst fina




 Alla broderier har ett äkthetsintyg 
som man kan se till höger om blusen i bild
Vi var tillsammans med Olgakatt, som inte bloggar längre, på besök i fabriken en liten bit härifrån. Nu broderar de inte där utan tar emot alla hantverk som samlas upp än här, än där på hela ön. De flesta broderier görs fortfarande i hemmiljöer men de tvättas och behandlas enligt konstens alla regler i "fabriken" innan de går ut till försäljning.




Här stryks det. Broderiarbeten som har inkommit från folk i byarna, granskas noggrant, tvättas, stryks, stärks och allt vad som krävs innan de kan anses vara klara till försäljning. 


   Olgakatt studerar lådornas etiketter. I varje låda finns det mönster....


  Här finns enbart en liten del av alla mönster....
  Det finns massor, massor

  

    Allt utfört av människohand, ett fantastiskt konstverk. 

    

    Andlöst vackert är det, så välgjort

     
Dukarna, arbetena är mycket fina men också mycket dyra. 
En liten löpare som jag såg i ett skyltfönster vid fabriken kostade nästan 500 €. 
Vilket de är värda, det finaste hantverket måste få kosta. 
Det ligger oerhört många timmar bakom varje liten duk
Det finns folk som vill ha, folk som har gott om pengar och bra är det så att inte konsthantverket försvinner helt från marknaden. 
Marknaden har minskat, av förståeliga skäl, folk tänker annorlunda idag. 
Jag tycker att broderierna är urvackra, men i mitt hem skulle de inte fungera. 
Då måste jag i så fall lägga plastduk över dem...
En liten brödduk köpte jag en gång men den stannade kvar på Åland när vi flyttade hit
Kanske dags igen att åderlåta pensionen en liten smula i alla fall? 


   En bit ifrån oss, i anslutning till fabriken, siter en kvinna och broderar utanför butiken.
   Konsthantverket lever och må det få leva...

   Tack Tove för ordet Brodera! 


   
   I augusti är Tove "ordpåhitterska" : 
     
   12 augusti    Silke/siden
   19 augusti    Dass
   26 augusti    Konst

   September tar jag över med orden: 
    
      2 sept           Spegling
      9 sept           Sten
    16 sept           Hand
    23 sept           Jord
    30 sept           Luft

I oktober har Tove valt följande ord: 

       7 okt            Trä/träd
      14 okt           Väg
      21 okt           Dator
      28 okt           Tår

   


   Trevlig helg alla!

                                            Karin Eklund, Funchal, Madeira

Kommentarer

Tove sa…
Helt klart ett ÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅ inlägg! SÅ vackert, SÅ hantverk! - och faktiskt gläder det mig stort att priset är högt.
Fantastiska bilder - både broderierna och den där med Olgakatt - jag minns henne väl och om du har kontakt så hälsa henne.
Vilken hylla med mönster; jag blir nära nog "hög-påtänd" om en kan skriva så och det har jag ju redan gjort så det får stå :-)
Tack du härliga kollega för detta! En hantverkare skriver om andra :-)
Broderisk kram!
femfemman sa…
Köpte en del broderade dukar då vi reste till Grekland många somrar under förra årtusendet. Ligger i skåpen numera... den typen av broderier passar inte ihop med mej och mitt. Förstår att det ligger oerhört mycket arbete bakom, men tycker inte om dem längre. ( Kan tänka att mina dukar dessutom var fabriksbroderade...)
Har en del egenbroderade dukar. Korsstygn och "fylla i stygn". Kan det heta plattsöm? Till jul kommer de fram...

Fast jag föredrar svärmors vävda dukar. Hon var jätteduktig. Har köpt en del från andra hantverkare också. Gillar de vävda bordsmattorna.

Ha en fin lördag!
Anki sa…
WOW ... verkligen fantastiska hantverk dessa broderier! Intressant läsning och jättefina bilder!
Ha en fin helg!
Trots att jag varit på Madeira så visste jag inte om att dom var så kända för sina broderier. Men tack för att du visade detta. Vilka fantastiska mästerverk. Förstår att dom kostar för vilket arbete, vilket skickligt hantverk.
Tove,

Tack för alla ÅÅÅna, bästa lokförare som gav ordet!
Ja, att priset är högt är helt som det ska vara med tanke på allt skickligt hantverk som ligger bakom, många timmars jobb. Jadå, jag ska hälsa Olgakatt, vi har kontakt med jämna mellanrum.
Det där var bara en av väggarna som var fyllda med mönster i stora mängder. Noga dokumenterade. Tänkte redan då på att må inte någon eldsvåda ske i detta hus.
De är i en särskild klass för sig dessa broderihantverkare. Äldre kvinnor lär ut yngre, håller hårt i "trådarna", inget får bli fel...och du hittar inte ett fel någonstans på en sådan duk. Mäktigt, storartat...
Högpåtänd broderisk kram! 🤍
Det är verkligen ett fantastiskt hantverk. Dukarna är så otroligt fina. Jag använder inte dukar, så hos mig hamnar det aldrig sånt numera. Jo på jul har jag lite röda varianter. Det är glädjande att läsa att hantverket får leva vidare, trots sina priser, som självfallet är rätt att ta ut. Och tack vare ditt inlägg idag så får de ju leva vidare även här! Kram
Femfemman,
jag har också varit ägare till många broderade dukar av olika slag, både handbroderade och maskinbroderade. Många av dem har jag använt i mitt eget konsthantverkande och låtit föryngra dem på det sättet, komma till användning. Jag känner stor ödmjukhet för alla som har gjort dessa hantverk för hand. De maskinbroderade håller inte samma kvalitet, går ofta upp i stygnen har jag märkt. De handbroderade dukarna brukar ha en äkthetsstämpel, de maskintillverkade ingen.
Själv är jag mera för vävda dukar men har också haft en vit duk som var handbroderad, den kanske inte finns längre, gav bort den till någon som jag trodde att uppskattade den men är osäker på hur ödet blev likafullt. Tror den slängdes. Man gör sina misstag men givet är givet.
Jag använder också min svärmors handvävda dukar, vårdar dem ömt.

Ha detsamma du med!
Anki,

ja, dukarna är verkligen wow många gånger om. Jag blir snudd på religiös/andäktig av att se dem. Tänker på allt fint hantverk, alla timmar som ligger bakom.
Tack!
Ha en fin helg du med Anki!
Åke sa…
Jo det ligger en hel del timmar bakom, det är ju egentligen konstverk. Vackert inlägg du visar upp.
Anita,

ja, Madeira är känt för sina broderier, i all synnerhet i England. Det finns en lång historia som ligger bakom allt detta. Från början var broderiet i hemmet en orsak till att få inkomsterna att bli lite högre, sedan kom en kvinna till Madeira , som var tillhörde en av familjerna inom vinhandeln som såg potentialen i det hela. Hennes namn var Elisabeth Phelps. Hon var en av de drivande krafterna bakom att broderiet lyftes upp och blev känt. En lång historia som jag inte tar här just nu. Broderiet här är känt alltsedan 14-1500 talet men lyftes upp extra med hjälp av Elisabeth under 1800 -talet då det blev stort och vida känt.
Ha det gott!


Anna i Portugal,

ja, fantastiskt är det fastän ordet nästan känns futtigt. Men det är det högsta betyg man kan ge. Det är så fint, känns snudd på omöjligt att någon, många, kan få varje tråd att sitta så perfekt och allt detta för hand.
Hos oss är det likadant, jag använder duk på stora bordet men i övrigt har jag bara en på bänken vid fönstret. Tillsvidare lever hantverket vidare även om det på grund av tidens gång har förändrats. Vi har ju alla blivit lite mera praktiska av oss, vill göra det enklare för oss osv..
Jag lyfter gärna fram det här hantverket, om och om igen.
Kram
Åke,

du har helt rätt, det är rena konstverken detta, utan minsta tvivel.
Tack!
wiper sa…
Så skickliga och konstnärliga dom är som kan brodera så vackert. Jag bara njöt av alla bilder du visade upp. Jag förstår att dukarna är dyra för det är ju ett konsthantverk. Blusen är ju också helt fantastiskt fin

Verkligen härligt att få bo som ni bor och att dom är kända för sina broderier

Ha en skön helg
Kram från Malin
Ditte sa…
Tack för ett spännande och givande inlägg. Roligt att läsa. Att Madeira är kända för sina broderier visste jag och har sett fina exempel på det just på ön.
Väldigt fina bilder som fint illustrerar din text.
För egen del har jag aldrig broderat eller ägnat mig åt handarbete men mamma och mormor gjorde det. Och det är med stor glädje jag ibland lägger på hemvävda linnedukar, försiktigt och vackert broderade för att passa ett par serviser vi har. Likaså finns servetter till. Och detta används här hemma ganska ofta. Det en har vill jag använda för i lådorna är de inte till nytta.
Önskar dig en fin helg.
Kram
åsa sa…
Inte för att brodera ut texten alltför mycket så WOW 🤩 att Madeira är kända för vin och som pensionärstillflykt 😅 visste jag men inte att de är mästare i broderade dukar och andra alster.
🤗
Jossu sa…
Så vackert hantverk. Dessa broderier har en sådan charm, som jag har svårt att se hur moderna, massproducerade inredningsdetaljer skulle kunna få.
Wiper,

ja, de är verkligen skickliga. Från äldre kvinna till ung flicka går traditionen vidare. Inget som inte är perfekt går genom nålsögat. Ett verkligt kvalitetshantverk av hög klass är vad det är.
Vi njuter av att bo här, trivs förträffligt, känner oss hemma.

Ha en skön helg du med Malin
Kram
Ditte,

det förstår jag väl att du känner till om Madeira och broderierna 😊
Man kan ju inte ägna sig åt alla sorters hantverk och sysselsättningar här i livet. Jag har broderat, hörde till handarbetet i skolan. Har t.om något dynvar kvar med mitt monogram på. Men annars har jag också handvävda linnedukar, löpare i skåpet för användning av en långbänk och ett långt bord. Svärmor var en höjdare på att väva, rena klenoderna är de.
Så fint att du nämner servetter; jag har sådana jag också någonstans. Måste nog plocka fram dem och använda dem. Annars blir det bara mat för lådorna men det finns ju så många fina pappersservetter också.
Önskar dig detsamma!
Kram!
åsa,

haha, brodera på du bara för visst är det Wow.
pensionärmål är det nog fortfarande men inte alls i den omfattning som det en gång var. Hit kommer många ungdomar, yngre par och så vidare för att klättra och vandra i bergen, surfa och dyka. Numera är detta med pensionärutflykt inte alls lika stort som tidigare. Nu är ön till för alla åldrar.
Jodå, här finns mycket annat än madeiravin också. Mycket! 🥰
Jossu,

ja, oerhört vackert. Det går inte att jämföra egentligen. De massproducerade saknar den där speciella själen som det hantverkade har.
znogge sa…
Lördagens ord är verkligen som klippt och skuret för dig. Så många vackra broderier du visar upp och ja, jag kan förstå att detta hantverk kostar.

Önskar en god kväll nu!
Znogge,

ja, det skrev jag redan då jag läste ordet, åt Tove, att det ordet passar som hand i handske för min del. Givetvis så måste det kosta med tanke på kvalitet och allt arbete som ligger bakom.
Tack detsamma!
åsa sa…
Nu så har jag broderat och hoppat på tåget 🚂 det tog sin lilla tid 😅 men skam den som ger sig…

svar När det gäller skogsavverkning nära bebyggelse tycker jag att den som rår om skogen/tar beslut att avverka borde vara tvungen att tänka etiskt ☺️ inte kalhygge eller föryngringsyta… det är en styggelse. Må så vara om enskild skogsägare är tvungen att avverka på grund av ekonomisk situation men när kommunen gör en slutavverkning överallt inom nån mil runt om centralorten då känns det som överdrivet agerande.

Ha en fortsatt fin lördagskväll 🤗/ åsa
BP sa…
Ja, du bor ju verkligen i/på broderiernas förlovade land - eller ö man kan säga. Minns kvinnorna som satt utanför dina "hål i väggen" och broderade fantastiska konstverk. Och turisterna gnällde att de var dyra. Personligen tyckte jag att kvinnornas timlön kanske låg på max. 50 öre...
Visste inte att broderierna fortfarande görs från hand. Var säker på att fabrikerna hade tagit över.
Ja, det temat var ju perfekt för dig:-)
åsa,

så kul att du är med och tuffar på. Ska genast besöka dig och se vad du har broderat.
Du har så rätt , tycker jag, vad gäller skogsavverkningen och det etiska tänkandet. Jag tänker också på livsmiljön för alla insekter, skogens djur etc.Vatten som inte sugs upp osv-
Ha detsamma du med! 🤗
BP,

ja, det gör jag verkligen och riktigt nära "fabriken" också som inte är en fabrik i egentlig mening utan stället där man samlar in alla broderier, kollar dem, tvättar dem etc....slutstationen innan de säljs.
Här görs allting för hand ännu, ingen fabriksvara. Äkthetsmärket berättar hur landet ligger till och priserna är förstås därefter. Bra så.
Det finns fabrikstyger som ser ut som broderier men de kommer oftast från Kina. Helt perfekt tema för min del idag.
Susjos sa…
Oj, vilka broderier, som alltså inte gjorts på fabrik! Fantastiskt vilket jobb som ligger bakom. Visste inte att Madeira var känt för broderier!
Tack för all info och för bilderna!
Kram!
Susjos,

ja, de är fantastiska dessa broderier. Många många timmars arbete ligger bakom vart och ett av dem.
Tack själv och kram till dig med!
Gunnel sa…
Så otroligt vackra broderier och vilken lycka att få kika i de där mönsterlådorna.
Gunnel,

ja, de är otroligt vackra, så välgjorda. Mönster finns det, fanns det i oanade mängder. Otroligt många som man hade samlat på sig under en lång räcka av år.
Paula sa…
Bevare mig väl! Säger jag när jag ser väggen med mönster! Jag har faktiskt inte tänkt på att Madeira är känt för broderier, men det låter onekligen bekant när du tar upp det.
Konsthantverk är verkligen dyrt, och det är lätt att förstå varför. Hur många arbetstimmar ligger inte bakom? Och hur välgjorda är de inte! Jag brukar gå förbi en hantverksbutik som ligger vid torget i Falun. Där finns så mycket fint i fönstret, får ett ha-begär, men vet att priserna ligger för högt för min magra plånbok. Jag bara önskar att turisterna har fetare plånböcker och förälskar sig i våra vackra svenska hantverk. Detsmma önskar jag förstås även brodyrmakarna på Madeira! Jätteroligt att se de vackra dukarna! Kram
Paula,

ja, jag kan förstå att du säger det. Jag gör det jag också och varje gång vi går förbi skyltfönstrena vid "fabriken" så stannar jag till och är helt betagen i det fina hantverket som utförs.
Habegär har jag också men liksom din plånbok så säger min detsamma. Não, nej...
Tack och lov så finns det marknad för broderiet här ännu.
Tack Paula, kram!
Lena i Wales sa…
Underbara broderier!
Bra att de tar rejält betalt efter att gjort allt detta arbete.
Lena i Wales,

ja, de är underbara, otroligt fina.
Ja, så tycker jag också, de ska ha betalt för det fina de utför.

Populära inlägg i den här bloggen

Ett oförglömligt fyrverkeri får avsluta året

Veteranbil nr. nio och tio