Hoppa på tåget/ 21/ Hav

Anna i Portugal gästspelar idag på midsommardagen, i Hoppa på tåget. Hennes destination är ordet Hav . Varmt välkommen Anna ! Det är jättekul att du styr tåget idag! 

Alla som brukar hoppa på tåget har jag länkat till här:

 AnkiAnnaAnna i Portugal, Carita. En vanlig man, Ordodlaren, Paula, ToveZnoggeÅkeÅsa 

Ordet hav, får mitt inre hav att gunga till rejält, för om något betyder mycket för mig som är född på en ö, Åland ,mitt i Ålands hav mellan Finland och Sverige och  som nu också bor och lever på Madeira, en ö mitt i Atlanten, så är det just havet..Jag har alltid varit omsluten av hav, inte bara som det våta element det är utan även i allt det vardagliga som följer med att vara granne med havet, att leva vid havet, leva av havet, leva för havet. 

Det är rätt så intressant allt detta för min egen del, jag som är en jordnära människa är också så mycket hav. Utan havet skulle jag knappast kunna andas ordentligt. 

Jag har alltid sagt att jag är som  maskrosen, vilket jag nog också är och det i den bemärkelsen att den kan rota sig var som helst. 

Det tror jag att jag också kan om jag så måste men  jag tror nog att min fröställning ändå skulle dra sig mot havet innan landning. 

På något sätt skulle jag få till det så i alla fall😊

Jag är ju självstyrd jag också, inte bara mina öar. 


Maskrosen i sig brukar själv åstadkomma ett hav för övrigt, ett gult vackert hav.


Vyn över Kobba Klintar med ståtbådan Göte och kryssningsfartyget Birka i bakgrunden är för alltid inristad i mitt hjärta. Så länge det slår så finns denna bild inom mig. Det där är mitt Åland, tröskeln till Ålands hav. 

Tröskeln till Åland, en av mina öar i världen. 


   När Atlanten är lugn så kan det se ut så här då man står på klippan Cabo Girao, här på Madeira.


    Men det kan se ut så här också..


   Det gäller att ha sjövana och starka motorer


   En fördel är förstås att man inte blir sjösjuk också


   När oceanen är lugn igen kan man ta glasbotten-båten och fara ut för att se på livet under ytan.


Santa Maria, ett av skeppen som var med då Columbus drog iväg på upptäcktsfärd till Amerika, gick nog för segel på den tiden och inte för motor som dagens replika gör. Här rundar den snart Gorgulhoklippan. Tala om att åka i ett äggskal med tanke på stora djupa vatten. Vilka modiga människor det har funnits på de sju världshaven. 


   En surfare är på väg ut i böljan den blå...


    Havet ger mat och förnöjelse, sällskap ute på piren, goda samtal 



   Vid havet kan jag andas

En sommarkväll med varma röda granitklippor under mig vid norra Ålands kust. Jag kan ännu känna värmen. Den finns där, den försvinner aldrig. Havet som brer ut sig. Allt värmer mig än. 


   På väg hemåt en augustikväll då solen går ner i havet. Sälskärsfyr till höger i bild.


 Plötsligt brinner hela himlen, alla fåglar tystnar, det är snart natt, bara snurrebåtens ljud hörs med det     mjuka klucket mot strandstenarna innan vi är hemma igen. Oförglömliga stunder


En annan vy, i ett annat land, men också mitt land nu. Jag är Karin från Åland, jag är Karin på/från Madeira. En gång ska jag själv bli ett med havet när askan efter mig sprids ut i allt detta djupa blå som förenar mina öar i världen. Jag älskar den tanken, så jordnära jag än är. Havet!

Tack Anna för ditt härliga temaord !Nu ska jag guppa vidare och läsa alla andras bloggar som har skrivit om dagens temaord Hav. 

   I juli är det jag som står för orden enligt följande: 

   01 juli    Eld
   08 juli    Kram
   15 juli    Pusselbit/ar
   22 juli    Skugga
   29 juli    Vatten

   I augusti är Tove tillbaka igen och hennes ord är
   
   05 augusti    Brodera
   12 augusti    Silke/siden
   19 augusti    Dass
   26 augusti   Konst

Vill du vara med på Hoppa på tåget, så tag kontakt antingen med Tove eller med mig i kommentarsfältet.  Här kan du läsa Introduktionen . Välkommen med! 


                                             Karin Eklund, Funchal, Madeira

Kommentarer

Märtha sa…
En filosofisk och inåtgående havsbetrakrelse! Man brukar säga att skillnaden mellan en finlandssvensk och en finne är hur man tänker sig "strand". Jag är finne, min inre bild är stränderna vid de små insjöar (träsk, kallar vi dem) där jag vuxit upp. För många av mina bekanta är det havsstranden som nästan är allenarådande. Ligger nu i skogssängen och lyssnar på vindens sus (några aspar står för bakgrundsljudet) fågelsång och ser på gråsparvarna i holken intill. Senare idag kommer det "hav" härifrån, men jag har rabattkryperi att ta itu med också, har haft "semester" från det i några dagar i hettan... Ha det gott vid havet!
Anna sa…
Vilket berättelse, från ö till ö, hela tiden så nära havet. Håller helt med, det går lättare andas nära havet. Tack för vackra bilder och härligt uttryckt angående din betydelse av veckans ord!
Så glad jag är att du guppar med på temaordet och att vi båda älskar havet har vi ju berört så många gånger. Ändå tar din text tag i mig. Dina ord gör mig ödmjuk (åtminstone tillfälligt) så som havet gör. Tack Karin <3
Åke sa…
Så mycket vackert du bjuder på :) Havet är liksom hos dig mitt hem. Jag skulle bli sjuk om jag inte fick vistas på det.
Märtha,

jag gissar att de flesta ålänningar skulle känna igen sig i min inåtgående och filosofiska betraktelse. Danade av havet....
"
Jag å min sida trodde att det är språket som är skillnaden mellan finlandsvensk och finne, jag har aldrig förstått att det har med hur "man" tänker på strand. Ålänningar i sin tur tänker sig som ålänningar och intet annat, men givetvis så är havsstranden den närmaste där, även om vi har träsk, små insjöar och djuphavsvikar och andra vikar också på Åland.
Men det är intressant allt detta, hur man ser på saker och ting med olika ögon.
Det låter skönt att ligga i en skogssäng, jag vet ju att du trivs som fisken där i skogens hav. Tänk att ni har gråsparvar där, dem har jag bara sett i städer tidigare. Däremot så hade vi mängder av fina pilfinkar i vår närhet när vi bodde i Geta.
Jag ser framemot att få läsa om ditt inlägg om "hav". Ha det bra i rabatterna, jag har förstått att ni har det varmt och skönt just nu. Här har vi det också, på tisdag kommer sommarvärmen hit har vi fått veta.

Anna,

Tack, snälla du!
Det kanske är en inbillning detta med att känna att man kan andas bättre vid havet men ack så skön den är i så fall, den inbillningen 😊
Anna i Portugal,

vi är nog samma andas "barn" vad gäller hav. Jag vet att havet har stor betydelse för dig också.
Tack själv Anna! 🤍
Nu guppar vi vidare...
Åke,

tack!
Ja, jag har förstått att havet finns inom dig också, bor man nära det året om så är det så. Havet betyder oerhört mycket.
Häftiga och härliga havsbilder här i dag!
Nu är jag också med, med en lite annorlunda innerskärgårsbild - men hav det ändå :)
Guldkryckan sa…
Fantastiska bilder här, det tackar vi för.

Men visst var de modiga förr, segla på havet under så lång tid, sjukdomar och annat, skörbjugg som motverkades med frukt, C-vitaminer.
På 1600-talet visste man inte vad vitaminer var ju, det var väl på 1800-talet man kom på vad som behövdes.

Ha nu en fin midsommardag.
Znogge sa…
Underbara bilder!
Min kärlek till havet är stor och den har jag sedan barnsben. Att bo på en ö är helt enkelt kanon så härifrån flyttar jag inte i första taget :D

Önskar en fin lördag!
LillaSyster sa…
Gillar bilden med porten ♡
Hmm dagens båtar och navigeringssystem skiljer sig mycket från förr.
Ha en fin midsommardag=)
Tove sa…
Ännu en havskvinna - men maskrosen förmåga att rota sig; mycket fin och varm personlig text som speglar sig i bilderna!
Kombinationen jordnära havskvinna är ett ståsted (norska)- där en befinner sig - är sig själv var en än är 💖
Ljuvligt; så härligt Anna hoppade in👍
åsa sa…
Ordet hav väckte gamla minnen… när jag var barn/tonåring och sedan när jag blivit äldre/självgående var det vanligt att ta båten över kvarken och tillbringa ett dygn i Vasa, men efter Estonia katastrofen då en skolklass från Vilhelmina försvann ner i djupet utvecklade jag en båtfobi och rädsla att drunkna.
Boende i inlandet, i Norrland så är det långt till havet 😅 men vår älv Ångermanälven flyter ut i Bottenhavet 👍
Gillar Din tolkning och förstår Din längtan till havet, samma lika min fast för mig är det fjäll och de norrländska älvarna som ligger mig varmt om hjärtat.
👋 åsa
Märtha sa…
Ligg i sängen och kommentera utan att hjärnan är helt inkopplad... Det är ju grå flugsnappare jag har i en holk bredvid sängen! I och för sig kan man också se en och annan gråsparv här i jordbruksbygden.
Paula sa…
Att du är en havsjungfru visste jag ju, tack för alla förtrollande vackra foton! Jag hade velat vara en sjöfarare på Santa Maria eller liknande fartyg, väl medveten om råttor o risk för pirater och stormar och annat ...lätt att vara stursk på torra land!
Andningsfotot blir jag helt betagen av, en så vacker tavla
Kram från pörtet på torra land
BP sa…
Helt underbara bilder, speciellt de med solupp-/nedgångar. Så vackra vyer:-)
Ja, du har ju nästan hoppat från en ö till nästa. Så du är en riktig havs- eller om det är en ö-älskare.
Ditte sa…
Njuter verkligen av dina bilder! Hav är något som tilltalar och fascinerar mig och något som jag haft med i många inlägg under åren.
Och jag vet att hav även fascinerar dig.
Väl igenkända Kobba klintar. Och visst är tröskeln till Åland fantastisk.
Och nu har du en ny ö att ta till dig och omges även här av hav.
Fastnade också extra för bilderna på soluppgång och nergång från Åland.
Havet ger och havet tar och fascinerar alltid. Och att leva utan att ha vatten eller hav i närheten skulle vara "naket".
Tack för ett fantastiskt inlägg i bild och text.
kram


Carita,

tack! Så roligt att du är med, jag kommer över och läser snart...har haft full rulle på olika sätt hela dagen lång.
Innerskärgårdshav. Kul! 😊
Guldkryckan,

tack !

Ja, jisses de gick åt på den tiden. Det var väl Kapten Cook som kom på att man behövde c-vitaminer för att klara sig. Minns inte riktigt just nu, det är ju rätt länge sen 😉😉

Tack, min dag blev jättefin, svarar jag sent omsider. Hoppas din har varit detsamma!

Znogge,

tack!
Jag förstår dig till fullo. Man gör inte det och om man gör det så flyttar man till en annan ö😊

Tack, först nu fick jag möjlighet att titta in efter en riktigt fin lördag. Önskar dig detsamma, givtevis men också en god natt, nu så nära inpå den.
LillaSyster,

tack, synd nog så klippte av den när jag knäppte till den. Toppen blev kvar där vid havet😉
Ja, det är stor skillnad på nu och då, vad gäller navigering till sjöss, till havs.
Tack, hoppas din midsomamrdag blev fin den också, min blev toppen!

Tove,

Jag brukar skämta och säga att jag har havssalt i mina ådror. Havet betyder oerhört mycket för min del.
Oj, så härligt att läsa om ståstedet, det ger mig lite extra styrka...💖
Ja, mycket trevligt att Anna tog hand om tåget idag. Perfeito som man säger här.
åsa,
oj, så härliga minnen, en tur över Kvarken. 😊
Estoniatragedin skrämde många till att stanna på land, jag vet.
Ångemanälven ger vatten till havet, fint så.
Tack, vi har våra längtor och jag förstår väl dina längtor också.
Märtha,
Sånt händer oss var och en. Ibland blir man aldrig riktigt inkopplad, vissa dagar är åtminstone jag rätt avkopplad, urkopplad.
Se där, då förstår jag holken, för gråsparven och pilfinken bygger bo på annat sätt.
Paula,

mera åt sjörövarhållet kanske`;) än havsjungfu..måste nog vara mera...
inåtgående en stund för att komma underfund med vad som ligger närmast.
De hade det rätt så tufft de små fartygen som upptäckte världen, gick under och så vidare. Ja, det är lätt att vara stursk på torra land, en helt annan femma att vara med ombord.


Kram från gränden nära havet
BP,

tack! Vyerna är vackra, kan bara hålla med om det.
Ja, jag är en ö-människa vilket betyder att jag också är en havs-människa.
Ditte,

tack! 😊
Jag vet ju att havet har stor betydelse också för din del. Vi har en gemensam nämnare i det.
Det skulle nog bli lite naket, lite torrt när man är van med att ha havet nära inpå sig.
Tack själv!
kramar!
Alltså, vilket poetiskt inlägg. Och vilka bilder! Jag har suttit här och njutit av dem alla, njutit av dina ord. Kan förstå att havet betyder något alldeles speciellt när man bor på en ö.
Tack för ett härligt inlägg!
Anita, de fyra blomsterhaven

tänkte på hav nu när jag skrev ditt namn😊, blomsterhaven.
Tack snälla du! Havet ÄR när man bor på en ö, man har det i sig, runt sig, andas det.
Tack själv !

Populära inlägg i den här bloggen

Ett oförglömligt fyrverkeri får avsluta året

Veteranbil nr. nio och tio