Tjuvar đŸ˜¶

Till att börja mÄste jag förstÄs berÀtta var tjuvarna har varit....

Tillsammans med tvÄ grannfamiljer har vi en gemensam liten gÄrdsplÀtt och till vÄrt förfogande stÄr en lÄng smal betongbÀnk att sköta om, att anvÀnda. Den delen hör till vÄr lÀgenhet, sÄ att sÀga.TÀppan Àr vÄr.

  
SĂ„ ser tĂ€ppan ut. PĂ„ fotot som jag tog under hösten -21, hade jag kommit igĂ„ng med att förbĂ€ttra jorden. Jorden var miserabel nĂ€r vi tog över den.  Den var död, hĂ„rd, stenig, full av sopor, trasiga kĂ€rl...Sakta men sĂ€kert började jag "gödsla" pĂ„ mitt sĂ€tt, grĂ€va igenom allt noggrant bit för bit. Jag tog bort vĂ€xter jag inte ville ha cch gav bort Ă„t den som ville ha svĂ€rmorsliljor och clivior. Jag grĂ€vde och grĂ€vde, blandade i kompost som jag gör pĂ„ fruktskal och grönsaksrester, nĂ€ringsvatten frĂ„n saltlösa kok etc. Vi köpte hem ekologisk jord och hĂ€stgödsel...
Grannarna ovanför oss trodde nog att jag inte var riktigt klok men jag lĂ€t dem tro vad de ville tro. Jag fick blĂ„tt konstgödsel att strö ut, jag tackade nej, det Ă€r inte min melodi!  Jag grĂ€vde och jobbade pĂ„ att fĂ„ ordning pĂ„ jorden i vĂ„r lilla bĂ€nk. SĂ„ smĂ„ningom blev jorden lucker och lĂ€tt att grĂ€va i. Fina Fina, grannkatten hjĂ€lpte sĂ„ gĂ€rna till. Plötsligt sĂ„ hade hon en rejĂ€l "sandlĂ„da", ingen hĂ„rd sĂ„dan, typ betongklump. Hon fick hjĂ€lpa till, det var trevligt med lite sĂ€llskap mitt i jordbrukandet. 
En dag kunde jag bĂ€ra upp den allra första daggmasken till terrassen för att visa Uffe. Jag var lycklig, livet hade Ă„tervĂ€nt till tĂ€ppan och masken fick förstĂ„s komma hem till sitt igen. 


PĂ„ den vĂ€gen Ă€r det, jag har planterat mĂ„nga olika vĂ€xter, testat mig fram med vad som trivs och inte trivs. MĂ„nga av mina plantor har fĂ„tt nya hem. De flesta av dem har jag drivit upp frĂ„n frö. Jag börjar hitta "hem" i vĂ„r lilla tĂ€ppa. Att odla hĂ€r och att odla hemma pĂ„ Åland Ă€r som att odla i tvĂ„ helt olika vĂ€rldar. Det som fungerade dĂ€r fungerar inte hĂ€r. Vissa av vĂ€xterna jag drev upp blev alltför stora, tog över..
I dagslÀget ser tÀppan ut som pÄ bilden och sÄ ska den inte alls se ut. Krukor ska det inte var dÀr och det Àr dÀr jag kommer fram till det hÀr med tjuvar...


Jag tycker det Ă€r sĂ„ fint att bli vĂ€ckt av koltrastarnas sĂ„ng i tidig morgon, nĂ€r det fortfarande Ă€r lite mörkt. 😉



 Jag har lĂ€nge funderat pĂ„ vem det Ă€r som grĂ€ver smĂ„ gropar i tĂ€ppan. Har vi möss? 
Men sÄ dÀr brukar det inte se ut nÀr de har varit framme..
Är det grannen som av misstag spolar bort jord nĂ€r de vattnar sina vĂ€xter i trappan bredvid?
Jag har rĂ€ttat till, slĂ€tat över groparna och sĂ„ dĂ€r har det hĂ„llit pĂ„ ett tag. 
Sen blev det bara vĂ€rre, det lĂ„g jord överallt pĂ„ stenarna pĂ„ sidan om tĂ€ppan. 
Flera gĂ„nger per dag fick jag sopa och tvĂ€tta. 
Sen föll polletten ner nÀr jag sÄg att jag var betraktad ovanifrÄn.
Koltrasten höll koll pÄ mig.
Det var koltrastarna som hade kommit underfund med att det fanns fina stora feta goda 
daggmaskar i vĂ„r lilla tĂ€ppa! 
MÀtta och glada ungar i boet Àr förstÄs det bÀsta av allt, nÀra till mataffÀren Àr det ocksÄ,
bara över grÀnden och vips sÄ Àr matproblemet löst.



Men nu Àr koltrastarna inte lika glada pÄ mig lÀngre.
Jag mĂ„ste ta till en nödlösning och plockade ner de flesta av krukorna som fanns pĂ„ muren. 
Jag radade ut dem pĂ„ de flesta flĂ€ckar utan plantor och mĂ€rkligt nog 
sĂ„ Ă€r trastarna inte alls lika glada över mig lĂ€ngre. 
Det har fungerat bra (peppar, peppar) i ett par dygn nu.  

Men givetvis sĂ„ ska krukorna bort...men först ska jag tĂ€nka till ordenligt. 
Att vara jordbrukare Ă€r att vara lite vetenskapskvinna samtidigt. Forskning pĂ„gĂ„r. 
Vilken marktĂ€ckningsvĂ€xt Ă€r lĂ€mplig som inte tar över allt som vĂ€xer i landet? 

Det löser sig, det vet jag och nu har jag rÀddat mina daggmaskar för ett tag i alla fall.
Jag Ă„terkommer nĂ€r jag har löst mitt lilla petitessproblem. 




    Lite tjuv Ă€r jag sjĂ€lv ocksĂ„. Jag mĂ„ste bara ta bild pĂ„ grannens vackra lilja idag! 




                                                    Karin Eklund, Funchal, Madeira

Kommentarer

BP sa…
Du Àr verkligen fantastisk. Du kan din sak, helt klart. Med tanke pÄ hur liten din tÀppa Àr sÄ har du lyckats med att göra en riktig oas av den. SÄ bra jobbat. Daggmaskar tillhör inte mina favoriter - yuck! Men jag förstÄr koltrasten.
Hade det varit jag som "Àgt" den tÀppan, sÄ hade jag fyllt den med betong och smyckat den med olika (gÀrna rostiga) smÄ utsmyckningsdetaljer. SÄ koltrasten hade nog aldrig trivts hos mig;-)
BP,

Tack, nÄÄ, liiiite dÄ, fantastisk. Du Àr lika fantastisk men pÄ ett annat sÀtt. Betong och rostiga grejer blir det absolut hÀr nÀr jag inte orkar kriga med koltrastar lÀngre. Jag borde passa pÄ nu nÀr de har betongbilar som kör hÀr i skytteltrafik. Rostiga grejer har de ocksÄ..haha..nu gav du mig idéer BP. Hur ska jag fixa det hÀr nu dÄ, baka bullar som bara den och byta grejer med bygget pÄ andra sidan?
Ditte sa…
Vilken skillnad du har gjort med denna bit jord. EnastÄende. En fröjd att se. Och inte minst vÀxterna tillsammans med de vackra krukorna. kul att testa och se vad som fungerar. Men Àven om du gillar koltrasten sÄ fÄr det ju finnas "grÀnser" för den.Tycker du markerat bra och det verkar ju fungera bra sÄ hÀr lÄngt.
Lite knepigt att hitta markvÀxter som inte helt tar över. Vi hade nÄgra i Spanien men visst tog de över och fick gallras ganska ofta.
Kram!
femfemman sa…
Imponerande jobb. Och envishet! Tycker stt det ser bra ut.... grönt och fint...
Lite dyndvom den vÀlljudande kontrasten...men jag skulle heller inte vilja ha rabatten förstörd.
God tisdag! Kram
FÄglar Àr kluriga och smarta, kanske lite för smarta ibland.
Ditte,

ja, skillnad har det blivit och faktiskt flera gĂ„nger om har tĂ€ppan Ă€ndrat skepnad. HĂ€r vĂ€xer det sĂ„ det knakar men kruxet Ă€r just detta att hitta rĂ€tt sorts vĂ€xter som kan vara i tĂ€ppan lĂ€nge och vĂ€l. Det börjar arta sig men en marktĂ€ckningsvĂ€xt skulle sitta vĂ€ldigt bra. Vi hade en liten söt sak som heter Hottentottfikus men den tog över pĂ„ kort tid, sĂ„ nu finns den högre upp i bergen hos vĂ€nner som kan ha den. Det Ă€r kanske sĂ„ enkelt att man fĂ„r gallra, ta bort och plantera om lite nu och dĂ„. 😊
Kram
femfemman,

tack! 😊
Envis mÄste man vara ibland. Grönt Àr det, jag mÄste ta bort blad med jÀmna mellanrum, gallra plantorna helt enkelt. Allt vÀxer bra pÄ den hÀr ön.
Ja, jag hÄller med dig, koltrasten var ju glad och lycklig över maskarna och det kunde ju gÄ an, men hela gÄngen var fylld av jord pÄ nolltid och dÀr ska inte bara vi gÄ, utan Àven de andra grannarna. NÄgot mÄste göras och maskarna behövs i tÀppan.

God tisdag till dig ocksÄ med kram
En vanlig man,

jag gillar ju verkligen fĂ„glar, men ibland mĂ„ste man försöka överlista de skönsjungande fina bevingade varelserna. Vete gudarna om det lyckas ?🙄
Vad roligt att fĂ„ se din lilla tĂ€ppa! Och lĂ€sa om hur du gett den liv igen. Älskar ocksĂ„ fĂ„glar och koltrastarna som bor i trĂ€den okmkring oss. Men att de sprĂ€tter och Ă€ter maskarna i sĂ„lĂ„dorna Ă€r inte lika kul. Jag kan inte göra nĂ„got Ă„t det om jag inte vill hĂ€gna in lĂ„dorna helt och de vll jag ju inte för de Ă€ter ju Ă€ven skadeinsekter. Din lösning Ă€r ju superduperbra! Jag tycker det blev fint med krukorna i rabatten. Uppeiottan-kram
Anna i Portugal,

ja, du har ju sett den redan men nu Àr den grönare Àn nÄgonsin. Jorden Àr full av liv och visst Àr det bra nÀr fÄglarna Àter icke-önskade insekter men maskarna vill jag ha ifred. Ska se hur jag fÄr till det lite mera permanent med ev. terracotta-prydnader ocksÄ. Det Àr roligt att fÄ till det.
PÄvÀgisÀngenstundigen-kram!
wiper sa…
Det var verkligen en fin rabatt du fÄtt till. Vilket elÀnde koltrastarna stÀllde till. SÄ kreativt av dig att göra om sÄ inte fÄglarna gillade det lÀngre.

Grannen hade nog inget emot att du fotade deras vackra lilja ;)

Ha nu en skön tisdag
Kramar!
Wiper,

tack! 😊
Jag Ă€r helnöjd sjĂ€lv. Ännu men lite lite för varje dag som gĂ„r.
Troligen inte, utan tvÀrtom. Grannen Z skulle nog bara vara glad över liljan och fotot.

Ha detsamma- kram!
Znogge sa…
SÄ fint det har blivit och tÀnk vilken oas man kan fÄ pÄ liten yta. Sedan Àr vÀl inte alla gÀster lika vÀlkomna... Men ÀndÄ ganska sÄ skönt att det inte var möss i alla fall!

Önskar en god tisdag nu!
Znogge,

tack!😊 Jag har varit i tĂ€ppan idag och fixat lite till, delat pĂ„ plantor etc...
Ja, jag Àr glad att det inte var möss eller rÄtta. De finns, givetvis men tack och lov inte hÀr hos oss. Koltrastarna sitter nog hÀr och hÄller ögonen pÄ mig men de har andra trÀdgÄrdsland inte lÄngt ifrÄn, dessvÀrre av det mera "behandlade slaget" ,med gift och konstgödsel. De sprutar rÀtt friskt hÀr, bin och humlor samt andra insekter har det inte bra alls.

Önskar dig detsamma!
Paula sa…
Ser du att jag lyfter pÄ min imaginÀra hatt, bugar och bockar, och niger förstÄs! Du Àr ju helt osannolik! Tycker du kan ta över trÀdgÄrdsprogrammen pÄ tv som förtrollar alla mÀnniskor utom mig. Jag Àlskar naturen, jag Àlskar vÀxter och djur, men, jag kan inte pÄta i landen. Det funkar bara inte...alla har inte den begÄvningen eller den Ädran till vetenskapskvinna som du har! Min beundran Àr enorm! Och sen Àr det förstÄs sÄ att grundbulten i allt Àr ett genuint intresse! Det har du, det saknar jag...Och koltrasten stackarn har hungriga ungar, hur ska detta sluta! förmodligen med att du handlar frön och nötter hon kan fÄ istÀllet för de feta daggmaskarna! Kram goa mÀnniska
Paula,

Tack! 😄😃
Bara för att kunna förtrolla dig😍 sĂ„ skulle jag kunna anta en sĂ„dan utmaning.
Du skriver det sjÀlv, det krÀvs ett genuint intresse och som du vet sÄ har jag ekoodlat grönsaker till bÄde mig och cafégÀster i mÄnga Är innan jag fick den hÀr mÀrkliga utmaningen.
Det Àr inte samma sak att odla hÀr som att odla hemma i Norden. Jordens beskaffenhet Àr totalt annorlunda Àn den jag Àr van med. DÀrför Àr jag sÄ innerligt glad Ät varje liten daggmask som finns i vÄr lilla tÀppa.
Äh, nu ska du inte ge mig dĂ„ligt samvete, haha...koltrastarna har andra matkĂ€llor, de kan ta vara pĂ„ alla skadeinsekter istĂ€llet sĂ„ folk slutar spruta gift runt omkring sig i sina odlingar hĂ€r i trĂ€dgĂ„rdarna.
Risken Àr stor Paula, jag har haft den tanken men hÀr finns det rÄttor i omgivningen. Vi bor i en stad med gamla kloakrör och liknande.Risken för att det Àr rÄttor som sitter dÀr och Àter nötter och frön istÀllet för fÄglar Àr alltför stor.
Kram till dig med lika goa mÀnniska!
pst. TrĂ€dgĂ„rdsprogrammet kanske kan heta "Hur man förtrollar oförtrollade finnkĂ€ringar som bor i pörten" 💕🐛🐛
Hon mjukar upp det stenhÄrda lÄngsamt och sÀkert med idogt arbete. Skaapr nya möjligheter och en alldeles underbar njutarvÀnlig mycket vacker trappuppgÄng och sÄ lite till dÄ den dÀr svarta skönsjungande finingen vill ha en nÀbb med i jorden ...
Underbara bilder och visst fĂ„r mitt trĂ€dgĂ„rdspris đŸŒčđŸŒčđŸŒčđŸŒčđŸŒč - ja lite snĂ€lltjuveri Ă€r helt pĂ„ sin plats för en lĂ€cker liljebild Ă„t blogglandia 👍
đŸŽ¶đŸ’™
husfrun Tove,

ja, det tar sin tid hÀr...men det hÀnder saker hela tiden i rÀtt rikting. Man fÄr inte ge sig. Den underbara njutbara trappuppgÄngen hör till min granne Z. Vi Àger betonglÄdetÀppan, men Z och jag diskuterar och planerar tillsammans.De gÄr ju förbi den varje dag.. Hon vet mycket mera Àn vad jag vet nÀr det handlar om vÀxter och hur de trivs pÄ den hÀr ön. IgÄr var hon min tÀppa och inspekterade..och sÄg nöjd ut, sade bonita ett antal gÄnger, förutom med ett par saker som hon tycker att jag borde ÄtgÀrda. Den goa grannen vÄr!
Tack Tove! 💕

PopulÀra inlÀgg i den hÀr bloggen

Ett oförglömligt fyrverkeri fÄr avsluta Äret

Veteranbil nr. nio och tio