Samtal med min "dentista" Edgar

Det var dags för den stora undersökningen av tänderna och på det en rejäl rengöring ett par veckor efter den första akutbehandlingen. Här rengör man tänderna ordentligt två gånger i året , berättade Edgar och nu är jag inbokad till i november för återbesök. 


Det är speciellt det där med tandläkare; de sätter igång och frågar en massa saker när man har munnen full av olika slags manicker, utsug, insug, drillande mojänger och fingrar med påtande verktyg i . Då ska man svara på frågor...?

Det finns ju ingen som helst möjlighet och kanske det är det som är meningen, att man ska slappna av och tänka på att det är omöjligt att svara. 


Hur som helst så frågade Edgar vad floss heter på på finska. Det tog en stund innan jag kunde svara på grund av allt som befann sig i min mun. 

" Tandtråd! "Jag såg själv hur jag med händernas hjälp ritade en tråd i luften framför ögonen på honom. (Han måste tro att jag inte är riktigt klok, en tandläkare vet ju  hur en tandtråd ser ut) . Edgar försökte säga tandtråd, ljudade och så höll vi på ett tag. Det lät fånigt, uppriktigt sagt.  Undervisning på "hög" nivå 😀 


Men så kom jag på att tandtråd inte alls är finska, det är ju svenska. Så blev det lite utsug, insug och påtande igen på det, innan jag fick säga det som var nödvändigt. "Nej men det var på svenska det, på Åland pratar vi svenska och inte finska". Han har förstås tagit reda på var jag kommer ifrån och det är ju lite speciellt att vi båda är öbor, vi får ju en gemensam nämnare på det sättet och dessutom är vi autonoma/självstyrda. Två gemensamma nämnare t.om. Jag är två gånger självstyrd nu, han bara en gång. Schack matt! Ett noll till Karin!  😉

"Men om du är från Finland så kan du säkert finska också.!?" Munnen var full av mojänger igen och där låg jag och funderade på vad hammas heter på finska. Jag kom inte på det, omöjligt, jag vet ju, så jobbigt att inte komma ihåg vad hammas heter på finska, gick mina tankar. Jag var så koncentrerad på detta att jag nästan somnade, när Edgar tittade på mig och sade "- Open!" Jag tittade rakt in hans bruna vackra ögon och öppnade mina ögon, försökte göra dem stora, större.. -"Open the mouth"! Javisst ja, det är ju  munnen som ska vara öppen när man är hos tandläkaren men vad sjuttsingen heter hammas på finska? Jag vet ju! Puts väck, nada...


Sen berättade Edgar att han hade varit till Budapest och där hade de berättat att ungerskan och finskan var släkt med varandra. "Så märkligt," tyckte han, "två länder på så långt avstånd ifrån varandra." Med munnen full av mojänger försökte jag att säga att det är finskugriskan, språksläktet...Varken finskan eller ungerskan låter likadant. Och allt det där tror jag att jag lyckades säga på engelska..men vad tusan heter hammas på finska? Det var mitt största problem just då. Sen mitt i allt så kom jag  ihåg en bok som heter Fest i Budapest, som jag läste som tonåring. Den var kul minns jag. Farmor i boken var roligast.

Budapestrulle


Sen tittade Edgar tillsammans med tandsköterskan på röntgenbilderna av mina tänder och då föll polletten ner. Äntligen! "You are a hammaslääkäri!" Nu var det hans tur att göra stora ögon. "Dentist is the same as hammaslääkäri in finnish. Tandläkare in swedish. " Plötsligt satt finskan och svenskan där. 
"Aha, som Hamas (islamiska motståndsrörelsen) i Palestina ?" svarade Edgar och såg konfunderad ut. Undra på det, haha , att han såg konfunderad ut, det är en viss skillnad på hammas och hamas, men sen gav jag upp...

Jag fick ett sånt där fnissfnatt igen.  Tur att munnen var full av mojänger så jag måste hålla mig.Hur i all världen hade jag tänkt när jag undrade vad hammas var på finska. Hammas är ju finska och betyder tand. Det här med att försöka lära sig portugisiska nu gör att hjärnan inte är hemma någonstans verkar det som. Den svävar och far på som tornseglarna gör. Totalförvirring! 

Uffe pratar på tyska och franska när han ska prata portugisiska...vi får någon typ av överslag båda två verkar det som.  Känns det igen? 



Nå, min dentista Edgar rengjorde mina tänder, bad mig att lyfta handen om det gjorde ont (det där med tandhalsen och ilningar ni vet ) Jag lyfte handen en gång men insåg att han redan var på följande tand, så jag lät det göra ont utan att lyfta händer alls. Det gjorde ont bara tre gånger. Lite pin får man tåla om man ska bli fin. Jisses, det är mycket värre att föda barn. 

Sen fluorerade han mina tänder så det stod härliga till, mina skyddsglasögon och hans med , var totalt igenimmade när allt var klappat och klart. Det rann till och med ner någonting vått på mina bara armar. Jag hade inte behövt duscha innan jag gick hemifrån.

Ingen karies är på gång...Tudo está em ordem, allt är i sin ordning! 


Faktum är att jag inte har någonting som helst emot att gå till tandläkare, det är faktiskt riktigt roligt,  men ännu bättre är det att få gå hem. Nu blir det ingen tandvårdsrapport förrän tidigast i november för min del. Nu kan både hammaslääkäri Edgar och jag pusta ut ett tag😉😂

Sen får vi se vad Uffe får vara med om i juni med den sjungande tandläkaren Fatima. 


                                                Karin Eklund, Funchal, Madeira

Kommentarer

Anonym sa…
Ska bli spännande att se om det går att kommentera — igår gick det inte.
Det där med att hitta bra tandläkare kan vara knepigt, men nu har jag en som är bra, och han är femton år yngre än jag så det ta’r ett tag innan han går i pension.
För oändligt länge sedan — på den tiden då det tog en bra stund innan bedövningen verkade — hade jag en temperamentsfull tandläkare som gick in i rummet bredvid och spelade luta medan han väntade på att bedövningen skulle verka. Och var han på gott humör så visslade han under arbetet. Och visslade vackert!
Margaretha
Margaretha,

det går att kommentera, ja! :)
Det är ett litet vågspel detta med att hitta "sin" tandläkare. Edgar är betydligt yngre än vad jag är, så han överlever helt säkert mig, får jag hoppas på. Det kanske hör till tandläkarskrået det här med musik under arbetet? Jag känner flera tandläkare på Åland som är körsångare.
Att spela luta är annars rätt ovanligt tror jag och att vissla vackert är en konst. Härligt minne!

Karin
Ha-ha, det finns mycket komik i det med tandläkare som absolut måste prata om väder, vind, senaste fotbollsmatchen och annat när man ligger där helt utlämnad och försöker göra sitt bästa att leverera svar.
Tänker på den norska komikern Rolv Wesenlund i rollen som tandläkare.
Stefan Karlsson,

det finns ju det, precis hur mycket humor som helst i den världen. Det går ju inte att svara, haha...kanske det är därför de pratar så mycket för att de inte vill ha svar;) .
Rolv Wesenlund var suverän som tandläkare, oj, så jag skrattade åt honom.
Låter toppen! Annat än den gamla prästfrun som bara ville dra ut tänder i min barndo…
Hanneles bokparadis,

oj, var hon tandläkare också? ;) De ville ju det på den tiden då vi var barn..dra ut tänder.
femfemman sa…
Härlig berättelse. Du måste ha fått en riktigt trevlig tandläkare. Tycker oftast att "min" pratar med tandsköterska om ditt och datt. Över mitt huvud ... känns så där!
Och det tråkigaste med tandläkarbesöket, det är ju kostnaden. Svindyrt ju!
God kväll!
Susjos sa…
Vilket härligt inlägg av ditt besök hos tandläkaren! Hihi! Jag har väl inte så mycket emot att gå till tandläkaren, är mest orolig för att jag inte ska höra vad hon säger, för de använder ju munskydd, och jag läser ju väldigt mycket på läpparna. Har en ny tandläkare sen vi flyttade till Solna, har ju såklart berättat att jag hör dåligt, det måste man ju göra eftersom dålig hörsel inte syns att man har.
Ska bli spännande att höra om Uffes besök hos den sjungande tandläkaren så småningom!
Ha det gott!
Kram
femfemman,

tack! Jag är mycket nöjd med Edgar! Edgar pratade mycket med mig men givetvis också med sin tandsköterska, på det där obegripliga tandläkarspråket där varje tand har sin beteckning och så pratade de förstås portugisiska med varandra och då hänger inte jag med. Kostnaden för röntgen av alla tänder, genomgång och rengöring tog ca en timme och kostade 75 €. Mycket rimligt. Men jag vet, jag skulle ha fått ge mycket mera hemma på Åland än vad jag gav här.
God kväll ! :)
Susjos,

tack! Jag kan tänka mig att du har det rätt svårt att höra vad tandläkaren säger när munskyddet är på. Vilket det förstås är.
Jag ska påminna Uffe om att han ska be Fatima tala tydligt mellan sångerna, han hör ju väldigt dåligt han också..
Ha detsamma!
Kram
Karin sa…
Grattis! En bra tandläkare är guld värd. Vilket ju märks när man betalar räkningen här i Norden. Men det är det värt. Det finns nog ingen räkning som jag betalar med så lätt sinne, för när det är räkningsdags är det ju över, för den gången. Såhär hittade jag min nuvarande superbra tandläkare:

Jag var på landet inför en utlandsresa och skulle fara direkt via Arlanda på måndag morgon. På fredagskvällen, innan resan, ramlade en stor plomb ut och det kändes vanskligt att ge sig ut på en resa med den kratern. Så jag letade febrilt efter jourtandläkare i de närbelägna städerna. Tänkte att en sex sju mil kan jag ju utan vidare åka. Typ Västerås, Gävle, Avesta, Borlänge... En tandläkare som inte kunde ta emot mig gav mig mobilnumret till någon som "brukar kunna ställa upp". På lördagsmorgonen ringde jag det numret och visst, jag var välkommen. Och så beskrev han vägen till mottagningen, som visade sig ligga inom cykelavstånd från min stuga! Sedan dess är det dit jag beger mig för tandstensborttagning och annat fix.
Karin,

tack!
Ja, utan minsta tvivel är en bra tandläkare guld värd. Det finns nog dyrare tandläkare här också har jag förstått men även Edgar är privat och alla hans kolleger är det också i centret och ändå kostar det inte mera än 65 € till 75 € för en dryg timmes behandling. Mycket förmånligt och väldigt bra.

Se där, oftast har man dem mitt framför ögonen, eller nästan åtminstone, de där guldklimparna. Grattis säger jag också i min tur. Att fara utomlands när en plomb har ramlat ut, neej, det går inte. Tur att det ordnade sig för dig!
BP sa…
Hahaha! Du är helt underbar:-)
Precis som Edgar tänkte jag på Hamas. Förstår honom. Googlade till och med hammas och kom underfund med att det var finska för tand. Så jag blev aningen förvorrad där ett tag;-)
Hammaslääkäri - hahaha:-) Brukar ju säga att finska är "enkel" när man kan svenska. Man sätter bara ett "i" i slutet på det svenska ordet. Läkare är ett exempel att det funkar som jag tänkt:-)

Tusen tack för ett härligt inlägg:-)
Vilket kul tandläkarbesök! Edgar får med beröm godkänt tycker jag :) Roligt att han var så intresserad av Finland och språket. Solnedgångskram
BP,

:) tack!
jag förstår honom jag också. Hur i fridens namn skulle han kunna förstå att hammas är tand när det finns ett Hamas i Palestina. Kaksi taksi straxi...haha..jag har läst finska i sju år och riktigt så där enkelt är det förstås inte men ibland går det jättebra att lägga ett i i slutet . :)
Tack själv BP!
Anna i Portugal,

ja, verkligen roligt och intressant på olika sätt. Jag glömde nästan bort att jag var hos tandläkaren.
Vi hade mycket att "prata" om, gröta om...
Regnkram härifrån...i skymningen. Nödvändigt härligt vatten, halleluja !
Znogge sa…
Så skönt att du har hittat en tandläkare som verkar både bra och har lite humor. Skönt att allt såg bra ut och att det dröjer ett tag tills ni ses nästa gång. Vår son hamnade hos en klåpare när han bodde i Brasilien så det fick en svensk ordna upp något år senare. Tydligen inte den bästa men som ny i landet var det inte lätt.
God natt och för idag!
Paula sa…
Jag ler så mungiporna nuddar öronen! När jag var tvungen att dra ut flera tänder för några år sedan o få en delprotes var det en himla massa provningar o herregud så min charminga tandläkare lyckades prata med mig varje gång munnen var full...jag tror att det ingår i deras utbildning, att kollra bort sina stackars patienter...
Nu har jag i Falun lyckats hitta en underbar kvinna, tror hon är sydamerikanska (vild gissning) med en härlig humor och finsk sisu. För som hon drog o drog för att få ut min tand senast, ojoj....hoppas du får behålla gaddarna! Och tack för den trevliga anekdoten, Hammastikku??
Kram
Znogge,

ja, det är skönt att ha garnityret i skick, det betyder så mycket för resten av kroppen dessutom. Ja, nu dröjer det ett halvt år innan vi ses.
Tyvärr finns det klåpare lite varstans, synd och skam. Det är inte lätt att veta som ny på ett ställe, så är det.
God mitt i natten, är uppe en liten sväng!
Paula,

jag börjar tro att det ingår i deras utbildningar jag också. Alla tandläkare jag har haft har pratat skallen av mig nästan. Nu för tiden har jag lätt att somna i tandläkarstolen och det kan ju tänkas att de försöker hålla mig vaken rent av.
Sydamerikanskorna är nog lite finskor, de har likadant humör och likadan humor. Åtminstone dem jag känner. Härliga människor.
Ja, det är nog ingen större fara med mina tänder skulle jag tro. Men man vet ju aldrig. Tack själv Paula, roligt att du vågade komma med ;) . Hammaslanka?
Kram till pörtet från gränden!
LillaSyster sa…
Det är ju knepigt att prata med grejer i hela munnen och hur du sen lyckas få ut det på finska.....som redan är svårt att uttala utan grejer i munnen =) Bra jobbat Karin!! Bäst av allt i behandlingen är flourlacket och att sedan få gå hem.
Tove sa…
Situationskomik🤣 på sitt allra bästa med munnen full - och en tandläkare full av nyfikenhet och intresse för sin patient som är finska, fast svenska och så blandas era nationaliteter i garnityrisk roligt blandning. Ren i munnen och full av skratt i sinnet - du kommer leva länge Karin 👍
Tack för underhållande inlägg!
Må gott!
Anki sa…
Tack för det härliga inlägget som fick mig att både småle och skratta högt!
Fint att du hittat en tandläkare som du gillar!
Ha en fin onsdag!
LillaSyster,

ja, synnerligen knepigt är det. Jisses så de där vaddsakerna flög omkring och t.om ut ur munnen. De är av lättare slag här än hemma i Norden.
Finska har jag läst, det var s.k. pakko på när jag var skolelev, så det fick man ta till sig om man ville eller inte. Sen ville jag så jag läste frivillig finska...men man ska ju vara på gång hela tiden för att inte glömma bort och då kan det bli lite hur som helst. :)
Tack snälla du! Klappa om den där söta Busan! :)
Tove,

ja, det är ett väldigt bra ord i det här sammanhanget. Situationskomik, så rätt så. Livet är ju fyllt av sådan komik! :)
Det blev lite blandad språkkonfekt mitt i allt. Portugisiskan fanns ju också där till en viss del..;)
Jag hoppas det Tove, att jag får leva länge. Tänker spontant på en minnesvers nu, en sådan som man skrev åt varandra i småskolans fina små pärmböcker."jag önska dig vill en gubbe som äter potatis och sill och har munnen full av vita tänder, haha...Var fick vi allt ifrån?
Tack själv Tove, må så gott du med!
Anki,

tack! :)
Ja, jag är jättenöjd med Edgar, det kändes bra från första stund ända tills jag fick stiga upp ur stolen. Han hade en så fin "mössa" på sig också, en typisk madeirakalott. Måste nog visa det någon gång när jag ser en sådan.
Ha detsamma du med! :)
Annika sa…
Kul att han intresserade sig så mkt för ditt ursprung.
Tandtråd på finska, det skulle jag aldrig komma på. HAHA. Men ja, min förra tandhygienist (här är det hygienisterna som sköter hela rengöringen. Tandläkaren kommer bara in en stund på slutet och konstaterar att allt är bra eller om de sett ngt som måste åtgärdas). Min förra hygienist var urtrevlig och det var omöjligt att typ inte prata med henne medan jag låg där. Min nya snackade inte alls med mig under rengöringen annat än om hon hade en specifik fråga. Rätt skönt, för det är svårt att föra konversation där man ligger, haha.
Men himla kul att Edgar var så intresserad av Finland, och nu fick han höra om Åland också. Bra där!
Håll i honom nu.

Här går vi också till tandis två ggr om året, precis som för dig ska jag dit i november nästa gång.
Har inget alls emot att gå till tandläkaren, och hygienistens rengöring älskar jag. EN av de få som gillar det i världen. Eller jag älskar känslan efteråt. SÅ härlig!

Kramar och grattis till att du hittade rätt tandläkare så där på en gång!!
Annika,

Hammaslanka heter tandtråd på finska. Nästa gång i november ska jag berätta det för Edgar, haha...jag kom inte ihåg finskan alls, var totalt borta och blev nästan förskräckt över mig själv när allt var försvunnet..
Nå, det kom tillbaka igen.
Ja, det är fint att ha med genuint intresserade människor att göra.
Jag är som du Annika, jag gillar att man "krassar" på i min mun, är nog lite knäpp jag också och efteråt är det så skönt att känna att det är RENT.
Tack och kramar till dig över havet också!
Ditte sa…
Absolut minnesvärt! Och ditt sätt att beskriva mötet och besöket är helt ljuvligt. Piggar verkligen upp.
Fint att veta att dina tänder nu är i perfekt skick. I trygga händer om och när det händer något...
Kram
Ditte,

:) minnesvärt är ordet även för min del!
Jag ser nästan framemot att få gå dit igen.
Ja, det är jätteskönt att veta att tänderna är i gott skick.
Kram :)

Populära inlägg i den här bloggen

Ett oförglömligt fyrverkeri får avsluta året

Veteranbil nr. nio och tio