Hoppa på tåget/ 13 / Sjunga

Lokförare Tove håller i spakarna idag med ordet Sjunga

Jag har alltid tyckt om att sjunga och kommer på min fars sida från en släkt som alltid sjöng när de träffades, oftast hos äldsta systern Greta (Margareta). Det hörde helt enkelt till att det blev sång på gång när de nio syskonen träffades tillsammans med sina familjer.  Av de nio syskonen Sommarström så sjöng åtta stycken för allt vad tygen höll, de tyckte om det, de var dessutom väldigt bra på sjungandets ädla konst och många av oss som kom i generationen efter dem har också gärna sjungit och sjunger än.  Thor, i den stora syskonskaran, utbildade sig även till operasångare och gladde oss alla med sin sköna stämma många gånger genom åren. 


Några som ger ton och sjunger just nu under den här tiden i vår direkta närhet är grodorna i ribeiran (floden) som rinner längs vår gränd. I början av vår vistelse här på Madeira hörde vi ofta den typiska "sången" de håller på med men vi tittade upp i träden för att se var fåglarna satt, innan vi förstod att det var den iberiska sjögrodan som höll konsert för fortplantningens skull, nere i vattnet vid våra fötter.

Grodpojkarna sjunger för grodflickorna, givetvis något kväkande men likväl inte som de grodor vi är vana med från Norden. De här sjunger...Kanske en form av fado? Vete gudarna hur det ligger till  med den saken men jag kan tänka mig att de är rätt så dramatiska i sin kärleksiver, de små portugis-grodorna. Temperament finns det ju gott om överallt här, så varför inte också i ribeirorna?

De överröstar RIM-byggets arbetare många gånger varje dag. Tala om att kunna sjunga öronbedövande för sin kärleks skull eller vad det nu är för en skull 😉 Ja, de håller på dygnet runt till många närboendes förtret, de får inte sova. Det hjälper nog knappast dem som inte får sova att göra som mannen i Ponta da Sol gjorde. Men vi gillar grodorna och deras sång, njuter fullt ut av de sjungande, småskränande varelserna. Ibland högt, ibland lite högre än det...

Den iberiska sjögrodan kan sjunga...

med blommor i håret...


De andra som brukar delta i temat Hoppa på tåget har jag länkat till här: 


Titta gärna in hos dem och se vad de skriver om Sjunga

Vill du vara med och Hoppa på tåget så tag kontakt med antingen Tove eller också med mig i kommentarsfältet. I instruktionen kan man läsa mera. Välkommen med!

Tack Tove för alla spännande, utmanande ord du har givit oss andra under april! 
Det har varit en riktigt trevlig och spännande tågresa hela månaden igenom. Tack än en gång! 
Tack också för alla härliga bidrag som alla deltagare  har givit. 
Ibland tycks det  vara svårt men så plötsligt  öppnar sig ordet och får till det för var och en av oss som är med på resan. 

I maj tar jag över vid spakarna och har valt följande ord : 

06 maj    Fluga
13 maj    Kruka
20 maj    Nyckel
27 maj    Staket

I juni får vi följande ord av Tove: 

03 juni    Betong
10 juni    Rost
17 juni    Sko
24 juni    Hav    Anna i Portugal gästspelar med ett eget ord. Välkommen! 😃

I juli kommer jag med nya ord igen! 

introduktionen kan du läsa mera om du vill vara med!  
Kom gärna med! Vi har både hjärterum och stjärterum. 
Vagnarna väntar på att bli välfyllda! 
Varmt välkommen med för att ha roligt tillsammans med oss! 



                                                





Kommentarer

Så underbart med en sjungande familj och uppväxt. Vi har aldrig sjungit. Bara på födelsedagar. Önskar jag haft mer sång och musik med mig i bagaget, men en får vara glad för det en hade :) Jag kan inte hålla tonen, men jag sjunger med när jag kan låttexterna på musiken jag spelar, att det låter falsk bryr jag mig inte om, glädjen i att sjunga kan ingen ta ifrån mig. Intressant med grodorna, vi har ett konstigt ljud här på kvällarna som jag trott varit fågel, ska kolla vad det kan vara, kanske vår groda med (vi har hittat en i alla fall). Lördagskram
Lena i Wales sa…
Vad trevligt det låter med massor av säng och musik i familjen.
Vi har ingen riktig sång- och musiktradition i familjen, varken på mammas eller pappas sida. Ibland sjöng min ingifte farbror (på pappas sida) några kupletter, det gillade jag. Så sjöngs det en del snapssånger vid middagar.
Kul med grodorna sång.
Ha det bra!
Åke sa…
Vad härligt att ni sjöng när nu träffades alla. Grodorna vart ju passande in med sånger och så. Nu är det väl tråkigt att dom stör sömncykeln för en del... men går kärleken att hindra... Vackra och roliga bilder på dina grodor :) En fortsatt trevlig helg där i grod sångorna.
Visst är det härligt att komma från en familj med mycket sång och musik. Jag har samma upplevelse, det var alltid sång och musik när jag växte upp.
Förstår att grodorna har en speciell sång då ni tittade upp i träden för att se vilka fåglar det var som sjöng.
Znogge sa…
Så härligt med en sjungande familj för visst är sång och musik glädje. Själv har jag en helt annan erfarenhet dock...
Ett par kvarter bort här finns en damm och bara man närmar sig den hör man grodornas sång. Här finns väldigt många grodor av viktiga arter så man har till och med ordnat en gångtunnel under vägen för dem. Även ett trafikmärke varnar under sommarhalvåret för grodor på vägen.

Önskar en fin lördag!
Livsamatören,

tack och godmorgon önskas även dig! :)
Härligt ordgivaren att du fröjdar dig! :)
Det hörde till att mina fastrar och farbröder tog ton för jämnan; fina minnen att ta fram nu och då. Sången förenar.
Tack för spaköverlämnandet, jag ska göra vad jag kan för att tåget ska rulla vidare varje lördag när du sitter där bakom någonstans i vagnarna och smider klurigheter av de givna orden.

Sjungande kram även till dig Tove!
Anna i Portugal,

ja, det är och var härligt med den stora syskonskaran som sjöng för allt vad tygen höll.
Ja, man får vara glad för det man har, oberoende av kvantitet. Kvalitet räknas.
Kul att du sjunger ändå, fastän du upplever att du inte kan hålla tonen. Det är inte så viktigt att vara skönsjungande, det viktigaste är att man vill och vågar ge ton. ATt man känner glädje!
Mitt i allt så sitter det en groda där hos er och känner sig missförstådd...så gjorde grodorna här ett bra tag innan vi förstod vad det var för fåglar.
Lördagskram!
Lena i Wales,

ja, det var verkligen trevligt, det fanns några instrument med också i sammanhanget någon gång. Piano, gitarr, mandolin etc...
Snapssånger sjöngs men inte särskilt ofta, det var sällan det ens förekom snaps vid syskonträffarna.
Men visst hörde det till med snapsvisor i andra sammanhang. Grodsången är kul, vi gillar att lyssna på dem så länge de håller på. Senare blir det tyst igen

Ha det bra du också! !
Åke,

ja, det var mycket trevligt och jag såg alltid framemot syskonens träffar.
Kärleken går inte att hindra, helt rätt.
Tack! vi ska ha det bra med våra grodor och deras sång.
Ha en fin helg ni också!
Anita,

det är en rikedom att ha en stor familj runt sig där sång och musik är en gemensam nämnare.
Ja, grodorna här är fåglar på sitt sätt, haha..
Znogge,

ja, det är härligt, var härligt.
Glädjen gick det inte att ta miste på, något jag har burit med mig genom livet och när vi kusiner träffas är det just det vi minns allra bäst. Vi sjunger gärna vi också..
Ja, jag känner till de där fina gångtunnlarna för att värna om grodorna, så fint och mycket omtänksamt.

Önskar dig detsamma!
wiper sa…
Vad härligt att ni sjöng tillsammans i din familj. Härlig bild på kvinnorna

Förstår att det är jobbigt när det lever med dessa byggjobb. Jag som högkänslig hade nog inte klarat av det. Klarar nästan inte av när dom blåser skräp från gångbanorna, det är öronbedövande. Hoppas det inte dröjer så länge innan dom är klara med bygget.

Kul och upplysande berättat detta med grodorna. Kul att få se bilder på dom också.

Ha nu en skön valborgshelg
Kramar!

Wiper,

ja, det var finnas stunder som jag alltid kommer att bära med mig.
Inge Lööks bild är jättefin.

Det är grodorna som överröstar byggjobbarna just nu. Nu är det mycket mycket lugnare på andra sidan gränden, vanligt byggslammer bara i jämförelse med hur det har varit i drygt ett år.

Ha detsamma Malin
Kram!
Märtha sa…
Jag hörde sjungande grodor i Polen, på en resa 1986. vi finländare begrep oss inte alls på ljudet. "Det är såna grodor vi äter", sa polackerna. "Skall vi ge oss iväg och fånga?" Du har annars inte visat några bilder på bygget på länge! En elev, en flicka i en känd musikalisk släkt (Djupsjöbacka, med förgreningar i andra efternamn), intervjuade en äldre släkting i kursen i utvecklingspsykologi. "Vad gjorde ni på veckosluten när ni var unga?" "Vi satt ofta hemma hos någon, så hittade en på en melodi, sen spann vi vidare på den, gjorde variationer och så många stämmor som vi var personer, sen sjöng vi...". Gör man så idag...
femfemman sa…
Sjunga tillsammans är riktigt härligt, även för den som sjunger hellre än bra.
Här sjunger småfåglarna sina vårsånger för fullt. Vackert. Större fåglar..som t.ex tranor... sjunger också, men där handlar det mer om att sjunga hellre än bra. Men så härligt för att att vara med i vårkören. Gäller väl också grodor...Saknar att inte sjunga I kör. Men man kan inte hinna allt! Kram//!Anna-Lena
Guldkryckan sa…
Det här med sång är ju inte min starka sida men på frugans sida av familjen blir det mycket sådant vid sammankomster, inte min grej men trevligt ändå.

Grodor låter ju en del, trevligt tycker jag när vi varit utomlands.

Ha en fin kväll nu.
Paula sa…
Fint kamouflage på sista fotot! Alltså kväkande grodor har jag knappt hört någon gång https://www.youtube.com/watch?v=7fDQXogXX40 så jag var tvungen att lyssna! Men du säger att de på din ö inte låter likadant?
Jag gillar grodor och hade ett bra ställe i Fberg där jag följde dem från yngel till könsmogna grodor. I min barndom fick jag höra att jag inte fick röra dem för då fick man vårtor, haha, bara för att stackars grodan inte är så slät i hyn.
Roligt att läsa om din släkt som är skönsjungande! Den stackars nionde ungen måste ha känt sig som en utböling, vad gjorde den stackaren när alla andra stämde upp i sång? Visste inte att du smygfotat mig i min nya gula vårklänning heller...
Tack för ljuvligt skönlåtande bidrag/Kram från pörtet
åsa sa…
Så härligt att kunna sjunga och umgås, det är ju något speciellt med sång och musik.
Att grodor kunde sjunga var för mig en nyhet, men varför inte då björnen visslar, de flesta djur lär väl ha nån form av läte.
Märtha,

se där, det kanske finns grodsångkörer överallt i världen? Den iberiska grodan var det inte ni hörde i alla fall i Polen.
Helt rätt, det är ett tag nu sedan jag visade någonting från bygget. Ska försöka få till ett läges-inlägg någon dag
Nää, så gör man nog inte idag. I såfall är det mycket ovanligt skulle jag tro.
femfemman,

ja, det är jättehärligt att sjunga tillsammans. Man måste ju inte vara särskilt bra ens, bara man har önskan och viljan samt glädjen, det räcker gott och väl. Tranornas ljud är ju annars en liten bit av våren, himlen, lycka den också. Vissa stämmor ska höras så , tror jag.
Man kan inte hinna med allt! Jag har också sjungit i kör men men...
nu sjunger jag hemma när andan faller på.
Karinkram!
Guldkryckan,
Det är trevligt att bara lyssna på sång också. Man måste ju inte alltid vara den som tar ton. De sjungande vill ju gärna ha någon som lyssnar också.
Grodor är roliga varelser, jag gillar dem. Också...

Ha en fin kväll du med! .
Paula,

ja, de syns knappt alls om man inte vet om att de finns där.
Du måste googla på den iberiska sjögrodan för att kunna höra vad de här små hoppande portugiserna sjunger, kväker :)
Haha, ja, nu minns jag också den där skrönan om vårtor och grodan. Den har jag också fått till mig som barn.
Släkten tycker om att sjunga, nu är förstås alla de nio syskonen döda sedan ett tag men vi andra galar så gärna på. Farbror Jukka som vi kallade honom kunde nog sjunga men han hade bestämt sig för att han inte kunde. Han var nog med i syskonkören, kanske bara mimande, men glad såg han ut han också..
Han var nog bara blyg tror jag...
Jodå, här har du en riktig mammarazzi...jag är överallt Paula!
Kram från gränden
åsa,

ja, det är härligt, verkligen.
T.om kråkan kan sjunga har jag hört. Förmodligen kan allt levande ge ifrån sig läten.
BP sa…
Skoj med en så musikaliskt begåvad familj! Då får man ju sjungandet i modersmjölken så att säga;-)
Kan inte påstå att jag någonsin hört grodor sjunga eller ge ifrån sig nåt ljud alls. Så jag tackar för den infon. Nästa gång jag ska köpa grodlår hos Picard ska jag tänka på att det kanske var en iberisk groda jag stoppar i munnen;-)
Ditte sa…
Glad läsning och en fin tolkning. Och en sjungande familj är värdefull. Hade också en sådan, på mammas sida, men har tyvärr inte direkt ärvt sångförmågan. Men även den går ju fint att träna upp om en är intresserad och envis.
Och detta med att sjunga förekommer ju även i naturen på många olika sätt.

Tack för sången och önskar dig en fin helg. Och här är det i morgon dags att sjunga in våren på riktigt.

Varm kram
Susjos sa…
Sicken fin groda, underbara bilder!
Sjunga ja, min mamma sjöng gärna, och min pappa spelade dragspel, så lite sång och musik har jag med mig hemifrån. Jag gillade att använda hopprepet som mikrofon och sjunga med till Siv Malmqvist "Sprattelgumman" och "Prima Ballerina" på skivspelaren!
Ha det gott!
Kram
BP,

ja, när man är mitt i en sådan familj tänker man inte på det särskilt mycket utan nu i efterhand så inser man att det är en gåva.
Hoppas att grodlåren inte låter i alla fall när du äter dem ;) Vet att grodlår är gott, men jag tror att jag aldrig har smakat på ett sådant. Är lite osäker...
Ditte,

tack! Ja, det är värdefullt, även om jag inte tänkte så i barndomen, men nu efteråt inser man vilken glädje det är med sjungande och musicerande människor runt omkring sig. En gåva.
Du har så rätt, man kan träna upp sångförmågan vilket också är nödvändigt även för en som sjunger hela tiden. Stämbanden är som instrument, de ska skötas om.
Man tänker inte ens på hur många det är som sjunger i naturen.
Imorgon är det dags, Valborgsmässoafton och så första maj på det!

Varm kram till er båda!
Susjos,

tack!
Dragspel och sång, säkert lite dans också kan jag tänka mig. Härligt!
Det där med hopprepet som mikrofon känner jag också igen, haha...
Ha det gott du med!

Kram

Populära inlägg i den här bloggen

Ett oförglömligt fyrverkeri får avsluta året

Veteranbil nr. nio och tio