De båda svaren kommer här:Vi gick förbi elskåpen till två lägenheter en bit ifrån oss, lite längre upp  i sluttningen. Elverket här på Madeira läser av förbrukningen. Det som är fyllt av klorofyll av något slag (jag vet inte själv vad det är för växtlighet, ogräs skulle jag kalla det) använder sig säkert av grön el, eller vad tror ni?😉 Grannen håller sig med vatten- och vindkrafts-el, som de flesta av oss på ön gör. Ja, som vi alla gör när det kommer till kritan. Men men...det finns som sagt åtminstone ett undantag. Jag har aldrig någonsin sett ett så klorofyllfyllt elskåp tidigare och vi har gått förbi där tidigare. Då var det inte så grönt som det var i söndags. Här växer det så det knakar när det en gång har fått rotfäste. Växtligheten trivs med andra ord....

Tack alla ni som har gissat på groddar av olika slag! Det kunde ju vara en bra idé för folket här att använda sina elskåp med genomskinliga plastlock till att grodda mungbönor, kikärter och dylikt i. Två flugor i en och samma smäll. Ett litet fint växthus på husväggen. Sen när elverket läser av så står man där med en skål för att ta in sina grönsaker ...

Vårt plastlock på elskåpet är ogenomträngligt för solljus och regn, tyvärr. Så jag får nog göra som jag brukar göra när jag groddar, använda glasburkar. 

**********


Ni har nog alla varit inne på rätt spår, mera eller mindre. 
Att det är ett avocadoskal är rätt. Det var på söndagen jag åt 
min andra halva av avocadon jag båbörjade på lördagen men vi åt även en liten Annona/ Cherimoya som vi delade på, Uffe och jag. 
Så det är den lilla fruktens alla frön jag har samlat i skalet.


Här kallar man den Anona, man skriver det så också...
Och den växer som höga träd överallt lite högre upp i sluttningarna, i bergen
Vaniljäppel kan man kalla frukten på svenska. 
Väldigt god och oftast välfylld av kärnor.

Jag skrev om frukten i inlägget med namnet
Kärt barn har  många namn, om någon av er vill läsa lite mera om 
Anonan.Vi fick några små frukter av en vän med trädgård förra veckan. Nu har vi ätit upp dem allihopa och jag har tvättat fröna och lagt dem på tork. Uffe undrade förstås om jag skulle anlägga en anona-skog men icke det, sá Nicke. Jag har en plan, precis så där som en viss Sickan hade. Återkommer om den saken lite längre fram. En hantverksplan, så  mycket kan jag avslöja dock

Tack till er alla som var engagerade och försökte gissa svaren på frågorna i gårdagens inlägg! 
👏👏👏 Applåder till er alla! 

Trevlig onsdag önskas er alla! 

Copyright: Karin Eklund, Funchal, Madeira

Kommentarer

Tove sa…
👏👏👏👏👏
Så kul att gissa fel 👍 få svaren ✨✨✨
Den gröna elen gillas - och du som är fyndig med ögon gjorda för sånt här.
Aha, en hantverksplan ...
Kommer i håg inlägget!
Grönfyndig kram
Tove sa…
.... och trevlig dag så klart...
Jag hann inte med att kommentera överallt igår. Däremot såg jag kärnorna och tänkte på Anonan eftersom jag vet att ni gillar den frukten. Det är ju mkt kärnor i den.. Det gröna elskåpet hade jag aldrig klarat att gissa! Önskar dig en skön onsdag, jag utgår från att regnet lämnat ön och att ni nu börjat torka upp lite. Kram till er båda!
Znogge sa…
Det var inte en siffra rätt alltså men jag såg i alla fall att det var ett avokadoskal men resten var nytt för mig. Ja, alltid lär man sig något :D

Önskar en fin onsdag nu!
Susjos sa…
Hihi, vilket kul inlägg...dock missade jag dit tidigare inlägg, så jag har inte gissat!
En spännande frukt i alla fall den där anonan!
Ha det gott!
Kram
LillaSyster sa…
Du är för rolig =)
Helt klart grön el! Missade att titta in hos dig igår....men jag hade ändå inte fixat att gissa rätt. Ska bli spännande och se vad du ska skapa ♡
Paula sa…
Första bilden, så dekorativ, hade aldrig någonsin kunnat gissa rätt svar! Den andra, där tänkte jag inte alls på att det var ett skal med något i, såg bara det jag trodde var bönor, påminner mycket om bönor på burk som jag just nu tappat namnet på, men det spelar ju ingen roll eftersom det var helt åt skogen gissat. Alltid lär man sig något när man hälsar på dig på den vackra ön! Kram
Tove,

härlig syn på livet har du! :)
Grön el måste det ju handla om så grönt som innehållet är i det elskåpet :).
Ja, det är en hantverksplan på gång...kan ta lite tid dock!
Anona-kram ;)
Tove,

dagen blev bra, vi har varit och handlat, vandrat många kilometer och nu är vi hemma igen och maten puttrar på spisen.
Hoppas din dag också blev bra!
Anna i Portugal,

man hinner inte vara överallt, en enkel ekvation.
Givetvis så förstod du vad det var för kärnor. Vi gillar frukt överlag och när vi får anona så frossar vi lite extra.
Vi har inte haft regn över oss men högre upp i bergen har det regnat rejält. Vi har inte ens varit våta ;).
Kram till er båda också!
Znogge,

avocadoskalet såg du, det andra var inte alls lätt. Jag skulle själv ha gått bet om jag hade suttit på åskådarplats.

Önskar dig detsamma!
Susjos,
tack!
Man kan inte vara överallt alla dagar men kul att du tittar in. Anonan är speciell, smakar gott.
Ha det gott du med!
Kram
LillaSyster,

Ja, man kan ju inte ens ta miste på detta med gröna elen! ;)
Skapelsen kommer så småningom att förevigas här på bloggen.
Ha det gott! <3
Paula,

det förstår jag, jag skulle inte ha förstått det själv ens om jag inte hade varit fotograf den här gången. Vi är ju inte vana med att elskåpen är fyllda av grönsaker precis.
Du tänker på kidneybönor kanske? Röda...
Kram!
BP sa…
Hahaha! Det var himla roligt att gissa! Men en sak som förvånade mig. El och vatten går ju inte ihop. Det är sen gammalt de'. Så jag hoppas att elskåpet med "grönsakerna" inte är ett elskåp längre. Men ack så läckert det gröna skåpet är.
Sedan är jag väldigt stolt över att jag kom på att bild #2 inte visade bönor. Puuuuh!!! Anona hade jag aldrig kunnat gissa på av den enkla anledningen att jag inte ens visste att en sådan frukt fanns;-)
BP,

det är roligt att gissa. Nej, det går inte alls ihop detta med el och vatten och det kan ju vara så enkelt att det inte finns någon el bakom allt det gröna längre. Jag ska hålla ögonen på skåpet när vi går förbi igen. Det händer nu och då att det blir kortslutning på grund av fukt som kommer in i elskåp då det har regnat mycket. En erfarenhet som några av våra vänner har där de bor högre upp i bergen och där det regnar mera än nere hos oss. Dock inte i modernare och nyare bostäder men i äldre så...
Jag förstår att det är svårt att veta att det är anona. Jag har skrivit om den några gånger på bloggen men man läser ju inte allt som dyker upp i bloggosfären. Cherimoya kallas den också men inte här, här är den endast anona.
Ditte sa…
Kul att få se dina svar. Och dte var roligt att gissa. Grön el! Himla roligt.
Ja, att det var ett avokadoskal såg jag men inte en tanke på cherimoya. Tyckte de såg ut som mina ekollon som är i vatten och som jag hoppas ska gro.
Spännande med vaniljäpplena och vad du ska göra med dessa frön. Väntar tålmodigt tills du berättar.
Kram
Ditte,

tack! :) Grön el, så självklart att det måste vara grön el i ett sådant elskåp . Det är svårt att se skillnad på storlek på frön på foton, i all synnerhet när man inte vet vad det är. Anona-fröna är i storleksklass röda kidneybönor, ungefär.
Det tar nog ett tag innan jag har kommit så långt att anonafröna kommer till användning men då ska jag berätta.
Kram
Åke sa…
Jag hade aldrig kunnat gissa på ett elskåp, trotts att jag håller på att bygga ett tillsammans med min kusin nu (på beställning) Jag trodde på ett slags betongfönster av ngt slag men skruvarna satte käppar i maskineriet ;)
Åke,

jag förstår att det var svårt att fatta vad det gröna var för något. Det är ju ovanligt att få se det även här, där man får se både ett och annat som man inte borde få se, med tanke på säkerhet. ;)
Elskåp hade jag aldrig kunnat gissa mig till. Trevligt fotoprojekt när man lämnar åt besökarna att fundera.
Stefan Karlsson.

Jag vet att det skulle ha varit svårt för min del också att kunna gissa rätt på elskåpet om jag inte hade sett det med egna ögon.
Tack! :)

Populära inlägg i den här bloggen

Ett oförglömligt fyrverkeri får avsluta året

Veteranbil nr. nio och tio