Vardag

 Ja, vad händer en helt vanlig vardag här hemma hos oss? 

Antagligen inte någonting mera revolutionerande än hemma hos oss alla dödliga kan jag tänka mig. 

Att luftfuktigheten är hög har vi lärt oss att leva med. I morse var den 90 %, just nu i skrivande stund kl. 18 är den 65 %. Utomhus. Inomhus då? Just nu  65 %. Efter tvätt + torkning så lägger vi inte det nytvättade in i skåpet med en gång utan en eftertorkning går av stapeln. För säkerhets skull. Avfuktaren i höger kant på fotot får ta det sista fuktiga ur handdukarna/kläderna innan det är dags för skåpförvaring. Att få mögel i kläderna vill vi ju inte vara med om. 

Avfuktaren som är på hjul har fått namnet Fido. Den rullar vi från rum till rum under dagarna. Ibland är Fido instängd i sovrummet där alla skåp och lådor är öppna, sen får Fido ta hand om resten av lägenheten. Tömning sker vid behov. Vattenmängden som samlas upp under ett dygn är ca 6 liter.

Men det blir väl dyrt? säger någon. Allt är relativt. Vi tycker att det är mycket viktigt att inte ha det fuktigt inomhus. Kläder och annat mår mycket bättre då, ingen rost, inget mögel. Luften är behagligt varm. Vi behöver inte klä på oss varma kläder.

Nu efter drygt ett års boende här har jag räknat ut vad vår ungefärliga månadskostnad i el är. Genomsnittet är ca 60 € per månad, vilket vi  tycker att inte är dyrt alls i  jämförelse med de kostnader vi hade när vi bodde på Åland. Årskostnaden här för all electricitet betalade vi för två månader där. Det här är som en droppe i havet. Då ingår allting, spis, ugn, tvättmaskin, varmvattenberedare, alla elapparater, belysning etc. samt avfuktaren och ibland även ett par små element. Här isolerar man inte sina hus och lägenheter, utan endast i undantag. 






Livet ger och livet tar. Vår granne, den gamle mannen i huset nedanför oss dog senaste söndag. Ni kanske minns att hans hustru dog för några månader sedan. En vecka innan det, deras papegoja. Ensamma kvar är hunden Koi och fina Fina. Men givetvis är den närmaste familjen där och ser till att de har det så bra som möjligt.  Förändringens vind är kännbar och vi hoppas att någon flyttar in i huset och tar hand om de två söta pälsklingarna samtidigt. Det ser lovande ut... 


                   Våra strelitzior har börjat blomma igen 😊

                  En fin Alla Hjärtansdags-kväll önskas er alla! 

                  Copyright: Karin Eklund, Funchal, Madeira

Kommentarer

Bra namn! Undrar vad vår ska heta, som ju är en syster/bror till er... Några förslag? Jag tycker fina Fina kan få flytta in till er, om ingen annan tar hand om henne. Och om ni vill, så klart. Detsamma önskas ni!
LillaSyster sa…
Oj två pälsälsklingar som behöver få ett nytt hem, hoppas att de får fortsätta bo ihop som de är vana vid. Fukt och mögel vill man inte ha, fortsätt med Fido du, det är smartast ♡
Märtha sa…
Minns att du skrivit om avfuktaren förr, men namnet var nytt. En helt främmande tingest i vårt klimat. Dyr i drift verkar den inte vara, inte ens i jämförelse med en fyrtassad Fido! Hoppas ni får grannar med spännande djur att iaktta och lära känna! Underbart om djuren får bo kvar i sin trygga omgivning! +1,3, sisådär väder. Ha det gott, snart blir det torrare hos er!
BP sa…
Gillar Fido, namnet alltså. Ja självaste funktionen av apparaten också såklart. Här behövs det luftfuktare, speciellt under vintern. Avfuktare visste jag ärligt talat inte ens att de fanns. Har aldrig tänkt på hög luftfuktighet om jag ska vara ärlig.
Å vaddå kostnader? Är så fruktansvärt trött på alla som just nu räknar kronor och öre vad gäller elkostnader.
Vill man ha mögliga kläder/plagg? Klart man inte vill. Här kan jag ge ett exempel på om man hellre släcker alla lampor och snubblar över trösklar med lårbenshalsbrott som följd för att spara en hundring för el varje månad.
Det är så med gamla par. Om en dör följer den andra ofta efter inom bara några månader. Så bra att pälsklingarna tas om hand:-)
Ditte sa…
Visst är det värdefullt både att ha varmt inomhus och att slippa fukten. Tycker. inte alls att 60 euro är dyrt för att slippa fukten och ha det behagligt. Och att räkna i kronor och ören, eller nu i euro och cent, som många gör, är bara trist. Livskvalité är ju värt så mycket mer. Och vad ska en spara till. Om en kan så måste en ju unna sig att ha det bra. Skillnad om en inte kan...
Känner igen detta med god värme från vår spanska stuga. Och detta sparade vi verkligen inte på. Inget annat heller.
Sorgligt att er granne i huset nedanför avled. Minns även när frun avled och papegojan. Önskar också att någon tar hand om pälsklingarna.
Önskar dig och Uffe en fin hjärtanskväll.
kram
femfemman sa…
Sorgligt! Hoppas att det ordnar sig för djuren.
Papegojblommor! Så vackra! Kram
Susjos sa…
Va bra att ni har en avfuktare! Minns när vi hälsade på släkt i Italien, vi bodde då i deras gillestuga, eller källare rättare sagt, där fanns en avfuktare, som blev full av vatten i ett nafs minns jag, jag gjorde stora ögon!
Så sorgligt med dina grannar, hoppas det löser sig med djuren <3
Kram!
znogge sa…
Vardagen finns här för alla och det är inre alltid jättespännande men det är livet och gott nog ändå tycker jag. Hoppas det löser sig för djuren och sorgligt att grannarna inte finns med er längre.

Kram
Anna i Portugal,

Tack! Uffes förslag på er avfuktare blev kort och koncist: Vovven :) Fidolina är mitt. Fido vill ju ha en syster på fastlandet förstår du väl?
Fina Fina får göra det om hon vill göra det. Vi är ju redan väldigt förtjusta i henne men hon är ju lite fin på nosen. Men jag gissar att den gamle mannen har givit sina ättlingar förhållningsregler om hur det ska gå för de rara djuren. De var ju stora djurvänner både han och hans fru.
LillaSyster,

ja, eller om de får bo kvar kanske. jag hoppas så.
Vi fortsätter med Fido och har till och med funderat på att ge Fido en Lillasyster. Bra namn eller hur? ;)
Märtha,

Dyr i drift är inte Fido, absolut inte. En fyrtassad är säkert mycket dyrare.
Ja, vi hoppas på en god fortsättning här i grannhuset.
Ja, snart blir det torrare här, ha det gott i sisådär vädret!
BP,
Avfuktare och luftfuktare. Två vitt skilda arter, haha..
I det här klimatet är det ett måste med en avfuktare, eller borde vara ett måste. Många låter bli med påföljd av mögliga väggar etc. ..
Exakt så, kostnaderna är vad de är men givetvis så är det skyhöga högre upp i Europa just nu. Lårbenshalsbrott ska man undvika om man kan.
Ja, det var väntat att mannen skulle dö rätt snart efter sin fru. Nittioåringar båda två. Nu blir det förändring så småningom. Få se vad vi får för grannar. Hoppas Koi och Fina stannar kvar här.
Ditte,
utan minsta tvivel, där är vi väldigt mycket överens. Livskvalité ska man ha och som sagt det kostar inte mycket ens.
Givetvis så är det mycket pengar för den som inte har några eller väldigt liten lön. Dessutom är många vana med att bara klä på sig mera, stå ut med fukten och kylan som uppstår, måla väggarna med ny färg när vintern är över igen. En vanlig företeelse här.
Pälsklingarna är inte helt unga de heller så jag hoppas innerligen att de får stanna kvar där de är nu och har varit hela sina liv.
Önskar dig och Bosse detsamma!
kram
femfemman,

visst är det sorgligt. Vi får hoppas på det bästa vad gäller djuren. Jag har en aning om att det kommer att gå bra. Familjen är djurvänner, det syns på långt håll.
Papegojblommor är vackra och nu blommar de igen här hos oss. Kram
Susjos,

ja, det är en nödvändighet.
Vi gjorde mycket stora ögon första gången när vi satte igång vår avfuktare. På noll tid var den fylld av vatten. Otroligt att allt detta finns inomhus.
Det är sorgligt men väntat att det skulle bli så. Vi hoppas också att det ska lösa sig på bästa sätt för Koi och Fina.
Kram
Znogge,

du har så rätt, vardagen är fin nog. Ja, vi hoppas på att allt löser sig för granndjuren.

Kram
Ja nog kan jag gissa att ni behöver Fido. Luftfuktighet upplever man ju på semstrar i söderns sol men i längden skulle då jag göra precis som ni. Eländigt om man fick mögel någonstans. Er el, ja den var då verkligt billig tycker jag men så klart ni har ju varmare klimat. Visst kan ni slösa lite på Fido då. Får väl säga sov gott istället för trevlig vändag då klockan är natten här.
Hantverkarglädje,

Fido är en av de bättre investeringarna som vi har gjort och mitt i allt så får han en syster också, en lite mindre modell som får bo konstant i sovrummet. Elen är billig här och oberoende av detta så handlar det om att ha ett bra inomhusklimat. I våra ögon är det här enbart en winwin-åtgärd.
Sov gott säger jag också som plötsligt är klarvaken kl. halvfyra, så där bara.
Tove toviska sa…
Bilden med kläderna där över möblerna gillar ja. Vardagen, ja den har sitt och är på något sätt välsignad i livet vi går omkring i. Sambo med Fido som anpassar er till god inomhusmiljö. Värt sitt guld - den där guldkanten som blomman!
Så lämnar någon och någon hoppas komma in fylla upp vidare. Och de där två får ett hem?
Kram från gråfuktig ute.
Tove toviska,

tack! Det ser ut så när jag har haft tvätt på gång, åtminstone den här årstiden. Vardag helt enkelt.
Fidosambo, så fint att vara det. :)
Vi hoppas innerligen på att allt ordnar sig på bästa sätt för de två små pälsklingarna. Vill tro det med tanke på hur kärleksfulla de brukar vara med sina djur just där.
Kram från uppsprickande gråfuktigt ute, solglimtar med i kramen.
Torrt ska det vara, även tallrikar och bestick som kan vara lite fuktiga efter diskmaskinen. Bakterier trivs inte i torkan 🙂 Sonen med segelbåten har nån sorts bollar som avfuktar.
Guldkryckan sa…
Den där luftfuktigheten är jag glad över att vi slipper här men det är väl andra saker som jämnar ut vågskålen till det bättre antar jag.
Allt har ju en lösning.
Trist med grannen där men det är ju livets gång som för oss alla.

Ha nu en fin kväll.
Hanneles bokparadis,

ja, torrt ska det vara, basta!
Jag antar att han den typen av bollar som man också lägger i bilar för att få bort fukten. Effektivt och bra.
Guldkryckan,

den kan vara ett gissel om man inte håller efter den, luftfuktigheten. Många har inte råd att skaffa sig varken element eller avfuktare men många här är också vana med att det är så här det är, det är så här det ska vara, de går omkring och hostar, får ont i lederna etc. Men nu för tiden ser man alltflera som köper avfuktare till sina hem, till rätt överkomliga priser. Vår Fido kostade 249 € om jag minns rätt, inte dyrt med tanke på nyttan man har av den apparaten.
Grannen var över 90 år, sjuk och saknade sin fru. Jag tror att han dog lycklig. Allt har sin tid.

Ha detsamma du med!
Annika sa…
Vi har också avfuktare, på sommaren. Men ACn har en tendens att hålla fukten ute också. Utan den skulle det inte gå att bo här, fukten som kommer in (om vi inte kör AC) förstör allt, precis som du säger.
Hemskt.
Nu är det ganska torr luft inomhus under vintern så då har vi luftfuktare i sovrummet, men inte i övriga huset.
Jag förstår verkligen att ni har en sådan eftersom fukt inte är kul att tas med.

Nääää :-( tycker det syns på Koi och Fina att de är lessna. HOPPAS nån tar han om dem-

Kramar över Atlanten!!
Annika,

Jag förstår det väl att ni också har både avfuktare och även AC. Vi funderade också på AC men insåg rätt snart att vi hittade lösningen för oss så gott som genast. Lägenheten är ju liten ( 74 kvm) så det fungerar utmärkt så här.

Djuren är ledsna, utan minsta tvivel. De vet säkert att husse också nu har lämnat dem. Men sonen i huset och hans barn är här med jämna mellanrum, tar hand om dem tillsvidare. De har säkert mycket att bestyra med nu i detta tidiga skede innan allt sätter sig som det ska. Men djuren har det bra så här långt.

Kramar tillbaka! :)
Karin sa…
Så är det ju. Det blir vardag efter ett tag var man än bor. Men en vardag med lite annorlunda inslag och då är det kul att följa till exempel din blogg. Medan luftfuktaren går för fullt i den torra vinterluften hos oss, får avfuktaren hus er hindra att kläderna blir mögelprickiga!

Men så sorgligt att era fina små grannar mist både matte och husse på så kort tid. Hur frestad känner du dig att rycka in?
Karin,

vardag finns överallt, så är det. Tack och lov!
Ja, det är oerhört sorgligt att de små fina har förlorat sina käraste på så kort tid. Matte dog den 18 september, papegojan några dagar innan dess och nu så husse. Det är gamla djur som har hållit ihop hela sitt liv. Jag tror att de tar hand om dem på bästa sätt. De är sanna djurvänner i den familjen. Vi har sagt att vi inte ska ha djur längre men.. ja, jag hoppas det går utan våra insatser. Fina Fina har ju kollat upp oss några gånger men jag gissar att den yngre familjen på inflyttning kan ligga bättre till. De pratar hennes språk. Men först och främst hoppas jag att de ordnar det på bästa sätt för de små raringarna inom familjen.
Åke sa…
När jag läste dom första raderna undrade jag över era elkostnader... svaret kom ju längre ned. Vad eller hur drivs elen fram? Kärnkraft, vindkraft?
Åke,

Här gäller vattenkraft i första hand men även vindkraft finns till en del. Vindmöllor står på rad uppe på högplatån. Här blåser det nästan jämnt.
Jossu sa…
Vad sorgligt, och stackars Koi och Fina. Måste vara tufft för dom att förlora sina båda ägare på så kort tid.
Jossu,

ja, det märks på dem, att de saknar sin husse. Det är väldigt sorgligt när pälsklingar blir ensamma kvar. Nu hoppas vi innerligen på att det ordnar sig på bästa sätt för dem.
Paula sa…
Jag har för första gången stött på en avfuktare nere i vårt torkrum i tvättstugan. Den gör hela torkningsproceduren mycket effektivare när vi inte kan torka kläder ute och hyresvärden har bett oss att inte använda torktumlaren pga elkostnaden...jag är alltid lika förvånad hur mycket vatten som kan komma ur centrifugerad tvätt!Så ledsamt att läsa om dina grannar som gått bort, inte helt ovanligt att den andra följer den första...Men djuren! Kunde inte släktingarna ta hem dem till sig? De kan ju inte leva vind för våg utan ett riktigt hem! De måste ju känna sig vilsna...
Paula,

se där! Ja, det är otroligt så mycket vatten det finns runt omkring oss. En klok hyresvärd har ni.
Ja, det är ledsamt när ett par gamla människor dör och det finns djur kvar. Djuren är kvar här, jag gissar att släktingarna har fullt upp med allt som händer när ett dödsbo uppstår men det kommer hit folk alla dagar och sköter om de två. Ledsamt har de fyrbenta, man ser hur ledsna de är. Hunden skäller inte alls längre, vilket den gjorde varje dag tidigare, viftade på svansen och gav skall. Hur det blir står i stjärnorna, vi vet inte ännu.

Populära inlägg i den här bloggen

Ett oförglömligt fyrverkeri får avsluta året

Veteranbil nr. nio och tio