Just nu är vi bl.a berikade av sötpotatis som ska ätas upp. Vi har fått många ätbara julgåvor så vårt lilla kylskåp börjar bli proppfullt.
Sötpotatisdieten har ni väl alla hört talas om? 😊 Jag måste tillstå att jag personligen inte kände till att det faktiskt finns någonting som heter så, ja, flera olika sötpotatisdieter t.om. När jag skrev frågan googlade jag för säkerhets skull och blev förvånad över hur många olika dieter det finns bara vad gäller sötpotatis. Nu tänker jag inte gå in på dem alls, är du som läser det här intresserad så ber jag dig att själv googla.
Jag slängde faktiskt ut min fråga lite på skämt med betoning på att många sötpotatisar i vårt kylskåp ska ätas upp inom den närmaste framtiden och det på olika sätt. Det blir helt säkert en hel del experimenterande i köket de närmaste dagarna. Vår diet blir sötpotatisinriktad av praktiska orsaker.
First in , first out som det heter. Den äldsta batata-doce-gåvan lades ut på diskbänken, tvättades och en av de stora knölarna skalades. Jag rev den med rivjärn för att jag hade redan bestämt att jag skulle testa att baka en sötpotatiskaka med valnötter i.
Det blev som vanligt lite grann "jag tager vad jag haver", nämligen 4 ägg, 2 dl socker, 6 dl vetemjöl,
100 gr smör, 2 dl yoghurt, kryddor av olika slag (kanel, ingefära, nejlika etc ) vaniljsocker, sötpotatis i ganska stor mängd, ca 6 dl riven sådan, 100 gram valnötter och 2 tsk bakpulver på det och så push in i ugnen på 180 graders värme i ca 30 minuter. Efter stickprov togs den ut när jag ansåg att den var färdig.
Efter en stund lade jag på glasyr av florsocker och lime, påtade några valnötter på och så var uppdraget slutfört. Vi provsmakade kakan utan glasyr, den ansågs ge-bort-klar och så bar jag den vidare till Z o A som bor ovanför oss. En liten gengåva för det är av dem vi har fått sötpotatisarna vi har i vårt kylskåp.
Till middag blev det rårakor av sötpotatis, rödlök, salt och svartpeppar med rödbetssallad och chorizokorv samt tomater. Jodå, vi blev mätta idag igen.
Hör och häpna, imorgon ska vi äta sötpotatis, troligen ugnsrostad sådan med fetaost och basilika, en rödbetssallad blir det också, för nu ska kylskåpet tömmas. Något grönt som sallatsblad och tomater blir det helt säkert till.
Ett litet tillägg med tanke på mina funderingar i
skyltsöndagsinlägget. Fartyget på första fotot som heter Anjos, är ett mudderfartyg och ingenting annat.
Copyright: Karin Eklund, Funchal, Madeira
Kommentarer
Låter så gott med potatis! Mina smaknerver har ändrats till tvärtom nuförtiden, jag skulle kunna äta bara potatis, morgon middag, kväll! Idag blev det lutfisk, vitsås och kokt potatis, finns inget godare. Tycker jag. Här varit "strandsatt" med corona ända sedan mitten av december. I morgon ska jag köra in till stan.
Ha så bra! kram
Ugnsrostade sötpotatis är ju fantastiskt gott. Ha det bäst!♡
Ser på bilden att du även har vita sötisar.
Smaklig måltid med gofika efter :-)
Kram
Har testat sötpotatis två gånger, men jag gillar dom inte. Just för att de är just söta. Du kan ju göra pommes frites av sötpotatisarna också. Har sett att de finns att köpa i fryst tillstånd.
Vilken himla tur att du gillar matlagning och experimenterar gärna:-)
Men kakan verkar riktigt god!
Ha det gott! Kram
Gott Nytt År önskar jag dig också i min tur"
Sötpotatis är egentligen en ört lärde jag mig för ett tag sedan men ...ja, gott är det, i all synnerhet den sorten som vi får levererade till vår dörr av grannarna ovanpå.
Oj, du också med covid, så många som har den och har haft den nu. Skönt att du inte är strandsatt längre och är på gång igen. Ha det så bra du med! Kramkram!
det hade inte jag heller gjort men så vaknade nyfiken tittar i mig och så fanns det flera olika varianter på sötpotatisdieter. Men jag tänkte förstås inte så, det blir en tillfällig diet för vår del så länge lagret varar :)
Ugnsrostad sötpotatis är gott, jag håller med!
Ha detsamma du med! <3
Måste kolla lite vad denna mirakelknöl kan tänkas innehålla. Och OJ! Karotener, med antioxidantkraft, naturliga proteiner, en hög andel fiber, mineraler som kalcium, magnesium och kalium, vitamin C, vitamin E, vitamin B1, B2, B5 och B6. Jösses vad ni kommer att bli friska och starka!
tack, dieten fortsätter tills sötpotatisen tar slut i lagret/kylskåpet.
Vår diet är inte lång så att säga, någon vecka si så där men vi tycker också om sötpotatis och det växer ju hur mycket som helst här på ön. Rårakor hade jag inte gjort tidigare men det blir nog absolut flera gånger. Så enkelt och så gott.
Ja, vi har nästan bara vita sötisar, godast tycker jag .
Tack! <3
Kram
ja, det är intressant, jag googlade på sötpotatisdiet bara på skoj och fick flera napp, även om jag inte tänker hålla en sådan typ av diet. Men alltid lär man sig någonting nytt .
ja, jag googlade på Anjos, Funchal och så fick jag veta mera.
Det låg många liknande fartyg i hamnen troligen för att så många stora kryssningsfartyg rör upp under ytan så det måste muddras. Spekulationer förstås.
Det finns många olika typer av sötpotatis och jag gissar att du har ätit av dem som är starkt färgade, de är ofta väldigt söta och dem är jag inte särskilt förtjust i jag heller men de här bleka är goda.
Ja, jag är född under en lycklig matlagarstjärna, tror jag.
nej, jag vet. Ett år tog jag med mig sötpotatis hem till Åland och satte den som vilken annan potatis som helst men tji fick jag. Den tittade aldrig upp utan tog sig säkert ner mot Madeira igen via underliga vägar :)
Det lär ska gå att odla sötpotatis i kruka i norden men jag grävde ner den och det var helt fel.
Kakan fick godkänt :)
Ha det gott du med- kram!
Äventyret tog ganska snabbt slut på våra tallrikar. Det var riktigt gott.
Jisses, jag har inte ens kollat vad mirakelknölen innehåller men Oj, säger jag också. Hur ska detta sluta? Stålmannen och hans kvinna bor i Funchal numera. Undra på att de är som de är, madeiranerna. De äter sötpotatis!
härligt! Aha, tack för tipset! Det ska prövas, en skål batata-doce bredvid Fuji maca:)
Vi tycker också om sötpotatis, riktigt smaklig och god.
Det enda jag inte är så förtjus i är bakad sötpotatis, tycker den lätt blir torr men, det finns å andra sidan så mycket annat att göra av den-
Men just de med mindre färg i är det som jag tycker om- De andra blir i mitt tycke för "söta" .
Kul att få veta vad mer du lagar av dessa.
Kan tänka mig att grannarna blev glada över kakan du bakat.
Ha det fortsatt bra.
Kram
ja, de är så himla snälla som delar med sig av sitt överflöd. Pommes frites ska jag absolut testa. Den här sötpotatisen är ljus, endast en är lite rödare. Jag är också van, precis som du att de med mycket färg blir alltför söta men tillsvidare har jag inte fått någon sådan.
Grannarna blev väldigt glada så vi blev faktiskt inbjudna till dem spontant nu ikväll, något som är ovanligt här. Nu kommer de till oss på fredag...tänk vad en kaka kan fixa till det. Ängeln stod mitt på bordet hos dem också...
Ha detsamma Ditte!
Kram
Ha det fint!
ja, det är lycka det om något! :)
ja, man kan göra mycket av och med sötpotatis som är en ört och inte alls en potatis egentligen.
Vet du, jag hade inte heller smakat på sötpotatis förrän jag kom hit till den här ön och jag tyckte att det var lite si så där. Nu när jag har smakat på flera olika sorter av sötpotatisen så har jag börjat tycka helt annorlunda.
Ha det fint du med !
Finns ju en hel del man kan göra med det säger frugan här nu.
Tillönskar dig en fin tisdag.
fru Guldkrycka är en klok kvinna! :)
Det finns mycket man kan göra med sötpotatis och visst är det gott!
Önskar er detsamma!
ja, det är det, både vanlig sådan och också sötpotatis. :)
den har fått namnet för att den liknar på potatisen, har jag läst någonstans. Det är en ört så det är inte en potatisväxt som sådan. Ja, nu äter vi sötpotatis så det sprutar ur öronen, absolut.
Kram