Utan vatten

I en veckas tid, ungefär, har vatten runnit ut från "underjorden" på övergångsstället där gränden börjar. Vi har sett det och vi har undrat. Det har varit "gubbar" här och fixat och så har de farit iväg igen och vattnet har sipprat på...

Idag blev det än värre...

Vi såg att en av grannarna i direkt boendeanknytning till läckan pratade med "tomten" mestre på RIM, vi såg att han ringde ett samtal och efter några timmar kom det "gubbar" hit igen och plötsligt så var det en stor hög uppgrävd på övergångsstället, vattnet stod som en fontän ( tyvärr blev det ingen bild, jag kokade middag då men Uffe berättade) . 

Så mörknade det och alla for hem och alla här på gränden är utan vatten.

Ingen har sagt någonting åt oss. Vi kunde bara konstatera att det inte kom något vatten längre. 

Nå, vi klarar oss. Vi har vatten i vattenkannan på terrassen för toabesök, vi har vatten att dricka i flaskor i kylskåpet och tack och lov för att luftfuktigheten är hög. Till och med det kan vara bra ibland. Vår avfuktare samlar vatten åt oss från luften, flera liter blir det innan morgonen är här.

Sanningen är väldigt enkel. Alla tunga fordon som har farit av och an här under det år som snart har gått är orsaken till läckaget. Förhoppningsvis så kommer de kommunala gubbarna hit i morgon igen och fixar allting till det bästa. I morgon, den 1 december, är ledig dag för alla tjänstemän, för banker etc.  

Så få se hur det går? Nå, jag gissar att det ordnar sig. Det trasiga måste lagas....


Paradoxalt nog, samtidigt som vi blev utan vatten, såg vi när brandkåren sprutade vatten med sina kanoner för ett kryssningsfartyg som gick ut ur hamnen. 
Livet är spännande, minst sagt. 
Men vi lider ingen som helst nöd, allt kommer att fixa sig men i sådana här stunder inser man hur bräcklig tillvaron är när det inte finns vatten. Tankarna går till alla länder som ligger i krig och till de länder där torkan är en daglig fiende. 
I värsta fall kan vi ta en hink och gå ner till Atlantstranden och bära hem vatten i den. 
En rikedom bara det i sig. 

Ha en fin kväll alla! 

Uppdatering: vattnet har återkommit, men gatlyktorna har slocknat.😊😉 
Colmans senapspulver är också slut i affärerna
Jisses, vilka problem man har, haha...


                                                    Copyright: Karin Eklund, Funchal, Madeira

Kommentarer

Ditte sa…
Skönt att vattnet är tillbaka. Men visst blir det visst bekymmer när det försvinner. Men just som du skriver så tar vi ofta tillgången på vatten som självskriven.
Bra att ni har ett litet förråd- Och som komplement har ni ju hela Atlanten.
Hoppas de som jobbar med detta snarast får till det. Och kanske är läckan redan lagad.
Bra så.
Nej, tråkigt har ni inte. En hel del spänningsförhöjande moment finns ju att tillgå.
Kram
Ditte,

naturligtvis så visste vi att det skulle ordna sig men inte riktigt när. I sådana här sammanhang får vi aldrig veta vad som ska hända eller vad som gäller. Jag vet inte om det har enbart med oss att göra som inflyttade, kanske de alla får samma "behandling". Vet inte men vi räknade i alla fall kallt med att lokalbefolkningen säkert stod på telefonerna och klagade när det inte fanns vattentillgång i middagstid. Och nu rinner vattnet som det ska åtminstone till imorgon. På gatan är "operationen" i gång men stillastående under natten, så fixandet fortsätter säkert så snart det blir vanlig arbetsdag igen.
Spänningsförhöjande är det. Fastän elspänningen inte fungerar som den ska på gränden. Alltid något men det blir säkert fint i slutänden.
Kram
BP sa…
Suck, suck, suck! Att bli av med el är illa, men att vara utan vatten är värre. Men du/ni verkar vara preppers och är väl förberedda. Här är det ju ganska ofta att bygger som bara den, men att grävmaskinerna kapar såväl vatten- som elkablar. Å det är inte alltid man fixar felen samma dag eller inom några timmar. Gatlyktornas sken kan ni ju vara utan några nätter, men absolut inte elen för lampor, varmvatten och spis/ugn.

Ja, du har så rätt. I-problem. För människor i Ukraina är det vardag.
BP,

man märker det först när man inte har varken el eller vatten, hur ömtåligt samhället egentligen är. Vi klarar oss; har varit med om många stormar vid Ålands hav, varit utan el i flera dygn. Man lär sig. Vår el inomhus fungerar utmärkt, det är utanför på gränden som det är mörkt som natten just nu. Ingen fara alls.
Det är I-problem. Vill inte ens tänka på hur hemskt många i Ukraina och andra krigiska länder har det. Det här är ju bara en liten liten petitess, en liten påminnelse om hur väldigt bra vi har det.

Susjos sa…
Va skönt att vattnet är tillbaka, hoppas också att elen återkommer! Verkligen spännande att bo där ni bor, fint att ni är förberedda med vatten och att luftfuktigheten är så hög.
Ha det gott!
Kram!
Susjos,

ja, allt är bra fastän det är lite mörkt utanför ännu. Men snart så...och jag sover bättre när det är mörkt så sem problemas :)
Ha detsamma!
Kram!
Märtha sa…
Utanför Lypa, högstadieskolan där bl.a. kursen i italienska hålls, går det inte att parkera. Vattenrör förnyas och det är stora grävda hål med ca 20 meters mellanrum, verkar det som. I Helsingfors har vattenrör spruckit. Rörreparationer i höghus är vardagsmat i flera städer. Peppar, peppar, här är rören inte så gamla... Vete sjutton vad man för vara förberedd på i vinter, vad gäller elen, bland annat. El behövs för att vi skall kunna elda i spisen, hur fånigt det än låter - vatten värms och skall transporteras till den stora vatten"tunnan" och vidare till väremelementen. Vi har en gasplatta att ta till vid behov. På landet klarar man sig alltid på något sätt. Kan kura i bastun, som är helt vedeldad... Ha det gott!
Men så segt ändå, hoppas de lagar läckan fort :)
Märtha,

På landet klarar man sig alltid. Jag har bra egen erfarenhet av det. Tänker bara på den stora stormen för några år sedan som tog ner skogen på Åland och lämnade många av oss utan ström och vatten i många dagar.
I en stad är man mera ömtålig, det går inte att säga något annat, men vi har vatten, vi har ström nu. Ute på gatan står bockar som visar att arbete med rören är på gång, kanske idag, kanske imorgon men det är på gång och vi blir säkert bortkopplade för vattnet igen. Så vi har förberett oss
Elen utanför kommer säkert den också bara det ljusnar och elgubbarna har kommit på jobb. Fast de är ju det hela tiden, men det finns säkert prioriteringslistor. Gatlyktor är inte så viktiga på en liten gränd.
Ha det gott du med!
Amanda,

jag är övertygad om att de gör det så snabbt de kan. Skadan är troligen rätt så stor men de är duktiga på att få till saker här.
Tack!
Tove sa…
Ho ho haha - inte gör det så mycket nåt när vattnet är borta - om en har beredskapslager av det nödvändigaste som just vatten! Dock är det ju allvarligt ändå med läckor.
Hur är det med senapspulvret?
Men inget gatlyse - men ni har säkert pannlampa tänker jag :-)
Vill minnas att ni drabbades på Åland också av dylika?
Vatten och strömlöst minns jag från min uppväxt, vi är nog många i den gruppen eller hur?
(och ja, jag har beredskap jag med i heimen om det skulle ske)
Kram
Visst är livet bräckligt :)Tyckte det var jobbigt att vara utan kyl/frys - att då vara utan vatten, det kan jag inte ens föreställa mig! Har ju varit utan både el och vatten i Sverige, men det är ett antal år sedan. Hoppas ni får tillbaka vattnet i kranen snabbt, även om det inte går någon nöd på er så är det ju bra mycket trevligare när allt funkar som det ska.
Gunnel sa…
Man blir verkligen helt ställd när varken el eller vatten fungerar. Då får man sig en tankeställare hur det är för alla människor i krigszoner. Så hemskt! Hoppas allt fixar sig snabbt hos er. Det är verkligen inte trist och långtråkigt hos er. Jag har en burk Colemans senapspulver i kryddhyllan som jag städade av igår. Den används tyvärr inte så ofta. Får nog bli lite flitigare med det. Ha det bra.
Tove,
nöyaktig! Unnskyld för öet ;)
Vi har ett litet beredskapslager som vi använder varje dag och fyller på så det är färskt. Bra att vi har fått det i oss efter stormarna hemma på Åland.
Läckan är allvarlig och det är egentligen konstigt att det inte har hänt redan tidigare. Gränden är på väg neråt och guppar än hit och än dit och rören som befinner sig i underjorden får tungt på sig. Självklart så spricker de förr eller senare.
Senapspulvret ordnar sig. Det finns folk som har lagrat upp och bidrar med vad vi behöver. Skinkgriljeringen är räddad ! ;)
Pannlampor har vi, flera stycken, stearinljus också av prima vara och mängder av tändstickor, haha..
Vi har vanan inne från Åland.
Vi är nog många i den gruppen som har varit med om att vara utan ström och vatten.

Kram
Anna i Portugal,

ja, vi är som rön i vinden när det kniper till ordentligt.
Vi har vattnet tillbaka igen men jag gissar att vi blir utan imorgon igen när alla kommer tillbaka på jobb. Nu står allting i sin linda, med bockar runt i väntan på att fortsättningen följer. Då kopplar de säkert bort oss igen.
Idag har de ledigt! :)
Gunnel,

ja, då sitter man där med häpnadens finger i överraskningens mun, trots att man vet att det kan hända.
Jag gissar att det mesta är åtgärdat innan helgen. Här har man ledig dag idag, så de jobbar imorgon igen, med läckaget. Nu är allt bara provisoriskt gjort eller professoriskt som man säger på Åland.
När bygget är klart på andra sidan gränden väntar en rejäl gränduppfräschning för deras del, helt säkert. Då får vi troligen en ny fin gränd också.
Tungt är tungt och tillräckligt mycket av den varan spräcker rör.
Ha det bra du med!
Paula sa…
Nu är jag här och ser att jag har massor att ta igen. Allt går i slowmotion i pörtet just nu, men det får ta den tid det tar att komma igen.
Vet du jag kom för första gången i kontakt med en avfuktare när jag flyttade hit till Sundborn. Det står en i torkrummet och det är ju inte klokt så effektiv den är. Tvättade lakan idag och den jobbade på bra! Varför sprutade man vatten på kryssningsfartyget, bara för att skryta eller är det någon hälsning? Hoppas ni fått tillbaka inte bara vattnet utan också gatlyktorna, här var de svarta flera veckor, det var inte kul. Nu läser jag vidare
Paula,

så är det, låt tiden ta den tid den behöver. :)
En avfuktare är en smart manick.
Jag gissar att man sprutar kaskader av vatten för att fartyget var hit första gången. Tidigare har de inte hållit på så där som de gör nu. Men första gångens fartygsbesök blir hälsade på det där sättet.
Vi har allting tillbaka igen, förutom en gatlampa som lyser ibland och låter bli ibland.

Populära inlägg i den här bloggen

Ett oförglömligt fyrverkeri får avsluta året

Jag finns, jag lever...