Före och efter/ nr två, trappan

Jag fortsätter på mitt eget lilla "tema" om hur det såg ut före och efter i vår lägenhet när vi hade köpt den. Trapphuset och eldragningen in i huset kan man läsa om HÄR om intresse finns.

Det märkliga är, att jag inte har några bilder av trappan före renoveringen och det är något jag inte förstår men så är det bara. Jag har helt enkelt inte tagit bilder på den. Antagligen försökte jag förtränga eländet som det såg ut då. Trappan bestod av liknande terrakotta- klinkers som fanns i trapphuset. Rätt många var trasiga av dem, kanterna var borta, fogarna var öppna osv. Färgen flagnade från trappväggarna. Ja, den var helt enkelt i ett miserabelt skick. 

Det visade sig just innan vi gjorde affär att ägaren M. försade sig lite i förbifarten, att hon brukade gå till grannen inunder med en burk färg nu och då för att de hade klagat lite grann om att det läckte från trappan och terrassen ner i deras lägenhet. Men det var ingenting särskilt med detta . Det skulle hon ordna. De målade över möglet som uppstod helt enkelt.

Tack och lov att vi hade en mäklare som kan portugisiska och som är lyhörd för nyanseringar. Hennes magkänsla sade att något är fel här, något stämmer inte.  Hon slog på stora trumman direkt och hit kom en inspektör och även M:s mäklare Joâo, som inte hade haft en susning om allt detta tidigare. M. hade hållit även detta hemligt för sin egen mäklare. Han var chockad! Det blev de alla när de fick gå in i grannens lägenhet under vår. 

Grannarna under oss levde i misär, med väggar och tak fulla av mögel, elskåpet var vattenfyllt m.m. mögellukten var stark. Tack och lov störtregnade det just den dagen då inspektionen var, så de fick alla se hur j-t det helt enkelt var när vattnet sipprade in från taket under vår terrass etc. .M. försvann, arg och ilsken över avslöjandet om hur läget verkligen var och gav vår mäklare onda ögon samt skulden för att det blev som det blev. För henne. 

Inspektören gav ett kostnadsförslag på vad det skulle kosta att renovera grannens lägenhet under vår och efter en del stök hit och dit, med jurist indragen, så gick M med på att gå ner i pris på vad det kostade att renovera grannens lägenhet (den under vår). Annars skulle hon själv tvingas att göra det och det ville hon inte. Vi tog över ansvaret för att grannarna skulle få allt fixat på bästa sätt när vi köpte lägenheten. Allt som var förorsakat av terrassen och trappan som inte höll tätt. 

Vi har bilder på hur det såg ut innan grannlägenheten renoverades men jag visar dem inte. Det är deras hem, inte vårt. Lägenhetsägare är skyldiga att se till att ingenting läcker ner till grannarna under en och det hade det tydligen gjort (läckt)  i över tio års tid när vi kom in i bilden. Naturligtvis så blev det bara värre med åren. 

Grannarna under oss trodde inte på någon förändring längre, de hade helt enkelt givit upp. De trodde inte att de skulle få renoverat när vi köpte lägenheten heller, de trodde att allt bara var tomma ord, som vanligt. Desto gladare blev de när de plötsligt stod där med en renoverad lägenhet, precis som de skulle ha det och förtjänar att ha det. Det var sannerligen inte deras fel att deras tidigare granne ovanför dem inte skötte om att terrassen och trappan var hel.

Det som var ännu märkligare för vår del var att varken jurist, mäklare och inspektör inte tog för givet att vi skulle renovera grannlägenheten trots våra löften. Det tycks vara så att många köpare säger ja, ja men sen gör de inte ett jota, utan är bara glad för att ha fått ner priset på lägenheten. Här är man tydligen rättslös om man är fattig och inte har möjlighet att stå på sig och skaffa juristhjälp. Det ligger inte på vår karta att man behandlar folk på det sättet men tydligen sker det liknande nu och då här i samhället. 

Det blev en väldigt lång berättelse detta om hur det kan vara när man köper en lägenhet. Vi kunde ha dragit oss ur allting, vi hade bara lagt handpenningen , i och för sig rätt så stor,  när allt hade uppdagats om dessa oegentligheter men vi beslöt oss för att det var här vi ville bo och ingen annanstans. 

Här bor vi och här trivs vi, vi har det bra och också grannarna under oss har det bra nu för tiden. 

Och nu till trappan som den såg ut under renoveringen och efteråt. 


                    

De skickliga hantverkare som vi hade till vår hjälp renoverade terrassen samtidigt med trappan och trapphuset. När de väl var igång så gjorde de allting samtidigt. Men idag blir det bilder från trappan. Här har de redan kommit en bit på väg, reparerat väggarna, trappstegen, golvet i trapphuset, lagt på fuktväv osv...allt som bör göras för att inte vatten ska ta sig igenom.


                       Flera lager fuktväv lades...

                       

             

                    När de hade lagt klinkers på terrassen blev det trappans tur

                   


I det här skedet kunde vi inte vara med på plats men goda grannen MSK gjorde små inspektionsrundor och sände oss bilder.

Så där skulle det ju inte se ut, den typen av klinkers hade vi inte kommit överens om! Vilken lycka att MSK tog kontakt med oss i det här skedet. Vi tog i vår tur kontakt med vår mäklare som var i Sverige Hon i sin tur tog kontakt med Manuel här på Madeira som ansvarade för hantverkandet och renoveringen. Han i sin tur påstod att det skulle ta flera veckor innan de kunde åtgärda det hela och vi svarade att då får det ta flera veckor men så där ska det inte vara. Vi hade en överenskommelse !


Kan ni tänka er, att de där flera veckorna tog fyra dagar och så var allt klappat och klart och enligt vad  vi hade kommit överens om. Ibland försvinner tiden väldigt snabbt. 😉 Till och med väggarna var målade, klinkersen fogad.


    Och inte bara det, utan även väggen på utsidan av vår trappa blev uppfixad.

    Jag hade lagt märke till att den också var vattenskadad och plötsligt så...

...  var den också fixad. Det ni! Jag har skrivit det tidigare, när de väl är igång här så händer det saker. Givetvis, maestro Manuel, hade många skickliga hantverkare till sin hjälp, men han behövde få betalt för allt de hade gjort, både inomhus och utomhus hos oss och nya jobb väntade. Han behövde sina pengar och om inte jobbet blev klart så... Byggboomen efter lock down började kännas av. Samma dag räkningen kom hade han pengarna på kontot. Alla var nöjda. Mycket nöjda.

Men jag ska givetvis visa mera, det här har bara handlat om eldragningen, trapphuset och trappan, samt den mångåriga vattenskadan, som nu är ett minne blott och så renoveringen av grannens lägenhet. 

Så det kan gå! 😊 Många överraskningar fick vi men bra resultat blev det i slutänden. 

Nästa Före och efter, ska jag berätta om terrassen. Häng med om ni vågar och kan som Lasse Kronér brukar säga i Dobbidoo. 

Copyright: Karin Eklund, Funchal, Madeira

Kommentarer

BP sa…
Måste säga att jag beundrar er. Jag skulle aldrig köpt den lägenheten i ett mögligt hus. Inte ens till mycket reducerat pris. Men ni hade uppenbarligen bestämt er trots misären. Å vilken tur grannarna under er hade att det var just ni som såg till att de fick en dräglig tillvaro.
Japp, det är "lite" skillnad mellan skandinavisk och portugisisk standard.
Slutet gott, allting gott eller hur det nu var;-)
BP,

Jag har tydligen varit otydlig, vår lägenhet var inte möglig det allra minsta, det var lägenheten under oss som var det och det på grund av att vår terrass och vår trappa läckte och något som den förra ägaren inte hade åtgärdat och som inte framkom förrän det blev inspektion tack vare vår mäklares uppmärksamhet om att något inte stämde. Hon var rädd om oss, om vi hade köpt vår lägenhet utan att veta om vad som hade hänt under oss på grund av den tidigare ägaren kunde de ha stått oss väldigt dyrt i ett senare skede. Nu fick vi ner priset till det värde som renoveringen kostade i lägenheten under oss, så egentligen var det den förra ägaren som stod för kostnaden men vi tog ansvaret på oss att allt skulle skötas som det skulle skötas. Vi hade ingen misär, märk väl, vi hade en lägenhet där elen måste bytas ut och så gjorde vi en hel del annat till för att vi ville ha det så. Våra grannar fick äntligen en mycket bättre tillvaro utan mögel.
wiper sa…
Vad bra att ni var lyhörda för mögel kan förstöra livet och ställa till med mycket. Jag är ett av exemplen på detta för jag arbetade i ett hus med mögel utan att veta om det. Fick problem med sköldkörteln men blev lite bättre när jag slutade arbeta där

Jag har tydligen gått med en långtidsväxande tumör i 30 år och hade sån tur att den var inkapslad men på grund av detta arbete så blev jag av med halva sköldkörteln och inte en krona har jag fått i ersättning för det var inte så känt då och efter 10 år är det stopp på ersättning.

Känner så med grannarna som haft det på det viset och så länge. Så fint gjort av er att kämpa för grannen. Ja du får vi den politiken hit också så kommer det att bli många utslagna här i Sverige också.

Jag blev så rörd av det ni gjorde med allt detta och att både ni och grannarna har det bra nu. En riktig solskenshistoria. Heders åt er båda

Ha en skön tisdag
Stor varm kram
Åh vilka glada grannar ni har nu! Tänk om de fått fortsätta bo i en fuktskadad lägenhet eller att fått bekosta renoveringen utan att ha fått ner priset vid köpet av er lägenhet. Många om.. Men nu blev ju allt så bra! Med empati och respekt kommer en långt.
Gunnel sa…
Era grannar måste vara överlyckliga! Tänk så nonchalanta människor det finns...ingen känsla för att andra ska ha det bra. En del saknar nog samvete. Jag vågar och kan hänga med på fortsättningen Ha det bra.
Wiper-Malin,

mögel är allt annat än bra. Här är mögel rätt vanligt, p.g.a att luftfuktigheten är väldigt hög allt som oftast och uppvärmning är inget som prioriteras. Ingen isolering finns i väggarna, vi är i södern. Allt gör sitt till.

Jag minns att du skrev om din tumör någon gång tidigare eller kanske jag är ute och cyklar, att jag blandar ihop det?
För vår del var det en självklar åtgärd, det var också vår skyldighet att rätta till det som inte hade rättats till.

Tack Malin!

Ha en skön tisdag du med-kram! <3
Anna i Portugal,

våra grannar är glada och de visar det också på så många fina sätt. Alla våra grannar gör det egentligen, t.om, sopgubbarna tycks veta om att människorna under vår lägenhet har fått sitt elände ordnat. En av sopgubbarna gav mig en kram och sade sois justo. Jag begrep ingenting alls, bara svarade med ett glatt obrigada. Sen förstod jag att det betyder att du är juste, ungefär. Gissa vem som var glad!
Det är snart ett år sedan och jag lever på det ännu.
Man kommer långt med vanligt hyfs och med empati, precis så är det.
Gunnel,

de är glada och lyckliga, absolut.
M., kvinnan som ägde lägenheten innan vi köpte den var för att säga det enkelt, ful. Inte utseendemässigt men på ett värre sätt.
En del saknar samvete, helt säkert.
Tack för att du vågar.
Ha det bra du med ! <3
Bloggblad sa…
Jag blir alldeles trött bara av tanken på alla besvär och bekymmer… men nu kan ni sova gott om nätterna. Jag fattar inte alls hur samvetslösa en del kan vara.
Bloggblad,

ja, man kan bli trött för mindre och vi var trötta vi också ett tag men så gav vi oss sjutton på att klara biffen. Vi sover alla gott om nätterna nu i det här huset.
Det är ofattbart detta samvetslösa, helt obegripligt.
Guldkryckan sa…
Jösses vilket äventyr det där blev, fint att säljaren försade sig där så att allt kunde bli till det bättre för alla inblandade, ja, förutom säljaren då förstås. ;)
Vilken pottsork.

Ha nu en jättefin kväll.
Guldkryckan,

du lade ordet i allas vår mun, så bra, för pottsork passar utmärkt på M i det här fallet. ;)
Ett äventyr blev det på många sätt men när eländet var uppdagat så hjälptes alla åt för att få ordning på allting så snabbt som möjligt.

ha detsamma du med!
Susjos sa…
Säger som Guldkryckan, vilken pottsork till säljare, och så underbart bra det blev till slut, förstår att grannarna är nöjda också, underbart att även sopgubben ger er så fin respons!
Ha det fint!
Kram
Susjos,

jag tycker det är ett underbart ord i det här sammanhanget. Säljaren var verkligen en pottsork!
Det är fint att bo här nära "folket" och inte enbart där det finns turister. Vi trivs och försöker bli "folk" vi också. Jag gissar att du förstår vad jag menar.
Ha detsamma du med!
Kram
Märtha sa…
Hujanimej... Bra att du berättar sånt här först när du har fått distans till det hela. Hade ni hela flyttlasset där medan allt det här pågick? Bodde ni på hotell under tiden? Många frågor uppstår, men bekymmer är till för att övervinnas, och du och Uffe är ett team som kämpar på och håller fast vad ni lovat! Er mäklare (eller hur det nu var) skall också ha en eloge för sin lyhördhet! Huset gläder sig också över att ha fått en "omskötare"! Ha det gott!
Märtha,

nej, vi hade inte flyttlasset här då ännu. Vi bodde i en lägenhet 250 meter härifrån, en lägenhet som vi hyrde.
Jodå, det var vår mäklare, Uffe "hittade" lägenheten, hon visade den åt oss och ordnade med all byråkrati som krävs när man köper något här. Vi anlitade henne helt enkelt, trodde inte att vi skulle hitta det hem vi ville ha så snabbt som vi gjorde. Det gick undan så det sjöng om det men flyttade in gjorde vi först i september-21. Imorgon är det ett år sedan.
Vår mäklare är guld värd.
Ha detsamma du med!
Paula sa…
Jisses, jag ryser när jag läser om allt som hänt med ert lägenhetsköp. Och jag kan bara fantisera om hur tacksamma och glada era grannar är som slipper möglet! Men jag känner väl igen känslan ni hade, Här vill vi bo! Den är välbekant från när vi "hittade" värdshuset och vandrarhemmet i vackraste naturskyddsområdet. Och wow så bra allt är nu! Och det bästa, ni trivs, är glada och nöjda och glädjer dessutom oss bloggläsare med fantastiska berättelser! Tack och kram
Paula,
precis så är det. Känslan var så rätt med en gång, nästan skrämmande rätt, trots att vi såg att det fanns mycket arbete att göra innan det blev inflyttningsklart. Vi kunde förstås ha flyttat in men elen var så viktig att få på plats och som det oftast är så dyker annat upp som också ska fixas.
Det är på grund av fuktskadorna som de fick mögel i sin lägenhet under oss, flera år på rad hade det läckt vatten in där hos dem p.g.a det saknade underhållet på terrassen och trappan ovanför dem.
Jadå, vi trivs bra och är nöjda. Allt är inte helt klart ännu men nästan. Och när blir någonting klart egentligen?
Kram !
Ditte sa…
Stort grattis! Och härligt med denna kunniga mäklare och likaså era hantverkare. Nu har ni det ni ville ha.
Så fint allt blivit. Förstår att ni njuter.
Sån tur att det var ni som köpte lägenheten och kunde hjälpa grannarna under att få en vettig bostadsmiljö genom att täppa till vattenläckor och annat. Antar att de är er evigt tacksamma.
Men bökigt och trist att "deala" med en sådan försäljare- Å andra sidan var det ju inte i er lägenhet felet var. Jo, på ett sätt men lägenheten under som drabbats av eländet.
Ser fram emot nästa del.
Kram

Ditte,

tack!
Ja, utan en bra mäklare så är det ett vågspel att köpa någonting. Det finns hur många hemska exempel som helst på det: Nu kände vi till vår sedan tidigare och all god reklam som hon hade fått och får.
Felet låg i vår trappa och i terrassen, grannarna under drabbades av åtgärder som uteblev under flera års tid.
Tack igen !
Kram
Anki sa…
Tänk att ni vågade satsa på just den lägenheten och så fint det blev ... hos er och som jag förstår även hos grannen! Bra jobbat .. och jag beundrar er!
Blir kul att se även terrassens före och efter ...
Anki,

vår lägenhet var inte i direkt dåligt skick, bara lite använd och krävde renovering. Att det sen uppdagades både det ena och det andra; ja, det fick vi räkna med.
Tack!
Kommer snart lite terrass också!
Annika sa…
Att få Karin och Uffe till grannar är ett lyckokast!
Vad bra för dem, mögel är förfärligt hemskt och farligt därtill.
SÅ himla KUL att du visar bilder från eer lgh, vill se mer och MER!!
Så roligt ju!!
Ja, mkt fix kan jag minsann tro att det är.
BRA mäklare har ni haft också.
Kramar!!
Annika,

vi hoppas att det är ett lyckokast för våra grannar. Vi har och känner god feeling :)
Mögel är farligt, inte alls att leka med.
Det är väldigt mycket fix innan allt är klart, men så är det för de flesta här och där och överallt.
Jadå, vår mäklare var och är väldigt bra!
Kramar! Så roligt att du är här igen Annika!
byblixtra sa…
Så jättebra att grannens lägenhet äntligen blev renoverad. Å, fint det blev hos er.
byblixtra,

de behövde verkligen få det ordnat efter så många år. Det var ju vår lägenhets som var skyldig så att säga, terrassen och trappan.
Ja, det blev riktigt fint och väldigt helt, inget vatten tar fel väg ut längre.

Populära inlägg i den här bloggen

Ett oförglömligt fyrverkeri får avsluta året

Veteranbil nr. nio och tio