Förberedelser

Blomsterfestivalen är på gång med start inkommande helg.           

Men saker ska fixas innan; det tar sin tid att få allting dekorerat som brukligt är och många är de som är med och sätter ihop allting så snyggt och inbjudande. Vi gjorde en liten avstickare till Avenida do Arriaga för att se på hur festligheterna sakta sätter fart när vi ändå själva var på farten för att handla vitlök

 

Folkdansare underhöll turisterna som var hur många som helst. Vi stod lite grann på sidan om och en viss kvinna från en ögrupp mellan Finland och Sverige, klättrade upp på Zarcos statyn för att få en liten bättre överblick över hela härligheten. Det var nämligen trångt om saligheten. Det var många som ville se vad som var på gång.




De bar de speciella huvudbonaderna som i mitt tycke är så vackra. Varför de ser ut som de gör vet jag inte men troligt är att det finns en mening med det ungefär som det är med samernas huvudbonader som också talar sitt speciella språk bara man kan förstå det. 


Blomsterdekoratörerna var många och fullt sysselsatta med att lägga den kännspaka blomstermattan på gågatan Avenida do Arriago. 

    Mängder av olika blommor anlände i lådor,  vissa färdigt klippta..

Många oasis fylldes med blommor i olika mönsterformationer. Det här kommer att bli en upplevelse att få se när det är färdigt. Kruxet är bara att det är svårt att få till bra bilder. Det vimlade av folk redan idag, vad ska det inte bli när själva festligheterna är på gång på allvar? 

   Ett stort hjärta av gerberablommor, så vackert eller hur? 

Naturligtvis så bar man fram mängder av fina kungsproteor. Var ska sleven vara om inte mitt i grytan? De växer på högre höjder men när det blir festligheter på gång får de komma ner på stan de med 😉

Den ena ljuvligheten efter den andra levererades till alla dem som fixar till det för ögat och det estetiska sinnet. Jag vet redan att nästa veckas inlägg kommer att blomma mera än vanligt. Lita på det! Är det blomsterfestival så är det. 

  


Det fanns många olika försäljningsstånd som redan hade öppnat men vi gick förbi dem alla ända tills vi kom till det här ovanstående ståndet. Där köpte vi ett par små saker åt oss själva för att visa var vi står i denna fråga. Just nu finns det 383 ukrainare bland oss andra som bor på Madeira. De som är här har bildat en förening med hjälp och tillsammans med initiativrika madeirabor för att samla in pengar till dem som är utsatta på grund av kriget i Ukraina. Givetvis så känns det i hjärtat och bakom ögonlocken bränner tårarna. Jag frågade hur man säger tack på ukrainska och fick en liten snabblektion men inte minns jag säkert hur man uttalar det. Jag måste gå dit igen för att få veta hur det ska uttalas: Дякую 
( jag tror att det var arkylo men men...) 


   Nu har vi varsin rosett att sätta på oss när vi går ut på stan. 

   Copyright: Karin Eklund, Funchal, Madeira

Kommentarer

Susjos sa…
Så mycket vackra blommor, wow och vilka former på blommorna!
Så fina ukrainska rosetter ni köpte, en fin gest verkligen!
Ha det fortsatt fint!
Så otroligt vackra blommor!! Det blir en fröjd så klart att se blomsterfestivalen.
BP sa…
Vilka helt underbara blommor. Vilken prakt! Det är verkligen nåt man saknar när man bor i Skandinavien. Chelsea Flower Show är nog det närmaste man kan komma en uppvisning i blomsterprakt. NJUT säger jag bara!

PS. Du vet väl att Ronaldo finns som staty i Funchal. Troligen framför eller i närheten av Funchals fotbollsstadion. Det bör du kolla upp någon gång. Lovar att en live match där är nåt helt annat en Ålandsserien eller Allsvenskan;-) DS.
Susjos,
stan är helt otroligt vacker med alla blommor; allt som blommar. Nästan overklig.
Det är så litet man kan göra när det gäller kriget i Ukraina men man kan i alla fall visa var man står, att visa dem att de inte är ensamma.
Ha detsamma du med!
Anna i Portugal,

jag ser framemot paraden i all synnerhet men det kommer att blomma rätt länge här på ett speciellt sätt. :)
BP,

de är underbara, det minsta man kan säga om dem. Jadå, vi tänker NJUTA fullt ut.
Jag har visat bild på statyn några gånger tidigare på Pettasblogg men ska visa den igen. Han står staty framför sitt eget museum, men finns också på flygplatsen som bär hans namn. Kanske han finns på flera ställen än det också. Ska kolla upp det och göra ett inlägg om honom så småningom efter alla blommor. :) Man kan inte undgå att känna till honom i den här stan, där han är född och uppvuxen.
Här spelas det fotboll i parti och minut varje dag till sena kvällen. Vi har god utsikt till en av fotbollsarenorna som finns för skolungdomar och hör dem ofta, ofta när de är igång. Härligt är det!
Paula Merio sa…
Bländad, jag blir bländad av all prakt! Dansarna var så stiliga, och som jag bedömer de är de mycket artiga i dansens virvlar. Bugar och bockar sirligt och graciöst (tror jag)...
Jag hade en riktig dipp under säkert en vecka när jag bara tänkte på krigets fasor och ägnade nätterna åt att titta på videofilmer från Ukraina. Tack o lov gör jag det inte längre, det var väldigt ledsamt och tärande. På vackra Madeira blir ju också kontrasterna så stora när man ser det lyckliga blomfolket och tänker på krigets offer. Det finns inte mycket rim och reson och rättvisa i världen. Jag tänker österut varje dag men jag låter det inte längre uppsluka mig. Kram
Märtha sa…
Karin, klättra, klättra! Utrusta Uffe med kamera så får vi se härliga bilder på Klätter-Karin! Eller lär dig att manövrera en drönare - ja, du måste ju köpa den först. Är så glad åt två drönarfotografer här i stan som delar sina bilder och låter oss andra markbundna människor använda dem. Själv befinner jag mig med näsan i marknivå för det mesta, och blommorna är få... Njut!
Paula,

jag förstår att du bländas. Det blir jag också.
De dansar så sirligt och graciöst, är så stolta över sin dans så det är ett rent nöje att se på dem, att lyssna på deras sång och musik. De är wow!

Jag gör detsamma, tänker österut men måste leva mitt liv ändå på bästa sätt och gör det lilla jag kan på något sätt. Här gör man för övrigt väldigt mycket för att stötta det ukrainska folket, precis som på andra ställen i Europa och världen. Rim, reson och rättvisa är ord och intet så mycket mera än så.
Kram
Märtha,

jadå, jag klättrar. Bra att det finns klätterstatyer lite här och där i den här stan. När det är mycket folk så får man ta sig lite uppåt för att få en bättre översyn. Uffe hade inte ens märkt att jag försvann en stund, utan hade planer på hur vi skulle gå och stå för att kunna ta bra foton, när jag kom tillbaka från Zarco-statyn. Han har däremot svårt att ta foton med bara en vänsterhand till förfogande, men han brukar fixa det också emellanåt.
Snart blommar det hos er också. Mödan för allt rabattkrypande ger skörd. :) Ha det gott!
Ditte sa…
Verkligen en fin blomsterprakt och roligt för er att följa med er rent allmänt här i förberedelserna inför festivalen. Dansarna inte minst. Tack för att du så generöst tar oss läsare med.
Och en fin gest av er att bära dessa ukrainska färger på rosetterna.
Varm kram från mig och Bosse som på väg till Töreboda med tåg.
Ha det fint!
Ditte,

ja, här prunkar det verkligen nu. Äntligen har de blomsterfestivalen på rätt tid och inte på hösten.
Självklart att vi visar vår solidaritet med det ukrainska folket. Läste alldeles nyss att det är 471 ukrainare här men 383 stationerade, de andra tillfälligt.
Varm kram till er på tåget som för er till Töreboda. Ha det fint där på alla sätt.
Lisbet sa…
Jag kommer dit nu. Idag. Med eftermiddagsflyget!
Ha så bra där och ramla inte ner från lyktstolparna!
kram
Lisbet,

jag väääntar!
Tänker ha det bra och jag håller förstås i mig för land och president(er). Vi har ju både Niinistö och Albuquerque. Mitt i allt så har vi två presidenter
Kram
Karin sa…
Härlig blomsterprakt och spännande dräkter och danser!

Men så kan jag inte låta bli att undra över geväret på väggen, igen (jag vet, jag kan vara odräglig ibland!). Vitlöken, vitlöken! Och hur det känns att köpa vitlök undrar jag också? Var det inte så att du odlade den själv förr i tiden? Skönt att slippa gräva?

Kram från södra Dalarna, där jag just vattnat mina två ganska lovande vitlöksrader!
Ama de casa sa…
Oj vilka festligheter och vilken blomprakt som är på gång hos er! Både kul, vackert och spännande :-)
Radka sa…
So much colour, how welcome at this time of year :-)
Karin,

här är så vackert just nu att det nästan känns lite overkligt. Allt detta ska hålla på ända fram till slutet av maj, i lite olika konstellationer.

Vilket gevär på vilken vägg? Vad har jag missat? Jag tittade igenom bilderna och hittar inget gevär. Är jag gevärsblind? ;)

Det känns rätt bra att köpa vitlök, här finns fin vitlök i olika storlekar. Jag odlade vitlök själv tidigare men har inte land längre i den storleken så nu får andra odla den åt mig.
Jag tycker om att gräva så den biten kan jag faktiskt sakna, men jag gissar att jag vänjer mig så småningom .

Lycka till med vitlöksraderna, glöm inte bort att vattna och att rensa ogräs.
Kram till dig också!
Ama de casa,

här är så prunkande vackert just nu så det t.om. känns lite overkligt. :)
Radka,

yes, it´s a very colourful time at the moment.
The springfield is så beuatiful. xxx
Karin sa…
Ja, Tjechovs gevär på väggen, menade jag:) Jag citerar mig själv från kommentarerna till "köpa tomater-inlägget" för ett tag sedan:

Men! Var är bildbeviset?? Tomaterna? Geväret på väggen! (Som Tjechov sa: "Om du i första kapitlet säger att det hänger ett gevär på väggen, då måste det absolut avfyras i andra eller tredje kapitlet.") Jag kanske får ge mig till tåls till andra eller tredje kapitlet!

Det geväret.

Karin,

jaså, det geväret. Det geväret lade jag på väggen redan den 17 april.
Här:
https://pettasblogg.blogspot.com/2022/04/upp-till-bevis.html.
Och jag har hunnit köpa många tomater sedan dess...:) Är faktiskt på väg för att köpa ett stort gäng sådana imorgon igen. Får ta och hänga ett nytt gevär på väggen igen :) när jag har tagit bild av dem.
Märtha sa…
Tack! Igår kom den, vårvärmen. Snart är också den hårda snön som ramlat från taken borta på skuggiga ställen! Nu är klockan 9.20, temperaturen är 11,5! Plus. Svettas tydligen i rabatterna idag...
wiper sa…
Jag skulle också bli bländad och jättelycklig av att få vara med om nåt sånt. Allt är så färgstarkt och jag gillar blommorna och dansbilderna. Huvudbonaderna var verkligen vackra och vilket jobb dom lägger ner. Fantastiskt!. Bilden du tog med hjärtat och hon som sitter bredvid har en sån härlig känsla. Vilket bra initiativ dom tog ang Ukraina och så fina rosetter för att visa ert stöd

Underbart inlägg som vanligt

Ha en skön lördag och helg
Kram från ett mindre färgstarkt Sverige
Veiken sa…
Äntligen drar allt igång och Covid19 är nästan bara ett minne blott! Härligt med festliga saker utomhus. Kan undra vem kvinnan var som ville ha bättre utsikt. Jag har mina aningar! Njut av allt det fina ni har runt er!
Kram
Veiken,

ja, livet återkommer så sakteliga, ibland med stormsteg. Här har vi fortfarande pandemin men under säkrare förutsättningar än tidigare. De flesta har sina sprutor även om rätt många smittas och blir sjuka, men numera som en ordentlig förkylning med vissa undantag.
Ja, inte vet jag vem som hängde där mellan benen på Zarcos. Det finns så konstiga prickar här i världen ;)
Tack det gör vi och gör det ni med!
Kram
Märtha,

nå, äntligen! Jag måste lära mig att blåsa hårdare så det går snabbare att få värmen norrut.
Glöm inte att dricka mycket vatten när du svettas så mycket;)

Wiper-Malin,

jag tappar andan av allt det prunkande och vackra, kan inte se mig mätt på allt och hela tiden upptäcker jag någonting nytt. Jag tycker mycket om deras folkdanser, de är så sirliga och ändå lite bondiga på något sätt, så genuina.

Tack Malin, jag kommer med säkerhet att visa ännu mera av all denna härlighet som pågår i många dagar ännu.
Det behövs mycket stöd nu för alla dem som har hamnat i krigets fasa.


Ha en skön helg
Kram!

Populära inlägg i den här bloggen

Ett oförglömligt fyrverkeri får avsluta året

Veteranbil nr. nio och tio