Havets folk


Vi har rätt så bra koll på inkommande och utgående fartyg från vår terrass.
 I förgrunden syns en tremastad fullriggare och då gäller det bara att ge sig iväg för att se vad den vill berätta för oss innan den drar vidare igen.         

Vi dras obönhörligt till hamnen när vi får se en fullriggare eller något liknande flytetyg ligga vid kaj. Då svajar det till i det hav som böljar fritt i ådrorna, då sätter vågskvalpet igång och vi kan intet annat än att dra iväg till hamnen. Vi tar varandra i handen och ger oss iväg. 


Där ligger hon ju, fullriggaren. 126 meter lång, 138 meter inklusive bogsprötet . När hon har alla 28 segel uppe måste hon vara en syn för gudar.


    På lejdaren ser man hennes namn: Sea Cloud Spirit


    Men vad har hon för flagg i aktern? 

    Aha, hon bär Malta-flagg


    med hemmahamnen i Valletta. 


 Oj, oj, så elegant allting ser ut...
Inget för en vanlig pensionär precis. Många sekiner krävs för att kunna kryssa ombord på/med henne. Men kanske de vill ha en potatisskalare med ombord? Knappast, de har säkert skalmaskiner som ordnar den saken och ska jag vara helt ärlig så är den här kvinnan ett barfotabarn som passar bättre på fartyg som inte glittrar alltför mycket. Men visst, för den skull så skulle det vara roligt att få vara med om en seglats ute på havet. En månad ombord skulle förstås dra hela min årsinkomst och lite till på det, rakt av. Så det blir nog ingen kryssning av för min del. 
  
    

    Galjonsfiguren. Wow, här flyger fartyget fram med hjälp av en örn. 
    (nej, jag kunde inte ta bort förtöjningslinorna för att få en bättre bild. 
    Risken för att bli kölhalad eller att gå på plankan var överhängande) 


    Men söta öde! En bonus ligger där i skymundan bakom Sea Cloud Spirit.  
    Barken Gunilla från Sverige! Tala om att ha medvind, att ha tur. Inte bara ett segelfartyg utan två. 
 
    

Till och med lite mera av den varan fick vi. Bakom aktern på fullriggaren tog sig Santa Maria in mot kaj. 

Det blev mycket segelfartyg det här på en och samma gång. ( lördag den 16 april-22)

    På vägen hemåt, när vi gick längs stranden fick vi se några personer som verkade vara strandsatta? 

    


Åh nej! De var där för att bli sjösatta. Den dagen var det nästan 30 grader varmt i skuggan. Ett dopp i Atlanten satt tydligen inte helt fel. 

Just innan vi vek av för att ta  sista biten hem så gick vi förbi katthotellet för att kolla hur beläggningen var där.  Där var det tomt men mellan oss strök en katt förbi. En riktig nattsuddare (därför är bilden suddig) kom till hotellet. Han såg inte ens på oss...


Han bara stöp omkull och somnade på direkten! zzzzzzzzz.....Man kunde nästan tro att han hade varit med om ett värre sjöslag ;)

Copyright: Karin Eklund, Funchal/Madeira

Kommentarer

Lisbet sa…
Jag skulle ha tagit dig i andra handen och följt med för att titta på skeppen! Va härligt det låter.
Hoppas du / ni får en jättefin vecka!
kram
Älskar också båtar! Träffat på Gunilla i Malaga och i Göteborgs skärgård. På länken du gav till Sea Cloud Spirit såg jag en bild med segel. Otroligt häftigt! Tack för att du bjöd på denna fantastiska syn. Jag har spenderat en del tid p havet med min pappa, men numera längtar jag inte ut på havet, men vill gärna vara vid havet.
Radka sa…
Hello, hello! I didn't know that you are now in Portugal and that you have another blog, until you left a message on my blog :-) xx
Ama de casa sa…
WOW!!! Vilken läcker skuta! Otroligt vacker :-) Vad kul att ni kan se hamnområdet från er terrass, där har ni ett gratisnöje som heter duga! Ja, i och för sig kostar väl boendet en del, men då ingår ju utsikten utan extra kostnad :-)
Lisbet,

jag skulle ha tagit tag i dig och så hade du följt med oss. Givetvis.
Hoppas detsamma! Tänker på dig!
Kram
Anna i Portugal,

Det är kärlek det, som heter duga. Båtar i alla dess olika former.
Jag blev så glad när vi fick se Gunilla, väldigt oväntat. Det är sällan man ser i ankommande och utgående skeppslistan den här typen av fartyg.
Ja, bilden med Sea Cloud Spirit för fulla segel är häftig. Annorlunda stuk på seglena.
Också jag har varit ute på havet rätt så mycket men inte lika mycket längre så därför blir jag euforisk när segelfartygen tar i land.
Radka,

yes, I´m back in this blogworld again. We are living here now, we sold everything we had in Åland and blow away like the wind :)
:-) xx
Ama de casa,
Skutan är WOW! :)

Vi har det bra här på vår terrass, ser hamnen på olika sätt. Nu är det ett gratisnöje. Boendet kostade förstås men det var en engångsavgift. Så gratis skulle jag nog säga att nöjet är. En extra bonus helt enkelt.
Ditte sa…
Så roligt att följa med er från lägenheten och ner till hamnen. Och när det kommer till segelfartyg så är vi ju väldans intresserade. Bosse har ju som er detta med hav och segelfartyg och andra fartyg i blodet. Och jag som halvnorska är det ju också.
Barken Gunilla har jag sett i Stockholms skärgård, men det var ett bra tag sedan.
Santa Maria har vi också sett men då i Torrevieja.
När det kommer till Sea Cloud Spirit skulle jag gärna, om prisläget varit lägre, gärna hängt med på en kryssning ett par veckor. Visserligen är hon rejält tilltagen men antalet passagerare känns ändå helt ok. DEt är ju inte en mindre stad som kommer iland när hon lägger till-
Kramar från oss.
Bloggblad sa…
Vad spännande!!!
Ditte,

tack för det! Ja, jag vet att ni har havsvatten i blodet ni också :)
Gunilla är ju från Öckerö så det ligger nära till hands att hon syns i Stockholm någon gång men damen seglar långt och länge.
Santa Maria i Torrevieja är en annan Santa Maria med samme Columbus som gemensam nämnare. Den här Santa Maria seglar bara här runt "klobben":) Men det vet du förstås.
Kramar till er från oss!
Bloggblad,

tack och visst är det spännande med segelfartyg!
BP sa…
Du kan absolut inte klaga på utsikten. Fullriggaren är nog den största jag sett. Så kul att du dokumenterar. Som du säger - det hade varit kul att se den "in action".
Det ser lite roligt ut - båten är ju troligen av äldre modell, medan räddningsflotten är super modern. Snack om kontraster.
Paula Merio sa…
Kan det ha varit en skeppskatt som rumlat om på örnansiktsfartyget??
Jisses vilka flytetyg! Att ni har vanan inne på en båtdurk begriper jag ju, med tanke på var ni bott, och att ni nu skulle valt att flytta till fastlandet, oavsett var det låg, nej det fanns nog inte ens i fantasierna.
Santa Maria var inte pjåkig hon heller, har nog lite busig sjöpirat i ådrorna...
Kram från kyliga Norden
Susjos sa…
Oj, verkligen fina fartyg! Så kul och maffigt att få se dem på nära håll.
Lilla katten som har ett sånt fint sovställe, mysigt och tryggt ser det ut.
Ha en fin fortsättning på veckan!
Kram
BP,
Absolut inte. Det var utsikten som avgjorde affären för ett år sedan ungefär+ lite till.
Det måste till säker räddning så då blir det kontraster. :)
De gäster som finns ombord betalar för service, mycket god service. Förelagan är säkert av äldre modell men fartyget är byggt bara för något år sedan. Lite konkurs emellan och så på´t igen. :)
Paula,

förmodligen var det där den kom ifrån katten, suddaren. Det tar på mera ibland än ibland.
Helt rätt, sådana fantasier finns nog inte att vi skulle ha hamnat i en öken eller liknande. Havet måste finnas i närheten.
Columbus var piraten. Många länder har en Santa Maria som åker runt med turister. Han hann med allt möjligt den där killen som upptäckte Amerika, eller som trodde att han gjorde det. En svensk lär ha varit där innan. Förstås.

Kram till kyliga Norden från ett varmt men idag regnigt Madeira. Änglarna har varit på toaletten.
Susjos,

vi får se en del speciella fartyg nu och då från vår utsiktsterrass.
Ja, kissen var så trött att den knappt orkade ta sig till hotellet. Undrar var den hade varit.
Kram
Karin sa…
Skepp ohoj! Vilka fina. Och finast är Gunilla, tycker jag. Vad lyxigt att kunna ha koll på hamnen från terrassen – en väl vald utsiktspunkt för sjöfarare som ni!
Karin,

skepp ohoj, visst är det skoj för sjöfarare som vi är, att ha en utsiktspunkt som heter duga. Nu har vi lite koll på omvärlden :) . Gunilla är finast, jag håller fullständigt med.
Gunnel sa…
Vilken enormt stor båt och så tjusig! Den där örnen var lite annorlunda. Jag är ingen båtmänniska och gillar inta att vara på sjön, men jag hade gärna tagit en promenad runt på den här ståtliga saken när den låg vid kaj. Hahaha! Ja den där katten hade nog varit med om ett sjöslag för den såg helt utslagen ut. Ha det gott i solen.
Gunnel,

ja, den är stor och tjusig! Örnen är förmodligen länken till Tyskland där fartygets ägare finns, sen är den utflaggad i Malta (skattetekniska skäl) och byggd i Spanien.
Ja, vi kunde ha gått där tillsammans och tittat på vidundret.
Katten var något av det tröttaste jag har sett på länge. Den var TRÖTT.
Idag skiner solen igen, igår regnade det nästan hela dagen.
Ha det gott du med!
Märtha sa…
Columbus och Bartolomeo Dias och andra hade inte så stora skepp, är nuvarande Santa Maria lika stor som Columbus fartyg? Har varit ombord på replikan av Dias fartyg, och man undrar vilken äventyrslystnad de hade förr i världen... Minns inte måtten, men den här fullriggaren skulle kanske svälja några sådana! Trevlig tillvaro ni har! Här har Runda Rabattkryparen gått in i tjänst, men inte alltför många timmar per dag. Det kallas inskolning, tror jag. Bernt gör växthusen redo för plantering. Ha det gott!
Märtha,

Santa Maria de Columbus som fartyget egentligen heter lär vara lika stort som Columbus fartyg var. Jag har aldrig varit ombord, kanske vi borde hoppa ombord någon dag nu när vi är här på heltid, men i alla fall från kajen så är det inte särskilt stort. Fattar egentligen inte att de tog sig över Atlanten och andra vildsinta hav innan det förliste utanför ön Hispaniola, i Haiti. Fullriggaren kan säkert ta in alla replikor som finns av Santa Maria de Columbo. Santa Maria hette från början La Gallega. Vet inte varför det blev Santa Maria men vi bor i en av de äldsta stadsdelarna i Funchal som heter Santa Maria Maior. Här måste forskas...
Vi har det bra, absolutamente.
Låter skönt det där med Runda Rabattkryparen och med inskolningen. Hälsa med dig till Bernt.
Ha det gott!
wiper sa…
Vad intressant att kunna sitta på terassen och se fartyg komma och gå. Vilken höjdare. Riktigt mäktiga och fina fartyg. Jag föddes i Sundsvall och där kom det alltid in stora fartyg och sjömännen gick omkring i stan men sen flyttade dom allt längre ut och hamnen blev nästan båtfri och dom byggde hus där istället, så trist

Vilken snygg guldig text på fartyget. Nu kom din härliga humor fram igen när det gäller detta med potatisskalning ;). Även den mäktiga örnen på båten är så tjusig

Vad varmt ni har det hos er. Här har vi fått lite svalare igen med 2 grader varmt på morgonen. Härligt att det finns katthotell så dom kan krypa in och mysa. Nu har vi även insektshotell ;)

Ha en jättefin torsdag
kram
Wiper-Malin,

ja, det är det men vi har blivit lite grann hemmablinda redan. I början blev vi euforiska, snudd på i alla fall men nu ser vi inte fartygen på samma sätt annat än när det är något särskilt som intresserar oss. Det kommer många fartyg varje dag så det kanske är just därför vi blir lite hemmablinda.
Just nu har temperaturen blivit svalare igen. Runt + 22 grader i genomsnitt. Under påsken då jag tog bilderna i det här inlägget var temperaturen betydligt mycket högre. Högsommarvärme.

Det finns kanske bara detta katthotell, jag har inte sett något annat men för den skull kan det finnas flera.

Ha detsamma Malin!
kram

Populära inlägg i den här bloggen

Ett oförglömligt fyrverkeri får avsluta året

Veteranbil nr. nio och tio