fredag 25 december 2020

" En julbetraktelse"

Vi är nog alla mera eller mindre överens om att den här julen inte är som de jular vi är vana med. Flera av oss har inte haft möjlighet att träffa de allra närmaste och/eller goda vänner, annat än digitalt (  tack och lov för det). Men det finns de som inte har märkt av någon skillnad alls utan håller på precis som de alltid har gjort och som inte förstår något av det där med att hålla avstånd. De bryr sig inte alls, utan lever som de alltid har levat.

Våra bevingade vänner på utsidan hör till dem och när det är dags för pyntandet på vår trappa inför julen eller andra helger så vill de också vara med. Det börjar bli en tradition här hos oss, att när jag har fixat klart så tar de över och dekorerar om allt efter eget tycke och smak.  Jag tycker om traditioner men jag är inte särskilt traditionell när det gäller att ha det precis likadant från år till år. Både dörrkransen och trappdekorationen får nytt utseende varje jul. Jag planerar sällan hur det ska se ut, utan jag tar vad jag har och då ofta sådant som ska få "leva" en sista jul innan det bär av till returdepån. Sen finns ju naturen här mitt framför näsan på oss, full av många möjligheter. Ungefär så ligger landet till och jag antar att den som har följt mig genom åren redan är förtrogen med det. Min egen personliga utmaning är att det inte ska kosta en cent. Med andra ord så blir dekorerandet väldigt personligt och överraskande helt beroende på utbudet som finns för stunden.

 

I år kände jag för det enkla och klädde en kransstomme av björkris med enris och fäste några domherrar i den och så var den saken biff. "Det får duga", tyckte jag.  Men jag blev varse om att alla inte var helt överens med mig om utsmyckningen. Det knackade på dörren lite nu och då och från insidan såg vi genom det mönstrade dörrglaset att talgoxarna lade sin egen touch på kransen. De satt där tillsammans med de konstgjorda domherrarna.  Vartefter som dagarna har gått nu under december så har de konstgjorda "ramlat" ner på trappan, jag lägger upp dem i kransen igen och igen för att åter hitta dem på trappan.  Vi ser till att vi håller varandra sysselsatta, fåglarna och jag.  Några av de konstgjorda har försvunnit helt och hållet. Inte en tillstymmelse till en konstgjord fjäder finns i närheten.  Kanske de hänger som julprydnad i något litet nattligt viste för de små levande fåglarna? Vad vet jag?

De tycks inte bry sig nämnvärt om "tomteskrämman" som jag hängde upp här om dagen. Vi fortsätter vår lilla, egentligen väldigt trevliga, kamp. De tar ner fåglarna och jag sätter upp dem. Nu finns fyra fåglar kvar. Från början var de åtta.  Det är ungefär som Tio små negerpojkar av Agatha Christie. 


 

Det är ju inte första gången som de små bestyren styr och ställer. Kransen i näver och spetsar, som vi hade för något år sedan, var riktigt snygg men den  höll ett dygn.  Sen fick den se ut precis som den såg ut, ja, den blev faktiskt ännu vildare ...  Folk som kom hit såg fundersamma ut när de kom in till oss men sade ingenting och vi sade inget vi heller. Folk måste ju ha något att fundera på eller hur? Haha...

En krans med tovade äpplen såg allt annat än ut som tovade äppel efter ett tag. Nu hittar jag inte fotot jag tog då men ull är varmt,gosigt och bra att vinterbona sina natthärbergen med. Ja, ni förstår säkert att äpplena försvann. Färggranna hem har de små med vingar i alla fall. 

 

 

 Jag har inte lagt ner mycket möda och besvär på att pynta i år, det medges, men likväl så har jag pyntat och det i snabba ryck. Jag har helt enkelt bara ryckt åt mig det som har funnits i den omedelbara närheten.

Det gamla kärrhjulet som brukar ligga över en av vattentunnorna sommartid så att ekorrar och fåglar kan ta sig upp utifall att de ramlar i spat ( det har hänt drunkningsolyckor ja, men inte nu längre sedan kärrhjulet fick en annan användning än att rulla) ställde jag upp mot husväggen, lade dit smidesängeln, smidesfågeln, en gammal förgylld hästsko, två rostiga plåtstjärnor som jag hittade på "soptippen" bakom lidret ( tjälen i marken har lyft upp dem i ljuset) en modern plaststjärna som inte går att hänga i granen längre samt  kattflickornas julgransbollar som har åkt av och an över golvet tills de blev färglösa ( dem klädde jag över med snöre och klistrade fast några "blommor " från vallmokapslar ) 

Det såg rätt så bra ut trots allt men nu tycker de bevingade och kanske ekorrarna med att julgranskulor ska det glänsa om. De har börjat klä av dem...för varje dag kommer lite mera kula fram...
Som ni ser här till höger. Det glänser mycket mera nu än dagarna innan jul. Kanske att de vill ha snörena till något? Vi bidar vår tid och väntar på vad som sker. 

Kanske vi borde lägga ut viltkameran nattetid/tidig morgontid för att få se vem  det är som nystar upp och klär av julgransbollarna.?

Kul i jul är det onekligen att ha små "bestyr" på utsidan av väggarna. 

Fortsättning följer med all säkerhet...


God fortsättning på julhelgen !

 

Copyright: Karin Eklund, Pettas ekologiska

19 kommentarer:

Ditte sa...

Tack bästa Karin! Har läst inlägget högt för Bo och vi hade båda svårt att hålla oss för skratt ju mer vi läste. Vi kunde i alla fall konstatera att du verkligen är kreativ men har god konkurrens av de i naturen boende grannarna. Undrar så vem eller vilka som klär av kulorna. Kanske kommer du att få ett svar vad det lider.
Önskar er en god fortsättning på julen och året och sedan hoppas vi på ett gott 2021.

Paula sa...

Oh så fin årets hjulkrans är! Men jag tror att fåglarna är besvikna, de vill nog ha julgåvor i form av andra bra-att-ha.-material för att behöva hålla till godo med pynt i form av julgranskulor, tror de försöker sätta sitt budskap på pränt där...
Minns mycket väl hur fint de utnyttjade tidigare års upplagor, kampen ska nog vara lite jämnare än vad du erbjuder de små bevingade i år?

Pettas sa...

Ditte,

Tack för titten in!!
Det är ju skrattretande. Vi går ut på trappan varje dag och ger upp ett högt skratt, ibland lite frustrerat men ändå glatt och varmt. De är beundransvärda de små som låter oss bo här. Det är ju deras ställe, så känner de absolut och givetvis måste de hålla efter oss på bästa sätt.
Önskar er detsamma! Vi får lov att se framemot ett bättre år 2021, för hela världen!

Pettas sa...

Paula,

jag tror du har rätt, fåglarna vill nog ha ull och liknande till sina visten. Vintern är i antågande, så jag får förmodligen rätta mig i ledet och tilläggsdekorera så att de kan tilläggsisolera. Allt för de små bevingade och kanske också de små fyrfotade med svans? Jag har sett ekorrarna på trappan så man vet ju aldrig hur deras lyor ser ut just nu :)

wiper sa...

Det är verkligen en annorlunda jul och du får verkligen fram hur vissa ignorerar läget och kör på som vanligt.

Vilka fina kransar och den längst ner med hjulet gillas till tusen. Så fantasifullt. Härligt inlägg och du beskriver allt så bra och målande

God fortsättning på julen
Julkram från Malin

Anki sa...

Det där känns igen ... de små bevingade vännerna stjäl det de vill ha ... och resten plockar de sönder - samma visa varje år :)
Många fina juldekorationer hos dig!
God fortsättning!

Pettas sa...

Wiper,

ja, en annorlunda jul, en jul att minnas på sitt särskilda sätt.
Tack Malin, kransarna är förstås lite grann minnen av vad de var en gång :)

En god fortsättning önskas dig och din man!
Julkram!

Pettas sa...

Anki,

jag kan gott tänka mig att du har det likadant. De tar vad de vill och kanske behöver.
Roligt är det att få vara med om på ett hörn.
Tack, önskar detsamma!

Ama de casa sa...

Haha! Kranskrigen håller ju er sysselsatta i alla fall, åtminstone tills du ger upp :-D

Ha en fin fortsättning på julen!

Veiken sa...

Åh, vilken underbar läsning. Det här är julen på riktigt! En tradition av bästa märke. Jag tror att dina vänner på utsidan förväntar sig att du hittar på något varje år!
Jag önskar er alla både utomhus och inne: En riktigt god fortsättning!
Kramar!

Pettas sa...

Ama de casa,

där satte du fingret på vad som gäller. Så länge jag orkar så orkar de och de orkar när jag har givit upp. Jag vet att det är jag som förlorar ;).
Ha detsamma!

Pettas sa...

Veiken,

tack! :)
Vi håller traditionerna här, våra vänner på utsidan och vi. Du skulle se hur trappan ser ut idag men jag återkommer helt säkert ...
Tack detsamma!
Kramar!

Lena i Wales sa...

En annorlunda jul, men våran blev väldigt fin.
Så fint skrivit.
Fina kransar av olika material, inspirerande.
Tack också för alla trevlig luckor fram till jul, så fina krubbor, roliga granar och vackra belysningar!
God fortsättning!

Pettas sa...

Lena i Wales,

ja, så blev julen i år för väldigt många men precis som du skriver så kan den ändå vara väldigt fin.
Tack! :)

God fortsättning önskas er båda från oss båda!

BP sa...

Man kan ju undra vad dina bevingade vänner gör med "konstgjorda" domherrar. De kanske används som isolering i deras fågelbon;-)
Kransen i näver och spetsar är enastående vacker. Helt i min smak. Så synd egentligen att den också har "angripits", men materialet är ju också extremt bra till att bygga fågelbo.
Kärrhjulet - WOW. Å så jag skrattade när jag läste din text till de mer och mer blottade julkulorna.
Dina vänner ger sig inte. Och det står helt klart minst 3-0 till dom. Det skulle verkligen vara roligt att veta vem som är tjuven...

Karin sa...

Vilka fina juldekorationer. Och vad kul ni har det du och dina medhjälpare. De kanske har sett mössen som hjälper Askungen att piffa till sin klänning inför balen? De hittar fina kulor som enligt dem kan bli ännu finare om de får glänsa för fullt. Plockar bort några domherrar, som de kanske tyckte passar bättre någon annanstans ... God helgfortsättning och fortsatt julprydnadssamarbete!

Pettas sa...

BP,

ja, undrar gör jag också. Idag försvann en till...:) Tre kvar nu.
Kransen i näver och spetsar var vacker innan den angreps, sen blev den bara rolig och det är ju inte helt fel det heller. :)
Kulorna har flyttat på sig idag, en liten bit.
Jag tror fortfarande på att det är talgoxarna men också med bistånd av alla ekorrar som vi har här. Men det måste nog till bevis först innan jag är helt säker på min sak.

Pettas sa...

Karin,

tråkigt är det inte här bak i skogen. Full fart med dekorerandet är det. Aha, du kom på det. De leker Askungen!
Tack detsamma och samarbetet löper på..

Janice Michael sa...

Mitt namn är Michael Janice, jag bor från Lund, Sverige, (dr.oduduwaspellcaster@gmail.com)
Jag är skild med en son och min sons namn är Felix han är 12 år gammal nu, jag hade en dålig upplevelse i mitt tidigare förhållande, det är en mycket lång historia men jag kommer att skära det kort för dig att förstå det ibland måste vi göra ett personligt beslut för att få det som tillhör dig.
Min fru skilde mig att gifta mig med en annan man som bor i samma stad. Jag bad om ursäkt för henne och jag bad henne att återvända till mig och till vår son, hon vägrar att komma tillbaka till mig. ,
För några dagar sedan läste jag en artikel om relation blogg postat av Maria Anderson från Sverige, hon delade en livsförhållande upplevelse på en blogg och hon skriver ut e-postadressen till Dr.OdeDuwa kärlek stava caster som kan återställa tillbaka brutet kärlek äktenskap och ta med Tillbaka ex kärlekspartner inom 3 dagar.
Jag trodde aldrig på magi, tills min son sa att jag skulle hellre ge det ett försök att få sin mamma hemma.
Jag skickar mailmeddelande till den postadress som finns på bloggen för att kontakta Dr.Odeuduwa Love Spell Caster. Jag förklarade för honom allt som hänt mellan mig och min ex fru.
Jag fick ett svarmeddelande att han kan hjälpa mig att ta tillbaka henne hem att älska och lita på mig som mer än någonsin, jag gav det ett försök och jag var glad att följa alla instruktioner från Dr.Odeuduwa Love Spell Caster. Bara några dagar efter att jag fick ett telefonsamtal från min ex fru Laura, ursäktade hon mig, Laura Creturned hemma, hon grät och ber om ursäkt till vår son Felix för att lämna honom så länge.
Det fungerar som magi verkligen för att det är så fantastiskt hur kärleks stavning fungerar så effektivt inom tre dagar stavningsbön.
Jag rekommenderade starkt någon som läser detta vittnesbörd som går igenom relationsproblemet att söka efter hjälp för att återställa sant kärlek och lita på kärleksförhållande. Oavsett hur länge din partner lämnade dig kan de fortfarande återvända till dig.
Det fungerar för mig och så många andra har sagt bra kommentarer om den här stora mannen Dr.ODUDUWA dr.oduduwaspellcaster@gmail.com