Frukt och grönsaker

Jag kan inte tänka mig att leva utan varken frukt och grönsaker.
Hos oss är det basen i matlagningen.
Vi utgår i stort sett alltid från
vad vi har i den vägen innan och om vi lägger till (lamm)kött, kyckling eller fisk.
Många gånger äter vi vegetariskt.


På fredag sitter alltid kvinnor från landsbygden utanför Mercadon i Funchal och säljer blommor. Vackert uppklädda i sina folkdräkter. Blommorna har en strykande åtgång...........................................................


I Funchal på Madeira besöker vi nästan alltid Bondens marknad varje fredag.
Mercadon har öppet alla dagar förutom söndagar och det finns hur mycket som helst av
varierande slag att välja på alla dagar,  men fredagar har blivit vår upphandlingsdag just på grund
av att då kommer bönderna ner till stan för att sälja sina produkter.
Vi går ut och äter på restaurang någon gång nu och då, men oftast lagar vi maten själva "hemma" hos oss
och då vill vi äta lokalt producerade varor. 

Böndernas marknad

 
Mercado dos Lavradores är på sätt och vis en galleria, där många försäljare står i sina butiker. Inte enbart grönsaker och frukt hittar man här. Fisk, kött, korv, ost, kryddor, bröd och mycket annat, bl.a hantverk, finns att köpa, men just på fredagar kan man vara säker på att man får köpa maderianska produkter direkt från bönderna själva.
Ofta också till ett billigare pris än vad de andra försäljarna som står där i veckorna tar.

I vanliga fall finns inte några försäljare mitt på "torget" utan i periferin runtomkring bakom pelarna, men under fredagar fylls golvet med försäljningsstånd som är proppfulla av de läckraste frukter och grönsaker .

Givetvis så är det en attraktion för turister att komma dit på fredagar. Utbudet är enormt och mycket vackert för ögat. I första hand. Sedan för munnen också när man väl har bestämt sig för vad man ska ha.

Men man ser väldigt många från Madeira som kommer dit och handlar.

Dignande bord

Goda fastän de inte är röda. Jättegoda faktiskt....
Sötpotatis, pumpa och rädisor
En härlig blandning, gurka, pimpinela, paprika, blomkål, ärter, morötter och persilja

Vi köpte inte, men en god vän på ön berättade att de är goda!

Vitlök

Ekologiska odlare finns det också på Madeira

 
  Under åren som vi har varit på Madeira har den ekologiska odlingen gått framåt. På Mercadon finns
  ekologiska produkter men de är ofta från Spanien eller fastlandet (Portugal) så vi besöker istället
  de lokala ekologiska odlarna som varje onsdag går att finna en liten bit från Ritz.   Glädjande nog blir
  de flera hela tiden och allt flera hittar dit och handlar. Mycket turister....

  Man hittar sina ställen att handla på när man blir bekant med ett ställe som man har besökt många gånger
  I vår lilla Mercandinho vid hotellet hittar vi det enda brödet som vi tycker om. Ett lokalt bageri (Bruno)
  som bakar syrat bröd, helt i vår smak.
 
  Det finns förstås hur mycket som helst att skriva om det här, men som vanligt
  måste jag besinna mig, annars blir inlägget alltför långt.
  Mera en annan gång istället

  Copyright: Karin Eklund, Pettas ekologiska

Kommentarer

Verkligen en fröjd för öga, själ och gom! Märker att det vattnas i munnen:-)
Har samma tänk som du, utgår från vad som finns och lägger till kött för mannen. Han är jägare, jag vegetarian av hälsoskäl.
Det har sina fördelar att odla söderut, men vi har faktiskt en vacker torgmarknad på fredagarna i lilla Alvesta som jag kommer ifrån och en stor torgmarknad två gånger i veckan i Växjö som är närmaste stad. Drar säljare från en radie av 20 mil runt ikring och drar också många turister på sommaren.
Allt är förstås så mycket ljuvliga i en miljö som på Madeira och hur trevligt och genuint känns det inte med traditionella dräkter till på köpet. Om jag inte hade vuxit ur min... :-)
Har scrollat tillbaka och njutit en gång till!
Gunnel sa…
Tänk att få vandra runt på den marknaden. Stor skillnad mot att botanisera i frukt och grönsaksdisken här hemma. Det är en fröjd för ögat att se allt och så mycket gott det går att tillaga av det. Jag saknar de gamla torgdagarna här i Åstorp när barnen var små. Det var ett måste att gå dit och handla fisk, grönsaker, frukt och blommor. En del var nog ändå bättre förr. Kram
Marina sa…
Sådana där marknader är helt fantastiska med sina färgsprakande frukt- och grönsakssamlingar! Det är något av det jag kommer sakna härifrån, alla underbara billiga exotiska frukter! Fast å andra sidan kommer jag att kunna gå ut och plocka blåbär till frukostfilen...
Lena i Wales sa…
Underbara frukt och grönsaksbilder! Ja, vad gjorde vi utan frukt och grönt!
Går ocks gärna på marknader i Spanien, men faktiskt helst till min lokala frukt- och grönsakshandlare som har så många produkter som möjligt från egen odling. Underbart!
Ha det bra!
Det är förstås väldigt fint här också när den tiden är. Skördetiden är den bästa tiden :)
Det är fint när de tar på sig sina traditionella dräkter och visar sitt Madeira på det sättet. Också. Det finns ju många turister där året om.
Tack för titten och allt det skrivna! :)
Ögonfröjden är stor, men man ska förstås vara medveten om att många av försäljarna verkligen försöker ta betalt ordentligt när de ser oss turister. Men man lär sig till vem man ska gå när man har varit där ett tag.
Jodå, en del var bättre förr, jag håller med dig.
Här har vi snöstorm så det heter duga just nu. Troligen har ni tagit hand om den redan innan. :)
Just det! De har inte våra blåbär! :) Allt har sina sidor och det gäller att ta vara på dem på bästa sätt. Blåbär på frukostfil är manna för själen.
Tack Lena!
Så är det ju, man hittar sin egen handlare och då brukar man ju få det där lilla extra som ingen annan kan ge en.
Ha det bra du med!
Anonym sa…
Helt fantastiskt vilken marknad!
Förstår att allt det vackra uppmuntrar till att äta vegetariskt.
Vi har dock exakt samma matfilosofi som du beskriver men
naturligtvis inte lika stort utbud som du visar.
Ha det gott Karin
Annika sa…
Ja, vilken härlig, härlig bondens marknad. En fröjd att handla där.
Samma med mig, frukt och grönt är verkligen SÅ viktigt. Kan inte äta en middag utan grönsaker. Och frukt måste jag ha varje dag.
Våra Bondens Marknader har inte dragit igång ännu, men det ska bli kul framåt senvåren då de kommer tillbaka.
Ja, nu till vardags så har vi inte heller det utbud som syns på bilderna. Den lyxen finns på Madeira. Men fortfarande finns en hel del att köpa också här sedan höstskörden. Rotfrukter i all synnerhet. Åländska äppel finns det fortfarande att få tag på men övrig frukt kommer förstås bortifrån.
Ha det gott Ghugge!
Det är fest att gå dit och handla! :)
En middag utan grönsaker känns fel, mycket. När man är van att äta mycket grönt varje dag.
Utan bönderna vill vi inte vara eller hur?
Aaa sa…
Hej! Så kul att ni tog er iväg till Madeira. Förstår att inspirationen att blogga infinner sig då. Myror har jag lättare att känna sympati mot än många andra kryp som jag verkligen inte vill ha inomhus hos mig, så dina experiment är mycket intressanta.
Och visst är det underbart med detta överflöd av frukt och grönt som man möter när man reser söderut! Matlagningen får en helt ny dimension.
Madeira är vårt mål med jämna mellanrum. Det är "vår" ö, helt enkelt. Ett härligt måste.
Så roligt Annukka att du gillar mitt lilla myrexperiment. Det gick bra att följa med dem på en liten husvägg. I gräsmattan är det betydligt svårare.
Man blir inspirerad till att laga mat, skapa mat när man ser så många härliga rotfrukter och grönsaker.
ÅÅ så blev jag mycket befruktad på resan :-)
Gladfrukt och bladfrukt grönt
ligger på tallrik och smakar så skönt
Inhandlat ger första smaken
nästan naken
tillagning står för nästa
vi ska festa
när maten i munnen hamnar
vi måltiden famnar
:-)


Härliga befruktade Tove!
Du är en fena på att frukta till det
med ord! ;)
Jag känner verkligen lite längtan efter min väninnas kök på Madeira när jag ser alla härliga bilder på frukt och grönt. Jag har frossat i alla okända och välkända mer eller mindre ätbara produkter när jag har varit där. Många gånger till hennes stora fasa. Nu håller jag mig till alla härliga produkter som finns här på Öland.
Kram /Kerstin
Jag kan förstå det Kerstin! Det är roligt att testa olika produkter som vi inte har. Jag lagade rätt mycket mat med Pimpinela i. Mycket lik zucchini i smaken men med annan konsistens. Stapelföda på Madeira.
Nu frossar vi också i våra när-här-odlade produkter. Det finns ju en hel del att laga mat av. <3
Anonym sa…
Så roligt att du startat upp bloggen igen! De här härliga bilderna får en verkligen att längta till Madeira, trots turismen finns där kvar så mycket av den genuina ökulturen. Av din text förstår jag att ni flyger i etapper, inte direkt. Säkert har ni också ett stamhotell ni alltid bor på. Marknaden är ett verkligt eldorado för grönsaks- och fruktentusiaster som ni, en viss avund kan jag uppleva när jag ser detta! h. Inga-Britt
Tack Inga-Britt!
Madeira står i en klass för sig, tycker vi. Fortfarande hittar man så mycket genuint där, även om vi märker att man också där tar efter trender från yttervärlden. Det var mycket turister där nu, fastän det var lågsäsong. Troligen har många sökt sig dit p.g.a alla oroligheter runt Medelhavsområdet. Tillsvidare känns Madeira väldigt tryggt. Vi bor på samma hotell när vi är där, helt rätt. Den här gången flög vi Stockholm-Lissabon och så över till Funchal, men många gånger när vi flög från Helsingfors, mellanlandade vi i Köpenhamn eller Amsterdam innan vi landade i Lissabon.
Karin
Lisbet sa…
Jag har haft mitt privata krig med myror så länge maken varit i Lappland. Jag verkar ha vunnit! Fina bilder från torget, men hur kunde ni låta bli att handla jordgubbar? Nu borde jag plumsa iväg till garaget till utefrysen för att kolla om vi har kvar jordgubbar... blev så snål. Men men det är "en meter" snö och kallt och mörkt, så nej, får sitta här och svälja.
kram
Myrkrig förekommer troligen över hela världen. I vår trädgård har myrorna övertaget. Tillsvidare. Vi har dock nått en överenskommelse, tror jag. Myror inne är ju ett annat kapitel för sig. Grattis till vinnandet! :)
Så var det det där med jordgubbarna! Vi har ätit av dem tidigare och är bortskämda kom vi på,för de smakar inte alls lika gott som dem vi själva odlar. Här finns dessvärre inte en enda liten jordgubbe kvar i frysen. Får vänta till sommaren.
Kram

Populära inlägg i den här bloggen

Ett oförglömligt fyrverkeri får avsluta året

Veteranbil nr. nio och tio