Frukt och grönsaker
Jag kan inte tänka mig att leva utan varken frukt och grönsaker.
Hos oss är det basen i matlagningen.
Vi utgår i stort sett alltid från
vad vi har i den vägen innan och om vi lägger till (lamm)kött, kyckling eller fisk.
Många gånger äter vi vegetariskt.
I Funchal på Madeira besöker vi nästan alltid Bondens marknad varje fredag.
Mercadon har öppet alla dagar förutom söndagar och det finns hur mycket som helst av
varierande slag att välja på alla dagar, men fredagar har blivit vår upphandlingsdag just på grund
av att då kommer bönderna ner till stan för att sälja sina produkter.
Vi går ut och äter på restaurang någon gång nu och då, men oftast lagar vi maten själva "hemma" hos oss
och då vill vi äta lokalt producerade varor.
Mercado dos Lavradores är på sätt och vis en galleria, där många försäljare står i sina butiker. Inte enbart grönsaker och frukt hittar man här. Fisk, kött, korv, ost, kryddor, bröd och mycket annat, bl.a hantverk, finns att köpa, men just på fredagar kan man vara säker på att man får köpa maderianska produkter direkt från bönderna själva.
Ofta också till ett billigare pris än vad de andra försäljarna som står där i veckorna tar.
Under åren som vi har varit på Madeira har den ekologiska odlingen gått framåt. På Mercadon finns
ekologiska produkter men de är ofta från Spanien eller fastlandet (Portugal) så vi besöker istället
de lokala ekologiska odlarna som varje onsdag går att finna en liten bit från Ritz. Glädjande nog blir
de flera hela tiden och allt flera hittar dit och handlar. Mycket turister....
Man hittar sina ställen att handla på när man blir bekant med ett ställe som man har besökt många gånger
I vår lilla Mercandinho vid hotellet hittar vi det enda brödet som vi tycker om. Ett lokalt bageri (Bruno)
som bakar syrat bröd, helt i vår smak.
Det finns förstås hur mycket som helst att skriva om det här, men som vanligt
måste jag besinna mig, annars blir inlägget alltför långt.
Mera en annan gång istället
Copyright: Karin Eklund, Pettas ekologiska
Hos oss är det basen i matlagningen.
Vi utgår i stort sett alltid från
vad vi har i den vägen innan och om vi lägger till (lamm)kött, kyckling eller fisk.
Många gånger äter vi vegetariskt.
I Funchal på Madeira besöker vi nästan alltid Bondens marknad varje fredag.
Mercadon har öppet alla dagar förutom söndagar och det finns hur mycket som helst av
varierande slag att välja på alla dagar, men fredagar har blivit vår upphandlingsdag just på grund
av att då kommer bönderna ner till stan för att sälja sina produkter.
Vi går ut och äter på restaurang någon gång nu och då, men oftast lagar vi maten själva "hemma" hos oss
och då vill vi äta lokalt producerade varor.
Böndernas marknad |
Mercado dos Lavradores är på sätt och vis en galleria, där många försäljare står i sina butiker. Inte enbart grönsaker och frukt hittar man här. Fisk, kött, korv, ost, kryddor, bröd och mycket annat, bl.a hantverk, finns att köpa, men just på fredagar kan man vara säker på att man får köpa maderianska produkter direkt från bönderna själva.
Ofta också till ett billigare pris än vad de andra försäljarna som står där i veckorna tar.
Men man ser väldigt många från Madeira som kommer dit och handlar. |
Dignande bord |
Goda fastän de inte är röda. Jättegoda faktiskt.... |
Sötpotatis, pumpa och rädisor |
En härlig blandning, gurka, pimpinela, paprika, blomkål, ärter, morötter och persilja |
Vi köpte inte, men en god vän på ön berättade att de är goda! |
Vitlök |
Ekologiska odlare finns det också på Madeira |
Under åren som vi har varit på Madeira har den ekologiska odlingen gått framåt. På Mercadon finns
ekologiska produkter men de är ofta från Spanien eller fastlandet (Portugal) så vi besöker istället
de lokala ekologiska odlarna som varje onsdag går att finna en liten bit från Ritz. Glädjande nog blir
de flera hela tiden och allt flera hittar dit och handlar. Mycket turister....
Man hittar sina ställen att handla på när man blir bekant med ett ställe som man har besökt många gånger
I vår lilla Mercandinho vid hotellet hittar vi det enda brödet som vi tycker om. Ett lokalt bageri (Bruno)
som bakar syrat bröd, helt i vår smak.
Det finns förstås hur mycket som helst att skriva om det här, men som vanligt
måste jag besinna mig, annars blir inlägget alltför långt.
Mera en annan gång istället
Copyright: Karin Eklund, Pettas ekologiska
Kommentarer
Har samma tänk som du, utgår från vad som finns och lägger till kött för mannen. Han är jägare, jag vegetarian av hälsoskäl.
Det har sina fördelar att odla söderut, men vi har faktiskt en vacker torgmarknad på fredagarna i lilla Alvesta som jag kommer ifrån och en stor torgmarknad två gånger i veckan i Växjö som är närmaste stad. Drar säljare från en radie av 20 mil runt ikring och drar också många turister på sommaren.
Allt är förstås så mycket ljuvliga i en miljö som på Madeira och hur trevligt och genuint känns det inte med traditionella dräkter till på köpet. Om jag inte hade vuxit ur min... :-)
Har scrollat tillbaka och njutit en gång till!
Går ocks gärna på marknader i Spanien, men faktiskt helst till min lokala frukt- och grönsakshandlare som har så många produkter som möjligt från egen odling. Underbart!
Ha det bra!
Det är fint när de tar på sig sina traditionella dräkter och visar sitt Madeira på det sättet. Också. Det finns ju många turister där året om.
Tack för titten och allt det skrivna! :)
Jodå, en del var bättre förr, jag håller med dig.
Här har vi snöstorm så det heter duga just nu. Troligen har ni tagit hand om den redan innan. :)
Så är det ju, man hittar sin egen handlare och då brukar man ju få det där lilla extra som ingen annan kan ge en.
Ha det bra du med!
Förstår att allt det vackra uppmuntrar till att äta vegetariskt.
Vi har dock exakt samma matfilosofi som du beskriver men
naturligtvis inte lika stort utbud som du visar.
Ha det gott Karin
Samma med mig, frukt och grönt är verkligen SÅ viktigt. Kan inte äta en middag utan grönsaker. Och frukt måste jag ha varje dag.
Våra Bondens Marknader har inte dragit igång ännu, men det ska bli kul framåt senvåren då de kommer tillbaka.
Ha det gott Ghugge!
En middag utan grönsaker känns fel, mycket. När man är van att äta mycket grönt varje dag.
Utan bönderna vill vi inte vara eller hur?
Och visst är det underbart med detta överflöd av frukt och grönt som man möter när man reser söderut! Matlagningen får en helt ny dimension.
Så roligt Annukka att du gillar mitt lilla myrexperiment. Det gick bra att följa med dem på en liten husvägg. I gräsmattan är det betydligt svårare.
Man blir inspirerad till att laga mat, skapa mat när man ser så många härliga rotfrukter och grönsaker.
Gladfrukt och bladfrukt grönt
ligger på tallrik och smakar så skönt
Inhandlat ger första smaken
nästan naken
tillagning står för nästa
vi ska festa
när maten i munnen hamnar
vi måltiden famnar
:-)
Du är en fena på att frukta till det
med ord! ;)
Kram /Kerstin
Nu frossar vi också i våra när-här-odlade produkter. Det finns ju en hel del att laga mat av. <3
Madeira står i en klass för sig, tycker vi. Fortfarande hittar man så mycket genuint där, även om vi märker att man också där tar efter trender från yttervärlden. Det var mycket turister där nu, fastän det var lågsäsong. Troligen har många sökt sig dit p.g.a alla oroligheter runt Medelhavsområdet. Tillsvidare känns Madeira väldigt tryggt. Vi bor på samma hotell när vi är där, helt rätt. Den här gången flög vi Stockholm-Lissabon och så över till Funchal, men många gånger när vi flög från Helsingfors, mellanlandade vi i Köpenhamn eller Amsterdam innan vi landade i Lissabon.
Karin
kram
Så var det det där med jordgubbarna! Vi har ätit av dem tidigare och är bortskämda kom vi på,för de smakar inte alls lika gott som dem vi själva odlar. Här finns dessvärre inte en enda liten jordgubbe kvar i frysen. Får vänta till sommaren.
Kram