Flera frukter varje dag...
U. och jag har alltid ätit mycket frukt . Varje dag, men sen vi flyttade hit till Madeira har det blivit ännu mera frukt än någonsin. Vi har helt enkelt blivit fruktomaner och lider av fruktomani. En dag utan frukt och vi försmäktar, förtvinar ungefär, ja vi döööör nästan.😉
Även här handlar det om säsong. Just nu äter vi rätt mycket pessego paragua, frukten här ovan på bild. Pessegon har inte vuxit här på Madeira berättade vår frukthandlare och såg lite fundersam ut, för han vet att jag helst köper frukt från den här ön, men han vet att jag accepterar frukt från Portugal, som andra val. De tycker att jag är lite rolig men de är glada för att jag lyfter Madeira allra först även om Madeira hör till Portugal. De där ö-ränderna går aldrig ur mig, verkar det som, samma sak var det när jag bodde på Åland i Finland, lika självstyrt som Madeira är. Åland först, Finland kom tvåa.
Paraguaypersikan, som den heter på svenska, äter vi rå men man kan använda den i i kakor, pajer, godis och desserter samt i sallader och t.om. till kötträtter. Den paraguayanska persikan har sitt ursprung i Kina och odlades senare i Central-och Sydamerika. Den är känd för sin platta form och för att vara mindre sur än andra persikosorter, för att vara vitaktig och sötare i fruktköttet och även för att vara rik på fibrer och vitaminer. Den är verkligen god.
Nektariner är också något som vi äter varje dag just nu...De på bilden kommer från fastlandet.
Citrusfrukter hör till...och bananer förstås men vi köper inte stora mängder nu, utan handlar ofta istället. Allt mognar med ilfart i den här värmen.
Den lilla avokadon som jag köpte några av i förra veckan, är i samma storlek som ett hönsägg...
Vanligtvis så köper jag stora portugisiska avokados...och äter en halv varje dag. De är mättande. Någon guacamole blir det också av och till...
Så där för den här gången på fruktfronten...
Ha en skön onsdag alla!
Karin Eklund, Funchal; Madeira
Kommentarer