"För att vara i din ålder...
så är du i mycket gott skick!" sade Dra Cristina efter att vi hade studerat och diskuterat mina värden länge och väl. Nu ska vi träffas i december nästa gång och då ska jag vara i ännu bättre skick har hon tänkt sig/mig.
Ja, det finns alltid förbättringar att göra på en äldre maskin, som ni vet. För att inte hamna i riskzonen så har vi kommit överens om att jag ska jobba lite extra på vissa saker, som att hålla kolesterol- och glukosvärdena på rätt nivå. Det är viktigt, vilket jag naturligtvis vet och givetvis så följer jag rekommendationerna. Vi har gjort en deal och vi har linjen öppen mellan varandra.
Det blev ett riktigt bra möte. Dra C. vet att jag helst inte äter mediciner utan vill jobba på med förbättringar som jag kan göra själv. Ni vet KAN SJÄLV, sån är jag i mån av möjlighet.
Jag kände mig som dockan i Walt Disneys "Tomtens julverkstad" som fick en godkänd stämpel i baken, när jag gick/dansade ut genom dörren på Saúde.
Det är inte självklart att vara frisk och i gott skick. Det där med ordet ålder återkommer allt oftare äldre jag blir, lite irriterande i och för sig, för vi är ju alltid i en ålder när vi lever men som sagt, äldre maskiner behöver besiktas oftare och skötas om mera pietetsfullt. Mitt maskineri mår bra och jag är oerhört tacksam för det och det ska jag jobba vidare på, att må bra.
Nog om detta. Nu blir det inget Dra C. - möte förrän i mitten på december om allt går som det ska gå.
Jag fick en stor längtan efter strömming då jag läste ett av Channals inlägg här om dagen och igår gick vi till fiskaffären och köpte Carapau/ en taggmakrill som är den mest fångade arten på portugisiska kusten. Här får man förstås inte strömming men den här fisken påminner en aning om strömming, trots att det är en taggmakrill. Jag valde att tillreda den på det sätt som jag är van att tillreda strömming på, med att rulla fisken i fint rågmjöl, salta och steka den i olja med lite smör i. Nästa gång ska jag testa ett av de många portugisiska recepten som jag har.
Vi åt vår middag med god aptit, nypotatis och grönsallad till.
Det blev carapau kvar som blir dagens smörgåspålägg, kanske morgondagens med.
Ha en skön fredag alla!
Karin Eklund, Funchal, Madeira
Kommentarer
Kul skrivet av dig detta med stämpeln ;). Som du säger så behöver vi besiktas oftare nu. Nu blev jag också sugen på strömming som jag inte ätit på många år, det blir mest lax och rödspetta. Den färdiga strömmingen såg jättegod ut så man vill bara hugga in ;)
Härligt inlägg som vanligt.
Ha nu en skön fredag
Kramar från Malin Öppen Ridå
Och du, strömmingslängtan känner jag så väl igen! Kul att du hittade ett alternativ i Carapau!! Älskar stekt strömming!! Minns när mamma stod och stekte nyfångad strömming och jag gick förbi och norpade en direkt ur pannan. Mums!!
KRAM till dig!! Anna
Önskar en fin fredag!
Kram
Det är bra med besiktningar på alla sätt, även i förebyggande.
Tack, strömming är en av mina favoritfiskar men den får man inte här, däremot carapau som påminner om den, trots att det är en makrillfisk.
Tack Malin,
Ha detsamma du med!
Kramar till dig med!
Karin
Go´morron själv Anna!
Man får hjälpa till så gott man kan. Jag är så glad för att vi har en familjedoktor som vi fungerar bra med och har bra dialoger och diskussioner med. Det är mycket värdefullt.
Ja, det är jättefint att vi har Carapau att ta till när strömmingslängtan blir för stor. Det där med att norpa en strömming direkt ur pannan hörde till och hör till. Så gjorde jag igår också medan jag stekte Carapaun. Det är mums!
KRAM till dig med!
Karin
ja, verkligen ett gott betyg. Men inget är gratis, man får hjälpa till så gott det går.
Önskar dig detsamma!
Kram
Trevlig fredag!
Fisk är bra mat 👍
Ha en fin fredag kram åsa
Tack! Det är alltid skönt att få veta att maskineriet fungerar som det ska. Så får vi hoppas, absolut. Tack detsamma!
exakt, det har inget med ålder att göra. OK-stämpeln är bäst oavsett.
Fisk är bra och fisk är gott!
Ha detsamma Åsa!
Kram
Karin
Strömmingen - den där som började på c- det må blir strömming nån gång. En middag och resten på smörgåsen - helt super mums.
Önskar gamla maskineriet goda dagar i hälsans tecken❣️
Ja, nu är jag stämplad i baken som godkänd...💕🦋
Det gamla maskineriet tackar och önskar detsamma! 🫶
Fisken ser lite strömmingslik ut både otillagad och tillagad. Och gissa om jag blev sugen på strömming. Vet inte ens om det finns att få tag på här. Minns när jag var i yngre tonåren. Där vi bodde fanns det en fiskaffär en bit bort och dit brukade jag och katten gå och handla strömming. Han väntade på trappan medan jag köpte strömmingen. Sedan gick vi hem och då satt han nedanför diskbänken och väntade på att få smaka efter att jag rensat den. Var jag inte tillräckligt snabb så brukade han slå tassarna om mitt ben och bita mig lite lätt. Lite så där gulligt bara för att visa att "nu lillmatte är du lite för långsam".
Kram
Nu fick jag lust att leta upp strömming och göra strömmingsflundror (dvs fileer två och två, med dill och smör emellan, vända i ströbröd och stekta i smör). En favoriträtt!
Vi har det och under året som har gått sen vi fick henne har vi känt varandra på pulsen och den är precis lagom. Det känns skönt att ha henne som familjedoktor. Vi har aldrig haft en sådan tidigare utan slängdes hit och dit mellan olika läkare vid våra sjukbesök. Känslan var inte bra, det var att ta om och om igen på något märkligt sätt. Nu kan Dra C. oss bra och vi har stort förtroende för henne.
Den gör ju det, Carapaun ser ut som strömming, nästan.
Den smakar lite annorlunda förstås, det är ju en makrill men det är det närmaste strömming jag har hittat här. En sån härlig historia du berättar om strömmingen, katten och dig själv. Bedårande. Den kan du väl göra en akvarell av?
Kram
jag är i min linda nu så att säga. Jag fick tips av C. från en nutrionist men har inte hunnit se på dem än. Senare sänder jag dem till dig via e:posten..jag delar gärna med mig, det vet du ju! Kram
Tack! Ja, i förebyggande syfte som det handlar om så ska jag ta tag i finjusteringarna
med glädje..
Strömmingsflundror är ju rena festmaten. Sådana åt vi många gånger då vi hade riklig tillgång till strömming. Jag tror faktiskt att det går bra att göra det även på carapau-fileer.. Carapau-flundror!
Och visst måste man ha lite skavanker.
Strömming! Gott! Din taggfisk inbjuder också till att smskavpå. Kram
som det är så kan man ju knappast göra annorlunda än att ta det. Skavankerna har jag tillsvidare klarat mig rätt bra undan men jag är beredd på att de kommer de med. Nu ska det jobbas på i förebyggande syfte...
Taggmakrillen påminner till ganska stor del om strömmingen, om man tillreder dem på samma sätt.
Kram
Stekt strömming gillar jag inte. Taggmakrill har jag aldrig hört talas om. Färsk och rökt makrill gillar jag inte heller, däremot tycker jag om rökt sik, men den kan man inte steka eller...
den har lite taggiga fenor men dem klipper jag bort. Det är det jag kommer närmast strömmingen och ändå är det långtifrån men tillredningen gör att det känns nästan som en strömming i alla fall. Man kan inte äta kakan och behålla den som det heter, nu bor vi här och då får carapau bli strömming istället. Det är nyttigt med fisk..ja, vi kan äta fisk varje dag om vi vill men det vill vi förstås inte. Men idag åt vi laxsallad. Inlagd sill är gott, det hittar vi knappt här. Det finns ingen sill här. Ishavsräkorna är mycket godare än räkorna här..kräftor har vi inte heller. så du har mycket gott i dina knutar. Har du tänkt på att börja fiska själv? Kram