Hoppa på tåget/ 68/ Recept
Det är påsklördag och Åke kör på i oförminskad fart. Idag vill han att vi ska skriva något om Recept.
![]() |
Bilden är lånad från Pixa Bay |
Jag har funderat en hel del på det här med Lycka.
Finns det något bra recept på Lycka och vilka skulle ingredienserna kunna vara?
Jag läste någonstans att det är möjligt att lära sig att vara lycklig men att man inte ska jämföra sig med andra, för då börjar vi känna oss missnöjda med våra egna liv
Vår första papaya är mogen..jag känner lycka för det |
En annan sak, man behöver inte vara lycklig hela tiden. Bara av den tanken kan man bli lycklig eller hur?
Forskningen visar att människor som är närvarande i det som pågår här och nu upplever sig lyckligare än de som grubblar över det som har hänt eller oroar sig för framtiden. Jag tycker att det är rätt så självklart att det är på det viset.
Lycka är att se basilikan växa.. 🐔🐔🐔 |
Vi vet alla att om man går ut och går när man är olycklig, så känner man sig lättare och lyckligare i sinnet när man kommer hem igen. På något sätt så har man lättat på de bekymmer som man har bara av att se sig omkring i naturen, av att ta in frisk luft i lungorna och samtidigt lufta hjärnan.
Nu låter jag verkligen som en hurtbulle, vilket jag inte är, men jag vet själv hur bra jag har mått av att få vandra i naturen och kunnat gråta lite när det har känts så för att lätta på det inre trycket. Ibland har jag kramat om något träd, ibland har jag sparkat till en stor sten eller sprättat iväg kottarna på marken. Det lättar och man blir lyckligare igen.
Det handlar ju om recept idag, så jag tar mig till köksregionen. Är man inte närvarande i köket bland alla vassa verktyg, heta spisplattor, ugnar och kastruller så kan det bli väldigt olyckligt. I köket måste man använda alla sina sinnen, lyssna på fräset i stekpannan, på bubblandet i kastruller, för att veta när man ska lägga i det som ska stekas i rätt stund, det som ska lyftas av spisplattan etc. Det handlar om att vara närvarande och aktivt med. Man blir lycklig av att använda sina sinnen under skapandets gång när man tycker om att laga mat.
Att våga utmana sig själv. Jag har personligen blivit mycket bättre på matlagning i och med att jag försöker lära mig mera om andra matkulturer eller att variera rätter på olika sätt . Nu just gäller det portugisiska köket av förekommen anledning. Det gäller att våga leka och att ta ut svängarna. När jag lyckas och jag ser minerna runt matbordet och hör suckarna och stönanden av välbehag, då blir jag förstås lycklig.
Mat och lyckokänslor har också andra kopplingar och då handlar det om gemenskap och mening. Man blir lugn, trygg och lycklig av att vara med människor som man gillar. Mat ger en fin möjlighet till samvaro där alla kan vara med och bidra med sina kunskaper och sina intressen. Alla får bidra, känner sig sedda och behövda. Det där händer ju vad man än pysslar med t.ex vid talkoarbete, att bygga tillsammans, städa gården osv., i all oändlighet. Det är bara fantasin som sätter gränser
Sen uppstår frågan som alltid, är det vägen till eller önskan om att vara konstant lycklig som gör människan olycklig?
Man behöver inte nå stora framgångar för att känna sig lycklig, det är det stora i det lilla det handlar om. Man kan finna lycka i småsaker. Att trivas i sig själv och att umgås med dem som får oss att skratta så tårarna rinner och man mår bra, de är de äkta vännerna som är en lycka bara i sig. Att koncentrera sig alltför mycket på det man vill åstadkomma för att leva lyckligt kan göra en blind, att lära sig att ta vara på allt som sker i nuet är lycka..
På ytterdörren hänger U:.s lilla Petta, den första häxan jag tillverkade. Hon skulle säljas men U. blev så himla glad i den lilla nyfödda häxan så han ville ha den och jag blev lika glad för det. Hon blev vår företagslogo. Hon blev ett frimärke till och med och flög kors och tvärs över jordklotet. Vi konstaterade att Petta-häxan fyller 24 år i år. En bra ålder. Från början hade hon en rosa sidenkjol men hon ville ha ny kjol när hon flyttade till Portugal. Hon fick välja färger själv 😉 Nu håller hon ett vakande öga på RIM-killarna 🐐🐐🐐 |
Ja, det blev en salig soppa det här med ingredienser av alla de slag. Ingredienser som vi var för sig kan lägga till i Livets Saliga Lyckosoppa. Det finns många ingredienser att välja på men det räcker hur bra som helst med några få som är lagade av kärlek och omtanke. Du kan själv titta in i ditt eget "skafferi" och se vad du kan laga en god lyckosoppa av.
Alla de där kryddorna som heter hat, avsky och förakt ska omedelbart kastas bort. De är förkastliga och räknas till det rena förtärande giftet.
Huvudingredienser som jag har använt i receptet här ovan är bl.a, 1. .att vara närvarande, 2. att använda alla sina sinnen, 3. att skapa, 4.att våga utmana sig själv, 5. att vara lekfull, 6. att utveckla gemenskap, 7. att inte jämföra sig med andra, 8. att lära sig att se det stora i det lilla.
Sen kan man krydda sopppan med vad man vill. Även sådant som inte alltid känns lyckligt men som är ett steg mot lyckan trots allt. Där kommer 9. livserfarenheten in som ett extra piff på alltihopa.
Blanda om ordentligt, rör långsamt om i kastrullen som får stå på låg värme en timme si så där, ta kastrullen av spisplattan, 10. strö goda tankar över alltihopa och spetsa gärna det hela med ett rejält mått tillit.
Så här blev mitt recept idag. Det skulle onekligen ha blivit mycket kortare om jag hade givit er det recept som var min ursprungliga tanke. Ibland blir jag trött på mig själv, var hittade jag det här receptet månne? Det bara föll rakt ner över mig när jag skulle skriva om den åländska pannkakan.
I påsk-tider kan vad som helst hända
Petta-häxan ser nöjd ut och jag förstår varför...
Vi fick en gullig påskgåva av en av våra grannar. Jag hängde den på kryddhyllan vid spisen. Ursäkta röran men så där ser det ut ibland. |
Glad Påsk önskar jag er alla!
Fortsättningen:
Nästa lördag 26 april: Nyckelring
3 maj: Fällkniv, 10 maj: Min första...17 maj: Kontraster, 24 maj: Klaveret , 31 maj: Cykel
Karin Eklund, Funchal, Madeira
Kommentarer
Exakt, så är det ju när man ska föra fram tåget överallt och överallt. Tack, det ville bli så här receptet. Lätt att ta med sig ombord. Så har inte jag heller gjort, jämfört mig...varit lite bångstyrig men även det är en lycka i sig. Önskar dig och din familj det samma, en riktigt Trevlig Påsk!
Du är verkligen kreativ och lyckas sätta ord på det som är viktigt. Det där receptet borde ingå i hemkunskapsboken.
Söt liten häxa, förstår om U blev förälskad. Lycka dig en fin påskafton. Kram
tack, jag hoppas så!
Så fin tanke om hemkunskapsboken..
U. föll som en käggla och jag blev så glad för jag gillade henne jag också.
En Glad Lycklig Påskafton önskas dig och din familj ...Kram!
Generellt är promenader och rörelse ett bra recept på välbefinnande. Man kan lufta hjärnan och tänka på allt eller inget.
Önskar en fin påskafton!
Kram
Kram och fin påskafton!
Att finna lycka i det Lill, i vardagen är viktigt.
Önskar er en fin och glad påskafton 🐣🐥
De där potatisarna i en ring, en av de många lyckor som finns där i oss, med oss och för oss. De som inte kostar något, men som ger rikedomen inom oss! Din varseblivning är öppen Karin 🤗
Det finns gemensamma trådar i ditt inlägg här och i mitt hos mig - utan att delta i hoppa på.
Påskaftons kram, hälsa Uffe👌
Så är det ju, recept av olika slag finns som är både bra och mindre bra. Man får försöka hålla sig med de som är bra. Uteliv är ett bra recept..utan vidare.
Önskar er i din familj detsamma!
Kram
Tack! Det finns många olika recept på den saken också..man måste hitta sitt eget recept som passar en bäst. Exakt, jag är väldigt glad för att våra två kallor blommar just nu jag också, känner lycka för det. Ja, tänk ändå att madeira- potatisarna dansar folkdans i kastrullen.
Tack detsamma och kram!
Tack! visst är det en lycka att få vakna varje morgon..
Vardagslivets lycka är den bästa.
Önskar er detsamma + varmt duschvatten och en glad påskafton!
🤗
Tack! 🙏
Potatisarna i ring gjorde min eftermiddag igår. Jag skrattade gott åt potatisdansen.
Kommer över och hälsar på...
Påskkramar från oss båda! 🤗🥰
Det bästa jag läst denna dag‼️
Ha en fin påskafton kram åsa
Tack själv Åsa! 💗
Ha en toppenfin påskafton du med efter bästa förmåga!
Kram
Och en sån söt liten häxa <3
Fortsatt Glad Påsk från en som måste hasta vidare till jobbet alldeles strax....
KRAM
Å din påskkärring är så härlig. Du är oerhört händig vad gäller handarbeten... också:-)
tack! Lilla Petta-häxan..
Tack detsamma och ha en fin natt!
KRAM
en timme ska det kokas sakta, sakta..
Tack, hon hänger och dinglar här på dörren och ser hur nöjd ut som helst..Skönt att komma ut och bli luftad en gång i året, kan jag tänka mig.
jag håller med dig om den saken till hundra procent. 😊
Tack, hon är söt nu där hon hänger på vår dörr.
Pengar är bra att ha men det behöver inte betyda att man är lycklig för den skull.
Mycket kan man själv påverka vad gäller lyckan...man ska kanske inte ha alltför stora förväntningar utan glädjas åt det fina som sker, för det finns alltid fint som sker. Det stora i det lilla. Man får ta de glasögonen på sig. Att bli tvingad till något är inte som det ska vara. Var och en på sitt sätt.
Tack för det smakrika välkryddade!
Pannkaksbakande kramar från gränden.
Jag har kollegor som får mig att skratta, där kommer gemenskapen och det där lekfulla, nästan barnsliga, in.
Jag utmanar mig själv genom mina resor. Och likt dig gillar jag att utvecklas inom matlagning och testa nytt.
Sen kommer ju tyvärr en del människor och ska lägga sig i lycko-receptet och hävda att man ska krydda på ett visst sätt. Men det är då livserfarenheten och styrkan man fått av den kommer till nytta. Man vet att man inte alls tycker om den kryddan, och den hör därför inte hemma i ens recept.
så fint du tolkar mitt recept och gör en utmärkt redning av allt detta. Perfekt.
Tack! 💗