"Jag tar receptet med mig i graven" / 13.12-24


I och med att jag ska laga julmat för ett par dagar och för olika gäster, samt också för lite annat under andra dagar, både före jul och mellan jul och nyår, så ligger jag i lite extra nu för att få allt att löpa på, på det sätt så som jag vill ha det. Här poppar den strukturerade Karin upp. Ordning och reda råder även om jag tar mina sidosteg lite hit och dit..men de stegen är inberäknade i det hela. Jag brukar kalla dem till "mitt svängrum om så behövs". 

Så därför stegade U. och jag ut på stan idag för att inhandla lite dittan och dattan. Vi gick förbi denna ljuvliga annorlunda hibiskus. Den växer utanför Skotska kyrkan här i Funchal. 


    Vi gick också förbi de här gossarna. Meninos, omgivna av vatten i dammen i Stadsparken. 








När vi gick förbi den här julgubben så var jag glad för att R & R var hemma. De skulle genast ha tagit kontakt med den jultomten, jag lovar. Handgjord choklad...vem kan motstå sådan.
 
De hade inte tid att komma med oss ut på stan igår fick vi veta..
De skulle klura på något 

Få se vad som väntar oss? 

Jag har mina aningar, men vi får se. 

Vad som helst kan hända.


Vi hittade det vi ville ha, men passade i förbifarten på att gå in till Pingo Doce och deras fiskdisk. Där hade de lax för 9,99 € per kilo. Som hittat! Lax var inplanerat men först till nästa vecka. 

Men varför inte, vi har ju frys och så är en sak till klar på listan. 

Så väl hemma tog jag genast hand om laxen. Två bitar för rökning och fyra filéer för gravning men allt detta ska allra först in i frysen. Det är för tidigt att grava fisken redan. U. röker fisken på julaftons-dagen, innan våra gäster anländer. Jag fixar gravlaxen i slutet på nästa vecka + hovmästarsås.

Sen blir det fisksoppa här i dagarna😊. Jag tog förstås vara på fiskskroven. En fantastiskt fin buljong blev det och mängder av kött som fanns på benen åker med ner i soppan.
Det här blir lite som en fasta innan jul..och gärna det. Vi gillar soppor i det här hushållet. Fast idag blir det grillade kycklinglår. 

Lax för rökning                                                                                 Lax för gravning..

Skinkan köper vi på måndag inkommande vecka. Den ska läggas i saltlag och ligga några dagar innan jag tar upp den, vattendrar den och gräddar den i ugnen den 23 dec. 


     Till skinkan vill vi ha en god senap och den lagar jag själv. Har ni hört det förut?😉
     Jag delar receptet med mig på den senap som jag själv gillar allra bäst. 

     Faktum är att senapen kallas " Jag tar receptet med mig i graven"

Till historien hör att en god vän, Rachel från Pargas (utanför Åbo i Finland) jobbade lite nu och då i ett skolkök där. I skolköket fanns en husmor som hade en mycket omtyckt senap men hon ville inte dela  receptet med sig åt någon. Hon var envis och blånekade när andra ville veta hur man skulle göra "hennes" senap. Nej, det skulle hon inte dela med sig, "jag tar receptet med mig i graven", blev svaret.

Men Rachel lyckades lirka till sig receptet och det under löfte att hon aldrig någonsin skulle dela det med någon annan. Ja, vad hände, så snart Rachel hade fått receptet så började utdelningen och jag var en av dem som fick det och vad har jag gjort sen dess? Jag har delat receptet med mig till alla som vill testa att laga senapen, med löfte om att om den gillas, så dela receptet vidare...

Rachel har varit död i flera års tid redan men jag tycker att hon gjorde en god gärning för världen som lyckades få receptet på den goda senapen. När jag fick receptet fick jag veta att jag skulle dela det med mig. Allt som är gott och bra ska man dela med sig av åt andra eller hur? Vi snuvade husmor på ..hon fick inte receptet med sig i graven. Där gör det ju ingen som helst nytta.

Så här ser receptet ut: 

100 gram Colmans pulver, sikta pulvret så eventuella klumpar försvinner

3,7 dl vitt socker

0,5 dl ättika /Ättiksyrahalt 10 %/ !

1 dl grädde

1 st ägg

¼ dl. vatten

Lägg alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull, rakt av så där bara, rör om ordentligt och låt senapsmassan bli nästan kokande men under ständigt rörande....Släpp inte koncentrationen på senapstillverkningen. Rör, rör, rör...och när det börjar synas små små plopp plopp upp i senapsmassan, dra genast kastrullen av hällen..rör ett tag till så att massan är jämn och slät. Jag brukar sila den varma massan genom en sil med nät för att få bort ev. klumpar. Häll upp på rengjorda glasburkar, slut genast locken och ställ kallt. Så där ja, krångligare än så är det inte. Det tar ca 15 minuter från början till slut. Det viktigaste är att röra, röra, röra. Den bränner lätt i botten av kastrullen annars.

Senapen är stark..och väldigt god!  Lycka till! 

Jag har testat att göra senapen på annat senapspulver än Colmans. Jag kände ingen större skillnad i smak. Det är ingen vits att göra större satser på en gång om man tänker äta all senap själv. Står den för länge sockrar den sig..Ett tips bara! Den brukar bli uppskattad som gåva..

            *********************


 Jag blev så förtjust i den lilla kotte-ängeln. Uppsynen !😊

                                                                   

 En bakformskrubba skulle passa mig utmärkt.  


     I den här krubban har de roligt..den är.ljuvlig. En riktigt gladkrubba

                                          Nu till Åkes färgsprakande december:


    
    Hela stan är utsmyckad med det vi kallar julstjärnor i Norden. Här heter den vackra blomman
    Manhâ de Páscoa...påskmorgon. 
    Det lärde jag mig senaste tisdag av Melissa, då jag "köpte" mängder av Manhâ de Pâscoa,  då
    vi "lekte" försäljare och kund under språklektionen.
   

Idag är det Lucia men jag ger mig inte in på den dagen idag utan imorgon istället när Åke kommer tuffandes med tåget. Här firar man inte Lucia alls...

Klokord: 
Att veta sitt eget värde handlar inte om att tycka att man är störst, bäst och vackrast. 
Det handlar om att vara trygg i sig själv.



                                       Karin Eklund, Funchal Madeira



Kommentarer

Vad roligt med egen sirap. Tror husmodern vänder sig i sin grav när hon hör vad Rachel gjorde. Jag håller dock med om att man ska dela med sig av det goda.
LillaSyster sa…
Bra namn på receptet tack för att du delar. Att förbereda är a och o- här tänker vi helt lika! Ja, vi tänker lika i mycket =) Glad Lucia och hoppas att R&R inte gjort för mycket bus undertiden ni var och shoppade. Hibiskusen- magnifik och helt underbar! Snyggt sprakat.
Anonym sa…
Då har du fullt upp i jul. Vi blir bara 4 personer men det räcker för mig ;). Önskade att jag kunde hålla isär så många saker när det gäller matlagning. Vilken vacker fontän och skulptur.

Tur att jag inte mötte denna tomte för jag är ju chokladberoende ;). Jag älskar lax och dom såg så fina . Härligt att du gör senapen själv och den är nog supergod.

Bakformskrubban var häftig, så påhittigt. Även kotteängeln. Jättehärlig bild på alla julblommor och den lilla flickan framför

Jag har aldrig firat lucia själv men varit och tittat på luciatåg ett antal gånger och även varit lucia själv på en skola jag gick på. Det var ovanligt då med en mörkhårig lucia, det var min rätta hårfärg.

Klokorden gillar jag till tusen, så är det

Ha nu en skön luciadag

Kramar från Malin
Jaha den strukturerade Karin. Vilken underbar hibiskus, är den så jättestor som den ser ut, tros.
I stadsparken har jag varit, underbara Funchal – undrar just om jag ska komma dit fler gånger. Hoppas det. Handgjord choklad – jo jag kan motstå det 😊 men behöver jag inte så smakar jag gärna en liten bit o hoppas den inte är för söt.
Senap är gott, jag gillar bäst söt – sur, men din låter farlig om man ser till namnet 😊
Kanske testar jag att föra din en dag – alltid kul att testa nytt, men till jul blir de inte.
Lucia dagen ja, så de firas inte hos er. Nähä där ser man, men du kan ju vara lucia själv o lussa för mannen.
Kram o go fredag
Kan tänka mig att strukturen kommer fram och lever som bäst i köket hos dig. Fina laxar blev det. Tack för receptet på senap, det har jag nu sparat och ska prova att göra någon gång, men än har jag Johnnys i kylen. Kram
Stefan sa…
En väldigt vacker blomma och en otroligt fin damm. Lite annat där än här just nu.
Fast känns tomten lika traditionell när snön inte yr och det är några minusgrader?
Znogge sa…
Strukturen är bra att kunna plocka fram vid behov och inför jul är det mycket. Vi ska inte vara hemma på julafton men alla ska bidra med något. Rökt och gravad lax föll bland annat på oss men den kommer att införskaffas på ICA eller "Rögeriet" i hamnen. Däremot bakar Husse bröden från grunden.

Önskar en fin fredag och Lucia!

Kram
Hannas krypin,
senapen här är rätt så söt och vi vill ha lite annan kräcka i den så jag tar fram mitt favoritrecept och fixar till julsenapen.
Hon voltar säkert, husmodern😊
Man ska dela med sig av det goda i livet..
LillaSyster,
Det bara har blivit så. Husmors ord blev namnet på senapen. Förberedelsen är A o O, sen löper det på som en dans mera eller mindre. Vi tänker lika i mycket, jag vet.😊
Jag är inte helt säker på vad R & R har för sig ännu, de tassar på här och ser lite småbusiga ut..
Hibiskusen är otrolig. Vilken färg..
Tack!
Malin, Öppen Ridå
Vi blir också bara fyra personer på julafton, juldagen detsamma men då andra personer. Men det rullar på och jag gillar det...Därför är det viktigt för mig att ha det så färdigt som möjligt när julen är inne...
Jag fick bråttom förbi chokladtomten...😊
Ursprungslucian var ju mörkhårig...jag har aldrig varit lucia men däremot tärna i Ålands lucia.
Tack och ha detsamma!
Luciakram!
Herr Nilssons Fru,
den är underbart vackert hibiskusen och har en ovanlig färg. Den är väldigt stor, det mesta i växtlighet här är stort här som du säkert vet😊
Vi bestämmer oss för det att du ska komma hit igen..och då ska vi träffas eller hur?
Jag ska gå in till chokladaffären där de tillverkar den handgjorda chokladen..jag har ätit av den men minns inte om den var för söt eller inte. De har många olika sorter. Jag håller mig lite på min kant, försöker att inte äta för mycket av godsaker..är lite som R&R , måste tänka på midjemåttet och hälsan.
Jag sjöng en bit av Luciasången för U. vid frukostbordet...det får räcka. Vi bor här nu..
Ingen lucia kommer..Den tiden fanns i Norden.
Go Luciadag till dig och varm kram!
Anna i Portugal,
strukturen finns nog i alla konstellationer hos mig..men jag har lätt för att ta ut svängarna och vara spontan mitt i det hela. Som f.d. företagare inom branschen så var det ett måste att vara några steg framför hela tiden. Sån är jag fortfarande.Däremot är jag inget kontrollfreak. Intressant är det med alla epitet man sätter ...var ligger skillnaderna? Får nog bli ett eget inlägg längre fram om den saken.
Vi gillar verkligen senapen, inte för söt och så är den stark. Precis som vi vill ha den. Testa någon gång..en liten sats bara.
Kram
Stefan,

ja, den är väldigt vacker..
Tomten finns här också men på ett annat sätt. Naturligtvis nog. Klimatet påverkar, åtminstone vi påverkas som kommer norrifrån. Men visst är tomten viktig här också för de små barnen.
Faktum är att det känns som vinter här också just nu, är kyligt i vinden ända fram till att solen går upp. T.om jag har börjat klä på mig ordentligt här..U. är fortfarande sommarklädd, haha..
Znogge,

ja, ordning och reda behövs..Vi röker själva och gravar själva men det går att få tag på både skivad och rökt lax i affärerna här också. Ett ganska nytt påfund, troligen för att det bor så många nordbor här.
Din Husse är en tusenkonstnär. Här bakar jag också brödet, förstås.

Önskar dig detsamma, en fin Luciadag!
Kram
Ett inlägg som får det att vattnas i munnen. Men först ... vilken ljuvlig färg på hibiskusen. Senap har jag aldrig gjort själv men jag ska erkänna att jag nu blev sugen på att prova. Visst ska man dela med sig av recept. Lustigt att de vi kallar julstjärnor kallas påskmorgon. Vet att jag såg massor när jag var på Madeira. Var så fascinerande att se julstjärneträd.
Lycka nu till med all matlagning!

Kram
Anita, de fyra blomsterhaven,

jag kan förstå det...
Hibiskusen har en väldigt speciell färg och jag har bara sett den i trädgården till Skotska kyrkan. Otrolig är den..
Testa med att göra en liten sats så får de se om du gillar den. Lättlagad är den..
Man ska dela med sig av recept, absolut.
Ja, det är lite annorlunda namnet med tanke på att man ofta har blommorna till jul och de kallas julstjärnor överallt annars men även här kallar man den till estrela de Natal ibland. Julstjärneträden är magnifika just nu.
Tack !

Kram
Gunnel sa…
Jag minns att min farmor alltid gjorde egen senap till jul. Ingredienserna hällde hon i en porslinsskål och sen la hon en kanonkula...ja faktiskt en riktig kanonkula ...i skålen. Den placerades i knät och sen satte hon fart med benen på den kulan och efter ett tag rann tårarna på henne. Jag stod alltid på avstånd för det doftade så starkt. Ha en trevlig fredag
femfemman sa…
Så sant. Är man trygg i sig själv, behöver man inte vara bäst.
Lucia är favorithögtiden för mej. Har haft två framträdanden i kyrkan med eleverna på morgonen. Så fint! Ha det fintvdärnere på blommornas ö!
Gunnel,
vilken underbar historia om hur din farmor gjorde senap. Jag antar att det var senapsfröna hon skalade på det sättet. Den senapen måste ju ha blivit kanon!..det måste ha varit en stark senap som hon gjorde. Tack! Så fint att få läsa om detta.
Ha detsamma du med!
Dagens kloka ord suger jag åt mig och försöker känna att det stämmer…jag har ju problem på den fronten 🙃
Gårdagens mur glömde jag bort i villervallan men det är ju urtjusig 🤩
Hemgjord choklad låter himmelskt 😋 jag och renbröderna kunde ha fest 😜
Färsk lax gottgottigott gott 😃
Tack för svar på kalkon frågan❣️
Ikväll blir det Lucia i Lycksele kyrka där Elin tillsammans med de tre Estet klasserna bjuder på Lucia firande… sedan tar vi med Elin hem, en kort helg eftersom hon ska tillbaka till skolan på söndagseftermiddagen men så får det bli.
Ha en fin Luciadag 👋 åsa
femfemman,
exakt så är det. Är man trygg i sig själv så behöver man inte hävda sig. Lucia är en fin högtid för min del också och det har varit mycket lussande på olika sätt men nu firar man inte lucia alls här, här firar man andra helgon istället.
Tack! Ha det gott med allt det fina som gäller idag!
Åsa, Nalta Norrland,
Det är bra med kloka ord, man kan suga på dem nu och då och stärka sig själv.
Jag sällar mig till ditt och R&R.s sällskap. Sen äter vi god hemlagad choklad så det står härliga till..
Lycka till med kalkonen!
Så fint med firandet ikväll, stämningsfullt blir det helt säkert. Jag tar mig andligen dit och är med i allt det fina vackra, innerliga.
Ha detsamma Åsa, här firar vi inte Lucia alls, Jag bara sjöng för Uffe i morse.
Annika sa…
Men så lustigt ändå, min mamma har ett recept på senap som hon gav löfte på att aldrig dela med sig till ngn annan. Hon fick det av en skärigranne då hon var mycket ung. Denna dam var fru till en hovrättsdomare i Vasa och därmed kom hon och maken med sådan status bland alla bondbarn i sundet då min mamma var liten. det var ganska ovanligt med sommargäster då. Men de kom resandes från Vasa, varje sommar. De var så gulliga och alla barn älskade detta barnlösa par. Gud, nu har jag skrivit helt utanför vad jag menade att skriva ... När mamma blev ung vuxen fick hon receptet av Ann-Lis. Många har frågat om receptet, men de har inte fått det av min mamma. Nope, hon delar det ICKE. Får se om jag hittar det en dag.
Ska också grava lax nästa helg. Mums. Ikväll blir det Janssons, MUMS!! Kul att Uffe röker lax hos er. På balkongen då? Såklart ja, haha.
Ingen lucia här i US of A heller. MEN jag tittade på SVT och det var fint, har bara några invändningar. Men absolut godkänt. Läst att Finlands luciamorgon var jättefin också. Ska se om jag kan se den idag vid tillfälle. Älskar och saknar lucia. Ska absolut spana in ditt morgoninlägg om just lucia, men kanske först på måndag. Kramar till dig, fina Karin! Ha en jättefin 3 advent!!!
Annika,
Härlig historia du skriver. Det poppar upp både det ena och det andra här på bloggen. Hoppas du får tag på receptet någon dag, synd om det försvinner..
Mums för gravad lax och även för Jansson. Våra gäster/vänner på julafton tar Jansson med sig så den biten sköter inte jag om i år. Ja, Uffe röker på här på terrassen😉
Jag ska också titta på lucia i kväll eller imorgon..beroende på. Fint Annika, du läser när du läser. Ville berätta för jag vet att du älskar allt som heter Lucia.
Ha en jättefin tredje advent du också!
Kramar!✨
BP sa…
Du ger uttrycket "laga allt från grunden" en helt annan dimension. Märkligt nog har jag faktiskt gjort egen majonnäs när jag var ung, men annars har vi alltid köpt antingen Dijon senap eller Colemans. Ingen av dem var söt, vilket bara förstör "effekten" om jag får säger så.
"Gladkrubban" är den hittills roligaste skapelsen. Den är riktigt proffsig gjort med de virkade figurerna.
BP,
Tack! Egen majonäs är godast...
Dijonsenap har jag alltid hemma, till vissa maträtter. Den här senapen passar jättebra till skinka och korv, är stark och inte söt som många andra senapssorter är. Jag håller med om söthet och förstöra-effekten. För mycket sött skämmer..
Gladkrubban är en riktig höjdare...rolig som bara den. De har ju jätteroligt ..
Tack BP!
Märtha sa…
Här skriver en icke-senapsmänniska, så inget recepttrånande här... Jag tycker skinkan får ha sin egen smak, möjligen lite djävulssylt - och potatislådan med sin smak räcker för mig. Vi är ju bara vi två, så allt blir enkelt och inte så mycket. Snart kommer jag till julmaten i bloggen, men inte ännu. Och knappast någon Lucia heller (Husis Lucia är rätt så mörk i år), det blir både konsert med fest och "inför konsert" (som "reporter") nu på veckoslutet... Och lite annat i "måste"-väg. Och SOVA. Ha det gott!
Märtha,
djävulssylten den vet jag att är himla god! Potatislåda...mums. Men inte här hos oss i år..
Du har mycket på gång som vanligt, Ser framemot dina inlägg..Sov gott och ha det gott!

Populära inlägg i den här bloggen

Ett oförglömligt fyrverkeri får avsluta året

Öronbedövande