Den bästa tänkbara / 19.12-24


Den bästa julblomma/ julbukett jag kan tänka mig fick vi igår. En bamsestor bukett med nyskördad dill. Yvonne har odlat och donerat, Birgitta har förmedlat. Tusen tack ni båda! 💗💗

Det finns väldigt många olika örter och kryddor här på Madeira men dill är det svårt att få tag på. Ibland sitter någon kvinna från landsbygden nere vid Bazar do Povo och säljer pyttesmå buketter dill men de går snabbt åt och de är väldigt små. 

Jag använder mycket dill om jag får tillgång till örten/kryddan.

Jag har själv odlat dill med frön från Ukraina och den blev bra men sen försökte jag få dillen att gå i blom och frö men det gick inte alls. Allt bara gav upp andan och dog...

Sen fick jag fick dillfrö i mängder av en god vän men de grodde inte alls, de visade inte ens tillstymmelse till att vilja gro så tydligen var de för gamla. Jag har inte hittat något ställe där de säljer dillfrön för sådd, men nu har vi hur som helst mycket dill i frysen och också i kylskåpet. Det är snart dags att ta fram laxen som ska gravas.

Så här fin dill är det längesen jag hade. Tack Tack Tack! 


Så till de sagolika Bröderna Royce. Räfst och rättarting kanske jag kan kalla det.😉

Tidigt igår morse när jag steg upp så lyste lampan med tomteluvorna/lamptomtarna. Lite förvånat gick jag förstås dit för att släcka lyset men då såg jag att R & R låg på matbordet och höll ögonen på lamporna och sedan spände de ögonen i mig.

"Har ni sovit på bordet i natt? "

"Sovit och sovit. Vi har vaktat lamptomtarna för vi märkte att det finns tjuvar här. Någon har ätit upp innehållet i en av lamptomtarna och lagt dit en banan och en klementin istället. Vem månne det kan vara Karin? "

"Ojojoj..ja vem månne kan det vara?"

"Erkänn! Du och U. har ätit upp våra After Eight. Ni är chokladmonster ! "

"Ok, jag erkänner, vi gjorde det men hör nu, ni bästa renar! Era After Eight? Det var våra After Eight som ni tog så ni är också tjuvar! Ni tog choklad ur vårt godisskåp och det utan lov! Skyll er själva! "


Jag ska inte långdra historien längre än så här. Nu är vi i alla fall fullständigt överens om att vi inte ska luras längre här hos oss. ( hur länge nu det varar?) 
Vi höll råd och bestämde att de berättar när de tar choklad och helst så ska de fråga lov först, det hör till god ton. Vi i vår tur, ska berätta att vi tänker äta upp "deras" choklad när vi hittar deras små lager än här än där..Sen får vi se om ni får göra det..det får vi se då, tyckte dom. 🤨😉
Vi har en deal igen. På något sätt. Frid i stugan. Vad lär vi oss av detta? 
Att ärlighet varar längst..(fast lite kul har det varit med de där småsnattande chokladmonstren, men det kan jag ju inte säga högt). 

De sagolika drog iväg till fönstret för att hålla koll på RIM och alla andra utanför våra fönster. Jodå, de tog lite After Eight med sig till frukost. Det hade tagit på att vakta lamptomtarna fick jag veta...energi behövdes.

                                              ****************************

      Krubban för dagen: 

       
        På sätt och vis så är den här krubban också sagolik. De tre huvudpersonerna är i Josefs snickeboa 
        och har fått besök av de tre vise männen.
        Jag gillar den skarpt.


    Skarpa är förmodligen alla verktyg som snickaren använder också

    
   På hyvelbänken ligger många olika verktyg och en verktygslåda 
   En krubba helt i min smak...

                                 ***********************************

                                LillaSysters färgsprakande tema fortsätter via Åke nu i december

                                Mitt bidrag för dagen är kanske inte så färgsprakande men likväl. Lingon
                                är röda och på kvällarna i mörkret så lyses allt upp av små stjärnor
   


         Livet, det är konsten att dra sig fram tills man kan dra sig tillbaka. 


                                         Karin Eklund, Funchal, Madeira

                                                  som varvar verklighet med sagoväsen
                                                  under denna magiska december.


Kommentarer

LillaSyster sa…
Härligt när man får närodlat av vänner. En bra deal med R&R. Ha en bra torsdag
Gunnel sa…
Det var en rejäl dillbukett du fick! Så bra att ni är överens nu alla fyra. Så skickligt att få till de där pyttesmå verktygen. Snickarrum gillar jag också. Ha det gott.
Veiken sa…
Dill i stora mängder, jo jag tackar! Älskar dill, men det kan vara svårt att få tag på här. Jag kanske skulle testa att ta med dillfrön nästa gång.
Det är två små rackare ni har hemma hos er, men ett avtal kanske gör susen. :)
Kram
Ja vilken härlig julblomma. Dill. De är både gott och luktar gudomligt! Odlade själv i somras. Haha de är för goa dina renar R och R. Snällt av dem att hålla vakt ju. Så ni är chokladmonster, ja ha ja, där ser man 😊 De var sannerligen en ovanlig krubba. Lite små häftig.
Kramiz
Vilken underbar bukett med dill! Trodde att dill odlades överallt men så är det alltså inte. Jag brukar köpa jättebuketter på torget på höstarna och klippa och lägga i frysen så jag har för ett år framåt. En ljuvlig känsla och jag förstår dig så väl. Jag använder också mycket dill i matlagningen.
Bra deal också med bröderna :) Krubban är riktigt fin med fina detaljer.

Kram
Stefan sa…
En härlig och väldigt detaljrik krubba. Sånt gillar vi.
Visst är det underbart att kunna använda egna kryddor vid matlagning. Dill odlar vi själva tillsammans med rosmarin, gräslök och lite annat. Eller vi, frugan odlar jag äter.
Dill är en helt underbar krydda! Peter vill gärna odla örtkryddor hemma, men vi reser för mycket, så det går inte ...

Populära inlägg i den här bloggen

Ett oförglömligt fyrverkeri får avsluta året

Öronbedövande